|
|
|
... pihentetjük, letakarva mindaddig, amíg sütni kezdjük. Bőséges, forró olajban pirosra sütjük, és jó melegen tálaljuk.
Debreceni kolbász vaddisznóból
Hozzávalók: 10 kg kicsontozott vaddisznóhús, 8-10 dkg törött bors, 20 dkg paprika, 25 dkg só, 1 dkg salétrom, 10 dkg fokhagyma Tavalyi süldő húsából készítjük.
Elkészítés: A húst nagy lyukú darálón ledarálom. Sóz... |
|
|
|
|
|
|
|
... puhára pároljuk, majd kiszedjük, a fóliát keresztirányban behasítjuk, és a húsgombócokat rostélyon megpirítjuk.
Erdélyi flekken 1.
Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet kicsontozott sertéstarja, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors, és só, tálaláshoz 4 fej hagyma.
Előkészítés: a hússzeleteket húskalapáccsal kissé ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... dobjuk, összekeverjük, és egy kevés vízzel megpároljuk. Végül a húshoz keverjük és megszórjuk a finomra vágott zöldpetrezselyemmel.
Kassai szelet (húsétel)
Négy vastag, kicsontozott karajszeletbe felülről minél nagyobb zsebet vágunk. Gyengén kiveregetjük, és kívül-belül megsózzuk. A 15 dkg zöldborsót kevés vajon megpároljuk, apróra vágott petrezselyemmel meghintjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg sertéskaraj, 4 db sárgabarack, 3 cl barackpálinka, 1 dl olaj, só, törött bors, 2 evőkanál liszt, 8 szelet szendvics kenyér, 10 dkg ementáli sajt, 1 dl olaj.
Elkészítése: A kicsontozott karajszeleteket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe mártjuk, és forró olajban megsütjük, majd 1-1 szelet kenyérre helyezzük. A maradék zsiradékon átsütjük a megfelezett sárgabaracko... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... megtöltjük a savanyú káposzta-leveleket. Az előzőleg beáztatott füstölt húst éles késsel annyi darabra vágjuk, ahány személyre készítjük a töltött káposztát. A füstölt kolbászt és a kicsontozott karajt szintén egyforma szeletekre vágjuk. A zsírral kikenünk egy nagy lábost, és a káposzta egynegyed részével beterítjük. Megsózzuk, majd sorban, egymás mellé helyezzük a töltelékeket. E... |
|
|
|
|
|
|
|
... meg.
Bő, forró olajban, de takaréklángon aranysárgára sütöm.
Sok salátával és tartármártással kínálom.
Makói rántott szelet
Hozzávalók: 8 kis vékony szelet kicsontozott borda, 2 fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 dl száraz fehérbor, 3-4 evőkanál liszt, 1 teáskanál mustár, olaj a sütéshez, törött fekete bors, só.
A hússzeleteket gyengén kiverjük és megsózzuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... hússzeletet megkenjük ezzel a krémmel, majd befedjük a másik szelettel. A szokásos módon bundázzuk, és bő, forró zsiradékban kisütjük.
Makói szelet 3.
Hozzávalók: 4 szelet kicsontozott sertésborda, 2 kis fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, 3-4 ek. liszt, 1 k. mustár, ízlés szerint törött fekete bors, ízlés szerint só, olaj a sütéshez
Elkészítés: A hússzelet... |
|
|
|
|
|
|
|
Tejszínes-sajtos pecsenye
Hozzávalók:
* 4 szelet kicsontozott tarja
* 3 dl. tejszín
* 5 dkg. reszelt sajt
* bors, só
Elkészítése: A tejszínt, sajtot, és a fűszereket összekeverjük. A gyengén kivert sózott hússzeleteket, tűzálló tálba tesszük, és leöntjük a tejszínes masszával. Előmelegített forró sütőbe tesszük. páro... |
|
|
|
|
|
|
|
... töltöm. Megszurkálás után 90 fokos vízben egy és negyed órán át, abálom. A hurkákat hideg vízbe szedem, majd leszárítom.
