|
|
|
... szeletelve
100 g gomba szeletelve
100 g uborka kockákra vágva
só
50 g póréhagyma vékony karikákra szeletelve
Elkészítés:
1 dl vízben elkeverjük a kukoricalisztet, a mézet, a szójamártást, a paradicsomot és az ecetet. Felforraljuk, majd félretesszük.
Megforrósítjuk a 3 evőkanál olajat, megfuttatjuk benne a hagymát és a fokhagymát, ma... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzá a bort, és keverjük meg egy lapos fakanállal, lazítsuk fel a sütés maradékát. Tegyük bele a gombát és a fokhagymát, és 6-8 percig puhítsuk, majd öntsük hozzá a levest. A kukoricalisztet és a mustárt öntsük csészébe, majd 1 evőkanál hideg vízzel keverjük simára! Öntsük a serpenyőbe, lassú tűzön sűrítsük be! Adjuk hozzá a tejszínt! A kész mártást öntsük a hússzeletekre, ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... vaníliaaromát habosra keverjük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Egy másik lábasban a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd lassanként hozzáadjuk a kakaós tejet. A kukoricalisztet kevés vízben feloldjuk, majd sűrűre főzzük, belekeverjük a csokis krémet, a befőtt levét, és az egészet sima krémmé dolgozzuk. Kihűtjük, és fél órára hűtőbe tesszük. Egyharmadát olajjal k... |
|
|
|
|
|
|
|
... szeletekre vágjuk. A csokikrémhez a kis darabokra tördelt csokit a tejjel együtt fondüedényben kislángon felforraljuk, majd hozzáadjuk a vajat, és melegen tartjuk. A narancskrémhez a kukoricalisztet fél dl narancslében simára keverjük. A maradék narancslét a mézzel és a narancshéjjal összekeverjük, fondüedényben megmelegítjük, majd apránként hozzákeverjük a feloldott lisztet. A li... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és szorosan folpackba csomagoljuk. A díszítéshez 1 evőkanál vízzel felmelegítjük a lekvárt, és bekenjük vele a tortát. Gyúródeszkára egy kis kukoricalisztet szórunk, vékonyra kinyújtjuk rajta a marcipán harmadát, és a tortára tesszük, a lelógó széleket levágjuk. A maradék marcipánt úgy formázzuk, hogy a torta oldalát burkolhassuk be vele,... |
|
|
|
|
|
|
|
... narancslé
1 dl tejszín
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához vízgőz felett habosra verjük a tojásokat a cukorral és a vaníliáscukorral. Hozzáadjuk a lisztet, a kukoricalisztet, és jól összekeverjük.A masszát kivajazott tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Az eper felét pürésítjük, majd átpasszírozzuk, és összekeve... |
|
|
|
|
|
|
|
... körömnyi gyömbért, majd tedd bele a lecsorgatott kukoricát. Közben pépesre vágott zellert, a sót és a fehérborsot keverd össze a vodkával, majd add hozzá a kevés hideg vízben feloldott kukoricalisztet. Ha a leves újra felforrt, keverd bele ezt a pépet, s forrald tovább, míg be nem sűrűsödik. Ekkor vedd le a tűzről, dobd ki belőle a gyömbért, s a két összehabart tojást - lassú keve... |
|
|
|
|
|
|
|
... percig, a töpörtyűt vegyük ki az edényből. Tegyük vissza a húst és süssük aranybarnára. Adjuk hozzá az almát, a kakukkfüvet, a szerecsendiót és a petrezselymet. Keverjük össze a kukoricalisztet vízzel, és folyamatos keverés mellett adjuk a húshoz. Öntsük fel az edényt vízzel, forraljuk fel. Adjuk hozzá a curryt, alacsony lángon kb 3. órát főzzük. Szedjük le a csontról a húst, a cs... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejföl
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük.
Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a kukoricalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy nagyobb tálban elektromos habverővel magas fokozaton habosra keverjük a mézet és a vajat. Beleütjük a tojásokat, és hozzáadjuk a vaníliát. Alac... |
|
|
|
|
|
|
|
...
A keverőgépbe tegyük az első öt hozzávalót és keverjük simára, egyenletesre. Merjük át
a keveréket egy fém (öntöttvas) mártásos tálba. Ekkor keverjük hozzá a kukoricalisztet.
Közepes tűzön, állandó kevergetés közben addig főzzük, amíg éppen meg nem kezd keményedni,
és fel nem kezd forrni. Akkor hűtsük le, és keverjük hozzá a tejfölt. Osszu... |
|
|
|
|
|
|
|
... akkor, te angyalfi, szaladj, és hozzad a következőket:
egy rész búzalisztet a Duna-Tisza-közéről,.
