|
|
|
... szál
gyökeret vékony karikákra vágunk és 2 liter vízben felforraljuk.
Sóval, pici törött borssal, 2 babérlevéllel, pár szem mustármaggal
és kevés ecettel ízesítünk. Ha felforrt, kihûtjük. Ezalatt a nyulat
minden hártyájától megtisztítjuk és feldaraboljuk, gerincét egy
darabban hagyjuk, combjait, lapockáját ugyancsak. Elejét, máját és
tüdejét dara... |
|
|
|
|
|
|
|
... csombort
és egy kávéskanál szalicilt teszünk, és a felforrt, fûszerezett lét az
uborkára öntjük. Az uborkák közé tehetünk néhány karika sárgarépát és
tormát is. Mikor a lé kihûlt, az üvegeket lazán lekötjük és egy hétig
meleg helyen - pl. a konyhában - tartjuk. Ekkor a maradék fûszeres
ecetes lét még ráöntjük, 1 kávéskanálnyi mustármagot vás... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... mustármagot,
késhegynyi szalicilt szórunk. Az ecetes levet felforralj... |
|
|
|
|
|
|
|
... borsot
teszünk. Kellemesen sós-ecetes lét forralunk, amelyhez literenk... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... tehetünk
egy-egy pirosra színeződött paprikát), közédugunk néhány vékony
tormaszeletet. Ízlés szerint hígított ecetet sóval, cukorral és
szemes borssal felforralunk. Mikor kihûlt, ráöntjük a paprikára úgy,
hogy teljesen ellepje. A paprikák fölé az üveg szájánál tegyünk kis
falapocskát, nehogy a paprika kiemelkedjen az ecetből. Az üveget csak... |
|
|
|
|
|
|
|
... rakjuk,
rétegenként külön a pirosat és a zöldet. Erős ecetes levet készítünk,
amelybe sót, babérlevelet, szemes borsot és annyi cukrot teszünk, hogy
jó édeskés legyen. Felforraljuk, majd ha kihûlt, a paprikára öntjük.
Az üvegeket lekötjük és kigőzöljük. 5 kg paprikához kb. 2 dl ecet -
borecetből több -, 2 kanál só, 4-5 babérlevél, 10-15... |
|
|
|
|
|
|
|
... forralunk. Ezután leszûrjük és kisebb
üvegekbe tesszük őket. Sóval cukorral, törött borssal, esetleg
tárkonylevéllel ... |
|
|
|
|
|
|
|
... rakjuk, minden rétegre néhány szem fekete
borsot, köménymagot, 1-2 szelet tisztított tormát és 1-2 szál kaprot
teszünk. Három nap múlva az ecetet leöntjük, felforraljuk, és ha
kihûlt, ismét a gombára öntjük. Az elfőtt ecetet pótolni kell, hogy a
lé mindig ellepje a gombát. Most már végleg lekötjük és 10-12 percig
gőzöljük. Hideg helyen tartj... |
|
|
|
|
|
|
|
... szerinti savanyúságú
ecetes vizet sóval, szemes borssal, egy kevés cukorral, babérlevéllel,
szegfûborssal, gyömbérrel felforralunk és a salátaféléket leforrázzuk.
Ha az ecet kihûlt, leöntjük és újra felforraljuk. A salátaféléket
üvegekbe rakjuk, a forró ecettel leöntjük, tetejükre egy kevés
benzoesavas nátriumot szórunk. Az üveget lekötjük és szá... |
|
|
|
|
|
|
|
... szeletekre vágjuk. Közben a
szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, elviszi a
savanyú ízt), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk.
Amikor a lé kihûlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt
üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a
levet, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot s... |
|
|
|
|
|
|
|
... egyszer
felforraljuk, de vigyázunk, nehogy a szemek felrepedjenek. Ezután a
gyümölcsöt leszûrjük, a visszamara... |
|
|
|
|
|
|
|
... öntjük,
hogy teljesen ellepje. A lábast letakarjuk és néhány napig hûvös
helyen tartjuk. Ekkor az ecetet leszûrjük, újra felforraljuk és ismét|... |
|
|
|
|
|
|
|
... ecetes -
lehetőleg borecetes - vizet forralunk, amihez literenként 35 dkg
cukrot 4-5 szem egész borsot és 1 szem szegfûszeget teszü... |
|
|
|
|
|
|
|
... egy
evőkanál ecet és 5 szem bors. A fiatal, szálkátlan zöldbabot
megtisztítjuk, és gőzben vagy kevés vízben félpuhára főzzük, azután
szûrőre vagy szitára borítjuk, miután kihûlt, néhány szem borsot
közé téve akkora üvegekbe rakjuk, amilyeneknek a tartalmát egyszerre
elfogyasztjuk. A főzőlevet - vagy ha gőzben f&... |
|
|
|
|
|
|
|
... fazékból.
Ha már nem forró, szorosan egymás mellé, a kiforrázott üvegekbe
állítjuk. Minél több fér egy üvegbe, annál jobb. Egy liter vizet
újra felforralunk, beleszórjuk a sót, és miután kihûlt, a zöldségre
öntjük. Az üveg tetejére kristálycukrot és nátrium-benzoikumot
szórunk, majd légmentesen lezárjuk. Nagyon ügyeljünk a szoros zárásra,
mert a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... dinnyéket és tiszta, kiforrázott üvegekbe tesszük. A
megmaradt levet újra felforraljuk, sóval, cukorral és borssal
ízesítjük. Egy-két percig főzzük. A lángról lehúzva hagyjuk kihûlni.
A megtisztított tormát megmossuk, vékony hasábokra vágjuk. A megmosott
kaprot lecsöpögtetjük. Egy-egy szál tormát és kaprot a megtöltött
üvegekben dugdosunk, végül ... |
|
|
|
|
|
|
|
... nyílásával
lefelé fordítjuk, hogy a víz kicsuroghasson belőle. A sós-ecetes
káposztát enyhén kinyomkodjuk és szorosan beletöltjük a paprikákba.
Bő szájú, nagy üvegbe helyezzük, jól kihasználva a helyet. Az
ecettel, cukorral, sóval és vízzel pikáns, savanykás levet keverünk,
felforraljuk, végül a fûszereket is beletesszük. 5 percnyi forrás ut... |
|
|
|
|
|
|
|
... ecetben
...........
A gyalult tököt gyengén besózzuk, ha kezd levet ereszteni, kinyomjuk
és vízzel leöblítve lecsurgatjuk. Közben gyengén ecetes vizet
forralunk és hagyjuk kihûlni. A lecsurgatott tököt tiszta konyharuhára
tesszük, és másik ruhával jól leszárítjuk, azután üvegekbe rakjuk
úgy, hogy az üveg háromnegyed részéig teljen meg. Az ü... |
|
|
|
|
|
|
|
... hagyjuk, az
eresztett levét nem öntjük ki. Egy liter vízhez 1 dl ecetet, 2 fej
hagymát, kevés szemes borsot, egy babérlevelet teszünk, felforraljuk
a tök levével együtt, és ha kihûlt, az üvegekbe rakott tökre öntjük.
A tök közé tegyünk 1-2 szelet tormát. Az üvegeket letakarva hûvös
helyre állítjuk. Egy hét múlva a levet leöntjük, néhány szem... |
|
|
|
|
|
|
|
... tiszta konyharuhára gyaluljuk,
rövid ideig szikkadni hagyjuk. Üvegbe tesszük, közepére jól megmosott
zöld kaprot gyömöszölünk. Egy lite... |
|
|
|
|
|