|
|
|
... mérsékelt övben. Hazánkban az Alföldön gyakori.
Energiatartalom: 37 kcal, 155 kJ/100 g
Frissen 3-4 napig is eltartható hűtőszekrényben. Hosszabb ideig csak szárítva, vagy gombapor formájában tartható el. Számtalan módon elkészíthető. Levesbe, húsételhez, szárítva stb. Tartalmaz A-, B6-, B12- és C-vitamint, folsavat, magnéziumot, vasat, cinket és szelént. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... zöldhöz 1 evőkanálnyi sót adjunk), kis üvegekbe szorosan betömjük, a tetejére is sót hintünk, lekötjük és hűvös helyre rakjuk. Ugyanígy tartósíthatunk zellerzöldet és kaprot.
Gombapor.
A megbízható ehető kerti vagy erdei gombák bármelyikéből, esetleg többféléből vegyesen is készíthetjük. A megtisztított megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk, és a napon va... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... nagyszerűen fűszerezi egyik-másik leves és mártás ízét;
porított gomba: a levesek és egyéb konzervkészítmények alapanyagául szolgáló ,,gombadarát" durvára, míg a ,,gombapor"-t finomra őrlik;
ecetes gomba: az előkezelt és utána ecetbe rakott s hosszabb időre tartósított gomba;
sózott gomba: a leforrázva vagy leforrá... |
|
|
|
|
|
|
|
... zöldhöz 1 evőkanálnyi sót adjunk), kis üvegekbe szorosan betömjük, a tetejére is sót hintünk, lekötjük és hűvös helyre rakjuk. Ugyanígy tartósíthatunk zellerzöldet és kaprot.
Gombapor.
A megbízható ehető kerti vagy erdei gombák bármelyikéből, esetleg többféléből vegyesen is készíthetjük. A megtisztított megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk, és a napon va... |
|
|
|
|
|
|
|
|
A tartósítás története dióhéjban
Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy ráj... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzávalókat egy fakanállal. Illessze pontosan a helyére a kukta fedelét.
Állítsa a menüt a RICE COOKING funkcióra, és indítsa el a főzést.
A tejfölt a főzési program végén beleteheti a gombapörköltbe, de adhatja külön, a tálaláskor is, kinek-kinek ízlése szerint.
Böjtös fasírt, hallal
Hozzávalók (2-4 személyre):
20 dkg olajos hal
30 ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tálalásig
hűtőszekrényben tartjuk. Apró kockára vágott aszpikkal körbeszórjuk a
gombafejeket, és tartármártást adunk mellé. A gombafejeket esetenként
tölthetjük más krémekkel is. pl. gombapép, sonkakrém.
Hideg töltött paprika
Hozzávalók: 5 tölteni való zöldpaprika (fehér vagy zöld), 30 dkg körözött,
sonka-, rokfort- vagy bármil... |
|
|
|
|
|
|
|
... folyamatait lassítani.
Gyakorlati tanácsok a shii take alkalmazásának lehetőségeiről
A friss gombatermőtest rendszeres fogyasztása mellett - akár otthoni egyszerű
módszerekkel ? gombaport is készíthetünk belőle. Az egészséges, tiszta, szárított
termőtestekből előállított gombaport gond nélkül tárolhatjuk, majd háromszor egy
teáskanálnyit fogyaszthatunk, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanál cukor. 1-1 dkg őrölt fahéj, és szegfűszeg, 4-5 szem szegfűbors, 10 szem fekete bors, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió. 1 teáskanál pástétomfűszer, (ha van, ugyanannyi gombakivonat, vagy gombapor), 10 szem darált mustármag, 1 dl tárkonyecet, vagy ugyanannyi 10%-os ecet.
Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, és addig főzzük, míg lekvársűrűségű nem lesz. Átsz... |
|
|
|
|
|
|
|
... meleg, száraz helyen tartsuk, mert könnyen felszívja a nedvességet a környezetéből, és attól megromlik. Sokféle étel ízesíthető vele. Mindig az étel forralása előtt keverjük hozzá.
Gombapor
Elkészítése: A megbízható ehető kerti vagy erdei gombák bármelyikéből, esetleg vegyesen is készíthetjük. A megtisztított, megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk, és a napon vagy ... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanál cukor. 1-1 dkg őrölt fahéj, és szegfűszeg, 4-5 szem szegfűbors, 10 szem fekete bors, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió. 1 teáskanál pástétomfűszer, (ha van, ugyanannyi gombakivonat, vagy gombapor), 10 szem darált mustármag, 1 dl tárkonyecet, vagy ugyanannyi 10%-os ecet.
Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, és addig főzzük, míg lekvársűrűségű nem lesz. Átszűrjük,... |
|
|
|
|
|
|
|
* 15-20 dkg erdei gomba
* 10 dkg vaj
* 1 kisebb vöröshagyma
* 1 gerezd fokhagyma
* 1 kisebb csokor petrezselyemzöld, apróra vágva
* kevés reszelt citromhéj
* 1 tk frissen facsart citromlé
* só
* frissen őrölt bors... |
|
|
|
|
|
|
|
Gombapor
........
A megbízható, ehető kerti vagy erdei gombák bármelyikéből, esetleg
többféléből vegyesen is készíthetjük. A megtisztított megmosott gombát
vékony szeletekre vágjuk, és a napon vagy a sütőben csontkeményre
szárítjuk (száríthatjuk cérnára fûzve is), mozsárban megtörjük és
csavaros fedelû üvegbe tess... |
|
|
|
|
|
|
|
... előtt 4-5 perccel adagoljuk az ételhez. Zsír és levestészta hozzáadásával önálló leves készítésére is alkalmas.
Ilyen ételízesítő még a gulyáskrém, ketchup, pritamin, Piros arany, gombapor, halászlékocka, főzelékkivonat, zellerkrém ...stb.
Vegeta 40. Szárított zöldségfélékből, fűszerekből készül, amelyhez még sót, B2-vitamint, dextrozét és nátrium-glutamináto... |
|
|
|
|
|
|
|
... szorosan körbetekerjük bacon szalonnával, és letűzzük pl. hústűvel, fogpiszkálóval.
Sütöben addig sütjük, amig a szalonna pirosra nem sül.
2.Gombás: A fasirozott anyagába száritott gombaport keverünk.Egy fél kg darált húshoz 2 evőkanálnyit.
/a fekete trombita gombát megszáritjuk és porrá öröljük - ez a gombapor./
#2583
2010. augusztus 10. 14:09
... |
|
|
|
|
|
|
|
... pulykamell
Hozzávalók: (6-8 főre) 1 nagy fej vöröshagyma, másfél kg pulykamell, 1 fakanál sertészsír, 1 csapott evőkanál só, 2 púpos evőkanál majoránna, 25 dkg gomba, 1 teáskanál őrölt feketebors, 5 dkg gombapor, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl. A burgonyapüréhez: másfél kg burgonya, 1 teáskanál só, 10 dkg margarin, 2 dl tej, kis csokor metélőhagyma.
A vörös... |
|
|
|
|
|
|
|
...1 kg vaddisznó lapocka
2-3 ek vegyes gombapor, vagy 1 ek szarvasgombás olaj
20-25 dkg füstölt szalonna
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db érett paradicsom, vagy 1 kis doboz sűrítmény
1-1 tk kakukkfű, rozmaring, bazsalikom keverék
3 dl tejföl
a tésztához:
1 kg liszt
5 ek olaj
1 cs szárított élesztő
1 ek cukor
1/2 ek ... |
|
|
|
|
|
|
|
Gyakran előforduló kérdés, hogy nemcsak a gyógygomba kivonatokat, készítményeket, hanem az egészségvédő és közvetve vagy közvetlenül gyógyhatású funkcionális élelmiszereket milyen formában érdemes a szervezetünkbe juttatni. Általánosan elfogadott, hogy a természetes formában bevitt gyógygomba készítményekkel és funkcionális élelmiszerekkel érhetjük el a leghatásosabb eredményt. Ugy... |
|
|
|
|
|
|
|
... 2 kg-os rombuszhal
3 db 500 g-os európai homár
6 szál tárkony levele
1 citrom reszelt héja
300 g tejszín
4 g só
2 tojásfehérje
5 dkg szárított gombapor-keverék (50% ördögszekérgomba, 20% trombitagomba, 20% shi-itake, 10% póréhamu)
1 l 10 %-os sóoldat
1 db ördögszekérgomba
55 g házi tósztkenyér 5x5 mm-es kockákra vágva, h... |
|
|
|
|
|
|
|
... formában egyaránt) jelentősen, 20-30%- csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét.
A távol-keleti medicina sokféle egyéb hatását is leírta és felhasználja a laskának, a gombaport például az érrendszer erősítésére, lumbago és végtagmerevségek, görcsök kezelésére. Ha például koleszterinszint szabályozásra, kúraszerűen kívánjuk használni a gombát, javasolt napi ad... |
|
|
|
|
|