|
|
|
... szobahőmérsékleten kemény, ezért nem kell, hogy a deo melegen gyurmakeménységű legyen. (ha kaolint semmiképp nem tudsz venni, ne aggódj, mert elhagyható. Max. tegyél bele még egy pici kukoricalisztet). Ízlés szerint mehet még bele olyan illóolaj ( esetleg levendulát, de bármi mást is tehetsz bele, csak előtte mindig végezz bőrpróbát nem vagy e rá allergiás), amit szeretsz, és illi... |
|
|
|
|
|
|
|
... dobozba, összerázod kicsit, és jöhet a zsemlemorzsa. Így ezzel a módszerrel egyszerre több gombát tudsz panírozni, és egyenletes is lesz mindenhol.
41,Sült hal készítésénél kukoricalisztet kevés fokhagyma granulátummal ízesítve használok, ebben forgatom meg a halat. Így vesz el a halszagból és ízletesebb lesz a hal.
42,A rántott húsokat réteslisztben ke... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... vagy juhtejből készül.
A TORTILLA lehet Latin-Amerika alapvető táplálékából, kukoricából készült lepény is. Nevét a 16. századi spanyol hódítóknak köszönheti. Mivel a kukoricalisztet nem lehet kenyérré dagasztani, időtlen idők óta lepényt sütnek belőle. Hagyományosan agyaglapon pirítják.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... mézet, ízlés szerint édesítőszert, a vanília-aromát, a fahéjat és a tejszínt. Ezután kézi habverővel simára keverjük, majd hozzákeverjük a száráról lecsipkedett bodzavirágot. Végül a kukoricalisztet összekeverjük a sütőporral, majd szintén a keverékhez öntjük, és fakanállal összekeverjük (lágyabb masszát fogunk kapni).
Egy sütőformát (vagy tepsit) vajjal alaposan kikenü... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... napig sok az ellentmondás.
Hozzávalók:
egy kanál kukoricaliszt
5 kanál frissen présel sárgarépa leve
1 kanál tejföl
Elkészítés:
Öntsük a kukoricalisztet egy fél pohár vízbe, hagyjuk egy kicsit ázni, majd tegyük bele egy serpenyőbe és adjunk hozzá 100 ml forrásban lévő vizet. Kapcsoljuk be a tűzhely alatt a gázt, és addig főzzük a kukorical... |
|
|
|
|
|
|
|
... cipőt és a zoknit felvesszük. Ez magába szívja a kellemetlen szagot okozó izzadságot.
Érdemes kipróbálni a szagsemlegesítő szódabikarbónát vagy a nedvességet felszívó kukoricalisztet is.
A nedvesség ellen
Naponta legalább egyszer, de inkább kétszer-háromszor cseréljünk zoknit.
Minden évszakban legalább két pár cipőt használj... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg kukoricaliszt, 15 dkg finomliszt, 5 tojás, 5 dl aludttej, 20 dkg cukor, pici só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, egy csokor apróra vágott friss kapor.
Elkészítése: A kukoricalisztet a finomliszttel, a sóval és a szódabikarbónával egy tálban összekeverjük. Az aludttejet a tojásokkal elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd hozzákeverjük a kukoricalisztes keveréket és az ap... |
|
|
|
|
|
|
|
Üregi Éva: Édeni régi étkek
Jó étvágyat!
Kertünk kincsei
Figyelem! A hozzávalók mindig 4 személyre értendők!
Paprikás krumpli
Hozzávalók:
1kg krumpli, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 szál kolbász vagy
6-8... |
|
|
|
|
|
|
|
... tegyük be a sütőbe 15 percre.
A citrom héját lereszeljük, és a krémsajttal, a cukorral és a tojássárgájával összekeverjük egy tálban, majd hozzátesszük az áfonyát, a kukoricalisztet és a tejszínt, ismét megkeverjük . A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a masszába forgatjuk, és az elősütött tésztára öntjük. Betesszük a sütőbe.
50 perc után lekapcsoljuk a sü... |
|
|
|
|
|
|
|
... puliszka
Hozzávalók:
1 bögre kukoricaliszt
1-2 db hagyma
fűszerpaprika
olaj
20 dkg juhtúró
Elkészítés:
A kukoricalisztet forró vízbe engedjük, rövid ideig forraljuk, majd leszűrjük, és sűrű péppé keverjük. Ha sűrű nagyon, hozzáöntünk a leszűrt léből.
A kikevert sűrű kását visszatesszük a... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejet. Először csak lassan, folyamatos keverés mellett, nehogy a tojás összeálljon
rántottává. Addig folytatjuk, míg az összes tejet hozzáadtuk.
