|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
100 g csiperkegomba, egy csokor újhagyma, egy csokor kapor, 200 g paradicsom, 400 g pulykamell, 2 ek. olaj, só, bors, 2 dl tyúkhúsleves (kockából), 2 ek. étkezési keményítő, 400 g makaróni (csőtészta), 2 ek. olívaolaj, 4-12 olívabogyó.
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A gombát vékony szeletekre, a hagymát karikákra, a kaprot (néhány szél ki... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 kicsi csirke (1 kg alattiak), 8-10 szelet baconszalonna, 4 kis fej vöröshagyma, 40 dkg apró csiperkegomba, 80 dkg apró sárgarépa, vaj, kakukkfű, 4-5 dl száraz fehérbor (rizling), 3 dl húsleves (kockából), só, bors, petrezselyem.
Ekkészítése:
A kis csirkéket sóval, borssal bedörzsöljük, és baconszalonnába tekerjük. Felforrósított vajon... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 szál sárgarépa, 3 szál angolzeller, 2 száj újhagyma, diónyi friss gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 15 dkg apró szemű csiperkegomba, darált bors, só, 1 csokor petrezselyem zöldje vagy friss korianderlevél, 20 dkg párolt hosszúszemű rizs.
Elkészítése:
Forrósítsuk fel a wokkot, s ha már eléggé izzik, öntsük bele az olív... |
|
|
|
|
|
|
|
Ponty gombás-fűszeres mártással
Hozzávalók 4 személyre:
8 pontyszelet
5 dkg vaj
1 kisebb fej vöröshagyma
25 dkg csiperkegomba
1-1 csokor petrezselyem és tárkony
2 dl száraz vörösbor
2 evőkanál liszt
Előkészítés: A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A halsz... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
4 nagyobb szelet filézett hal, 1 evőkanál olívaolaj, 25 dkg aprófejű barna csiperkegomba, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 szelet barna kenyér, só, darált bors.
Elkészítése:
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, öntsük bele az olívaolajat, majd tegyük bele az összezúzott fokhagymát. Pároljuk egy percig, vigyázzunk, neho... |
|
|
|
|
|
|
|
... g
Spárgatök sajttal és gombával
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg spárgatök
1-2 evőkanál citromlé
10 dkg vöröshagyma
4 dkg margarin
30 dkg csiperkegomba
1/2 csokor vágott petrezselyem
2 dl tejföl (12%-os)
15 dkg trappista sajt
Előkészítés: A megtisztított, zsenge tököt 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Sós, citromlével ízesí... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1,5 kg savanyú káposzta, 1,5 kg édeskáposzta, 1 kg különböző vörös hús, 50 dkg füstölt hús, 25 dkg kolozsvári szalonna, 25 dkg csiperkegomba, 5 dkg szalonna, zsír, 1-2 hagyma, szárított erdei gomba, 1 pohár száraz vörösbor, őrölt bors, babérlevél, aszalt szilva, majoránna, só, borókabogyó, paradicsompüré.
Elkészítése:
A hagymákat félbe v... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
8 db nagyméretű csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál balzsamecet, 5-6 szem napon szárított paradicsom, 5-6 szem fekete olajbogyó, 1 evőkanál vaj, 2,5 dl tej, 10 dkg kukoricadara, só, darált bors, reszelt parmezán sajt, 1 db zöldségleves kocka.
