|
|
|
EGYÉB CSIRKEÉTELEK
CSIRKEROLÁD
Hozzávalók: 2 adagnyi maradék csirkepaprikás levével együtt, 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 1 dl sűrű tejföl, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojássárga.
A csirkepaprikást leszűröm és kicsontozom, majd nagyon apróra vágom vagy ledarálom. Összekeverem a saját mártásával, a tejföllel, a reszelt sajttal. ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
25 dkg barnarizs,
5 dkg mazsola,
10 dkg méz,
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
1 rúd vanília
Elkészítés:
A barnarizst háromszoros mennyiségű vízben egy rúd vaníliával puhára főzzük, hozzákeverjük a ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...-
Barnáné Juhász Krisztina ...
Szőlőbefőtt
1 kg szőlő,
35 dkg cukor,
A szőlőt leszemezgetjük, megmossuk és szitán lecsepegtetjük. A cukorral elkeverjük és 5 dl vízzel felfőzzük, majd tiszta üvegekbe szedjük. A visszamaradt levet felére beforraljuk, és ráöntjük a gyümölcsre. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni. ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
* A sárga laphoz:
* 5 tojás
* 13 dkg cukor
* 10 dkg liszt
* A barna laphoz:
* 2x5 tojás
* 2x13 dkg cukor
* 2x7 dkg liszt
* 2x3 dkg kakaópor
* A krémhez:
* 5 dl tej
* 2 csomag vaniliás pudingpor
* 5 tojásfehérje
* 20 dkg cukor
* ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Ropogós cukkíni tejfölös hagymával
..................................
Hozzávalók: 4 kis cukkíni, 2 db egész tojás, kevés szójaliszt vagy
rizsliszt, 1 mokkáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, a
hagymához: 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma,
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só, bors.
... |
|
|
|
|
|
|
|
Gombás tojás - másképpen
........................
Hozzávalók: 10 db egész tojás, 15 dkg gomba, 1 csokor petrezselyemzöld,
1 mokkáskanál törött bors, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csapott teáskanál
só, 1 púpozott teáskanál tejföl, 1 diónyi vöröshagyma, 2 evőkanál olaj,
liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz.
Elkészítése: 8 tojást kemé... |
|
|
|
|
|
|
|
Gyümölcsös rizsgombóc
.....................
Hozzávalók: 15 dkg rizs, fél liter tej, 2 db egész tojás, 3-4 evőkanál
kristálycukor, 25-30 dkg vegyes gyümölcs (szilva, ringló, sárgabarack),
csipetnyi só, liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, a tetejére
fahéjas porcukor.
Elkészítése: A rizst többször váltott vízben megmossuk, lecsöp... |
|
|
|
|
|
|
|
Négerfánk
.........
Hozzávalók: 2,5 dl víz, 25 dkg finomliszt, 6 db egész tojás, 5 dkg
vaj, csipetnyi só, 4 adag csokoládéöntet, 1 evőkanál porcukor, 2 dl
tejszín.
Elkészítése: A vizet a vajjal felforraljuk, beleszórjuk a sót és a
cukrot, majd a lisztet is beleöntjük. A masszát addig főzzük, amíg
az edény falától elválik. ... |
|
|
|
|
|
|
|
Túrós táska
...........
Hozzávalók: fél kg liszt, 35 dkg vaj vagy margarin, 2 dkg élesztő,
2 dl tej, 5 dkg cukor, 1 egész tojás és egy tojássárgája, só.
Elkészítése: A vajat 10 dkg liszttel késsel eldolgozzuk, tégla alakúra
formáljuk és hidegre tesszük. Az élesztővel és az egész langyos tejjel
félsûrû kovászt készítün... |
|
|
|
|
|
|
|
Gyümölcssajt nyersen
....................
Húsz dkg kekszet, száraz piskótát vagy töltelék nélküli, száraz
süteménymaradékot megdarálunk. Húsz dkg epret, ugyanennyi meggyet
(vagy bármilyen idénygyümölcsöt, de lehetőleg kétfélét) kimagozunk
és apróra vágunk. Öt dkg mazsolát megtisztítunk és ruha között
ledörzsölünk. Egy zacskó citromízû... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Ezekkel a krémekkel megtölthetünk tortalapokat, piskótatekercset,
összeragaszthatunk apró, omlós süteményeket stb. A tortákat,
süteményeket a fogyasztás előtti napon töltsük meg.
Kávékrém
........
Egy dl erős feketekávét felfőzünk 10 dkg cukorral és 3 szelet
csokoládéval. Külön kis edényben összekeverjük 3 tojás sárg... |
|
|
|
|
|
|
|
...
