|
|
|
...
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
*Mindenki kedvence* pogácsa
Hozzávalók:
# 1 kg liszt (ha van, félfogós)
# 30 dkg főtt, áttört burgonya
# 5 dkg élesztő
# 5 dl tej
# só
# 25 dkg margarin
Elkészítés: Az élesztőt kevés cukorral, langyos tejjel felfuttatjuk, és a margari... |
|
|
|
|
|
|
|
... elkészíthető, pár napig hűtőben eltartható, ezért én nagyobb mennyiséget készítek belőle, mert ez is változatosan tálalható.
2 bögre aranysárga kukoricadarát (vigyázat, nem kukoricalisztet!) háromszoros mennyiségű, enyhén sózott vízben puhára főzők. Lehet higabb is, attól függően, mire használom fel, a lényeg, hogy a daraszemek megpuhuljanak. A kész kása kihülés után megderm... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Kodály Zoltán élete és munkássága
(Kecskemét, 1882. december 16. - Budapest, 1967. március 6.)
,,Minden zeneszerző megírta életrajzát, kottában: csak tudjuk elolvasni. Igazabb képet kapunk róla, mint akár maga, akár mások által írt kötetes életrajzokból. De érteni kell a zene nyelvén"
,,A zenét tolmácsolni más nyelven valóban s... |
|
|
|
|
|
|
|
... málé - kedvelt sütemény a Békés megyei, jászsági tájegységben. Elkészítési módja hasonlít a gánicához, elsősorban a szegényebb rétegek könnyen elkészíthető édessége volt. A kukoricalisztet a fogyasztás előtti este forró vízzel vagy tejjel összekeverték, majd másnap a kerekre formázott, vagy tepsibe simított tésztát kemencében kisütötték. Még forrón bőven megszórták porcukorr... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
Hagyományos puliszka készítése: "Ha kemény puliszkát akarok főzni, akkor egy kiló liszthez kb. 7 dl vizet számítunk. Amikor forr a víz, bele adagoljuk a kukoricalisztet... csipetnyi sóval. Hagyom, hogy rotyogjon Amikor fölrotyogott, leveszem a tűzről, becsavarom az edényt ruhába, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... közepére és gyúrjunk belőlük gombócokat.
Melegítsük fel a cukorszirupot és csúsztassuk bele az előkészített gombócokat, forraljuk 20 percig, közben adjunk hozzá negyed csésze kukoricalisztet, amitől sűrűbb állagú lesz a szirup.
Ezután hagyjuk hűlni, majd hintsünk rájuk rózsavizet! Hidegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk!
http://www.ng.hu/Civilizacio/201... |
|
|
|
|
|
|
|
... kukoricaliszt
4-5 dl víz
2 dkg vaj
só
Elkészítés: A sós vizet felforraljuk, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett (hogy ne csomósodjon) hozzáadjuk a kukoricalisztet és sűrű kásává főzzük. Amikor besűrűsödött, hozzákeverünk egy kevés vajat. A masszát beleöntjük egy fóliázott, kerek hőálló tálba, vagy egy vajjal kikent evőkanállal kiszaggatjuk galuskána... |
|
|
|
|
|
|
|
... oldalára nyomkodjuk, és negyedórára hűtőszekrénybe tesszük.
Közben 60 ml tejet egy kis edénybe tesszük, beleszórjuk a zselatint, elkeverjük és félretesszük. A cukrot és a kukoricalisztet egy közepes serpenyőben elkeverjük, és habverővel fokozatosan hozzákeverjük a maradék tejet. A tűzre tesszük és közepes lángon 4-5 percig keverjük, amíg forrni nem kezd és besűrűsödik. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Szedte apró lábait, ahogy csak tudta, közben imát mormolt...
A közelükbe érve könyörgőre fogta.
- Kedveseim, gyertek gyorsan, málét sütök, segíteni kéne, szitálni a kukoricalisztet, öreg vagyok nem jól látok jól, ki segít nekem?
Több sem kellett a gyerekcsapatnak, mind odafutottak. Nem tétlenkedhetett, felment a lépcsőn, a szoknyája melletti a kísérettel és beko... |
|
|
|
|
|
|
|
... nudli
Csak magamnak készítettem, ezért elég volt 2 szem krumpli, amit kockára vágva, sós vízben megfőztem, majd összetörtem, ütöttem bele egy tojást és hozzá gyúrtam annyi kukoricalisztet, hogy keményebb tészta legyen (szerintem elég lágyra gyúrtam). Ezután hengert sodortam belőle, majd apró darabokra vágtam és megsodortam. Forrásban lévő vízbe tettem és amikor feljött a víz ... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyömbért, a likőrt és a cseresznyét (két evőkanál lét félreteszünk) egy lábosba tesszük, majd felforraljuk. Ha felforrt, kis lángon még 5 percig főzzük.
