|
|
|
... búzadara
1 db nagy tojás
1 citrom héja
fél vanília rúd
Update 1 mester morzsa 15 dkg
olaj 2 ek
tejföl 4 dl
Elkészítés:
A túrógombóc alapanyagait elkeverjünk, és hűtőbe rakjuk kb. 20 percre. Az olajjal a kenyérmorzsát megpirítjuk és hagyjuk kihűlni. A vizet olajjal és sóval felrakjuk forralni, majd beledobjuk a gombócnak meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... függönyt, és még le is zuhanyoztam. - válaszolja a férj kimerülten.
- És hogy-hogy ilyen nagy munkába fogtál? - kérdi a szomszéd.
- Hát, az úgy kezdődött, hogy a sütemény alapanyagait beraktam a turmixgépbe, és elfelejtettem rátenni a tetejét.
__________________________
Lagziban Juliska néni a boldogságtól sugárzik, és elérzékenyülve mondja az ifjú párn... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... az uborkát felszeleteljük, a sárgarépát juliennére (azaz metéltre), a piros retket vékony karikára vágjuk. A zsenge pitypang leveleket megmossuk. A saláta előre előkészített alkotó-alapanyagait esztétikusan egy-egy szép salátalevélre tesszük. Közvetlen tálalás előtt salátaöntettel gazdagon meglocsoljuk. Egy decinyi hideg vizet, mézzel, borecettel, mustárral, sóval, őrölt borssal, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... szalonna
A káposzta torzsáját kivágjuk, sós vízben 20 percig főzzük, azután hideg vízzel leöblítjük, jól lecspegtetjük. Beáztatjuk a zsömlét.
Töltelék készítése.
A töltelék alapanyagait megdaráljuk, az egészet összedolgozzuk és megtöltjük a káposztát. A káposztaleveleket zsírral kikent tepsibe szorosan egymás mellé rakjuk, erre jön a töltelék, azután ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... készült étkek voltak, de a kolostorok lakói a borjúhúst és a szárnyasokat sem vetették meg, valamint előszeretettel fogyasztottak ragut, és leveseket is. Snowden szerint ugyan az étkek alapanyagait a hozzáférhetőség mértéke határozta meg, de az ételek gazdagon fűszerezettek voltak, a bencés barátok például a kor egyik legdrágább fűszerét, a sáfrányt is használták.
A sze... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 15 dkg margarin, 10 dkg cukor.
A krém ízesítéséhez: citromlé, kakaópor.
A tetejére: 1 tábla tortabevonó.
Elkészítés:
A tészta alapanyagait összedolgozzuk, és három részre osztjuk. Az első tésztát sárgán hagyjuk, a másodikhoz hozzáadjuk a vérnarancs aromát, a harmadikhoz 3 evőkanál darált diót keverünk. Kinyújtjuk a lapokat, é... |
|
|
|
|
|
|
|
... kilisztezünk, majd tésztát belehelyezzük, jól elegyengetjük. Előmelegített 180 °C -os sütőben, légkeverésen ,15-20 perc alatt világos színűre sütjük.
Amíg a tészta hűl, a töltelék alapanyagait elektromos habverővel simára keverjük.
Amikor kihűlt a tészta a tetejét megkenjük narancsdzsemmel/ vagy meghintjük kandírozott narancshéjjal.
A tésztára öntjük a krémet ... |
|
|
|
|
|
|
|
... 6-8 evőkanál cukrot, ízlés szerint fahéjat és szegfűszeget. Felöntjük a félédes vörösborral, majd lassú tűzön főzni kezdjük. Ne felejtsük időnként megkeverni!
2. A tészta alapanyagait (a por komponensekkel kezdve) gyúrható állapotúra keverjük, majd rendesen összedolgozzuk. Egy kisebb és egy nagyobb darabbá választjuk szét, majd a nagyobbat kinyújtjuk, és zsírpapíron tep... |
|
|
|
|
|
|
|
... kristálycukor
1/2 dl rum
15 dkg kókuszreszelék
4 tojásfehérje
Mázhoz:
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
elkészítés
A tészta alapanyagait összegyúrjuk, és kétfelé vesszük.
Az egyik felét belenyújtjuk a tepsibe, megkenjük lekvárral, és rákenjük a tölteléket.
A krém hozzávalóit: margarint, kri... |
|
|
|
|
|
|
|
... só
4 dkg vaj
1/2 teáskanál fahéj
A tetejére:
15 szem szilva
20-30 szem szőlő
barna cukor
fahéj
Elkészítés:
A tészta alapanyagait alaposan összegyúrom, nyújtom, hogy kellemesen, kis széllel elférjen egy zsírozott, lisztezett tortaformában. Itt hagyom jó fél órát kelni. A szilvát félbe szedem, majd a megkelt tészt... |
|
|
|
|
|
|
|
... és a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
A tojások sárgáját elkeverjük a csokoládéval. Hozzákeverjük a habot és félretesszük.
