|
|
|
... hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymákat apróra felkockázzuk, és mangalica zsírban megpirítjuk. Nem baj, hogy zsírosabb a szokásosnál, a keverékbe jól jön a többlet zsír. A fokhagyma gerezdeket vízben puhára főzzük. A megfőtt fokhagymákat kivesszük a főzővízből, és a pirított vöröshagymával együtt hűlni hagyjuk.
A szikkadt kenyérszeleteket ujjnyi széles csíkokra vágjuk.|... |
|
|
|
|
|
|
|
... sativum-hoz tartozik. A Makói őszi fajtánál alacsonyabb növésű, lombozata ritkább, középzöld színű. Maga a növény alacsonyabb, 40-50 cm-es. A 30-50 g-os hagymában található gerezdeket több rétegű, zárt, fehér színű buroklevelek fogják közre. Igen korai, márciusi ültetés esetén hoz nagy termést (10-15 t/ha). Betakarítására július elején keríthetünk sort. Előnyös t... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... vízzel, hogy ellepje, és feltesszük főni. Amikor megpuhult, a víz nagy részét leöntjük róla, és rántást készítünk hozzá. Felolvasztjuk a zsírt, belenyomjuk a megtisztított fokhagyma gerezdeket, átpirítjuk, majd lisztet szórunk rá, és addig kevergetjük, amíg zsemleszínű lesz. Lehúzzuk a tűzről, teáskanálnyi őrölt paprikával színesítjük, és az egészet a főzelékre öntjük. Összeforral... |
|
|
|
|
|
|
|
... ivódott, és bőrös oldalukkal lefelé átrakjuk mindet egy akkora lábosba, amelyben könnyen elférnek egymás mellett. Ízesítésül melléjük dobjuk a megpucolt, de egészben hagyott fokhagyma-gerezdeket és a friss kakukkfűágakat, aztán összekeverjük a pálinkát a vízzel, és ráöntjük a combokra.
Elérkeztünk a lényeghez: a combok lassú, rotyogós, illatos megpárolásához. Ez időben sokat ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... víz
Elkészítés
A paprikákat megmossuk, félbevágjuk, kicsumázzuk és egy nagyobb tepsibe tesszük. A vöröshagymát megtisztítjuk, nyolcadokba vágjuk. A fokhagymát is megpucoljuk és a gerezdeket a kés lapjával kicsit megnyomjuk.
A hagymát és a fokhagymát is a paprikákhoz adjuk, és friss kakukkfüvet szórunk rá. Sózzuk, borsozzuk, majd me... |
|
|
|
|
|
|
|
... legjobb helyen!
Fokhagyma
Hogy a fokhagyma aromáját sokáig megőrizze, hűvös, jól szellőző, száraz helyen kell tárolnunk. Miután megbontottuk a komplett fejet, a gerezdeket héjastul ugyanígy raktározhatjuk, de 10 napon belül mindenképpen használjuk fel!
HOGYAN TÁROLJUK? MIÉRT SÍRUNK TŐLE? MINDENT A HAGYMÁRÓL! >>>
Csípős szósz
A csíp... |
|
|
|
|
|
|
|
... helyen!
Fokhagyma
Hogy a fokhagyma aromáját sokáig megőrizze, hűvös, jól szellőző, száraz helyen kell tárolnunk. Miután megbontottuk a komplett fejet, a gerezdeket héjastul ugyanígy raktározhatjuk, de 10 napon belül mindenképpen használjuk fel!
Csípős... |
|
|
|
|
|
|
|
... hússzeleteket, arra a káposzta felét.
Kirakjuk a kolbászkarikákkal, rátesszük a káposzta másik felét és beborítjuk szalonnacsíkokkal.
Körérakjuk a krumpli, hagyma, paprika és alma gerezdeket, megsózzuk és olajjal locsoljuk.
Forró sütőbe téve, közepes állásnál lassan sütjük, hogy jól összeérjenek az ízek, azaz lassan piruljon.... |
|
|
|
|
|
|
|
... hús szeletek után egy újabb réteg burgonya
(ugyanúgy fűszerezve mint elsőnek),
majd csíkozott darabolt füstölt húsos szalonna, és a burgonya szeletek közé ezúttal fokhagyma gerezdeket helyezünk.
6. lépés
Újabb réteg karikákra vágott vöröshagymát és lilahagymát... |
|
|
|
|
|
|
|
... vízbe.
A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, a zsírban üvegesre pároljuk.
A darált húsba beletesszük a kinyomkodott zsemlét, a hagymát, az összepréselt fokhagyma gerezdeket és a többi hozzávalót.
Alaposan összegyúrjuk, kóstoljuk meg, hogy ízlésünknek megfelelő fűszerezettségű legyen. A sóval vigyázzunk, mert a tarja is enyhén sós.
