|
|
|
... cukrot, a
langyosra olvasztott vajat, és a vaníliáscukrot. Jól összedolgozom,
majd vajjal kikent formába töltöm. Előmelegített sütőbe
teszem, és mérsékelt tûznél átsütöm. Ha kihûlt, rákenjük a
szilvalekvárt, és mandulával díszítem.
TÚRÓ PULISZKA
Hozzávalók:
fél kg kukoricaliszt, 30 dkg juhtúró, aludttej, só, zsír.
fél l... |
|
|
|
|
|
|
|
... tehenebb,
te borjak között borjú,
csak nem hitted, hogy beheged,
mit kettényestek orvul?
Csak nem hitted, hogy van hová?
Te bárkinél szegényebb,
csak állsz, és napjaid kihûlt,
szaguk vesztett lepények.
Ady Endre:
Álltam a Pusztán, álltam állván
kérődzve, bőgve, búsan, árván,
mikor, hahó,
rámtörtek csülkös... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... tejbe beleteszed a vaníliás cukrokat, és a 4 csomag pudinggal felfőzöd, majd félreteszed hűlni. (Néha nem árt megkeverni, nehogy bőrös legyen.) A porcukrot a margarinnal simára kevered, majd a kihûlt pudinghoz adod és ezt is simára kevered.
Összeállítás: a két kisütött lapból az egyik 1/3-ára rákensz egy kis krémet, majd a 12 kakaós rúdból hármat ráfektetsz, ismét krém,... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... összetörjük egy villával, beletesszük a maradék cukrot, majd a tejfelt és a reszelt citromhéjat.
4. A mazsolát kivesszük, lecsepegtetjük és szintén bekeverjük.
5. Ha a metélt már kihült a masszánkat ráborítjuk és óvatosan összekeverjük.
6.Felverjük a tojásfehérjét a csipet sóval nagyon keményre.
7.Ezt is belekeverjük a masszába./Óvatosan kevergessünk, a ho... |
|
|
|
|
|
|
|
... megsütjük.
A krémhez kevés tejben elkeverjük a pudingokat,a lisztet,és a vaniliáscukrot,majd a többi tejet is hozzáöntve sűrű krémmé főzzük.
A margarint a porcukorral kikeverjük,majd a kihűlt főzött krémmel összekeverjük.
Az első lapra rákenjük a krém felét,erre tesszük a kisült rudakat,majd rákenjük a krém másik felét,és befedjük az utolsó lappal.
Tete... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukrozott meggylè ès negyed uveg szemezett meggy
2 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat kikeverjük, közepes tûznél kisütjük. Kihûtjük.
A krém hozzávalóit habosra keverjük, hûtőbe tesszük.
Felfőzzük a meggylèt a pudingokkal,majd mikor màr jò suru levesszuk a tuzrol ès h... |
|
|
|
|
|
|
|
... 3 liter vízben a hagymával, sóval és vegetával.
Amikor megpuhult (kb. 30 perc), szûr... |
|
|
|
|
|
|
|
... A
burgonyát és a répát lobogó, sós vízben majdnem puhára főzzük,
majd leszûrjük. A zellert megtisztítjuk és zöldséggyalun laskákra
szeleteljük, majd ugyanezt tesszük a teljesen kihûlt burgonyával,
répával és céklával is. Meglocsoljuk a citromlével. Közben a
joghurtot eldolgozzuk a tormával, a cukorral és a sóval, majd
óvatosan a zöldséghez k... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágjuk és az olajon megpirítjuk. A
répát és zellert kis kockákra vágjuk, és a zöldborsóval együtt sós
vízben megfőzzük, majd leszûrjük. A retket felkockázzuk, összekeverjük
a kihûlt zöldséget, hozzáadjuk a vékony karikákra vágott hagymát, a
magvakat és sózzuk. A zellerzöldet és petrezselymet apróra metéljük,
meghintjük vele a salátát, majd leöntj... |
|
|
|
|
|
|
|
... adunk hozzá,
majd további 20-25 percig főzzük.
A kész lekvárt forrón üvegekbe töltjük,
melyeket nem fedünk le, amíg ki nem hűlnek.
Ha kihűlt a lekvár, tetejére benedvesített
majd leitatott celofánt teszünk, rászórunk egy bő késhegynyi szalicilt,
majd vagy másik réteg fóliával vagy bef&... |
|
|
|
|
|
|
|
... rányomkodjuk és lekenjük felvert tojással. A három rudat enyhén zsírozott tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben 10 percig 200 fokon, majd percig 150 fokon sütjük szép pirosra. Ha kihûltek, nejlonzacskóba vagy zárható dobozba tesszük és másnap fogyasztjuk. Tanácsok: Jól belisztezett deszkán nyújtsuk el a tésztát, hogy ne ragadjon oda! Ha elszakad a tészta a ráhajtás... |
|
|
|
|
|