Egy kis edényben a kukoricalisztet a két evőkanál cseresznyelével összekeverjük, majd a mártást besűrítjük vele. Kis lángon főzzük addig, amíg a szósz be nem sűrűsödik.
Ha mindennel elkészültünk, tányérokra helyezzük a k... |
|
|
|
|
|
|
|
... tej
8 dkg zsír vagy házi vaj
3 tojás (ha kicsik a tojások, 4 is lehet)
3 evőkanál cukor
mokkáskanálnyi szódabikarbóna
házi szilvalekvár
Így készül:
A kukoricalisztet a cukorral és a szódabikarbónával jól elkeverjük, majd leforrázzuk a tejjel, alaposan elkeverjük és 15-20 percre félre tesszük. Ez idő alatt a liszt megdagad és kissé krémes állagú l... |
|
|
|
|
|
|
|
... köszönhetően sokkal lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el. Legendájuk alapján a Tollas Kígyóistentől, Quetzalquetl-től kapták az istenék italát és eledelét, a csokoládét és a kukoricalisztet. A Tollas Kígyó elhagyta őket, de meghagyta, hogy visszatér még. Ezért, amikor a szakállas Cortés partra szállt, őt hitték a visszatérő Tollas Kígyónak. Uralkodójukhoz, Montezumához v... |
|
|
|
|
|
|
|
... szerecsendió
Elkészítés
A spárgának eltávolítjuk a fás részét, és enyhén sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük.
A lepényekhez felverjük a tojásokat, beleöntjük a tejet, a kukoricalisztet (habverővel érdemes, hogy ne legyen csomós), fűszerezzük, és 1 ek olajat is teszünk hozzá. A vékonyra karikázott újhagymát is beledolgozzuk.
Palacsintasütőb... |
|
|
|
|
|
|
|
... szalonnával, császárszalonnával, sonkával, tepertővel - ezeket szintén pirítva, tálaláskor rászórjuk.
Kukoricás dödöllét is készíthetünk oly módon, hogy fehérliszt helyett kukoricalisztet használunk.
Vegetáriánusoknak készíthetjük olajjal.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... költséges és embertpróbáló a marcipán ekészítés, ám mégis odavan ezért az édességért, kipróbálhatja a hamis marcipánt. Sokkal egyszerűbb és persze egészen pénztárcabarát... 10 dkg kukoricalisztet 6 dl vízben sűrűre főzünk. Állni hagyjuk, hogy megkeményedjen. Közben 15 dkg krumplit héjában megfőzünk, még melegen áttörjük. Ezután összedolgozzuk a kukoricával, 20 dkg porcukorral és 2... |
|
|
|
|
|
|
|
... ebben az évben tervezik, hogy itthon és a régióban egyaránt piacra lépnek saját, szintén kukorica alapú, gluténmentes kekszcsaláddal is.
A cé... |
|
|
|
|
|
|
|
Puliszka készítése:
1 liter vízhez, 3o-35 dkg kukoricalisztet (vagy darát) számítunk, és 1 kiskanál sót. A lobogó forró vízbe vékony sugárban beleengedjük a kukoricalisztet, miközben habverővel állandóan kavarjuk, hogy nehogy csomós legyen. Kis lángon addig kavarjuk, míg a puliszka besűrűsödik, és megfő. A lángot eloltva, még néhány percig a lángfogón hagyjuk a fazekat, majd a... |
|
|
|
|
|
|
|
Rahát készítése
hozzávalók:
kukoricaliszt
cukor
víz
ételfesték
borkő
rózsavíz, narancsvíz stb.
porcukor
Főzzünk cukorszirupot, majd kukoricalisztet kevés vízzel keverjük el, öntsük hozzá a cukorszirupot és jól keverjük el borkővel rózsavizzel, majd zsírpapírba rakjuk ki, hagyjuk kihűlni és vágjuk fel, porcukorba rakjuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
... finomra őrölt tengeri só
2 evőkanál kukoricaliszt
2 evőkanál kakaópor - nem cukrozott
Nem kell egyszerre mindhárom alapanyagot felhasználnod: ha világos a hajad, a kukoricalisztet, ha sötét, a kakaóport keverd el a finom porrá őrölt tengeri sóval: így a lehető legkevésbé látszik majd a por a tincseiden.
Szórj egy keveset a hajadra, hagyd állni öt-tíz perc... |
|
|
|
|
|