Belépés
Csiperkegomba
... mérsékelt övben. Hazánkban az Alföldön gyakori.

Energiatartalom: 37 kcal, 155 kJ/100 g

Frissen 3-4 napig is eltartható hűtőszekrényben. Hosszabb ideig csak szárítva, vagy gombapor formájában tartható el. Számtalan módon elkészíthető. Levesbe, húsételhez, szárítva stb. Tartalmaz A-, B6-, B12- és C-vitamint, folsavat, magnéziumot, vasat, cinket és szelént. ...
Praktikák
... zöldhöz 1 evőkanálnyi sót adjunk), kis üvegekbe szorosan betömjük, a tetejére is sót hintünk, lekötjük és hűvös helyre rakjuk. Ugyanígy tartósíthatunk zellerzöldet és kaprot.

Gombapor.

A megbízható ehető kerti vagy erdei gombák bármelyikéből, esetleg többféléből vegyesen is készíthetjük. A megtisztított megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk, és a napon va...
A Gomba
... nagyszerűen fűszerezi egyik-másik leves és mártás ízét;

porított gomba: a levesek és egyéb konzervkészítmények alapanyagául szolgáló ,,gombadarát" durvára, míg a ,,gombapor"-t finomra őrlik;

ecetes gomba: az előkezelt és utána ecetbe rakott s hosszabb időre tartósított gomba;

sózott gomba: a leforrázva vagy leforrá...
Savanyúságok
... zöldhöz 1 evőkanálnyi sót adjunk), kis üvegekbe szorosan betömjük, a tetejére is sót hintünk, lekötjük és hűvös helyre rakjuk. Ugyanígy tartósíthatunk zellerzöldet és kaprot.

Gombapor.

A megbízható ehető kerti vagy erdei gombák bármelyikéből, esetleg többféléből vegyesen is készíthetjük. A megtisztított megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk, és a napon va...
A tartósítás
A tartósítás története dióhéjban

Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy ráj...
Húspótlók, feltétek
... hozzávalókat egy fakanállal. Illessze pontosan a helyére a kukta fedelét.
Állítsa a menüt a RICE COOKING funkcióra, és indítsa el a főzést.
A tejfölt a főzési program végén beleteheti a gombapörköltbe, de adhatja külön, a tálaláskor is, kinek-kinek ízlése szerint.

Böjtös fasírt, hallal

Hozzávalók (2-4 személyre):
20 dkg olajos hal
30 ...
Hidegtálak-saláták
... tálalásig
hűtőszekrényben tartjuk. Apró kockára vágott aszpikkal körbeszórjuk a
gombafejeket, és tartármártást adunk mellé. A gombafejeket esetenként
tölthetjük más krémekkel is. pl. gombapép, sonkakrém.

Hideg töltött paprika

Hozzávalók: 5 tölteni való zöldpaprika (fehér vagy zöld), 30 dkg körözött,
sonka-, rokfort- vagy bármil...
shii take értékei és hatásai
... folyamatait lassítani.
Gyakorlati tanácsok a shii take alkalmazásának lehetőségeiről
A friss gombatermőtest rendszeres fogyasztása mellett - akár otthoni egyszerű
módszerekkel ? gombaport is készíthetünk belőle. Az egészséges, tiszta, szárított
termőtestekből előállított gombaport gond nélkül tárolhatjuk, majd háromszor egy
teáskanálnyit fogyaszthatunk, ...
Levesízesítők
... evőkanál cukor. 1-1 dkg őrölt fahéj, és szegfűszeg, 4-5 szem szegfűbors, 10 szem fekete bors, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió. 1 teáskanál pástétomfűszer, (ha van, ugyanannyi gombakivonat, vagy gombapor), 10 szem darált mustármag, 1 dl tárkonyecet, vagy ugyanannyi 10%-os ecet.

Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, és addig főzzük, míg lekvársűrűségű nem lesz. Átsz...
Gombás ízesítők
... meleg, száraz helyen tartsuk, mert könnyen felszívja a nedvességet a környezetéből, és attól megromlik. Sokféle étel ízesíthető vele. Mindig az étel forralása előtt keverjük hozzá.
Gombapor
Elkészítése: A megbízható ehető kerti vagy erdei gombák bármelyikéből, esetleg vegyesen is készíthetjük. A megtisztított, megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk, és a napon vagy ...
Ketchup 5.
... evőkanál cukor. 1-1 dkg őrölt fahéj, és szegfűszeg, 4-5 szem szegfűbors, 10 szem fekete bors, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió. 1 teáskanál pástétomfűszer, (ha van, ugyanannyi gombakivonat, vagy gombapor), 10 szem darált mustármag, 1 dl tárkonyecet, vagy ugyanannyi 10%-os ecet.
Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, és addig főzzük, míg lekvársűrűségű nem lesz. Átszűrjük,...
Gombapástétom


* 15-20 dkg erdei gomba
* 10 dkg vaj
* 1 kisebb vöröshagyma
* 1 gerezd fokhagyma
* 1 kisebb csokor petrezselyemzöld, apróra vágva
* kevés reszelt citromhéj
* 1 tk frissen facsart citromlé
* só
* frissen őrölt bors...
Gombapor
Gombapor
........