Zselici szelet
Hozzávalók: 4 nagyobb szelet kicsontozott borda, 2 közepes nagyságú alma, 2 evőkanál sűrű tejföl, fél dl zsemlemorzsa, 1 mokkáskanál porrá tört borsmenta, 1 teáskanál mustár, 1 csokor zöldpetrezselyem, 2 evőkanál olaj, só.
A t... |
|
|
|
|
|
|
|
Gyulai gombás karaj cserépedényben
Hozzávalók:
60-70 dkg kicsontozott karaj egy darabban
10 dkg puha gyulai kolbász
20 dkg apró gomba
1 csomó petrezselyem
1 paradicsompaprika (vagy kaloforniai paprika )
3 gerezd fokhagyma
só
1 teáskanál mustár
1 mokkáskanál őrölt bors
2 ... |
|
|
|
|
|
|
|
Zöld fűszeres töltött borjúszegy
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg kicsontozott borjúszegy
10 dkg gomba
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál vaj
2 teáskanál bazsalikom
2 teáskanál majoránna
2 evőkanál olaj
2,5 dl fehérbor
1 dl húsleves, kockából
Elkészítés... |
|
|
|
|
|
|
|
Borjúcsülök borban párolva
1 kicsontozott borjúcsülök (kb. 1 kg)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
1 szál halványító zeller
3 paradicsom
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál sütőmargarin
1 szál rozmaring
1 dl fehérbor
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:... |
|
|
|
|
|
|
|
Borjúcsülök borban párolva
Hozzávalók 4 személyre:
1 kicsontozott borjúcsülök (kb. 1 kg)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
1 szál halványító zeller
3 paradicsom
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál sütőmargarin
1 szál rozmaring
1 dl fehérbor
1 citrom reszel... |
|
|
|
|
|
|
|
... cézársaláta
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg vékony ceruzabab
1-
2 nagyobb fejes saláta
1 kis cikória
4 zellerszár
40 dkg főtt, kicsontozott csirkemell
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
5 dkg szardella (konzerv)
12 vékony szelet francia kenyér
3 dkg reszelt parmezán saj... |
|
|
|
|
|
|
|
... csülökrecept!
Aki szereti a jó magyaros konyha ízeit, próbálja ki ezt a finom csülkös receptet, amely finom fehérborral készült.
Elkészítési idő 50 perc.
Hozzávalók:2db kicsontozott hátsó sertéscsülök,2dl száraz fehér bor,2dl víz,3 gerezd fokhagyma, só,1 kiskanál őrölt fekete bors.
A csülköt a fokhagymával összezúzzuk, kuktába tesszük, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kanál baracklekvár
2 kanál bor
babérlevél
só
bors
1 tojásból majonéz
pár kanál joghurt
A többi hozzávaló :
2 kicsontozott csirkemell
25 dkg rizs
. 30 dkg mirelit zöldségkeverék
só
csipet sáfrány
Elkészítés:
A hagymát megfonnyasztjuk az olajban, hozzáadjuk... |
|
|
|
|
|
|
|
Csülkös-currys rizses egy-tál
Hozzávalók 4 személyre:
1 kicsontozott nagy csülök
25 dkg rizs
2 dkg vaj
1 evőkanál ételízesítő (vagy húsleveskocka)
1 g sáfrány(os szeklice)
4 kemény paradicsom
1 mokkáskanál curry
Elkészítés:
A csülköt alaposan megtisztítjuk, megmossuk. Bőrével együt... |
|
|
|
|
|
|
|
Borjú marsala
Hozzávalók (4 személyre):
2 evőkanálnyi olívaolaj
4 szelet kicsontozott, borjúlábszár (50 dkg)
1 közepes fej vöröshagyma (15 dkg), apróra vágva
25 dkg sampion gomba, vékonyra szeletelve
0,6 dl marsala bor (helyettesíthető édes tokaji szamorodnival)
1,6 dl marhahúsleves
1 evőkanálnyi friss metélőhagyma
Melegítsük... |
|
|
|
|
|
|
|
... belekeverjük a cayenne borsot és a felaprított petrezselymet. Simára kikeverjük a tejföl, tejszín és egy kevés víz keverékével. Felf... |
|
|
|
|
|