|
|
|
... hangod káprázatában,
s mélyen meghajol e röpke-örök pillanat. Tied a mindenség.
Talányt megfogalmazó papírkivágás. Falevél nélküli ágai
árnyakká változott madarak. Perceim kihűlt kőhorpaszok.
Szemem árka mélyülőben, fuvallja az éjhomály hortyogó leheletét,
elszenesedett mosolyok örvényeibe veszve lelkem árnyéktalan
angyala ül... |
|
|
|
|
|
|
|
... jéghideg homokban.
A semmiben meghasadott feszület.
A lét elvetélt, görcsei halomban.
A képet már nem oldja szó, sem kenet.
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Kihűlt rekeszek romjai a házak.
Redőny mögött akasztott tekintetek.
A csend konok: kihantolt alázat.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Eloldasz magad... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Szabó Irénke.............................. .................................... ..2010-10-01 , 7:55
Lászlóffy Csaba -
Álom Perszepoliszról
1.
A hang kihűlt, a hús jajong;
eső csap arcába (hamis
érzéklet - összetart az is),
rándulva válaszol a comb.
Heves és vad tusák után
viharok tépik még belü... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejben a cukor harmadával sûrûre főzzük a pudingport. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.A tojáshabból 4 dkg-ot kiveszünk, a többit a forró krémbe keverjük, és kihûtjük. A vajat a porcukorral és a kivett tojáshabbal kikeverjük, majd a kihûlt krémmel óvatosan összekeverjük.
A lapokat úgy töltjük meg, hogy alulra egy barna lapo... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... (lehetőség szerint) 2 db kivi.
Elkészítése: A tejet felfőzzük és a tûzről levéve lassan hozzákeverjük
a tejszínt. Beletesszük a mézet és a cukrot. Ha... |
|
|
|
|
|
|
|
... a
felforralt tejhez adjuk. A maradék cukrot is beletesszük. Közben a
rizst külön megfőzzük vízben... |
|
|
|
|
|
|
|
... Hagyjuk hûlni.
A vajat felolvasztjuk (egy kávéskanálnyit félreteszünk), lehúzzuk a
tûzről, majd a tejjel és a liszttel csomómentesen elkeverjük. Ha egy
kicsit kihûlt, hozzáadjuk a tojássárgákat. Ízesítjük. A tojásfehérjét
habbá verjük. A szójapörköltet ledaráljuk, beletesszük a metélt
petrezselymet és a tojáshoz adjuk. Belekeverjük a to... |
|
|
|
|
|
|
|
... óvatosan a masszához adagoljuk. Egy őzgerincformát
vagy más t... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágott hagymával együtt, fedő nélkül,
a kávéskanál olajon megpároljuk. Egy kanál liszttel megszórjuk és
1 dl-nyi vízzel felöntjük. Sûrûre főzzük. Hagyjuk kicsit kihûlni.
Teflonserpenyőben olajat forrósítunk és az omlettmasszából 4 db
omlettet készítünk úgy, hogy mindkét oldalát megsütjük. Megtöltjük
a kihûlt gombamasszáva... |
|
|
|
|
|
|
|
... az olajon megpirítjuk. A
répát és zellert kis kockákra vágjuk, és a zöldborsóval együtt sós
vízben megfőzzük, majd leszûrjük. A retket felkockázzuk, összekeverjük
a kihûlt zöldséget, hozzáadjuk a vékony karikákra vágott hagymát, a
magvakat és sózzuk. A zellerzöldet és petrezselymet apróra metéljük,
meghintjük vele a salátát, majd leöntjük a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... A
burgonyát és a répát lobogó, sós vízben majdnem puhára főzzük,
majd leszûrjük. A zellert megtisztítjuk és zöldséggyalun laskákra
szeleteljük, majd ugyanezt tesszük a teljesen kihûlt burgonyával,
répával és céklával is. Meglocsoljuk a citromlével. Közben a
joghurtot eldolgozzuk a tormával, a cukorral és a sóval, majd
óvatosan a zöldség... |
|
|
|
|
|
|
|
... liter vízben a hagymával, sóval és vegetával.
