|
|
|
Hozzávalók (4 személyre): 1 konyhakész csirke, 1 ek. pulykafűszersó, 2 ek. olaj, 1 nagy fej hagyma, 4-6 gerezd fokhagyma, 0,5 dl száraz fehérbor, 100 g gouda/trappista/eidami sajt, 100 g füstölt sajt (karaván, oázis), 30 g vaj/margarin, 3 ek. liszt, 3 dl húsleves (kockából), 1 dl tejföl, só, őrölt fehér bors, szerecsendió, 1 dl tejszín, néhány fodros salátalevél, 1 szelet pir... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg friss / 1 doboz hámozott paradicsom (40 dkg), 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 1 ek. paradicsompüré, 1 ek. zöldséges ételízesítő, fél kk. szárított oregánó, 1-2 csipet csilipor, só, bors, 1 tasak (125 g) mozzarellagyöngy, 12-16 szem fekete olívabogyó, 50 g pácolt, nyers sonka vékony szeletben, egy dús szál bazsalikom... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
2 zsenge cukkini, 1 közepes fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 piros húsú paprika, 1 csilipaprika (vagy 1-2 csipet csilipor), 40 g olajos, aszalt paradicsom, 2 ek. olívaolaj, só, bors, 2 dús szál bazsalikom, 400 g hosszúmetélt.
1. A cukkiniket megmossuk, két végüket levágjuk, és hámozatlanul vékony karikákra gyaluljuk őket. A vörös- é... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg darált hús, 1 ek. vágott paradicsom, 2 tojás, 5 ek. zsemlemorzsa, 4 ek. olívaolaj, 1 üveg bazsalikomos paradicsomszósz, 15 dkg mozzarella sajt
Előkészítés: A húst összegyúrjuk a bazsalikommal, tojással, zsemlemorzsával, és sóval, borssal ízesítjük.
Elkészítés:
1. Nedves kézzel kis golyókat formázunk a húsmasszá... |
|
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
2 citrom
1 kg narancs
1,5 kg cukor
ELKÉSZÍTÉS
A narancsok és citromok héját lehántjuk, vékony szálakra vágjuk. Fémlábasba fél liter vizet öntünk, felforraljuk, beletesszük a héjakat, és 10 percig főzzük. Leszűrjük, és a műveletet megismételjük, de most már csak 3-4 percig forraljuk a héjakat. Leszűrjük, lecsepeg... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 csirkemell, 8 szelet sajt, 1 dl húsleves, 10 dkg vaj vagy olaj, 5 dkg liszt, 0,5 liter tej, só, bors, szerecsendió, cukor
Elkészítése:
A megtisztított spárgát enyhén sós, cukros vízben megfőzzük, lecsepegtetjük. A hússzeleteket kissé kiveregetjük, csirkefűszerrel beszórjuk, 1-1 szelet sajtot teszünk rá, majd elosztjuk rajta a spárgáka... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
6 dkg vaj/margarin, 1 dl tejszín, 1,5 kk. instant kávégranulátum, 4 babapiskóta, 8 dkg + 1 kk. darált dió, 4 ek. rum, 10 dkg tortabevonó étcsokoládé, 8 felezett őszibarack (befőtt), 2 dl áfonya-/eperöntet, néhány citromfűlevélke.
1. A vajat/margarint és a tejszínt összeforrósítjuk, elkeverjük benne a kávégranulátumot, lehúzzuk a tűzr... |
|
|
|
|
|
|
|
...20 dkg uborka
1 csomó újhagyma
6 db paradicsom
10 db retek
4 db olajbogyó
4 db nagyobb paprika
20 dkg tehéntúró
4 evőkanál olívaolaj
só, őrölt fehérbors
1 fej saláta
1 fej lilahagyma
A salátát megmossuk, lecsepegtetjük, a szebb leveleket félretesszük a tálaláshoz, a többit összetépkedjük. Az uborkát, zöldpaprikát, újhagym... |
|
|
|
|
|
|
|
Nizzai saláta
Hozzávalók 4-6 személyre:
40 dkg burgonya
30 dkg zöldbab
30 dkg konzerv tonhal
9 kisebb paradicsom (25 dkg)
só
bors
Az öntethez:
4 evőkanál olívaolaj
1 tört fokhagymagerezd
3 evőkanál fehérborecet
2 kiskanál (francia) mustár
A tálaláshoz:
4 nagy salátalevél (elhagyható)
3 főtt tojás... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 csésze natúr joghurt
1 db uborka
zúzott fokhagyma
olívaolaj
só
bors (ízlés szerint)
pár csepp citromlé
kapor
Elkészítés: Az uborkát durvára reszeljük, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet. Ebbe belekeverjük az uborkát, sót, borsot.
