Belépés
TaáboryJános
... hangod káprázatában,
s mélyen meghajol e röpke-örök pillanat. Tied a mindenség.
Talányt megfogalmazó papírkivágás. Falevél nélküli ágai
árnyakká változott madarak. Perceim kihűlt kőhorpaszok.
Szemem árka mélyülőben, fuvallja az éjhomály hortyogó leheletét,
elszenesedett mosolyok örvényeibe veszve lelkem árnyéktalan
angyala ül...
Fogarasi Honor
... jéghideg homokban.
A semmiben meghasadott feszület.
A lét elvetélt, görcsei halomban.
A képet már nem oldja szó, sem kenet.

Plakátmagányban ázó éjjelek.
Kihűlt rekeszek romjai a házak.
Redőny mögött akasztott tekintetek.
A csend konok: kihantolt alázat.

Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Eloldasz magad...
L Csaba
Szabó Irénke.............................. .................................... ..2010-10-01 , 7:55

Lászlóffy Csaba -

Álom Perszepoliszról

1.
A hang kihűlt, a hús jajong;
eső csap arcába (hamis
érzéklet - összetart az is),
rándulva válaszol a comb.

Heves és vad tusák után
viharok tépik még belü...
Zalakocka
... tejben a cukor harmadával sûrûre főzzük a pudingport. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.A tojáshabból 4 dkg-ot kiveszünk, a többit a forró krémbe keverjük, és kihûtjük. A vajat a porcukorral és a kivett tojáshabbal kikeverjük, majd a kihûlt krémmel óvatosan összekeverjük.

A lapokat úgy töltjük meg, hogy alulra egy barna lapo...
Tejszínes hideg sárgadinnyelev
... (lehetőség szerint) 2 db kivi.

Elkészítése: A tejet felfőzzük és a tûzről levéve lassan hozzákeverjük
a tejszínt. Beletesszük a mézet és a cukrot. Ha...
Mazsolás vanília leves
... a
felforralt tejhez adjuk. A maradék cukrot is beletesszük. Közben a
rizst külön megfőzzük vízben...
Pörköltfelfújt
... Hagyjuk hûlni.
A vajat felolvasztjuk (egy kávéskanálnyit félreteszünk), lehúzzuk a
tûzről, majd a tejjel és a liszttel csomómentesen elkeverjük. Ha egy
kicsit kihûlt, hozzáadjuk a tojássárgákat. Ízesítjük. A tojásfehérjét
habbá verjük. A szójapörköltet ledaráljuk, beletesszük a metélt
petrezselymet és a tojáshoz adjuk. Belekeverjük a to...
Zöldbabfelfújt
... óvatosan a masszához adagoljuk. Egy őzgerincformát
vagy más t&#...
Töltött omlett, paradicsommárt
... vágott hagymával együtt, fedő nélkül,
a kávéskanál olajon megpároljuk. Egy kanál liszttel megszórjuk és
1 dl-nyi vízzel felöntjük. Sûrûre főzzük. Hagyjuk kicsit kihûlni.
Teflonserpenyőben olajat forrósítunk és az omlettmasszából 4 db
omlettet készítünk úgy, hogy mindkét oldalát megsütjük. Megtöltjük
a kihûlt gombamasszáva...
Saláta magvakból
... az olajon megpirítjuk. A
répát és zellert kis kockákra vágjuk, és a zöldborsóval együtt sós
vízben megfőzzük, majd leszûrjük. A retket felkockázzuk, összekeverjük
a kihûlt zöldséget, hozzáadjuk a vékony karikákra vágott hagymát, a
magvakat és sózzuk. A zellerzöldet és petrezselymet apróra metéljük,
meghintjük vele a salátát, majd leöntjük a ...
Céklasaláta másképpen
... A
burgonyát és a répát lobogó, sós vízben majdnem puhára főzzük,
majd leszûrjük. A zellert megtisztítjuk és zöldséggyalun laskákra
szeleteljük, majd ugyanezt tesszük a teljesen kihûlt burgonyával,
répával és céklával is. Meglocsoljuk a citromlével. Közben a
joghurtot eldolgozzuk a tormával, a cukorral és a sóval, majd
óvatosan a zöldség...
Hagymás-savanykás babsaláta
... liter vízben a hagymával, sóval és vegetával.
Amikor megpuhult (kb. 30 perc),...
Almatorta túróval
... búzadarát megszitálva.

