|
|
|
Tojáspástétom
Hozzávalók: 8 darab főtt kemény tojás, 12 deka vaj, 2 deka mustár, 1 csomó vagdalt metélőhagyma, 1 g törött bors, só.
A főtt tojásokat apróra megvagdaljuk és a vajjal, a mustárral, metélőhagymával, sóval, borssal habosra kikeverjük.
Zöldpaprikát vagy retket adhatunk hozzá.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... hagyma, só, törött bors, kevés pirospaprika.
A veséket kettévágjuk és kiszedjük erezéseit, majd egészen vékony szeletekre vágjuk.
A velőt megtisztítjuk hártyáitól, és ugyancsak megvagdaljuk apróra.
Ezután felaprítjuk a hagymát, és zsírban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a vesét, és gyorsan lepirítjuk, míg levét teljesen elpárolta. Ekkor hozzáadjuk a velőt, megsózzuk, m... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... kanál pirospaprika, 1 nagy kanál zsír, 1-2 dl tejföl, só.
A halat keresztben kétujjnyi szeletekre vágjuk és besózva félóráig állni hagyjuk. Közben a hagymát nagyon apróra megvagdaljuk, forró zsírba tesszük és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, belerakjuk a halszalateket azzal a lével együtt, amit engedtek és a fedő alatt lassú tűzön pároljuk. Ha kell, időnké... |
|
|
|
|
|
|
|
... Összegyúrjuk (ne legyen kemény), majd kelesztjük 20 percig. Elnyújtjuk félujjnyi vastagra, elöl-hátul felhajtjuk, és újból elnyújtjuk 20 perc múlva. A 20 perc elteltével ujjnyira megnyújtjuk, megvagdaljuk a tetejét, kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, megkenjük tojással. Ízlés szerint sajtot is lehet a tetejére szórni. Előmelegített sütőbe (forró legyen!) tesszük és kisütj... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... dkg lisztet. Ebből lágy kovászt készítünk. 15 percnyi pihentetés után hozzágyúrjuk a többi lisztet, és még 15 percig pihentetjük. A megkelt tészt... |
|
|
|
|
|
|
|
...
DPG Recepttár 271.
Barangolás Nagy-Magyarországon
Tartalomjegyzék
DPG Recepttár 271. 1
B... |
|
|
|
|
|
|
|
... deka liszt, 1 gerezd fokhagyma, kis kanál ecet, 2 deci tejföl.
A 6 fej szép, kemény salátának a felső leveleit eldobjuk, a megmaradt fejeket kettévágjuk és vékony metéltre megvagdaljuk, jól megmossuk és lecsurgatjuk róla a vizet. A 25 deka burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben feltesszük főni. Amikor már forr, beletesszük a salátát és addig főzzük, amíg a... |
|
|
|
|
|
|
|
... Összegyúrjuk (ne legyen kemény), majd kelesztjük 20 percig. Elnyújtjuk félujjnyi vastagra, elöl-hátul felhajtjuk, és újból elnyújtjuk 20 perc múlva. A 20 perc elteltével ujjnyira megnyújtjuk, megvagdaljuk a tetejét, kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, megkenjük tojással. Ízlés szerint sajtot is lehet a tetejére szórni. Előmelegített sütőbe (forró legyen!) tesszük és kisütjük. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... felengedjük, felfőzzük. Csak főtt disznóhúshoz szoktuk készíteni.
Sóskamártás
HOZZÁVALÓK: 1/2 kg sóska, kevés liszt, zsír, cukor, tej, 2-3 dl tejfel.
A tisztított sóskát megvagdaljuk. Egy kevés forró zsírban fedő alatt megpároljuk, jól elkeverjük. Ha a levét elfőtte, liszttel meghintjük, kavargatjuk. Sóval és egy kevés cukorral ízesítjük. Azután hozzáöntjük a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... legyen kemény), majd kelesztjük 20 percig. Elnyújtjuk félujjnyi vastagra, elöl-hátul felhajtjuk, és újból elnyújtjuk 20 perc múlva.
A 20 perc elteltével ujjnyira megnyújtjuk, me... |
|
|
|
|
|
|
|
... legyen kemény), majd kelesztjük 20 percig. Elnyújtjuk félujjnyi vastagra, elöl-hátul felhajtjuk, és újból elnyújtjuk 20 perc múlva.
A 20 perc elteltével ujjnyira megnyújtjuk, me... |
|
|
|
|
|
|
|
... langyos tejbe beáztatjuk a kenyeret kb. 3 órára (a zsemlét rövidebb ideig kell áztatni). A parajt vagy mángoldot megfuttatjuk a vajon, és kevés sós vízzel felöntve pároljuk, majd kicsit megvagdaljuk és jól kinyomkodjuk. Ezután hozzáadjuk a finomra vágott és olajon megfuttatott hagymát, a reszelt parmezánt (el is maradhat), a 2 egész tojást, pici sót. Egy fakanállal jól összekeverj... |
|
|
|
|
|
|
|
... Összegyúrjuk (ne legyen kemény), majd kelesztjük 20 percig. Elnyújtjuk félujjnyi vastagra, elöl-hátul felhajtjuk, és újból elnyújtjuk 20 perc múlva. A 20 perc elteltével ujjnyira megny... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg lisztet. Ebből lágy kovászt készítünk. 15 percnyi pihentetés után hozzágyúrjuk a többi lisztet, és még 15 percig pihentetjük. A megke... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1-2 dl tejjel könnyű tésztává dolgozzuk ki. Háromszor egymás után nyújtjuk ki... |
|
|
|
|
|
|
|
... Összegyúrjuk (ne legyen kemény), majd kelesztjük 20 percig. Elnyújtjuk félujjnyi vastagra, elöl-hátul felhajtjuk, és újból elnyújtjuk 20 perc múlva. A 20 perc elteltével ujjnyira megny... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1-2 dl tejjel könnyű tésztává dolgozzuk ki. Háromszor egymás után nyújtjuk ki... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg lisztet. Ebből lágy kovászt készítünk. 15 percnyi pihentetés után hozzágyúrjuk a többi lisztet, és még 15 percig pihentetjük. A megke... |
|
|
|
|
|
|
|
... és mint a vajastésztát szokás, összehajtogatjuk. A nyújtást, zsírral kenést és a te... |
|
|
|
|
|
|
|
... és mint a vajastésztát szokás, összehajtogatjuk. A nyújtást, zsírral kenést és a te... |
|
|
|
|
|