|
|
|
... kicsontozzuk, falatnyi darabokra vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, belerakjuk a szója és a cherry keverékébe. Húsz percig benne hagyjuk. A tojásfehérjét félig keményre verjük, belekeverjük a kukoricalisztet. A húsz perc elteltével a csirkehús darabokat alaposan megfor-gatjuk ebben a tojás-liszt tésztában, majd belemártogatjuk a durván darált mandulába.
az olajat fölforrósítju... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojásárgája, 8 dkg cukor - lehet gyümölcscukor -, 4 dkg margarin, 0,3 dkg só, 1,6 dkg élesztő, 2 dl tej.
Elkészítése:
Egy kevés tejbe beáztatjuk az élesztőt. Kukoricalisztet, rizslisztet, margarint, a sót a 2 tojás sárgáját és a tejben elmosott élesztőt langyos tejjel tésztává gyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk hólyagosra, majd kizsírozott formába téve meleg ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... gyömbért, majd tedd bele a lecsorgatott kukoricát. Közben a pépesre vágott zellert, a sót és a fehérborsot keverd össze a vodkával, majd add hozzá a kevés hideg vízben feloldott kukoricalisztet. Ha a leves újra felforrt, keverd bele ezt a pépet, s forrald tovább, míg be nem sűrűsödik. Ekkor vedd le a tűzről, dobd ki belőle a gyömbért, s a két összehabart tojást - lassú keverés mel... |
|
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... vajat.
Állítsuk a sütő lángját a legnagyobb fokozatra. Válasszuk külön a tojások sárgáját a fehérjétől. A sárgákat keverjük el a maradék 5 dkg cukorral és a vaníliával. Keverjük bele a kukoricalisztet, a datolyát, a mandulát, az olvadt vajat és a likőrt.
Keverjük jól össze.
Ezután verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan adjuk a datolyás ... |
|
|
|
|
|
|
|
... csésze kukoricaliszt
1 csésze víz
1 csésze tej vagy kókusztej
1-2 kiskanálnyi cukor
csipetnyi só
vaj
(őrölt fahéj)
(őrölt ánizs)
A kukoricalisztet, a cukrot, a vizet és a tejet keverd össze, a tésztát sózd meg - esetleg fűszerezd fahéjjal és ánizzsal is -, s gyúrj belőlük kis pogácsákat. Majd azokat kivajazott palacsintasütőben - mindk... |
|
|
|
|
|
|
|
... krémtúró.
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Fújjunk be egy 30x20 cm-es lapos sütőformát olayspray-vel, és béleljük ki az alját sütőpapírral.
Szitáljuk át a sima- és a kukoricalisztet, a sütőport és a kakaóport egy nagy tálba. Egy másik nagy tálban alaposan dolgozzuk össze a tojásokat, a cukrot, a vaníliaeszenciát, az olajat, a krémtúrót ... |
|
|
|
|
|
|
|
... sóletba. Tálaláskor szép szeleteket vágunk belőle.
Erdélyi ganef
Hozzávalók: 10 dkg kukoricaliszt, 5 dkg búzaliszt, 3 evőkanál olaj, só, bors, kevés cukor
A kukoricalisztet leforrázzuk, összekeverjük a búzaliszttel, olajjal, sóval, borssal, cukorral. Cipóvá formáljuk, majd a nyers sóletba tesszük.
Szeletelve tálaljuk.
KUGLIK
Kr... |
|
|
|
|
|
|
|
... összekeverjük a tejet és a tejszínt. Belerakjuk a szétnyitott vanília rudat. Majdnem forrásig melegítjük, a tűzről levéve 10 percig állni hagyjuk. Habosra keverjük a tojássárgáját, a kukoricalisztet és a mézet, hozzáadjuk a forró tejet és tejszínt. Habverővel jól összekeverjük, majd kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, végül összekeverjük a masszával. A pudingformákba kanala... |
|
|
|
|
|
|
|
... búzaliszt
3 szem kockacukor
3 dkg élesztő
kevés só
3 evőkanál napraforgóolaj
langyos víz
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros vízben megkelesztjük. A kukoricalisztet átszitáljuk és mély tálba öntjük. A megkelt élesztőt, a sót, a búzalisztet összekeverjük és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. A tészta kido... |
|
|
|
|
|
|
|
SERTÉSHÚSBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK
A HÚS ELŐKÉSZÍTÉSE
A húst bő, hideg vízben mossuk tisztára. Ha nagyon szennyezett és zsíros, akkor langyos vizet használunk, de - kivéve a pácolt, sózott, füstölt húsokat - sosem áztatjuk. (Az erősen sózott, füstölt húst néhányszor leforrázzuk, majd hideg vízben lemossuk. A túlontúl sötét húsok színének frissítésére is szokás, forrázást a... |
|
|
|
|
|
|
|
... törött fekete bors, só.
