|
|
|
... Amikor a készítéséhez fogunk, előbb pár órát álljon szobahőmérsékleten, hogy ne legyen hideg. A libamájat és a pulyka máját a tejben és a vajban a gombával és a kapribogyóval megsütjük. Ha kihûlt, ledaráljuk a tejben áztatott és kicsavart zsemlével, a kemény tojásokkal, a fokhagymával és a gesztenye felével. Ha van egy kis maradék sült hús, vagy gépsonka, azt is ledarálhatjuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... vajas
...................
12 deka cukrot 10 deka csokoládéval és egy kis pohárka vízzel sûrûre
főzünk. A tûzről levéve, simára keverjük. Ha kissé kihûlt, még kis
tojásnyi vajat keverünk hozzá és a tortára kenjük.
Csokoládémáz, olvasztott
........................
20 deka megolvasztott mártócsokoládéh... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... állandó keverés mellett főzzük és a
forrás megkezdésétől még 2-3 percig forraljuk. A meleg sûrû krémet
bevizezett hideg formákba öntsük és hideg helyre téve hagyjuk kihûlni.
A teljesen kihûlt krémeket a formákból vagy poharakból kiborítva
tálaljuk.
Mire ügyeljünk a krémek elkészítésénél?
............................... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejben
simára elkeverünk, azután közvetlen tûzön állandó keverés mellett
egész sûrûre főzünk. A krémet a tûzről levéve, néha-néha megkeverjük
és a kihûlésig hideg helyre félretesszük. Időközben 2 tojás fehérjéből
kemény habot verünk, melyet töltés előtt a kihûlt krémhez keverünk.
A krém könnyûségé... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... csomómentesen elkeverünk, azután
tejeslábasba öntve, állandó keverés mellett sûrûre főzzük. A forró
krémet hideg helyen, néha-néha megkeverve, hûlni hagyjuk. Ha kihûlt,
3-4 tojás fehérjének keményre vert habját könnyen hozzákeverjük
és talpas poharakba töltve, jégszekrénybe vagy hideg pincébe a
felszolgálásig hûlni tesszük. Tá... |
|
|
|
|
|
|
|
... piskótát
tegyünk. Az ily módon piskótával rétegezett vaníliakrémre 1 csomag
csokoládé-krémporból az előírás szerint készült csokoládé-krémet
rétegezés nélkül öntünk. Ha a krém kihûlt, megfelelő szélesebb
üvegtálra borítjuk. Díszítésül fél liter tejszínhab és fél csomag
vaníliás cukor keverékéből kanállal a krém köré koszorút rakunk.... |
|
|
|
|
|
|
|
... csomag sütőport adunk hozzá.
Legvégül a 4 tojás kemény habját elegyítjük a tésztához s azután
vajjal kikent, lisztezett formában lassú tûznél sütjük. Sütés utá... |
|
|
|
|
|
|
|
... félretett
tésztából pálcikákat sodr... |
|
|
|
|
|
|
|
... csokoládét, 12 deka
héjazott őrölt mandulát, fél citrom reszelt héját és legvégül 3 tojás
keményre vert habját adjuk hozzá. A tésztát tortasütőben két részben
sütjük és kihûlés után a következő töltelékkel töltjük: 1 tojás
sárgáját 10 deka cukorral és 1 kanál tejjel folytonos keverés mellett
sûrûre főzünk. Ha a töltelékal... |
|
|
|
|
|
|
|
... sárgáját 15 deka cukorral
habosra keverjük, a fentieket hozzáadjuk s legvégül még 4 tojás kemény
habját elegyítjük a tömeghez. Vajjal megkent tortaformában... |
|
|
|
|
|
|
|
...
21 deka lisztet, fél csomag sütőport, 14 deka vajat, 10 deka cukrot
és 1 egész tojást jól összegyúrunk. Tepsiben egyenletesen elnyomkodva
sütjük. A kihûlt tésztát valamilyen gyümölcsízzel egyenletesen
vastagon megkenjük, melyre még a következő mandulás habot kenjük: 6
tojás keményre vert habjához 14 deka darált mandulát és 15 deka darált|... |
|
|
|
|
|
|
|
... Kivajazott, lisztezett tortaformába töltjük, és kisütjük. A
krémhez a vajat félig megolvasztjuk, simára keverjük 15 dkg porcukorral,
majd a maradék gesztenyepürével. A három lapba vágott, kihûlt tortát
ezzel a krémmel töltjük, s a külsejére és a tetejére is kenünk. Végül
késsel gyalult csokiforgáccsal megszórjuk a tetejét, és szeletenként
egy-egy gesz... |
|
|
|
|
|
|
|
... tepsibe kiskanállal váltva, keverve rakjuk be s úgy
nyomkodjuk egyenesre, hogy a csokoládés tésztar... |
|
|
|
|
|
|
|
... arra, hogy a lapok meg ne barnuljanak.
Töltelék: 3 tojás sárgáját 15 deka porcukorral, 7 deka kakaóporral,
20 deka vajjal és fél csomag vaníliás cukorral gőzön melegítjük és
kihûlésig keverjük. A kihûlt lapokat és később a torta oldalát a
töltelékkel egyenletesen megkenjük, az összeállított torta tetejére
pedig 12 deka cukorból szálassá... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukrot
jól eldolgozunk, azután 15 deka héjazott őrölt mandulát, fél csomag
vaníliás cukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk
é... |
|
|
|
|
|
|
|
... Zsírral
kikent és liszttel behintett tepsiben közepes erősségû tûznél gyengén
kisütjük. Sütés után a meleg tésztát cukorral behintett deszkára
borítjuk és ha kissé kihûlt, a következő töltelékkel töltjük: 15
deka cukrot 15 deka finomra őrölt dióval, 1 citrom reszelt héjával
és kevés forró tejjel megfőzünk. A tölteléket el... |
|
|
|
|
|
|
|
... azután részletekben
12 deka liszttel kevert fél csomag sütőport és a 6 tojás keményre vert
habját adjuk hozzá. Magas falú tortasütőbe téve azonnal sütjük. Sütés
után a kihûlt tésztát három részre vágjuk. Az alsó lapot barackízzel
vonjuk be s ráhelyezzük a középső lapot, melyet 1 csomag vaníliás
krémporból a krémes lepénynél leírt módon ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojásnagyságú halmokat
rakunk. A tésztadarabok négy sarkát felhajtva összefogjuk és
tornyocskákat formálunk, melyekbe sütés e... |
|
|
|
|
|
|
|
... deci erős
feketekávéval elkeverve negyedóráig állni hagyunk, azután az egészet
elkeverve, 5 deka meleg olvasztott vajba téve addig főzzük, míg
leválik a lábasról. Ha kihûlt, 3 tojás sárgáját habarjuk bele
egyenkint egy-egy kanál porcukorral, legvégül a 3 tojás keményre
vert habját adjuk hozzá. Olvasztott vajjal megkent s porcukorral
bes... |
|
|
|
|
|
|
|
... csomag
sütőport gyúrunk hozzá. Ujjnyi vastagra nyújtjuk s tégla alakú
szeletekre vágjuk. A tésztadarabkákat kézzel kis hajócskává formázzuk
és tepsibe téve ... |
|
|
|
|
|