|
|
|
... főzzük.
2. A főzési idő felének elteltével kiveszünk a levesből 2 evőkanálnyi zöldborsót, és félretesszük a díszítéshez.
3. A levest botmixerrel krémmé turmixoljuk. Hozzáadjuk a petrezselymet, majd 4 kk. kivételével a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk.
4. Erőleveses csészébe vagy mélytányérba szedjük, belekeverjük a maradék tejszínt, tetejére halmozzuk ... |
|
|
|
|
|
|
|
... alufólia.
Elkészítése:
A burgonyákat alaposan megmossuk, megszárítjuk és alufóliába csomagolva parázson (sütőben 220 °C-on) 30-40 perc alatt megsütjük. A pisztrángot alaposan megtisztítjuk. A petrezselymet, kaprot és bazsalikomot is megmossuk, a leveleket a szárról letépkedjük. A citromokat felszeleteljük, a szeleteket félbe vágjuk. A petrezselyem felév... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... főzőtejszín.
1. A zöldborsót megtisztítjuk. A burgonyát, az újhagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A burgonyát kockákra, az újhagymát 8-10 cm-es zöldjével együtt kisebb darabokra vágjuk. A petrezselymet és a metélőhagymát leöblítjük, a petrezselyem levélkéit lecsipkedjük és felaprózzuk, a retekszemeket apróra felkockázzuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk ben... |
|
|
|
|
|
|
|
... zöldborsó, 1 ek. olaj, 1,2 liter húsleves (kockából).
1. A májgaluskához a zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A vöröshagymát finomra vágjuk, megpároljuk a vajban/margarinban. A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük. A májat megtisztítjuk, majd a kinyomkodott zsemlével és a petrezselyemmel együtt aprítógépben péppé zúzzuk. Hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagy... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Végy
3 dkg krémsajtot,
4 dkg tehéntúrót,
1 csomó petrezselymet,
1 gerezd fokhagymát,
1 dl tejet,
szerecsendiót,
őrölt fahéjat,
pirospaprikát,
curryt,
borsot,
sót.
Az áttört tehéntúrót a krémsajttal, a zúzott fokhagymával és az apróra vágott petrezselyemmel keverd simára . Majd apránként adj hozzá annyi ... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg megtisztított gombát,
4 dkg zsírt,
2 dkg vajat,
5 dkg lisztet,
3 dkg hagymát,
2 dl tejfölt,
1 húsleveskockát,
sót,
borsot,
petrezselymet.
A húsleveskockát főzd fel 4 dl vízben.
A hagymát vágd apróra és fonnyaszd meg a zsíron, majd tedd rá a
vékonyan szeletelt gombát és erős tűzön pírítsd meg. Közben ... |
|
|
|
|
|
|
|
... A kenyeret tegyük a kenyérpirítóba, pirítsuk meg, és
hagyjuk kihülni. Hámozzuk meg a fokhagymát, ha van zöld
hajtás a közepén, akkor azt távolítsuk el. A
petrezselymet és a zsemlét vágjuk fel nagy darabokra.
Mindkettőt a fokhagymával együtt turmixoljuk össze.
Keverjük hozzá a tejszínt, és ízesítsük fűszeres illetve
zelleres sóval.Va... |
|
|
|
|
|
|
|
... Megsózzuk, törött borssal fűszerezzük és nyári idényben néhány karfiolrózsát, és spárgafejet is beleteszünk. Az egészet puhára főzzük. Ezután világos rántással - melyhez egy kis zöld-petrezselymet tettünk - berántjuk a levest. Külön főtt zöldborsót, kelvirágot is teszünk a levesbe. Utánízesítjük, és jól kiforraljuk. Vajas galuskát vagy apróra vágott, illetve szaggatott velős gombó... |
|
|
|
|
|
|
|
... közül. Vágjuk fel a hagymát. Mixerben turmixoljuk el az összetevőket, amíg nagyjából még felismerhetőek a zöldségdarabkák. Öntsük egy nagy edénybe, adjunk hozzá az olívaolajat, ecetet, petrezselymet és néhány jégkockát, sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel annyi vízzel, hogy sűrű levet kapjunk. Ezután jöhet a köret: kockázzuk fel a kenyeret, süssük barnára kis olívaolajon. Vagdaljuk bele... |
|
|
|
|
|
|
|
... helyen állni hagyjuk. A tejet felforraljuk, majd belekeverjük a vajat, és kihűtjük.
2.
A lisztet és 1,5 kávéskanál sót összekeverünk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a petrezselymet, közepébe mélyedést csinálunk, ide öntjük az élesztőt. Alaposan összedolgozzuk, közben apránként beleöntjük a tejet. Ha szükséges, kevés vízzel hígíthatjuk.
3.
A tésztá... |
|
|
|
|
|
|
|
... só.