A megbízható, ehető kerti vagy erdei gombák bármelyikéből, esetleg
többféléből vegyesen is készíthetjük. A megtisztított megmosott gombát
vékony szeletekre vágjuk, és a napon vagy a sütőben csontkeményre
szárítjuk (száríthatjuk cérnára fûzve is), mozsárban megtörjük és
csavaros fedelû üvegbe tess...
Delikát
... előtt 4-5 perccel adagoljuk az ételhez. Zsír és levestészta hozzáadásával önálló leves készítésére is alkalmas.

Ilyen ételízesítő még a gulyáskrém, ketchup, pritamin, Piros arany, gombapor, halászlékocka, főzelékkivonat, zellerkrém ...stb.

Vegeta 40. Szárított zöldségfélékből, fűszerekből készül, amelyhez még sót, B2-vitamint, dextrozét és nátrium-glutamináto...
x
... szorosan körbetekerjük bacon szalonnával, és letűzzük pl. hústűvel, fogpiszkálóval.
Sütöben addig sütjük, amig a szalonna pirosra nem sül.
2.Gombás: A fasirozott anyagába száritott gombaport keverünk.Egy fél kg darált húshoz 2 evőkanálnyit.
/a fekete trombita gombát megszáritjuk és porrá öröljük - ez a gombapor./
#2583
2010. augusztus 10. 14:09
...
Ízőrzők – Szenna –
... pulykamell
Hozzávalók: (6-8 főre) 1 nagy fej vöröshagyma, másfél kg pulykamell, 1 fakanál sertészsír, 1 csapott evőkanál só, 2 púpos evőkanál majoránna, 25 dkg gomba, 1 teáskanál őrölt feketebors, 5 dkg gombapor, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl. A burgonyapüréhez: másfél kg burgonya, 1 teáskanál só, 10 dkg margarin, 2 dl tej, kis csokor metélőhagyma.
A vörös...
Kenyértésztában sült-fűszeres vaddisznó
...1 kg vaddisznó lapocka
2-3 ek vegyes gombapor, vagy 1 ek szarvasgombás olaj
20-25 dkg füstölt szalonna
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db érett paradicsom, vagy 1 kis doboz sűrítmény
1-1 tk kakukkfű, rozmaring, bazsalikom keverék
3 dl tejföl
a tésztához:
1 kg liszt
5 ek olaj
1 cs szárított élesztő
1 ek cukor
1/2 ek ...
Gyógygomba kivonat kapszula/ tabletta vagy gombapor őrlemény
Gyakran előforduló kérdés, hogy nemcsak a gyógygomba kivonatokat, készítményeket, hanem az egészségvédő és közvetve vagy közvetlenül gyógyhatású funkcionális élelmiszereket milyen formában érdemes a szervezetünkbe juttatni. Általánosan elfogadott, hogy a természetes formában bevitt gyógygomba készítményekkel és funkcionális élelmiszerekkel érhetjük el a leghatásosabb eredményt. Ugy...
Rombuszhal
... 2 kg-os rombuszhal
3 db 500 g-os európai homár
6 szál tárkony levele
1 citrom reszelt héja
300 g tejszín
4 g só
2 tojásfehérje
5 dkg szárított gombapor-keverék (50% ördögszekérgomba, 20% trombitagomba, 20% shi-itake, 10% póréhamu)
1 l 10 %-os sóoldat
1 db ördögszekérgomba
55 g házi tósztkenyér 5x5 mm-es kockákra vágva, h...
Gyógyító gombák - a késő laskagomba
... formában egyaránt) jelentősen, 20-30%- csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét.

A távol-keleti medicina sokféle egyéb hatását is leírta és felhasználja a laskának, a gombaport például az érrendszer erősítésére, lumbago és végtagmerevségek, görcsök kezelésére. Ha például koleszterinszint szabályozásra, kúraszerűen kívánjuk használni a gombát, javasolt napi ad...
1 2 
Címkék: Tartalmaz A-, RICE COOKING, késő laskagomba, megbízható ehető, megtisztított megmosott, leforrázva vagy, tartósítás története, leszedett bogyókat, cukrozott gyümölcsök, befőzve tartósítás, kukta fedelét, főzési program, gombafejeket esetenként, shii take, friss gombatermőtest, hozzávalókat összekeverjük, étel forralása, napon vagy, szalonna pirosra, fasirozott anyagába, fekete trombita, gyógygomba kivonatokat, szervezetünkbe juttatni, természetes formában, leghatásosabb eredményt, távol-keleti medicina, gombaport például, érrendszer erősítésére, ördögszekérgomba, koleszterinszint, petrezselyemzöld, végtagmerevségek, hűtőszekrényben, készítményekkel, burgonyapüréhez, energiatartalom, kenyértésztában, élelmiszerekkel, zöldségfélékből, tartósíthatunk, élelmiszereket, lekvársűrűségű, készítményeket, gombatermőtest, szervezetünkbe, pástétomfűszer, termőtestekből, fogyaszthatunk, gombapörköltbe, főzelékkivonat, lehetőségeiről, fogpiszkálóval, alkalmazásának, levesízesítők, csiperkegomba, csontkeményre,
© 2013 TVN.HU Kft.