Elkészítése:
Öntsünk egy nagy serpenyőbe 6 dl vizet, tegyük bele a zöldségleves-kockát,... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 közepes csirke, leveszöldség, csiperkegomba, étkezési keményítő, szójaszósz, só, bors, üvegtészta
Elkészítése:
A csirkéből és a zöldségek feléből húslevest készítek; leszűröm, a maradék sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a kelkáposztát, a karalábét, a hagymákat és a csiperkét felszeletelem, és beleszórom a levesbe. Ha megfőtt, a dara... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 közepes csirke, leveszöldség, csiperkegomba, étkezési keményítő, szójaszósz, só, bors, üvegtészta
A csirkéből és a zöldségek feléből húslevest készítek; leszűröm, a maradék sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a kelkáposztát, a karalábét, a hagymákat és a csiperkét felszeletelem, és beleszórom a levesbe. Ha megfőtt, a darabokra metélt húst is hozz... |
|
|
|
|
|
|
|
... kockára vágott sárgarépa
- 10 dkg főtt zeller
- 1 fej hasábokra vágott karalábé
- 15 dkg karikára vágott cukkini
- 2 szelet szardellafilé
- 15 dkg szeletelt csiperkegomba
- 20 dkg főtt zöldspárga
- 5 dkg főtt kukorica
- 5 szem olajbogyó
Uzsonna: zöldségkoktél
1,5 dl bio zöldséglé (reformboltokban kapható), hozzá 2 szelet sós ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 ek. vegeta, 1 vöröshagyma, 40 dkg rizs, 20 dkg csiperkegomba, 15 dkg főtt sonka, vaj, só, bors, 15 dkg mirelit zöldborsó, petrezselyemzöld
Elkészítése:
A vegetát 1 liter forrásban lévő vízben elkeverjük. A hagymát felkockázzuk, olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a rizst, és együtt pároljuk. Ezután a rizst a leves felével felöntj... |
|
|
|
|
|
|
|
... Végül a kenyeret egy tálba teszem és rámerem a levest. Azonnal tálalom
Töltött gombafejek
Fél kg csiperkegomba, 3 dkg zsiradék, 3 dkg vaj, 3 dkg hagyma, 2 tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, 3 dkg sajt, só, bors, apróra vágott petrezselyemzöld.
A tisztított gombafejeket egy kivajazott tepsibe teszem, só... |
|
|
|
|
|
|
|
A diófáról nem lehet lelkesedés nélkül írni. Ő a kert nesztora, szeniora, bölcs, öreg uralkodója. Magas és szélesen elterülő koronája sok helyet követel. A diófa kínálja a legszebb, legillatosabb lombsátrat; az ő árnyékában otthon érzi magát a kertész, mert az ide állított ülőalkalmatosságon a legkellemes... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg sertésszűz, 4 fej csiperkegomba, 4 db lime-citrom, 1 dl fehérbor, 50 dkg papardelle (széles metélt tészta), 1 dl tejszín, 10 dkg zöldspárga, só, bors.
1. A sertésszűzet lehártyázzuk, felszeleteljük, de nem verjük ki, csak kézzel megnyomkodjuk. A lime-ot megtisztítjuk, karikára vágjuk.
2. Köretnek papardellét készítünk, amelyhez vizet f... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg apró szemű csiperkegomba, 15 dkg juhsajt, 10 dkg fekete olajbogyó, 3 közepes vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál olaj, só, durvára őrölt bors.
Elkészítés:
A csiperkegombát megtisztítjuk és megmossuk.
1. Az olajat nagy serpenyőben megforrósítjuk, és a gombát gyakran keverg... |
|
|
|
|
|
|
|
... zöldséges rostélyos
HOZZÁVALÓK:
80 dkg marhahátszín
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál mustár
fél dl olaj
2-2 szál sárgarépa, fehérrépa
15 dkg csiperkegomba
1 csokor zöldhagyma
1 csokor petrezselyem
durvára tört színes bors
só
ELKÉSZÍTÉS
A hátszínt vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, sózzuk, borsoz... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 db fácán, 30 dkg marhahús, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg vegyes zöldség, fél fej kelkáposzta, 10 dkg karfiol, zöldpaprika, vöröshagyma, bors, só, 1-2 db csiperkegomba, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A megtisztított fácánt vízben a marhahússal együtt feltesszük főni. Kb. félórai főzés után hozzáadjuk a zöldségeket, sóval-borssal ízesítjük, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg bármilyen hal, kömény, só, őrölt bors, halfűszer-keverék, citromlé, tejföl, hagyma, csiperkegomba, vaj, olaj, lilahagyma.
1. A halat besózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerkeverékkel, meglocsoljuk citromlével, és 20 percig állni hagyjuk.
2. Kivajazott tepsire rakjuk, megszórjuk köménymaggal, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és előmelegít... |
|
|
|
|
|
|
|
... vöröshagyma, 1 csapott ek. pirospaprika, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 mk. őrölt kömény, fél kk. majoránna, 1-1 friss vagy mélyhűtött paradicsom és paprika, 80 dkg virsli, 20 dkg csiperkegomba (el is maradhat).
Elkészítése: A kis kockákra vágott szalonnát az olajon kisütjük, és rádobjuk a reszelt vagy finomra aprított vöröshagymát. Kevergetve 2-3 perc alatt megfonnyasztju... |
|
|
|
|
|