Egy rész rozslisztet a Felvidékről,
Egy harmadik rész kukoricalisztet pedig odalentről, Bácskábul,
De siess, hé, egyik lábad itt a másik ott, nincsen már sok időnk!
Az angyal elképedt a siheder szemtelenségin, de azért elszaladt és hozta,... |
|
|
|
|
|
|
|
... ketchupot és a hús főzőlevéből 1 dl-t. Felforraljuk, beletesszük az összevágott húst. A tűzről levéve hagyjuk jól kihűlni.
3. A palacsintatésztához simára keverjük a lisztet, kukoricalisztet, tojást, egy csipet sót, a curryt, petrezselymet kb. 6-7 dl vízzel. Nem kell, hogy nagyon híg legyen a tészta.
4. Kiolajozott, forró palacsintasütőben a hagyományos módon palacsinták... |
|
|
|
|
|
|
|
... csokoládé elne-vezés kialakult. A xocolatl elkészítéséhez a kakaóbabot megpörkölték, megőrölték, majd vizet öntöttek hozzá, és felmelegítették. A kakaóvajat kivonták belőle, majd kukoricalisztet szórtak bele, hogy sűrűbb legyen. Különféle fűsze-rekkel (pl. chilivel) ízesítették. A kakaó igazi felfedezője Hernán Cortés volt. Érkezésével az aztékok azt hitték, hogy Quetzalcoatl, Par... |
|
|
|
|
|
|
|
... (keserű víznek) nevezett italt készítettek: a pörkölés után egy lapos kövön megőrölték a babot, majd vízzel és fűszerekkel -- chilivel, borssal vagy vaníliával -- habosra keverték. Kukoricalisztet is vegyítettek bele, hogy megkössék a kakaóvajat, és sűrűbbé tegyék a ,,keserű vizet". (Más forrás szerint a kakaóvajat kivonták belőle.) Az ital orvosságnak, élénkítőszernek ... |
|
|
|
|
|
|
|
... bele fenyérfüvet vagy citromfüvet is) és megfőzzük benne a csirkemellfilét.
A kásához felforraljuk a zöldségerőlevest és a tejet. Állandó keverés mellett beleszórjuk a kukoricalisztet, sót és nem túl sűrű kásává főzzük.
A mártáshoz megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát. 5 percig pároljuk. F... |
|
|
|
|
|
|
|
... strucchúsra szórjuk, és addig keverjük, amíg egyenletesen eloszlik rajta. A húsból kb. 30 darab kis golyót alakítunk ki. Forró étolajban kisütjük a fasírtot. Az ananászlében elkeverjük a kukoricalisztet. Az összes kimaradt hozzávalót - a kukoricalisztes keverék kivételével - lábasba tesszük, lefedjük, és közepes lángon 15 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a kukoricalisztes ke... |
|
|
|
|
|
|
|
... a nem messze levő faluba, Járekra, hanem tehervonatra tereltek fel bennünket. Járekon az üres német házakba szállásolták el az embereket, szobánként 20-25 személyt. Enni sótlan kukoricalisztet kaptunk, mindenki abból evett, amit talált, azaz ki edényből, ki cseréptálból, de volt olyan is, akinek a csirkeitató jutott. Minderre nem emlékezem, csak édesanyám és testvéreim elbeszélés... |
|
|
|
|
|
|
|
... húsleveskocka,
só,
pirospaprika,
bors
Elkészítés:
A pulykahúst puhára főzzük és a brokkolit kevés vízben megpároljuk. A margarint felolvasztjuk, és az apróra vágott mandulát megpörköljük benne, majd a kukoricalisztet kevés vízzel összekeverjük, és a margarinos mandulával tejföl sűrűségű szószt készítünk belőle. Végül egy margarinnal kikent tűz... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágjuk keskeny karikákra. Vágjuk körszeletekre az egyik citromot, a másiknak nyomjuk ki a levét.
Az újhagymát a zöldjével együtt vágjuk apróra. 2 evőkanál vízben keverjük el a kukoricalisztet. Csontozzuk ki a csirkehúst, szeleteljük fel 6 X 2 cm-es csíkokra.
Egy tányérban keverjük össze a sót, a borsot és 1,5 evokanál olajat. Forgassuk bele a húscsíkokat. Csöpögtessük le... |
|
|
|
|
|
|
|
... részük a tábor lakóinak. Úgy bántak velük,
mint az állatokkal, mondván, hogy ha minden nap meghal száz ember, akkor
jobb sora lesz a túlélonek. Sótlan csutkástól darált kukoricalisztet kaptak,
evo edények nélkül. Mindenki abból evett, amit a padlásokon vagy a szemétben
talált az elhagyott német házaknál, ahova betelepítették a magyarokat, nem
nézve, h... |
|
|
|
|
|