A cukrot, a sót és a kukoricalisztet egy közepes lábasba öntjük, majd simára keverjük. Lassan, folymatosan és egyenletesen öntve, nehogy összecsomósodjon, belekeverjük a tejes keveréket. Közepesen alacsony tűzön főzzük, fo... |
|
|
|
|
|
|
|
... 190 °C-ra. A szilvákat mossuk meg, felezzük el, magozzuk ki. A fele mennyiséget szeleteljük fel, és tegyük egy tálba.
Adjunk hozzá 100 g cukrot, a maradék fahéjat, a kukoricalisztet és a mandula-eszenciát, majd alaposan keverjük össze. A szilvás keveréket osszuk el a tésztán, erre rakjuk rá a fél szilvákat, majd az egészet szórjuk meg mandulával.
Előmelegítet... |
|
|
|
|
|
|
|
... kukorica a reuma, a cukorbetegség, az erős menstruációs vérzés, a vesekő és a májgyulladás ellen is használ.
A puliszka elkészítésének számos módját őrzi a hagyomány. A kukoricalisztet sós vízben vagy tejben megfőzik. A víz vagy tej mennyiségétől függően a puliszka kemény, félkemény vagy híg lesz. Ehető köretként (az erdélyi magyarok például csirkepaprikás mellé, a romá... |
|
|
|
|
|
|
|
... szódabikarbónás tésztából karácsonyfadísz
Amikor kihűlt a tészta, nyújtódeszkán nyújtsd ki 3-4 milliméter vastagságúra. Ha a nyújtás közben még nagyon ragadna, kevés kukoricalisztet keverj hozzá. A kinyújtott tésztából tetszőleges formákat szúrj ki. Hústűvel, levelekkel, nyomdaformákkal dekorálhatod a karácsonyfadíszeket. Az akasztóhoz minden díszt ki kell lyukasztani.|... |
|
|
|
|
|
|
|
... áztatjuk. Ezután leszűrjük, leöntjük a húslé felével, hozzáadjuk a fűszereket, majd leszűrjük, és leöntjük a levét. a maradék húslébe tesszük a fészket, darabolt csirkehúst, tojásokat, kukoricalisztet, bort, és besűrűsítjük. A felvert tojás fehérjéket, felcsíkozott sonkát, petrezselymet, tálalás előtt tesszük a levesbe.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... szükséges elkülöníteni, hacsak nem akarja valaki azonnal felhasználni az egész értékes gombócot. A felszedéshez a jól szétmorzsolt agyag a legmegfelelőbb, de használhatunk löszport, sőt kukoricalisztet is.
Kiskanalanként be kell szórni vele a lárvákat, amíg ki nem másznak. Ne legyenek túl nedvesek, nehogy az agyag még jobban összetapassza őket. Nyáron a dzsókereket a közönség... |
|
|
|
|
|
|
|
... mogyorókrém
Elkészítés
1. Keverjünk habosra 8 dkg puha vajat 6 dkg porcukorral, majd egyenként adjunk hozzá 2 db tojássárgáját. Fokozatosan dolgozzunk bele 8 dkg lisztet, 1 ek kakaóport és 2 ek kukoricalisztet.
2. Töltsük a tésztát habzsákba, és sütőpapírral kibélelt tepsire nyomjunk belőle 2-2,5 cm átmérőjű halmokat, egymástól 3-4 cm távol... |
|
|
|
|
|
|
|
... szükséges elkülöníteni, hacsak nem akarja valaki azonnal felhasználni az egész értékes gombócot. A felszedéshez a jól szétmorzsolt agyag a legmegfelelőbb, de használhatunk löszport, sőt kukoricalisztet is.
Kiskanalanként be kell szórni vele a lárvákat, amíg ki nem másznak. Ne legyenek túl nedvesek, nehogy az agyag még jobban összetapassza őket. Nyáron a dzsókereket a közönség... |
|
|
|
|
|
|
|
... kukoricaliszt
só
őrölt fehérbors
tárkony
1 db húsleveskocka
1 dl fehérbor
1,5 dl tejszín
1 ek olívaolaj
5 dkg vaj
sajt
A kukoricalisztet, sót, őrölt fehérborsot, összekeverni, majd beleforgatni a csirkemellfiléket. Ezután egy serpenyőbe felhevíteni az olívaolajat és a vajat, majd belehelyezni a fűszeres lisztbe beleforgatott ... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzáadjuk a puha vajat és szép simára keverjük a masszát. Ezután már nem géppel, hanem fakanállal dolgozunk tovább. Beleforgatjuk a tejfölt majd adagonként, a sütőporral elkevert kukoricalisztet. A végén óvatosan, hogy ne törjük össze, kanalanként a tojások felvert habját forgatjuk a tésztába. Ezután kizsírozott, kilisztezett tepsibe simítjuk és 180 fokos sütőben, 30 perc alatt m... |
|
|
|
|
|