25 deka lisztet, 20 deka vajat, 14 deka porcukrot, egy egész tojást, citromízt összegyúrunk. Fele tésztából a tortaforma fenekét béleljük ki, félig kisütjük és ha kihûlt, az oldalát is kirakjuk tésztával s a következő töltelékkel töltjük: 14 deka vajat, 28 deka passzírozott túrót, 3 egész tojást és három tojás sárgáját, vaníliáscukrot íz...
Gyömbéres kalács
... (légkeveréses sütőben 180 °C) tûpróbáig sütik. Amikor elkészült, egy rácsra borítják, a papírt lefejtik róla. A krémsajtot a cukorral és a vaníliás cuk...
anti Candida levesek
... felaprított hagymát, fokhagymát az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, kockára vágott répát, zellert, és a rizst. Puhára pároljuk, hozzákeverjük a fűszereket és a szójamártást. Kihűtjük, turmixoljuk. Hidegen fogyasztjuk, tálalásnál meghintjük apróra vagdalt zellerlevéllel.


BURGONYLEVES KAPORRAL
Hozzávalók: fél kiló burgonya, 20 dkg vegyes zölds...
Sült zeller
... piros-ropogósra
megsütjük (7-10 perc). Az olajból kivesszük, lecsöpögtetjük, és nagy
tálon szétterítjük, hogy ne melegítsék egymást a kis rudacskák. Csak
akkor sózzuk meg, ha teljesen kihûlt. Remek sör vagy borkorcsolya.
A zellert intenzív, fûszeres íze miatt nem mindenki szereti, de így
megsütve egészen más, mint a levesben. Nagy előnye, ho...
Pácolt csirkecomb Hegedûs
... vágjuk.
A gombát tisztítás után felszeleteljük, és az olajon sóval, borssal,
valamint a vágott petrezselyemmel fedő alatt, saját levében puhára
pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ha kihûlt, belekeverjük a leszárazott
és megmosott mazsolát, a megtisztított és vékony karikákra vágott
hagymát. Ráöntünk fél dl bort meg a tejszínt, és belekeverjük a...
Kakashús krokett
... és
nagyon finomra metélt vöröshagymát és az összes fûszert. A kakashúst
a húsdarálón kétszer is ledaráljuk, és hozzákeverjük a masszához.
Alaposan összedolgozzuk, és ha kihûlt, betesszük a hûtőszekrénybe,
hogy megdermedjen. Ezután nedves kézzel kis rudakat formálunk belőle,
lisztben megmártjuk és a 180 fokra felmelegített olajba té...
Finom sertésláb
... lábakat
olyan puhára főzzük, hogy könnyen kicsontozhassuk. A színhúst még
melegen belenyomkodjuk egy lapos, szögletes formába. Egy-két evőkanál
főzőlevet ráöntünk, majd ha kihûlt, lefedve betesszük a hûtőszekrénybe.
Másnapra kocsonyává dermed. Kiborítjuk a formából és szeletekre
vágjuk. Lisztbe mártjuk, a curry-vel, sóval...
Palacsintában sült sajt
... felforrósított olajba tesszük.
1-2 perc alatt szép világossárgára megsütjük. Az olajból kivéve
itatóspapírra vagy papírszalvétára rakjuk, hogy az a felesleges olajat
felszívja. Ha kihûlt, újra belemártjuk a tésztába és ismét beletesszük
a forró olajba. Immáron pirosra sütve lecsöpögtetjük, és melegen
tálaljuk. Saláta vagy majonézes mártás illik hozzá,...
1 2 3 .5 6 7 8 9 10 11 12 
Címkék: Fogarasi Honor, Szabó Irénke, Lászlóffy Csaba, Álom Perszepoliszról, BURGONYLEVES KAPORRAL, éjhomály hortyogó, semmiben meghasadott, csend konok, hang kih&ucirc, cukor harmadával, maradék cukorral, forró krémbe, kivett tojáshabbal, barna lapo, tejet felf&#245, maradék cukrot, vajat felolvasztjuk, kávéskanálnyit félreteszünk, liszttel csomómentesen, szójapörköltet ledaráljuk, tojáshoz adjuk, masszához adagoljuk, kávéskanál olajon, kanál liszttel, olajon megpirítjuk, zöldborsóval együtt, retket felkockázzuk, vékony karikákra, répát lobogó, zellert megtisztítjuk, teljesen kih&#251, egész tojást, tortaforma fenekét, rácsra borítják, papírt lefejtik, olajon megfuttatjuk, olajból kivesszük, zellert intenzív, gombát tisztítás, olajon sóval, vágott petrezselyemmel, összes f&#251, húsdarálón kétszer, olajból kivéve, forró olajba, petrezselyemmel, omlettmasszából, kicsontozhassuk, papírszalvétára, paradicsomlevet, perszepoliszról, plakátmagányban, szójapörköltet, kávéskanálnyit, felszeleteljük,
© 2013 TVN.HU Kft.