|
|
|
Hozzávalók (8 palacsintához):
100 g finomliszt, 2 tojás, egy csipet só, 2,5 dl tej, 1 ek. olaj, 1 ek. rum, 4 citromfű-/mentabóbita. A mártáshoz és a töltelékhez: 50 dkg eper, 10 + 5 dkg cukor, 1 citrom, 1 ek. étkezési keményítő, 1 tasak vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 0,5 dl rum.
1. A palacsintákhoz simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a sóval és a tejjel, lefedjük, 30 ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
8 közepes, kemény paradicsom, só, őrölt fehér bors, fél citrom, 3 ek. olívaolaj, 100 g kígyóuborka, egy csokor újhagyma, 2 dús szál bazsalikom, 100 g gépsonka, 100 g trappista/Pannónia sajt, néhány salátalevél.
1. A paradicsomokat megmossuk, kalapkájukat levágjuk (félretesszük a díszítéshez), belsejüket karalábévájóval/kiskanállal kivájjuk, enyh... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
1 szikkadt zsemle, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj/margarin, egy csokor petrezselyem, 80 g csirkemáj, 1 kisebb tojás, fél kk. morzsolt majoránna, 2 ek. zsemlemorzsa, só, bors, 150 g sárgarépa, 200 g cukkini, 150 g vajbab, egy csokor újhagyma, 300 g zöldborsó, 1 ek. olaj, 1,2 liter húsleves (kockából).
1. A májgal... |
|
|
|
|
|
|
|
Mézes zserbó
50 dkg lisztet eldörzsölünk 6 dkg zsírral, hozzá adunk 16 dkg cukrot 1 kávés kanál szódabikarbónát és 2 egész tojással 4 evőkanál mézzel és 4 kanál tejföllel jól kidolgozott tésztát készítünk 5 cipóba osztjuk kissé pihentetjük, kés hát vékonyra sodorjuk ,majd sütjük.
Töltelék:
3 tojássárgájából 3 evő kanál cukorral 1 cs. vaníliás cukorral 3 e... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Krémes mézes
15 dkg cukorból 3 dkg zsírból 4 evő kanál lisztből 2 evő kanál mézből 1 egész tojásból gőz felett forrásig hevített sodót főzünk.45 dkg lisztbe 1 csapott evő kanál szódabikarbónát keverünk, hozzá vegyítjük a sodóhoz és fél óráig pihentetjük 4 cipóba osztva kinyútjuk késhát vastagra .Zsírozott lisztezet tepsibe sütjük vigyázzunk mert gyorsan sül.
Töltelé... |
|
|
|
|
|
|
|
Hatlapos
3 tojáshoz 10 dkg cukor 1 evő kanál zsírral 3 dkg szalagáréval habosra kavarjuk adunk hozzá ¼ liter tejet 60 dkg lisztet majd gyengén gyurjuk, ha kész 6 egyenlő részre osztjuk pihentetjük 1órát,majd kinyútjuk és sütjük gyenge tűznél .
Krém
10 dkg cukrot meg pirítunk ráöntünk 1/4liter vizet felfő és még 30dkg cukrot forralunk közzé míg felfő ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Szaggatott mézes
3 fél liter liszt 1 kévés kanál szódabikarbóna 2 ½ dl olvasztott méz diónyi vaj, fahéj szegfűszeg 2 tojás és tej az össze állításhoz, nyújtjuk, szaggatjuk és sütjük.
Mézes tészta öntve
5 tojássárgája 25 dkg cukor 5 dkg vaj 1 kanál kakaó egy kis fahéj szegfűszeg 7 kanál olvasztott méz ezt kikavarjuk habosra. A fehér... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
40 dkg liszt,
25 dkg margarin,
2 kanál porcukor,
2 dkg élesztő,
4 tojás,
50 dkg porcukor,
15 dkg dió.
Az élesztőt kevés tejjel megkelesztjük, majd a 4 tojássárgájaval tésztát gyúrunk. 3 cipót formálunk belőle, és fél óráig pihentetjük. A porcukrot a 4 tojás fehérjével kemény habbá verjük. A cipókat kinyúj... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
20 dkg cukor,
20 dkg margarin,
1 csomag vaníliás cukor,
2 tojás,
3 evőkanál kakaópor.
