|
|
|
...
A fesztivál két helyszínen zajlik, mivel kapcsolódik az alsóvárosi Napsugaras Tájház programjaihoz. A Ferences Látogatóközpontban a kolostori hagyományok, a gasztronómia és a paprika jótékony hatásai kapnak főszerepet - mondta Petri Márta főszervező, az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vezetője a szerdai sajtótájékoztatón.
A házfőnök Kiss Didák testvér felidézte: 1444... |
|
|
|
|
|
|
|
Biztos nagyon sok ketchup receptet találtatok már.
Na én hoztam még egyet a Gasztróangyaltól Marcsitól.
1 kg paprikahús
1 kg paradicsom
40 dkg hagyma
25 dkg alma
20 dkg cukor
3 evőkanál só
2 evőkanál őrölt piros paprika
5 db szegfűszeg - darálva
5 db szegfűbors- őrölve
3-5 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
10 sz... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Illik, sőt van olyan recept is, ami egy sült húsnak a receptje, és ott kifejezetten azt javasolja a recept, hogy a csülköt fokhagymás sörrel locsoljuk le, mert így lesz finom fűszeres íze, és ropogós bőre a csülöknek egyszerre, ha ezzel a kombinációval öntjük le egyben:
Sült csülök fokhagymás sörrel locsolva
Hozzávalók:
2 db nyers csülök
... |
|
|
|
|
|
|
|
... szeletekre vágva tálaljuk.
Húsos palacsinta:
- 1 kg marha vagy sertés vagy szárnyas darált hús.
- 1 hagyma
- fokhagyma
- pirospaprika, piros arany, erőspista,
- só bors, őrölt kömény
- tejföl
- sós palacsinta alaptészta
Ha nincs darálva, vágjuk kicsi kockákra a húst. A hagymát ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
70 dkg csirkecombfiié
só, bors, szárított csombor
2-3 evőkanál olaj
3 sárgarépa
3-4 hagyma
2-3 húsos paprika
2-3 nagyobb paradicsom
1,5 dl fehérbor
só, bors
1-2 teáskanál szárított csombor
0,5 dl olaj.
Elkészítése:
A csirkecombot megmossuk, papírtörlővel megtörölgetjük, majd ... |
|
|
|
|
|
|
|
... percre alufóliába
tekerjük.
Szükséges: víz.
Ha a sültet vízfürdőben melegítjük, jobban megőrzi az ízét.
- szárnyasok sütése, puhítása
Szükséges: tej, paprika, só.
A szárnyas rendkívül ropogós lesz, ha sütés előtt és párolás közben néhányszor tej, paprika és só keverékével megkenjük.
Szükséges: citromlé.
A szárnyasok húsa puhább l... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Tavaszi zöldségleves
Hozzávalók:
40 dkg zöldborsó
2-3 db burgonya
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 szál petrezselyemzöld
1 db paprika
1 db paradicsom
1 csokor petrezselyemzöld
1 ek olaj
ízlés szerint só, bors, fűszerek
ízlés szerint karalábé, karfiol, zeller
Elkészítés:
A bors... |
|
|
|
|
|
|
|
... betyárleves
Hozzávalók:
35 dkg marhaszegy
1 pár csirkecomb
20 dkg vegyes zöldség
1 db vöröshagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint egész bors
kevés csípős paprika
csusza tészta 1 tojásból hozzá lisztből
Elkészítése:
A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük. Ami... |
|
|
|
|
|
|
|
Gulyásleves
Hozzávalók:
50 dkg marha lábszár/lapocka
3 ek olaj
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek pirospaprika
1 kk köménymag
2 db zöldpaprika
2 fej paradicsom (héj nélkül és magozva)
30 dkg burgonya 1 babérlevél
ízlés szerint só
8 dkg csipetke
Elkészítése:
A húst megmossuk, és 1 cm-es kockákra... |
|
|
|
|
|
|
|
... 2 tasak rizs
1 kis csomag (450g) fagyos mexikói vegyes zöldség
1 cs mexikói fűszerkeverék
1 nagy doboz tejföl
1 fej vöröshagyma
só, bors, paprika
sajt
Elkészítése:
A rizst bő vízben egy kanál delikáttal megfőzöm. Közben egy másik lángon egy kanál vajon párolom a zöldségkeveréket. Egy harmadikon pedig két kanál... |
