|
|
|
... eltávolítjuk, majd gerezdekre szedjük. A banánokat felkarikázzuk. 4 egyforma nagyságú alufóliadarabra szorosan egymásra tesszük a gerezdeket és a banánkarikákat, az alufólia széleit felhajtjuk, majd a rumos sziruppal meglocsoljuk. A mazsolával és a narancshéjjal megszórjuk. Az alufóliát felcsavarjuk, tepsibe tesszük, és meleg sütőben 5 percig sütjük. Amikor kész, desszertestálakra... |
|
|
|
|
|
|
|
... Lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, és 6x6 cm oldalú négyzetekre vágjuk.
Minden négyzet közepére 1 szem szilvát teszünk, és megszórjuk egy csipet fahéjjal. A tésztacsúcsokat felhajtjuk, és két tenyerünk közt gombóccá sodorjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta a szilvát teljesen beborítsa.
Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük a gombócok felét, megvárjuk, amíg... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... levő sós vízben kb. 5 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. A kb. 25 x 37 cm-esre kinyújtott tésztát valamivel kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és körben a széleket peremnek felhajtjuk. A tésztát befedjük a sonkaszeletekkel, és elosztjuk rajta a brokkolit. A tojásokkal elkevert tejfölt sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és felét a brokkolira öntjük. Megszórjuk ... |
|
|
|
|
|
|
|
... 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... majd szintén ide kanalazzuk a félre tett tölteléket is.
A tészta 2 kilógó részét derelyevágóval haránt csíkokba felvágjuk, majd a csíkokat a két oldalról felváltva, szépen felhajtjuk a töltelékre. A tészta két végén maradó tésztacsíkokat pedig levágjuk.
Enyhén felverjük a maradék tojást, majd megkenjük vele a szép kalácsunkat és egy sütőpapírral bélelt tepsir... |
|
|
|
|
|
|
|
... fűszerekkel, tejföllel. Töltőlék olyan sűrű legyen, hogy tudjuk, széles késel kenni.
Sütünk palacsintákat. 2-3 dl tésztát hagyunk. A palacsintákat kenjünk töltőlékkel. A két oldalát felhajtjuk 2-3 cm-re.
Feltekerjük szorosan (szabályos henger alakja legyen!).
A palacsintákat bepanírozunk: először a maradék tésztába beleforgatjuk és utána a zsemlemorzsába.
Forr... |
|
|
|
|
|
|
|
... eldolgozzuk a többi hozzávalóval, ízesítővel. A tésztát és a tölteléket is két részre osztjuk. A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, és elosztjuk rajta a tölteléket. A két szélét kicsit felhajtjuk, majd feltekerjük. Enyhén kiolajozott tepsibe fektetjük a két bejglit, és megkenjük a tojások sárgájával. Kb. 1 órai pihentetés elteltével újra bekenjük, de ekkor már tojásfehérjével. A... |
|
|
|
|
|
|
|
... kinyomkodjuk.
A gombához keverjük a zsemlét,petrezselymet,főtt tojást,és 1 nyers tojást,ha kell utánna ízesítünk.
Ezt a tölteléket ráhalmozzuk a kellevelekre,a levelek szélét felhajtjuk,a hajtásra merőlegesen felgöngyöljük.Tűzálló,vajjal kikent edénybe szorosan egymás mellé fektetjük,a tetejükre rá kockázuk a maradék vajat.Alufóliával letakarjuk és forró sütőben kb 20 pe... |
|
|
|
|
|
|
|
... rumaroma,0,5dl étolaj,5dkg margarin,20dkg kakaó
Ugyanúgy összekeverjük először a fondanttal,majd a liszttel.
A barnát étolajos deszkán elnyújtjuk,a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyúrólapon 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk, majd 3 x 4 részre vágjuk. A diókrémet vékony csíkban a kis tésztanégyzetek felénk eső oldalára halmozzuk (a legegyszerűbb habzsákból kinyomni). Felhajtjuk, kifl i formájúra hajlítjuk, tetejüket megkenjük felvert tojással, és durvára vágott dióval behintjük. Tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, nagy lánggal (17-18 perc alatt) m... |
|
|
|
|
|
|
|
... meghintjük egy kiskanálnyi paprika-őröltbors keverékkel. A fűszeres hagymát egy kanállal szétkenjük a tésztán. Kétujjnyi széles csíkokra vágjuk a megkent levéltésztát. Csíkonként felhajtjuk, lazán, zsinórszerű sodratra. Ennek végére laza csomót kötünk, azt leszakítjuk, félretesszük. Ezt ismételjük, amíg a tészta elfogy.
A kötött tésztát zöldségekkel, fűszerekkel ízesíte... |
|
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
|
|
|
|
|
|
Receptek
Almás-diós rétes 1.
Hozzávalók: 1 csomag hatlapos rétestészta.
Töltelék: 50 dkg tisztított, savanykás alma, 1 citrom leve, 2-3 evőkanál méz, 10 dkg mazsola, 10 dkg vágott dióbél, fél teáskanál fahéj, porcukor, 1 tojás a tetejére.
A töltelékhez az almát egészen vékony és kis szeletekre vágjuk (nem reszeljük, mert sok levet enged, és péppé válik). A cit... |
|
|
|
|
|
|
|
... összekeverjük. A réteslapokat óvatosan széthajtogatjuk, és 4 cm-es csíkokra vágjuk. Egy teáskanálnyi tölteléket helyezünk az egyik végére, majd átlósan ráhajtjuk a réteslapot, aztán még egyszer felhajtjuk, hogy az alsó fele négyzetes legyen, majd újra átlós hajtás következik, s ezt addig folytatjuk, míg az egész réteslapcsíkot felhasználtuk, és a tölteléket tökéletesen becsomagolt... |
|
|
|
|
|
|
|
... hajtogatjuk (balról középre, majd jobbról középre, végül alulról fel). A kelt tésztát kinyújtjuk, és kis négyzeteket vágunk belőle, majd közepére lekvárt teszünk, két szemben lévő csücskét felhajtjuk. Legjobb bele a szilvalekvár. Lehet a tésztát pogácsa készítésre is használni.
Kedvenc szelet
40 dkg liszt * 12 dkg zsír * 12 dkg porcukor * 1 sütőpor * 1 tojás|... |
|
|
|
|
|
|
|
... 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük,... |
|
|
|
|
|
|
|
... fűszerezzük, összekeverjük. A káposztalevelekről a vastag ereket levágjuk és a tölteléket egyenletesen elosztva, azokat megtöltjük. (A tölteléket a levél egyik oldalára tesszük, két végét felhajtjuk és feltekerjük). A vöröshagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, a savanyú káposztát átmossuk, kicsavarjuk, a füstölt körmöt vagy egyéb füstölt csontot jól ... |
|
|
|
|
|
|
|
... fűszerezzük, összekeverjük. A káposztalevelekről a vastag ereket levágjuk és a tölteléket egyenletesen elosztva, azokat megtöltjük. (A tölteléket a levél egyik oldalára tesszük, két végét felhajtjuk és feltekerjük). A vöröshagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, a savanyú káposztát átmossuk, kicsavarjuk, a füstölt körmöt vagy egyéb füstölt csontot jól ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kemény habot készítünk 20 dkg porcukor felhasználásával. Hozzáadunk 20 dkg darált diót és 1 csomag ... |
|
|
|
|
|
|
|
... és finomra összevágjuk, kevés őrölt borssal ízesítjük. Az átszűrt mártásból annyit tesszünk bele, hogy kenhető legye... |
|
|
|
|
|