Összekeverjük a tészta száraz alapanyagait, majd hozzáadjuk a tojást, tejet és a Rama margarint is. Mixerrel jól kikeverjük.
Rama margarinnal kikenjük a muffin formákat( 12 db-os) és a tészta felét beleadagoljuk.
Rákanal... |
|
|
|
|
|
|
|
... keverjük el 2 kiskanál kukorica liszttel. Keverjük el a disznóhússal és hagyjuk állni kb. 10-15 percig.
Ezalatt egy edényben forrósítsunk fel bő olajat, kb. 1 litert. A bunda alapanyagait keverjük össze. Ebben forgassuk meg a sertéshús darabokat és süssük őket meg kb. 2/3-ig az olajban. Szedjük őket egy tálba, itassuk le róluk a fölösleges olajat, majd hagyjuk őket hűlni. Ez... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojássárgája,2 dl tej,20 dkg vaj
Csokimáz--2 kanál kakaópor,vagy cukrozott kakaó,10 dkg porcukor,3 kanál tej,5 dkg vaj.
Elkészítés:
1--Össze dolgozzuk a krém alapanyagait,majd lassú tűzön 15 perc alatt el készítjük és hagyjuk ki hűlni.
2-Egybe gyúrjuk a tekercs hozzá valóit, és gyúró deszkán simára nyújtjuk.Sütő papír közé rakjuk ,és úgy... |
|
|
|
|
|
|
|
... órakor veszi kezdetét a klubbeszélgetés, amelyen az afrikai gasztronómiához kerülhetnek közelebb a vendégek. Az előadás után profi szakácsok mutatják be az afrikai kontinens jellegzetes alapanyagait, mint például a plantaint, a yamgyökeret, az okrát vagy az egusimagot. A rendezvény végén lehetőség lesz megkóstolni néhány jellegzetes afrikai ételt is.
Afrika kulináris hagyomá... |
|
|
|
|
|
|
|
... családja mindig spórolt, így soha nem a lélegző celofánba csomagolt barna masszát vásárolták, ha a gyereknek gyurmából kellett iskolai feladatul figurát készítenie belőle, hanem a gitt alapanyagait, krétaport és lenolajkencét, amit Tóth úr boltjában és a családban firnisznek neveztek, de firnájsznak ejtettek.
Rideg Alajost megbabonázta az eszébe villant szó, a firnájsz,... |
|
|
|
|
|
|
|
... sót.
A fűszeres pástétomot körbeveszi a borzselé.
A pástétom alapanyagait konyhai robotgéppel is összedolgozhatjuk
Nagyszájú pástétomos üvegekbe töltjük, tep... |
|
|
|
|
|
|
|
... rum
ÜNNEPI MÁKOS PITETORTA
Rátz Zoltán
A Danubius Health Spa Resort Bük konyhafônökének ajánlásával
Elkészítés:
A tészta alapanyagait jól gyúrjuk össze, osszuk két részre és pihentessük.
Mindkét részt nyújtsuk ki kör a... |
|
|
|
|
|
|
|
... bármilyen egyéb állítás, amely az élelmiszer magyar származására utal, kizárólag akkor tüntethető fel, ha az áru magyar alapanyagokból, Magyarországon készült: a növényi eredetű élelmiszer alapanyagait hazánkban termesztették, a vadon termő növényt hazánkban gyűjtötték, kezelték, csomagolták; az állati eredetű élelmiszerekhez az állatokat itthon tenyésztették, dolgozták fel, illet... |
|
|
|
|
|
|
|
... krémhez: 2 egész tojás, 6 deci tej, 2 vanília puding, 15 dkg porcukor, 25 dkg margarin
A töltelékhez: 1,5 kg alma, 2 evőkanál vaj, 10 dkg cukor, mokkáskanál fahéj
A tészta alapanyagait összegyúrjuk, három részre osztom és vékony, négyszögletes lapokat sütök belőle.
A pudinghoz 2 evőkanál cukrot keverek, hozzáadom a tojásokat, fokozatosan hozzáadom a tejet, sű... |
|
|
|
|
|
|
|
... a tojásfehérjék habját, majd jó nagy körkörös mozdulatokkal simára keverjük.
Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, és aranybarnára sütjük.
Összekeverj... |
|
|
|
|
|