Amikor megpuhult (kb. 30 perc),... |
|
|
|
|
|
|
|
... búzadarát megszitálva.
25 deka lisztet, 20 deka vajat, 14 deka porcukrot, egy egész tojást, citromízt összegyúrunk. Fele tésztából a tortaforma fenekét béleljük ki, félig kisütjük és ha kihûlt, az oldalát is kirakjuk tésztával s a következő töltelékkel töltjük: 14 deka vajat, 28 deka passzírozott túrót, 3 egész tojást és három tojás sárgáját, vaníliáscukrot íz... |
|
|
|
|
|
|
|
... (légkeveréses sütőben 180 °C) tûpróbáig sütik. Amikor elkészült, egy rácsra borítják, a papírt lefejtik róla. A krémsajtot a cukorral és a vaníliás cuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... felaprított hagymát, fokhagymát az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, kockára vágott répát, zellert, és a rizst. Puhára pároljuk, hozzákeverjük a fűszereket és a szójamártást. Kihűtjük, turmixoljuk. Hidegen fogyasztjuk, tálalásnál meghintjük apróra vagdalt zellerlevéllel.
BURGONYLEVES KAPORRAL
Hozzávalók: fél kiló burgonya, 20 dkg vegyes zölds... |
|
|
|
|
|
|
|
... piros-ropogósra
megsütjük (7-10 perc). Az olajból kivesszük, lecsöpögtetjük, és nagy
tálon szétterítjük, hogy ne melegítsék egymást a kis rudacskák. Csak
akkor sózzuk meg, ha teljesen kihûlt. Remek sör vagy borkorcsolya.
A zellert intenzív, fûszeres íze miatt nem mindenki szereti, de így
megsütve egészen más, mint a levesben. Nagy előnye, ho... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágjuk.
A gombát tisztítás után felszeleteljük, és az olajon sóval, borssal,
valamint a vágott petrezselyemmel fedő alatt, saját levében puhára
pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ha kihûlt, belekeverjük a leszárazott
és megmosott mazsolát, a megtisztított és vékony karikákra vágott
hagymát. Ráöntünk fél dl bort meg a tejszínt, és belekeverjük a... |
|
|
|
|
|
|
|
... és
nagyon finomra metélt vöröshagymát és az összes fûszert. A kakashúst
a húsdarálón kétszer is ledaráljuk, és hozzákeverjük a masszához.
Alaposan összedolgozzuk, és ha kihûlt, betesszük a hûtőszekrénybe,
hogy megdermedjen. Ezután nedves kézzel kis rudakat formálunk belőle,
lisztben megmártjuk és a 180 fokra felmelegített olajba té... |
|
|
|
|
|
|
|
... lábakat
olyan puhára főzzük, hogy könnyen kicsontozhassuk. A színhúst még
melegen belenyomkodjuk egy lapos, szögletes formába. Egy-két evőkanál
főzőlevet ráöntünk, majd ha kihûlt, lefedve betesszük a hûtőszekrénybe.
Másnapra kocsonyává dermed. Kiborítjuk a formából és szeletekre
vágjuk. Lisztbe mártjuk, a curry-vel, sóval... |
|
|
|
|
|
|
|
... felforrósított olajba tesszük.
1-2 perc alatt szép világossárgára megsütjük. Az olajból kivéve
itatóspapírra vagy papírszalvétára rakjuk, hogy az a felesleges olajat
felszívja. Ha kihûlt, újra belemártjuk a tésztába és ismét beletesszük
a forró olajba. Immáron pirosra sütve lecsöpögtetjük, és melegen
tálaljuk. Saláta vagy majonézes mártás illik hozzá,... |
|
|
|
|
|