|
|
|
... másodpercig rajta kell maradni!
Sevillában a bikaviadalok idején a nagyon drága Torero nevű vendéglőben esténként felszolgálják a legyőzött bikák heréjét, posírozva, petrezselyemmel, kakukkfűvel ízesítve. Gazdag amerikai turista bemegy az étterembe, és posírozott herét rendel. A főpincér hozza, ezüsttálban, leveszi a fedőt és megmutatja a vendégnek. Két kis dió nagyság... |
|
|
|
|
|
|
|
... félbevágjuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk, a forró olajon megfuttatjuk. Rátesszük a paradicsomot, sózzuk, b... |
|
|
|
|
|
|
|
... turmixolt levest. A tűzről levéve, állandó kever... |
|
|
|
|
|
|
|
... tesszük, amikor felforrt, a halat... |
|
|
|
|
|
|
|
... a húst, szárított fokhagymával ízesítve elkezdjük sütni.
Közben hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, babérlevéllel, egy szem szegfűszegge... |
|
|
|
|
|
|
|
... rászórjuk, és egy kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Am... |
|
|
|
|
|
|
|
... Két gerezd fokhagymát összetörünk. A szalonna felét és a kenyeret apró kockákra vágjuk. Az utóbbit a sütőben kicsit megpirítjuk.
2. A darált húst összekeverjük a tojással, petrezselyemmel, az összevágott szalonnával, sóval, borssal, két gerezd zúzott fokhagymával és a kenyérkockákkal. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a húst. Kívülről bedörzsöljük a paprikakrémmel, sózzuk, borso... |
|
|
|
|
|
|
|
... vízbe. A vöröshagymát finomra vágjuk, megpároljuk a vajban/margarinban. A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük. A májat megtisztítjuk, majd a kinyomkodott zsemlével és a petrezselyemmel együtt aprítógépben péppé zúzzuk. Hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a tojást, majoránnát, zsemlemorzsát, sót, borsot, aztán lefedjük, és 30 percig a hűtőben pihentetjük.
2... |
|
|
|
|
|
|
|
...
szerecsendiót,
őrölt fahéjat,
pirospaprikát,
curryt,
borsot,
sót.
Az áttört tehéntúrót a krémsajttal, a zúzott fokhagymával és az apróra vágott petrezselyemmel keverd simára . Majd apránként adj hozzá annyi
tejet, hogy egy közepesen sűrű krémet kapj. A felsorolt fűszerekből
apránként adagolva - és sűrűn kóstolva - keresd ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
A hagymát vágd apróra és fonnyaszd meg a zsíron, majd tedd rá a
vékonyan szeletelt gombát és erős tűzön pírítsd meg. Közben szórd
meg kevés liszttel és apróra vágott petrezselyemmel is. Ha a
gomba megpirult, öntsd fel a húslevessel, sózd, borsozd és lassú
tűzön főzd tovább. 20-25 perc múlva sűrítsd be a mártást a lisztből
és tejfölből készített ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kicsumázzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A majonézt a joghurttal simára keverjük, megsózzuk, megborsozzuk, mustárral, citromlével kelleme... |
|
|
|
|
|
|
|
... olajban megpároljuk a papr... |
|
|
|
|
|
|
|
... héját levágjuk, és kerek vagy
szögletes darabokra szeljük. A sajtkrémmel megkenjük, és
két-két darabot egymásra helyezünk. A falatkákat hónapos
retekkel és petrezselyemmel díszítjük. Tetszés szerint
megszórhatjuk durvára darált dióval, vagy adhatunk hozzá
olajbogyót. Mindenféle ital illik hozzá, valamint friss
gyümölcs, pl. szőlő, kö... |
|
|
|
|
|
|
|
... díszítettünk. Fehér
szendvicskenyér lazaccal és kaporral,-barnakenyér
sonkatekercsel és remuládmártással,-rozskenyér
bélszíntekercsel, tejszínes tormával és
petrezselyemmel,-félbarna kenyér kaviárral és
citromszelettel,- fehérkenyér gorgonzolából és vajból
egyenlő aranyban kevert krémmel, szőlőszemmel díszítve.
Hideg pezsgő, könnyű f... |
|
|
|
|
|
|
|
... fehérbor, 6 narancs, 5-10 dkg vaj, fél deci olaj, só, bors, petrezselyem, szegfűszeg.
Elkészítése:
A megtisztított csirke hasüregét sóval és apróra vágott petrezselyemmel beszórjuk, és beletesszük a kicsumázott, négybe vágott almát. Ahasüreget össze!űzzük, és felforrósított vaj és olaj keverékén körbesütjük, pirítjuk a csirkét. Kívülről is besózzuk, aláöntjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... követelményekhez, mint a dagasztott tészta a tepsihez."
A népi bölcsességek mellett babonákban, szokásokban is fellelhető a humor:
,,Dörzsölöm a fülem tövét petrezselyemmel. S megkockáztatom a vélekedést, miszerint a méhészkedést nem nekünk találták ki."
,,Hogy a felnőttek a maguk adóját lerótták és megházasodtak, a gyermeki had újra megismé... |
|
|
|
|
|
|
|
... felöntjük a fele levessel és a borral. Tűzá... |
|
|
|
|
|
|
|
... megpároljuk az apróra vágott hagymát, rátesszük a vékony csíkokra vágott szalonnát és a kis kockákra vágott májat. Erős tűzön megsütjük. Sóval, borssal, finomra vágott snidlinggel, petrezselyemmel fűszerezzük. A habosra felvert tojásokat összekeverjük a tejföllel, sóval ízesítjük, majd 4 omlettet sütünk. Az omletteket megtöltjük a májas raguval, snidlinggel, vagy reszelt sajttal m... |
|
|
|
|
|