A hozzávalókat a kakaó nélkül jól összedolgozzuk, majd két cipót formálunk. Az egyikbe beleszitáljuk a kakaóport és eldolgozzuk. Kinyújtjuk téglalap alakúra a világos színű tésztát és ráhelyezzük az ugyanak... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
4 csésze liszt,
2 teáskanál sütőpor,
2 tojás,
l csomag vaníliás cukor,
fél csésze margarin,
fél csésze narancslé,
2 kanál fahéjas cukor.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a többi alkotórészt, a fahéjas cukor kivételével, jól összegyúrjuk és egy órán át pihentetjük. A tésztát négy részre osztj... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
2 teáskanál kínai fekete tea
10 dkg cukor
10 dkg mandulaforgács
25 dkg sárgabarack (aszalt)
20 dkg szilva (aszalt)
5 dkg mazsola
1 adag (30 dkg) vajas tészta (mirelit)
12,5 dkg mandula (őrölt)
fél citrom (leve)
2 evőkanál sárgabaracklekvár
ELKÉSZÍTÉS
A teát 5 dl vízzel leforráz... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók
45 dkg liszt,
40 dkg vaj,
1 dkg só,
1 cl ecet.
Elkészítés:
A vajat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, a többi lisztből a só, ecet és víz hozzáadásával rétestésztát készítünk. Kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk és a liszttel összegyúrt vajat a közepébe helyezzük és a tésztába becsomagoljuk, de minden hajtogatás között lega... |
|
|
|
|
|
|
|
...
50 dkg liszthez
50 dkg vajat,
1 tojássárgáját,
kevés citromlét,
rumot és
csipetnyi sót veszünk.
45 dkg vajat összegyúrunk 5 dkg liszttel, téglává formáljuk, s hűtőbe tesszük. A maradék szitált lisztet és vajat összedolgozzuk a tojássárgájával, a citromlével, a rummal és a sóval. (Közben apránként annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
2 egész tojást
1/2 kg liszttel,
1 deka cukorral,
1 csomag sütőporral,
1 deci tejfellel,
1/2 csomag vanilincukorral,
12 deka vajjal
jól összegyúrunk, és hideg helyen pihentetjük. Nagyobb tepsibe téve három réteg tésztát teszünk, egyik rétegre szeletelt és fahéjjal megszórt almát, a másik rétegre pedig valamilyen gyümölcsízt kenün... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
2 dkg élesztőt kis kanál cukorral langyos vízben felfuttatunk.
35 dkg lisztet,
5 dkg cukrot,
1 tojást,
20 dkg margarint (vagy 10 dkg zsírt) az élesztővel összedolgozunk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk.
Vékonyra kinyújtjuk az elsőt, a közepes tepsibe rakjuk, tetejét lekvárral megkenjük és cukros darált dióva... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg liszt,
20 dkg vaj,
10 dkg cukor,
2 dkg darát dió,
1 tojássárgája,
kevés őrölt fahéj,
csipet só,
1 evőkanál rum,
1-2 evőkanál tej.
Piskóta:
4 tojásból a szokott módon piskótatésztát készítünk.
Töltelék:
hámozott, összedarabolt őszibarack, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
10 személyre:
A tésztához:
50 dkg liszt,
10 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg zsír,
7 dkg porcukor,
kevés só,
0,5 kg élesztő,
2 db tojássárgája,
1 dl tej
A töltelékhez:
50 g darált dió vagy mák,
20 dkg cukor,
3 dl tej,
5 dkg mazsola,
kevés vaníliás cukor és ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
0,5 kg liszt, 15 dkg porcukor, 1 sütőpor, 2 tojás,
4 evő kanál méz, 10 dkg margarin, őrölt fahéj, szegfűszeg.
A hozzávalókat kevés tejjel összegyúrjuk, 1 éjszaka
hideg helyen pihentetjük.
Másnap 4 részre osztva vékonyra nyújtjuk.
Tepsi hátán megsütjük a 4 lapot világos barnára.
Krém: 2 vaníliás pudingot megfőzünk az előírás szerint.
ho... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1/2 rész *kelttészta*
gyümölcsíz vagy kemény szilvalekvár
1 tojássárgája
kevés tej
porcukor
Elkészítése:
Lisztezett táblán kinyújtjuk a kelttésztát, négyszögekre vágjuk, ráhelyezzük a tölteléket, begöngyöljük. A kikent tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük, így sütéskor felfelé nő. Félórát pihentetjük, megkenjük a tejj... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna, 1 dkg élesztő, 1/2 dl tej, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tejföl.
A töltelékhez:
1 kg reszelt alma, 3 dkg margarin, 1/2 citrom leve, cukor (ízlés szerint), 3 dl tej, 25 dkg darált mák, 25 dkg darált dió, barackíz.
A lisztben el... |
|
|
|
|
|