|
|
|
HOZZÁVALÓK:
4 őszibarack
1 kávéskanál őrölt fahéj
fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
fél kávéskanál őrölt gyömbér
10 dkg cukor
4-8 gombóc madártej fagylalt
ELKÉSZÍTÉS
Keverjük össze a cukorral a fűszereket, vajazzunk ki 4 tűzálló tányért, tegyük rá a kimagozott, felszeletelt barackot, és szórjuk meg a fahéjas cu... |
|
|
|
|
|
|
|
Sajtos pirítós zöld fűszerekkel
Hozzávalók:
4 szelet félbarna vagy fehér kenyér
1 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem,
1 zsemle (egy napos),
4 evőkanál tejszín,
2 dkg vaj,
13 dkg főtt sonka,
13 dkg gouda sajt
A kenyeret tegyük a kenyérpirítóba, pirítsuk meg, és ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Tojáslepény sonkával
Hozzávalók: 8 tojás, 6 deka vaj, 8 deka sonka vagy egyéb füstölt hús, 1 deci tej.
Serpenyőben felhevítjük a zsírt és megpirítjuk benne a finomra vágott sonkát.
Ügyeljünk, hogy csak félig pirítsuk meg a sonkát. Ezután hozzáadjuk a tejszínnel vagy tejjel elkevert tojást, gyengén megsózzuk, és készre sütjük.
Elkészíthetjük úgy is, hogy a ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1,5 zsemle, petrezselyem, őrölt bors, só.
Elkészítése:
A megtisztított és rózsáira bontott brokkolit főzzük meg 1-1,5 liter sós vízben, majd a levével együtt turmixoljuk le, borsozzuk, adjunk hozzá finomra vágott petrezselymet. Közben a lisztből és a tejfölből készítsünk h... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg halfilé, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 10 dkg konzervkukorica, 4 evőkanál olaj, petrezselyem, bazsalikom, só.
Elkészítése:
A sózott halszeleteket, szórjuk meg apróra vágott bazsalikommal és fektessük egy olajjal kikent tűzálló tál aljába. A répát és a zellert vágjuk vékony szeletekre, majd a ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg zeller, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 zsemle, zellerzöld, őrölt bors, só.
Elkészítése:
A megtisztított, felkockázott zellert főzzük puhára 8 dl csontlében, vagy sós vízben. Adjunk hozzá finomra vágott zellerzöldet és borsot is. A tejfölből és a lisztből készítsünk habarást és ezzel sűrítsük be a levest. Ha kell, még adjunk ho... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg mángold,
3-4 dl tej, vagy tejszín
liszt, margarin
fokhagyma, só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A mángold levelét alaposan mosd át, majd bőséges, forrásban levő vízben, rövid idő alatt főzd puhára. (Ha a szárát is felhasználod, akkor előbb ezeket dobd be a forrásban levő vízbe, majd néhány perc múlva követheti a levele is... |
|
|
|
|
|
|
|
A híres-nevezetes étel, amit főételként lehet kapni a jobb kocsmákban. Levesesebb, mint a mi (magyar) gulyásunk, és korántsem olyan fűszeres, de próbáljuk ki. Ürü híján közönséges marhahúsból is készíthetjük.
Hozzávalók:
- 1,5 kg csontos bárány- vagy marhahús
- 4 db húsos, ún. ,,bacon" szalonnaszelet
- 1 evőkanál zsír
R... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg száraztészta, 1 kg káposzta, 2 evőkanál zsír vagy olaj, cukor, bors, só.
Elkészítése:
A káposztát nagy lyukú reszelőn reszeljük le, sózzuk be, tegyük félre fél órára, azután nyomjuk ki a levét. A felforrósított zsiradékon karamellizáljunk meg 1 kávéskanálnyi cukrot (kevergetve addig hevítsük, amíg szépen megbarnul), majd adjuk hoz... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 szál sárgarépa, 3 szál angolzeller, 2 száj újhagyma, diónyi friss gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 15 dkg apró szemű csiperkegomba, darált bors, só, 1 csokor petrezselyem zöldje vagy friss korianderlevél, 20 dkg párolt hosszúszemű rizs.
