|
|
|
... napraforgómagot (a negyedét félretesszük a díszítéshez).
4.
A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és még a kezünkkel is jól kihúzogatjuk, hogy minél vékonyabb legyen. Belisztezett konyharuhára fektetjük, és egyenletesen elosztjuk rajta a tölteléket. A konyharuha segítségével feltekerjük, a két végét egyenesre vágjuk.
5.
Kivajazott és sütőpapírral ... |
|
|
|
|
|
|
|
... készítünk elő. A petrezselymet finomra vágjuk; a felcsíkozott sonkát összekeverjük a petrezselyemmel meg a sajttal.
1. A sütőt 220 °C-fokra előmelegítjük. Az egyik tésztacipót belisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, az egész felületét bekenjük tojásfehérjével; a töltelékgolyókat egymástól 5-5 cm-re rárakosgatjuk; ezután kinyújtjuk a másik tésztát is, és beterítjük vele a tölt... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... kelesztjük. Eközben a sütőtököt feldaraboljuk és megsütjük. Az almát lereszeljük, a megsült tök összetört húsát hozzáadjuk, a porcukorral meg a rummal simára keverjük. A tésztacipókat belisztezett deszkán egyenként kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, a tölteléket egyenletesen ráterítjük, és mint a bejglit, fölcsavarjuk. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, felver... |
|
|
|
|
|
|
|
... próbáltak következtetni az egész évire, a lucabúzából pedig a következő év termésére.
Kedvelt szokás volt ekkor a Luca-alakoskodás. Fehér lepelbe öltözve, belisztezett arccal fakanállal, meszelővel ijesztgették a fiúk a lányokat, gyerekeket, majd kikérdezték, imádkoztatták őket. Aki jó volt, almát, diót kapott. Máshol a tyúkokat is megpiszká... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... cukorral, a mézet, a tojással meg a citromhéjjal jól összekeverjük. A lisztet a sütőporral eldolgozzuk, majd a tejjel felváltva apránként a cukros masszához adjuk.
Kivajazott, belisztezett tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal 20 percig sütjük.
Ezalatt elkészítjük a mázat. A vajat felolvasztjuk, majd a porcukorral habosra keverjük. A kakaót, a rumo... |
|
|
|
|
|
|
|
... össze a tojásokat, a cukrot, a vajat és a tejben feloldott szalalkálit. Szitáljuk bele a lisztet, gyúrjuk sima tésztává. Pihentessük egy éjszakán át a tésztát, majd másnap nyújtsuk ki belisztezett deszkán egy centiméter vastagságúra. Szórjunk rá egy kis lisztet, azután szaggassunk belőle szívformával kicsi süteményeket. Nyúljunk óvatosan késsel a szívek alá, és emeljük bele az áni... |
|
|
|
|
|
|
|
... is".
Luca-napkor a fonóban együtt mulatott a falu egész ifjúsága. Ettek, ittak, muzsikáltak, társasjátékokat játszottak. Sötétedéskor beállítottak a lucák: fehér lepedőben, belisztezett arccal jöttek a legények a lányokat ijesztgetni.
Ugyancsak tiltották a tökmagtörést, nehogy törjenek a tá... |
|
|
|
|
|
|
|
... Ha karácsonyig minden elvetett szem kikelt, akkor a következő évben bőséges termésre lehetett számítani./
Kedvelt szokás volt ekkor a Luca-alakoskodás. Fehér lepelbe öltözve, belisztezett arccal fakanállal, meszelővel ijesztgették a fiúk a lányokat, gyerekeket, majd kikérdezték, imádkoztatták őket. Aki jó volt, almát, diót kapott. Máshol a tyúkokat is megpiszkálták, vagy a há... |
|
|
|
|
|
|
|
... eltelt 12 nap időjárásából próbáltak következtetni az egész évire, a luca búzából pedig a következő év termésére. Kedvelt szokás volt ekkor a Luca-alakoskodás. Fehér lepelbe öltözve, belisztezett arccal fakanállal, meszelővel ijesztgették a fiúk a lányokat, gyerekeket, majd kikérdezték, imádkoztatták őket. Aki jó volt, almát, diót kapott. Máshol a tyúkokat is megpiszkálták, vagy a... |
|
|
|
|
|
|
|
... Ha karácsonyig minden elvetett szem kikelt, akkor a következő évben bőséges termésre lehetett számítani./
Kedvelt szokás volt ekkor a Luca-alakoskodás. Fehér lepelbe öltözve, belisztezett arccal fakanállal, meszelővel ijesztgették a fiúk a lányokat, gyerekeket, majd kikérdezték, imádkoztatták őket. Aki jó volt, almát, diót kapott. Máshol a tyúkokat is megpiszkálták, vagy a há... |
|
|
|
|
|
|
|