|
|
|
|
|
|
|
Lebbencsleves
Hozzávalók:
15 dkg lebbencstészta
5 dkg füstölt szalonna
40 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 dl tejföl
1 petrezselyem zöldje
1 csipet pirospaprika
1 csipet só
Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk és egy lábosban zsírjára sütjük, majd kivesszük egy tálra é... |
|
|
|
|
|
|
|
... sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
8 dkg zeller
6 dkg karalábé
8 dkg csiperkegomba
1 db közepes vöröshagyma
10 dkg kelkáposzta
10 dkg friss zöldborsó
1 db zöldpaprika
1 csokor petrezselyem zöldje
10-15 szem egész bors
ízlés szerint gyömbér
ízlés szerint só
Elkészítése:
A megtisztított tyúkot kívül-belül a... |
|
|
|
|
|
|
|
Magyaros gombaleves
25 dkg gomba
2 dl tejföl
1 nagy fej vöröshagyma
1 db hegyes csípős paprika
1 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
2 ek olaj
1 csapott ek liszt
1 tk piros fűszerpaprika
késhegynyi törött fekete bors
1 tk só
Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, majd vékony... |
|
|
|
|
|
|
|
... csont
1 db velős csont
2,5 liter víz
ízlés szerint só
1/2 fej káposzta
1/2 db zeller
1/2 db karalábé
2 db sárgarépa
2 db gyökér
5-8 szem bors
1 db paprika
1 db paradicsom
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
néhány szem gomba
ízlés szerint petrezselyem
ízlés szerint gyömbér
7-9 dkg levestészta... |
|
|
|
|
|
|
|
Zöldborsóleves
Hozzávalók:
50 dkg zöldborsó
1 db sárgarépa
1 ek olaj
1 ek liszt
1 liter csontleves
1 mk pirospaprika
1 csomag petrezselyem
ízlés szerint só
1 db paprika
1 db paradicsom
7 dkg tészta
Elkészítés:
A megtisztított zöldborsót az olajon dinszteljük (parányi cukrot tehetünk bele, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Burgonyaleves
Hozzávalók:
1-2 ek olaj
2 liter víz
1 db vöröshagyma
ízlés szerint pirospaprika
ízlés szerint só
1 csomag petrezselyem
1 db paradicsom
1 db zöld paprika (nem erős)
1 kg burgonya
1 doboz tejföl
1-2 dl tej
3 ek liszt
Elkészítés:
Először a hagymát apró kockákra vágjuk vagy ... |
|
|
|
|
|
|
|
Borsóbecsinált leves:
Raguleves, a neve érdekes, az íze pedig kitűnő!
Egy egész csirkét feldarabolunk, megtisztítunk kb. 3-3 db sárgarépát, petrezselymet, zellert, karalábét, amit apró kockákra szeletelünk.
Nagy fazékba felteszünk egy kanál zsiradékot, amibe 1-2 fej vöröshagymát darabolunk, majd a zsírban megdinszteljük.
Teszünk bele ké... |
|
|
|
|
|
|
|
... tarjával
Hozzávalók: 30 dkg füstölt tarja, 4 petrezselyem, 3 sárgarépa, 5 db burgonya, 2 tojás, liszt a tojáshoz, babérlevél 4-5 db, delikát ételízesítő, étolaj, őrölt paprika, zöldség zöldje.
Étolajon az apróra vágott zöldség zöldet megfonnyasztjuk, piros paprikával megszórjuk, felengedjük vízzel. Delikát és babérlevél ízesítésével hozzáadjuk a hosszúr... |
|
|
|
|
|
|
|
Erdélyi rakott káposzta recept
Alapanyag: fokhagyma, füstölt szalonna, fűszerpaprika, kolbász, rizs savanyú káposzta, sertéshús, tejföl, vöröshagyma, zsír .
Eőkészület: 25 perc főzés: 60 perc sütés: 50 perc
Hozzávalók 6 főre :
1 kg savanyú káposzta
70 dkg darált sertéshús
10 dkg füstölt mangalica szalonna
2 fej (kb 18 dkg )... |
|
|
|
|
|
|
|
Sertéspörkölt
Hozzávalók:
60 dkg sertéslapocka
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
3 ek olaj
1 ek édesnemes pirospaprika
Elkészítése:
A húst megmossuk, falatnyi kockákra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paprikát, a paradicsomot megmossuk, húsukat apróra vágjuk... |
|
|
|
|
|