... |
|
|
|
|
|
|
|
A legelemibb ír krumpliétel
Manapság az ír konyhaművészeti könyvekben a ,,champet" egyre inkább köretként emlegetik, mint egyfajta különleges krumplipürét. A hagyományos szakácskönyvekben (pl. Florence Irwin's The Cookin' Woman) azonban egyértelműen önálló egytálételként szerepel.
Hozzávalók (egytálételként 2, köretként 4 személyre):
- bő... |
|
|
|
|
|
|
|
Fekete erdő" muffin
Hozzávalók:
20 dkg meggybefőtt
26 dkg liszt
½ teáskanál szódabikarbóna
2 ½ teáskanál sütőpor
3-4 evőkanál kakaópor
4-5 evőkanál csokoládés tortadara
2 tojás
12 dkg cukor
12,5 dkg puha vaj/margarin
2,2 dl kefír
Díszítéshez:
6 evőkanál meggylé
2 dl tejszín
ízlés szerin... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
2 dkg szárított fafülgomba (másféle gomba is megfelel), 1 kis cukkini, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg tofu, 1 kis konzerv szójababcsíra, 20 dkg rizstészta, 1 ek. olaj, 1 tk. gyömbérpor, 10 dkg cukorborsó (mélyhűtött), 5 ek. szójaszósz, 4 szál újhagyma.
1. A szárított gombát 20 percre beáztatjuk annyi meleg vízbe, amenn... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (12 szelethez):
1 töltetlen piskótatekercs (lehet készen vásárolt), 120 g meggy-/ribizlilekvár, 1 kis üveg kimagozott meggybefőtt, 1 dl tej, 10 dkg cukor, 2 ujjnyi citromhéj, fél vaníliarúd, 1 tasak/6 lap zselatin (10 g), 4 tojássárgája, 1 kk. pudingpor (vaníliás), 0,5 dl brandy, 2,5 + 1 dl tejszín, 9 babapiskóta, 1 tasak vaníliás cukor, fél tasak habfixáló, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
10 érett paradicsom, 2 golyó (2 x 125 g) mozzarella, 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek. olívaolaj, 1 ek. balzsamecet, 1 l natúr joghurt, néhány bazsalikomlevél a díszítéshez.
Előkészítés:
A paradicsomokat leforrázzuk, héjukat lehúzzuk. A mozzarellát lecsepegtetjük és apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és nagyon finomr... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
két és fél csésze hajdina tisztítva, megmosva,
egy kiló karfiol rózsáira szedve, megmosva,
fél kiló gomba tisztítva, darabolva,
két fej vöröshagyma, apróra vágva,
hat evőkanál hidegen sajtolt olaj (négy evőkanál a hagymához, két evőkanál a hajdinához),
egy csomó petrezselyem zöldje, apróra vágva,
három csipet tengeri só, egy poh... |
|
|
|
|
|
|
|
Szilvás gombóc
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
1 kg burgonya,
fél kg szilva, (télen fagyasztott)
35 dkg liszt + a nyújtáshoz,
13 dkg vaj/ margarin,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
10 dkg zsemlemorzsa,
fahéjas porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és megfőzzük. Közben a szilvát megmossuk, kimago... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
500 g liszt, 200 ml tej, 40 g élesztő 50 g cukor, 5 tojássárgája, 60 g olvasztott vaj, olaj a sütéshez, porcukor, és lekvár.
Elkészítés:
A lisztet mély tálba szitáljuk. A tej felét meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és kb. 15 percig pihentetjük. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a t... |
|
|
|
|
|
|
|
Bali tál 4 személyre
1 konzerv szeletelt ananász, 4 banán,1 fűszervajas bagett (áruházak hűtőpultjában)
10 dkg sajt szeletben, 25 dkg bacon, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál chilipor
Előkészítés: A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Az ananászt lecsepegtetjük. A banánt meghámozzuk, és kb. 4 cm hosszú darabokra vágjuk.
Elkészítés: A fű... |
|
|
|
|
|
|
|
Masnitészta gombával
30 dkg masnitészta, 40 dkg gomba, 4 paradicsom, 1 kanál vaj, 1 kisebb vöröshagyma
5 dkg füstölt sajt, só, kömény, perezselyemzöld
A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük és elkeverjük a vajjal. Serpenyőben forró olajon dinszteljük meg az apróra vagdalt hagymát.
A gombát tisztítsuk meg, vagdossuk kisebb darabokra,... |
|
|
|
|
|