... előmelegítjük. A fasírthoz a szalonnakockákat, a finomra vágott hagymát, az átpasszírozott tejes zsemlét, a tojást, sót, borsot és szerecsendiót összedolgozzuk. A tésztát átdagasztjuk, majd belisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Tetejét megkenjük mustárral, és beterítjük a szalonnaszeletekkel. A fasírtot rúddá formázzuk, és a tésztára tett szalonnacsíkokon keresztbe fekte... |
|
|
|
|
|
|
|
... jó, amikor az edény falától elválik. Liszttel alul-felül kissé megszórjuk, majd langyos helyen, letakarva kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztát enyhén belisztezett deszkán lóhere alakúra nyújtjuk, a vajas részt a közepére rakjuk, és a tészta négy szélét ráhajtjuk. Utána 3-4 milliméter vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, képzeletben 3 részre osztj... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzáadjuk, és fakanállal vagy háztartási gép dagasztófejével lágy tésztává dolgozzuk. Akkor jó, ha hólyagosodni kezd. Ha túl lágy lenne, egy kevés lisztet adunk még hozzá. A tésztából belisztezett deszkán cipót formálunk, és kézzel még egyszer jól átgyúrjuk, hogy kellően rugalmas legyen. A tésztát egy mély, belisztezett tálba fektetjük, hogy legyen helye megemelkedni. Kendővel le... |
|
|
|
|
|
|
|
... robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a
legmagasabb fokozaton összedolgozzuk (ha a tészta ragad, tegyük rövid
ideig hideg helyre). A tésztát egy enyhén belisztezett munkalapon egy
28 cm átmérőjű körré nyújtjuk és egy jól kivajazott kerámia gyümölcstorta-
formába (26 cm átmérőjű) fektetjük. Egy villával többször megszurkáljuk.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... adjuk a maradék hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) jól összedolgozzuk. A tésztát fóliába csavarjuk és kb. 30 percre hideg helyre tesszük.
A tésztát egy enyhén belisztezett munkalapon 3 mm vékonyra nyújtjuk és hullámos tésztavágóval kb. 4,5 x 3,5 cm-es téglalapokra vágjuk. A téglalapok felét egy kivajazott és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Mindegyik da... |
|
|
|
|
|
|
|
... Hermann-tésztához adjuk. A tojásfehérjét olyan keményre verjük, amíg vágható lesz, majd mindent jól összekeverünk.
A tésztát egyenletesen beleöntjük egy zsiradékkal kikent és belisztezett tepsibe (30 x 35 cm), melyet a sütő alsó felébe tolunk és a tésztát megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 oC (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 oC (előmelegítve)
Gáz: kb. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Eloször a burgonyát, majd a liszttel meg a zsemlemorzsával összekevert sütoport adjuk hozzá.
2. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk, majd a maszszát kivajazott, belisztezett, 24 centi átméroju vagy hasonlóan nagy, szív alakú tortaformába simítjuk.
3. Elomelegített sütoben közepes lángon kb. 30 percig sütjük, hulni nagyjuk.
4. A krémhez a margari... |
|
|
|
|
|
|
|
... Hermann-tésztához adjuk. A tojásfehérjét olyan keményre verjük, amíg vágható lesz, majd mindent jól összekeverünk.
A tésztát egyenletesen beleöntjük egy zsiradékkal kikent és belisztezett tepsibe (30 x 35 cm), melyet a sütő alsó felébe tolunk és a tésztát megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 oC (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 oC (előmelegítve)
Gáz: kb. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... felfuttatjuk. A liszteket az olajjal alaposan elkeverjük, hozzáöntjük az élesztőt.
A tészta ragacsos lesz, ezért hogy könnyebben bánjunk vele, először csak a felét tegyük egy vastagon belisztezett gyúródeszkára.
Annyi lisztet dolgozunk a tésztába, hogy ne ragadjon, és ki tudjuk nyújtani kb. 3 cm vastagságúra. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, óvatosan tepsire helyezzü... |
|
|
|
|
|
|
|
... robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a
legmagasabb fokozaton összedolgozzuk (ha a tészta ragad, tegyük rövid
ideig hideg helyre). A tésztát egy enyhén belisztezett munkalapon egy
28 cm átmérőjű körré nyújtjuk és egy jól kivajazott kerámia gyümölcstorta-
formába (26 cm átmérőjű) fektetjük. Egy villával többször megszurkáljuk.
Alsó... |
|
|
|
|
|