5 kg sertéshús (lapocka, dagadó)
3 kg marhahús (felsál, fartő)
2 kg tokaszalonna
20-23 dkg só ízlés szerint
30 g fekete bors
3 g salétrom só
7 gerezd fokhagyma
Fûszerek a pácléhez:
1 púpozott evőkanál szemes bors
2 evőkanál fenyőmag
2 evőkanál koriander
1 evőkanál bazsalikom... |
|
|
|
|
|
|
|
Mortadella
4 kg sertéshús (comb, lapocka)
4 kg marhahús (felsál, fartő)
2 kg tokaszalonna
1 liter száraz, minőségi vörösbor
40 g fehérbors
10 g szegfûbors
10 gerezd fokhagyma lemixelve
21-25 dkg só ízlés szerint
=A húsokat lehártyázzuk, megtisztítjuk az inaktól, mócsingoktól. Csíkokra vágjuk és rizsszem nagy... |
|
|
|
|
|
|
|
Mariska ténsasszony sültlibamája
=Egy alkalmas nagyságú lábasba tesszük a libaháj másik felét. Ráhelyezzük a libamájat, majd felöntjük friss tejjel úgy, hogy egy ujjnyival ellepje. Megsózzuk, majd hideg helyen 6 órát állni hagyjuk.
=Délután, vacsoraidő közeledtén, sós vízben felteszünk főni meghámozott, hasábokra vágott krumplit. Egy fej vöröshagymát ap... |
|
|
|
|
|
|
|
Töktorta recept
4 személyre
» Tèsztàhoz :1 csèsze (2dl) olivaolaj ,1 csèsze tisztìtott vìz (szürt, deszttilàlt) ,4 csèsze teljeskiörlèsü liszt (tönkölyliszt) ,1 tk èdes sütemè
» Töltelèkhez :700 gr sütötök (Hokkaido), 1 csèsze teljeskiörlèsü liszt, 1 tk örölt fahèly ,1 tk... |
|
|
|
|
|
|
|
... Édes francia töktorta
Hozzávalók:
Tèsztàhoz
- 1 csèsze (2dl) olivaolaj
- 1 csèsze tisztìtott vìz (szürt, deszttilàlt)
- 4 csèsze teljeskiörlèsü liszt (tönkölyliszt)
- 1 tk èdes sütemèny füszer
Töltelèkhez
- 700 gr sütötök (Hokkaido)
- 1 csèsze teljeskiörlèsü li... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Néhány háziszer elkészítési receptúrája
Hagyma gyógylé
Vöröshagymát apróra vágunk, olajban aranybarnára dinszteljük, fél liter hideg vízzel felöntjük, és addig főzzük, míg a hagyma teljesen áttetszővé válik. Ezután kevés zöldséglevet öntünk hozzá, és jól összekeverjük. Leszûrés után az áttetsző levet esszük. A Breuss-féle rákterápia r... |
|
|
|
|
|
|
|
Zsemlés májas hurka
...................
Hozzávalók: (kb. 5 kg-hoz) 1 kg tokaszalonna-nyesedék, 1 kg disznómáj,
75 dkg véres apróhús, 25 dkg zsír, 30 dkg vöröshagyma, 10 dkg zsemle,
fél liter tej, 1 g törött szegfûbors, 2 dkg törött fekete bors, 1
evőkanálnyi majoránna, só.
Elkészítése: A tokaszalonnát, szalonnafélét, az apróhús... |
|
|
|
|
|
|
|
Köleskásás hurka
................
Hozzávalók: 60 dkg köleskása, 80 dkg véres, zsíros hús, 1 liter
disznóvér, 2 dkg törött bors, késhegynyi köménymag őrlemény, 1 dkg
szegfûbors őrlemény, kevés majoránna, só.
Elkészítése: A megtisztított, megmosott kölest puhára főzzük, mégpedig
úgy, hogy a szemek szétrepedjenek. Ezután... |
|
|
|
|
|
|
|
Hideg májas hurka
.................
Hozzávalók: 1 kg disznómáj, 1 kg tokaszalonna, 25 dkg vöröshagyma, 10
dkg zsír, 1 dkg törött feketebors, 1 teáskanálnyi pástétomfûszer, só.
Elkészítése: A tokaszalonnát és a májat puhára főzzük. A főtt
tokaszalonnát ledaráljuk, a főtt májat szitán áttörjük. A vöröshagymát
lereszeljü... |
|
|
|
|
|