Elkészítése:
A megtisztított és rózsáira bontott brokkolit főzzük meg 1-1,5 liter sós vízben, majd a levével együtt turmixoljuk le, borsozzuk, adjunk hozzá finomra vágott petrezselymet. Közben a lisztből és a tejfölből készítsünk habarást, ezt adjuk a leveshez és forraljuk össze. Lisztbe forgatott vajdarabkákkal is gazdagíthatjuk, attól még finomabb... |
|
|
|
|
|
|
|
... (érett állapotban), ahol a következő évben az istállótrágyát jól tűrő növényeket akarunk termeszteni.
- Legkésőbb a hónap végéig szedjük fel a téli tárolásra szánt sárgarépát és petrezselymet. A gyökérzöldséget prizmában, veremben vagy hűvös pincében tárolhatjuk. A gumós zeller egészen október végéig fejlődhet, de a fagyok beállta előtt inkább ezt is szedjük fel. Szintén októ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kevés sót, majd egy órán át lassú forralással főzzük. Beletesszük a hasábokra vágott leveszöldséget, és puhára főzzük.
2. A gombóchoz a pászkát finomra törjük, a hagymát és a petrezselymet felaprózzuk. A hagymát 1 kk. libazsírban megfonnyasztjuk, a maradékot pedig habosra keverjük a tojással. Hozzáadjuk a petrezselymet, a hagymát, a pászkát, ízlés szerint sót és borsot, végül... |
|
|
|
|
|
|
|
... Ha a növény gyökerét kellőképpen beöntözzük, akár januárig is friss marad.
Pincébe, prizmába, verembe betárolhatjuk az ép, megtisztított karalábét, karfiolt, sárgarépát, petrezselymet, pasztinákot, fejes-, vörös- és kelkáposztát, téli retket, céklát.
Az őszi fokhagymát most ültethetjük el 4-5 cm mélyen. A fokhagyma nem szereti a laza és a frissen szervestrágy... |
|
|
|
|
|
|
|
... kihült, cikkekre szeljük. Vágjuk le óvatosan a tetejét majd vájjuk ki a cipókat.
Az apróra vágott fokhagymát megpároljuk az olajon. Hozzáadjuk a lisztet, belekeverjük a felaprított petrezselymet, majd felengedjük a levessel.
Hozzáadjuk a tejet, megsózzuk, borsozzuk, pár perc alatt csomómentesre keverve forraljuk.
A kész levest a cipóban tálaljuk, főtt tojáskarikákka... |
|
|
|
|
|
|
|
... Süssük a zöldségeket a zsíron kb 5 percig, a töpörtyűt vegyük ki az edényből. Tegyük vissza a húst és süssük aranybarnára. Adjuk hozzá az almát, a kakukkfüvet, a szerecsendiót és a petrezselymet. Keverjük össze a kukoricalisztet vízzel, és folyamatos keverés mellett adjuk a húshoz. Öntsük fel az edényt vízzel, forraljuk fel. Adjuk hozzá a curryt, alacsony lángon kb 3. órát főzzük.... |
|
|
|
|
|
|
|
... felkockázott fehérrépa
- 1 evőkanál gersli (árpagyöngy)
- 2-2,5 liter víz
- só, bors, petrezselyem
Elkészítés: Vágjuk fel a húst kis darabokra, a petrezselymet kivéve minden hozzávalót tegyünk egy nagyobb edénybe. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel a vízzel, fedjük le és forraljuk fel, majd pedig főzzük másfél-két órán keresztül... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágjuk, és olajban aranysárgára pirítjuk; a túrót a krumplival, a hagymával, sóval, borssal és köménnyel jól összekeverjük, és teáskanálnyi, golyó alakú adagokat készítünk elő. A petrezselymet finomra vágjuk; a felcsíkozott sonkát összekeverjük a petrezselyemmel meg a sajttal.
1. A sütőt 220 °C-fokra előmelegítjük. Az egyik tésztacipót belisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tartott áron vásárolom a napi zöldséget. Akik nem Trabanton járnak... Megszólaltatta ellenben azokat a Juliska, Mariska néniket, akik kis nyugdíjuk mellett a konyhakertben termesztett petrezselymet és egyéb zöldségeket árulják. Ők tb járulékot egyébként sem fizetnének, és ezután sem fognak, tehát felesleges az egyszerű emberek hangulatát felkorbácsolni azzal, hogy megint szegény n... |
|
|
|
|
|
|
|
... a hangsúly, hiszen megfelelő helyen tárolva, időközönként szellőztetve, még sokáig ízletesek maradnak.
A kemény éjszakai fagyokig helyén hagyott sárgarépát, zellert, céklát, petrezselymet válogassuk át, s kizárólag hibátlan, egészséges gyökérzöldségeket tároljunk. A bimbós kel, feketegyökér, leveles kel eléggé télálló, mulcsanyaggal betakargatva sokáig fogyasztható egyenesen ... |
|
|
|
|
|