Elkészítése:
Forrósítsuk fel a wokkot, s ha már eléggé izzik, öntsük bele az olív... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 doboz tonhalkonzerv, fél darab citrom, 1 teáskanál magos mustár, negyed fej jégsaláta, 2 evőkanál majonéz, só, darált bors, metélőhagyma, 4 darab zsemle
Elkészítése:
Szűrjük le a tonhalkonzerv levét, majd tegyük egy tálba a halat. Adjuk hozzá a mustárt, a meghámozott és felkockázott citromot, valamint a majonézt. ĺzesítsük sóval és kev... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
fél fej kisebb káposzta, 10 dkg kolozsvári szalonna, 4 szem burgonya, 1 pohár tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál majoránna, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál liszt, 1 csipetnyi őrölt köménymag, só, darált bors, 1 db zöldségleveskocka.
Elkészítése:
Forrósítsuk fel egy lábasban az olívaolajat, tegyük bele az összekockázott kolozsvári s... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
40 dkg borjúcomb, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor friss tárkony, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg zöld hüvelyű bab, 1 szál sárgarépa, 2 evőkanál margarin, 2 dl tejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő, őrölt fehérbors, só.
Elkészítése:
Egy nagy lábasban forrósítsuk fel a margarint, adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, ma... |
|
|
|
|
|
|
|
Karácsonyi édességek, sütemények
Adventi mákos/diós koszorú
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, ízlés szerint
A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra őrö... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
4 db csirkemell filé, 1 csipetnyi sáfrány, 2 evőkanál vaj, 1 db vöröshagyma, 1 db fahéjrúd, fél teáskanál őrölt gyömbér, só, őrölt bors, 2 db paradicsom, 1 evőkanál méz, 1 db csirkeleves kocka.
Elkészítése:
Vágjuk a csirkemell filéket nagyobb darabokra, majd sóval és őrölt borssal szórjuk meg. Egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel a vajat... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg vékony szálú spagetti vagy kínai tészta, 1 kisebb fej brokkoli, 10 dkg húsos szalonna, 4-5 db szárított paradicsom, 2 db friss paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, só, őrölt bors.
Elkészítése:
Vágjuk nagyobb kockákra a szalonnát, majd egy nagy serpenyőben pirítsuk meg. Adjuk hozzá az olívaolajat, a kis rózsáira szedett brokkolit és a... |
|
|
|
|
|
|
|
Vadkacsa mandulás burgonyalepénnyel
Hozzávalók (4 személyre):
4 vadkacsamell, vadfűszerkeverék, 8 szelet húsos szalonna; a mártáshoz: 30 dkg szilva, 3 dl vörösbor, 1-1,5 evőkanál liszt, cukor, őrölt bors, só; a körethez: 70 dkg burgonya, 1 evőkanál vaj, 2 tojás, 6 dkg szeletelt pirított mandula, őrölt bors, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 db kacsamell filé, 4-5 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 maréknyi durvára összetört sósmogyoró, 4 szál újhagyma, 8-10 szem kisebb gombafej, 2-3 levél kelkáposzta, 1 diónyi friss gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, fél fej karlábé, 3 evőkanál étolaj.
Elkészítése:
A kacsa melléről a bőrt éles késsel fejtsük le, majd vágjuk v... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg nagy szemű szárazbab, 1 fej vöröshagyma, 8-10 dkg füstölt szalonna, liszt, pirospaprika, őrölt bors, só, füstölt csülök.
Elkészítése:
A szalonnát vágjuk kis kockákra, süssük ki a zsírját, s azon lassan pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Amikor a hagyma színesedni kezd, szitáljunk rá egy-két evőkanálnyi lisztet, s 1-2 percig ke... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg savanyú káposzta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 2 sárgarépa és 1 petrezselyem, 1 csokor petrezselyem zöldje, őrölt bors, só; a gombócokhoz: 40 dkg csirkekemellfilé, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 2 szál zellerlevél, zsemlemorzsa, ... |
|
|
|
|
|