A májat megmossuk, megtöröljük, és a forrásban levő vízbe dobjuk. Ha a megfehéredett májból már nem folyik véres lé, akkor leszűrjük és ledaráljuk. A kukoricalisztet 2,5 dl forrásban levő sós vízben addig főzzük, míg az edény falától el nem válik. Langyosra hűtjük, majd összekeverjük a darált májjal, a habosra felvert tojásokkal, a tejjel és a fűszerek... |
|
|
|
|
|
|
|
... vállalva garanciát a minőségért.
Egyébként a fűszerpaprika beszerzésénél külföldön is óvatosan kell eljárni, mert egyes országokban előszeretettel kevernek a paprika közé kukoricalisztet, majd élelmiszerszínezékkel megfestik. Sajnos ebben az esetben szabad szemmel nem ismerhető fel a hamisítás ténye. Azokban az országokban, ahol az elszegényedés a közbiztonság nagyfokú ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojás, 30 dkg juhtúró, 3 evőkanál darált dió, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, pici só, 2 evőkanál zsír.
A juhtúrót a vajjal és a tojások sárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a sót, a kukoricalisztet és a tojások fehérjéből vert kemény habot. Gombócokat formálunk, majd sós vízben megfőzzük. Zsemlemorzsába megforgatva tejföllel leöntve tálaljuk.
Túrógombóc.
Hozzávalók: 25... |
|
|
|
|
|
|
|
... puhára pároljuk. Egy jó halmozott evőkanál lisztet tejföllel eldolgozunk, hozzáadjuk a gombához és besűrítjük vele.
Puliszka készítése:
1 liter vízhez, 3o-35 dkg kukoricalisztet számítunk, és 1 kiskanál sót.
A lobogó forró vízbe vékony sugárban beleengedjük a kukoricalisztet, miközben habverővel állandóan kavarjuk, hogy nehogy csomós legyen. Kis lángon a... |
|
|
|
|
|
|
|
... elveszítik allergizáló tulajdonságukat, a bennük lévő tápanyaggal együtt.
6.Búzaliszt - próbáljuk kihagyni először egy hétig. Utána fogyasszunk helyette kukoricakenyeret, kukoricalisztet. Később is lehetőleg teljes őrlésű lisztből készült termékeket használjunk.
7.Italok - kerüljük a kávét, fekete teát, a cukrozott és édesítőszerrel ízesített italokat, és a... |
|
|
|
|
|
|
|
Emlékezzünk a 160 éve meggyilkolt 800 nagyenyedi magyarra!
2009.01.08. 22:54
1848. szeptember 29-én, a pákozdi győztes csatával világossá vált a bécsi kormányzat számára, hogy nem számolhat a magyar szabadságharc azonnali elfojtásával. Az osztrák kormányzat a szerbek és románok fellázításával próbálta a magyarokat többfrontos háborúra kényszeríteni.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást összekeverjük. A sütőtököt durva reszelőn lereszeljük, és ezt a tojásos masszába öntjük, 1 teáskanál fahéjjal ízesítjük. A finomlisztet, a kukoricalisztet és a sütőport összekeverjük, és ezt is a tojásos masszába öntjük, ha túl száraznak tűnik, akkor egy kevés tejet is hozzáönthetünk. Összekeverjük, és 200 fokos, előmelegített sütőben 30 perci... |
|
|
|
|
|
|
|
... Juhturos puliszka (Agnes)
Hozzavalok:
7-8 dl viz
25 dg kukoricalisztet (fele dara).
15 dkg fustolt szalonna
1/2 kg juhturo
25 dg zsiros sajt (reszelve)
so
Elkeszites:
Felforraljuk a sos vizet, beleszorjuk a kukoricalisztet, kemenyre fozzuk.
A szalonnat aprokockara vagjuk es megpiritjuk.
Kizsirozunk egy hoa... |
|
|
|
|
|
|
|
... Módosítás
770. bejegyzésem 2009-03-03 20:34
Kapros puliszka golyók
Fél liter tejet, fél liter vizet felmelegítünk, (nem forralásig). A tűzről levéve, hozzákeverjük a 3-4 dl kukoricalisztet, kevés sót, csipetnyi borsot, 1 -EK olajat. Jól elkeverjük, 10-15 percig állni hagyjuk. Újból tűzre rakjuk, és kis lángon, állandóan kevergetve át főzzük. Föfögjön, mi... |
|
|
|
|
|