4 db t... |
|
|
|
|
|
|
|
... hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymákat apróra felkockázzuk, és mangalica zsírban megpirítjuk. Nem baj, hogy zsírosabb a szokásosnál, a keverékbe jól jön a többlet zsír. A fokhagyma gerezdeket vízben puhára főzzük. A megfőtt fokhagymákat kivesszük a főzővízből, és a pirított vöröshagymával együtt hűlni hagyjuk.
A szikkadt kenyérszeleteket ujjnyi széles csíkokra vágjuk.|... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor,
1 evőkanál só,
2 evőkanál olaj,
3+1 fokhagyma gerezd,
1 evőkanál tejföl+ 1 teáskanál tej
Az élesztőt megfuttatjuk a langyos cukros tejben. A fokhagyma gerezdeket egy pici sóval pépesítjük deszkán, majd elkeverjük az olajjal. A lisztet elkeverjük, a sóval majd hozzáadjuk az élesztőt és annyi langyos vizet, hogy közepes kemény tészta legyen.... |
|
|
|
|
|
|
|
... fokhagymával, borssal, majoránnával.
A burgonyát besózzuk és egy tepsibe a csülökkel együtt szépen elrendezgetjük. Mellétesszük a cikkekre vágott vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket. Kicsit megsózzuk az egészet. 4-5 ek. zsírt teszünk a tetejére, a húsok mellé, közé.
Lefedjük alufóliával, 15-20 percig így sütjük. A fóliát eltávolítjuk, majd 15 p... |
|
|
|
|
|
|
|
... Végül belevegyítjük a mascarponét, a porcukrot és a túrót, majd 3-4 ek citromlével és a likőrrel simára keverjük.
A narancsok héját a fehér réteggel együtt levágjuk, és a gerezdeket kifilézzük. A maradék cukrot serpenyőben, közepes tűzön aranybarnára karamellizáljuk, és megfuttatjuk rajta a narancsfilét.
A krémet csillagcsöves habzsákba töltjük, és a fánk... |
|
|
|
|
|
|
|
... vastagabb, szivacsosabb. Ízében a keserűtől az édesig változhat, húsa a grépfrúténál szárazabb, színe halványsárga, rózsaszínes, vagy akár a piros is lehet, apró magokkal a belsejében. A gerezdeket fehér hártya borítja, amit könnyedén lehúzhatunk róla. Sokáig eláll, hűvös helyen több hétig is raktározható otthon. Hosszú tárolás után a héja elkezd száradni, de a gyümölcshús belül t... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyümölcssavnak és a C- vitaminnak köszönhető.
MILYEN BŐRTÍPUSRA AJÁNLOTT?
Tág pólusú és érzékeny bőrre.
HOGYAN KÉSZÍTSÜK EL?
Hámozzunk meg fél darab narancsot. A gerezdeket villával törjük össze egy tálkába és készítsünk belőle pépet 1-1 teáskanál grépfruit- és citrom levével.
Ható idő: 10 perc
MÉZES - KEFÍRES PAKOLÁS
M... |
|
|
|
|
|
|
|
... worchester szósz
2 db tojás
5 g só
5 g bors
Elkészítés:
A nagy adag salátaöntet elkészítéséhez először is össze kell darálni a fokhagymát. A gerezdeket tegye egy aprítóba és vágja őket nagyon apróra.
Amikor ez megvan, adja hozzá a szardíniát és a tojásokat, majd dolgozza össze őket alaposan.
Ezután mehet az apr... |
|
|
|
|
|
|
|
... A leveles kelt jól megmossuk, vastag ereit kivágjuk. Forrásban lévő vízbe dobva kb. fél percig előfőzzük, majd leszűrjük. Botmixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a fokhagyma gerezdeket is, had pépesítse azt is a botmixer. Egy lábosba tesszük a pürét, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk.
A hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet vagy a kukor... |
|
|
|
|
|
|
|
... hús szeletek után egy újabb réteg burgonya
(ugyanúgy fűszerezve mint elsőnek),
majd csíkozott darabolt füstölt húsos szalonna, és a burgonya szeletek közé ezúttal fokhagyma gerezdeket helyezünk.
6. lépés
Újabb réteg karikákra vágott vöröshagymát és lilahagymát helyezünk az eddigiekre.
7. lépés
A hagymakarikákra ráhelyezzük a maradék karaj ... |
|
|
|
|
|
|
|
... hús szeletek után egy újabb réteg burgonya
(ugyanúgy fűszerezve mint elsőnek),
majd csíkozott darabolt füstölt húsos szalonna, és a burgonya szeletek közé ezúttal fokhagyma gerezdeket helyezünk.
6. lépés
Újabb réteg karikákra vágott vöröshag... |
|
|
|
|
|