|
|
|
... megy. Legalább csak egy narancs kell neki. Attól megszűnik az éhség.
Mint egy kis földgömböt, úgy szelte fel a narancs héját. S vékony hegyű ujjaival elkezdte boncolni a gerezdeket, inni, ízlelni. Majd kettétörte, s akkor nagyot, édeset nézett. Egy pirinyó narancsszeletkét látott meg a nagyobba bújva: olyan volt, mint egy kisbaba összehúzódzkodva aludna az anyja mellén... |
|
|
|
|
|
|
|
... bors.
Elkészítés:
Először a karfiolt raktam oda, rózsáira bontva, annyi vízzel, hogy teljesen ellepje, sóztam, borsoztam kicsit, a kés lapjával összenyomtam a fokhagyma-gerezdeket, az is ment utána. Az egészet csak halk lángon főztem. Amikor a karfiol félpuha volt, hozzátettem a brokkolit. Eltelt 10-15 perc, minden puha volt, mivel túl soknak találtam ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... kakukkfű,
8 szegfűszeg,
1 tk egész fehérbors,
4 babérlevél,
2 tk só,
4 ek olivaolaj.
Elkészítése:
A fokhagymát szétszedem, és a gerezdeket meghámozom. A bort, ecetet, cukrot a fűszereket és a sót a fokhagymagerezdekkel együtt 3 percig főzöm és egy lefedett fazékban másnapig állni hagyom. Másnap mégegyszer felforralom 5 percre ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tálban kezdesz hozzá a feldolgozásához!
Ha Te a gyümölcslé mellett voksolsz, annak készítéséhez kizárólag friss ananászt használj. Legjobb, ha centrifugálod a megtisztított gerezdeket. Kipróbálhatod a gyógyszertárakban kapható kiváló minőségű, igen kíméletes eljárással készült vitamindús ananászlét is.
A ,,mű dolgok" sosem nyernek a valódival vív... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... félbevágott, teában megpuhított aszalt szilvát, a datolyát meg a barna hártyától megtisztított mogyorót. A közepes narancsokat úgy hámozzuk meg, hogy fehér hártya se maradjon rajtuk, majd a gerezdeket elválasztó vékony hártya mentén bevágunk, és kiemeljük a narancshúst. A mártásba forgatjuk, mézzel édesítjük. A húst ha kell, megforrósítjuk, és a gyümölcsös mártással leöntjük. Burg... |
|
|
|
|
|
|
|
Mediterrán tepsis burgonya
Elkészítés:
Fél kg krumplit megpucolok és felkockázok nem túl apróra. 1 fej fokhagymat megtisztítok, a nagyobb gerezdeket félbe vágom. Jénai tál aljára pici vajat teszek+krumpli+fokhagyma+friss rozmaring (kb. 10 centis ágacska)+5-6 levél zsályával fűszerezem, ujjnyi vizet teszek alá, megsózom, megborsozom, majd beteszem a sütőbe, magas fo... |
|
|
|
|
|
|
|
... félbevágott, teában megpuhított aszalt szilvát, a datolyát meg a barna hártyától megtisztított mogyorót. A közepes narancsokat úgy hámozzuk meg, hogy fehér hártya se maradjon rajtuk, majd a gerezdeket elválasztó vékony hártya mentén bevágunk, és kiemeljük a narancshúst. A mártásba forgatjuk, mézzel édesítjük. A húst ha kell, megforrósítjuk, és a gyümölcsös mártással leöntjük. Burg... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejjel, hanem a narancsos üdítővel
Összeállítás : A piskótára rákenjük a túrókrémet, arra pedig a fantás pudingot ( ezt melegen k... |
|
|
|
|
|
|
|
... mennyiségű fogyasztása a HDL (jó) koleszterint is csökkentheti. Szerepet játszik a véralvadásban is, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrögök képződésétA népi gyógyászatban a nyers gerezdeket, vagy az ezekből főzött teát, illetve a
tejben főzött fokhagymát a légutak tisztítására, meghűléses betegségek gyógyítására alkalmazzák (pl. köhögés, hörghurut, asztma).
A ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kifilézem. Ehhez a talpát és a tetejét levágom, hogy a fehér bőrrész is lejöjjön. Aztán a késsel követve a mandarin ívét, az oldaláról is lehántom a bőrét a héjjal egyetemben.
A gerezdeket elválasztó hártyák közül a gyümölcshúst egy késsel könnyedén kifordítom. 4 darabot leturmixolok, majd összekeverem a joghurttal és a mézzel, valamint hozzáadom a tejben feloldott zselatint.... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor.
A félig főtt sonkát felszeleteljük, és a bőrös felével felfelé egy tűzálló tálba állítjuk. Három narancsot gondosan meghámozunk (szedjük le a fehér részeket is), a gerezdeket kockákra vágjuk, és a sonka köré szórjuk őket. A maradék két narancsot félbevágjuk, levüket kicsavarjuk, majd összekeverjük a vörösborral, a mustárral, a szegfűszeggel, a cukorral és a borss... |
|
|
|
|
|
|
|
Vitaminok és más étrendkiegészítők fogyasztására azért van szükség, mert ma már táplálékaink már nem olyan minőségűek, mint néhány évszázaddal, évtizeddel ezelőtt. Maga a termőföld is sokféle hiányban szenved, ilyen termőtalajból pedig nem nőhetnek ki teljes értékű növények. Nem feledkezhetünk meg a korszerű mezőgazdaságban alkalmazott különféle vegyszerek (növényvédő, gyomírtó kés... |
|
|
|
|
|
|
|
... petrezselymet,zsemléket,kockára vágott főtt tojásokat és egy darab nyers tojást. A tölteléket a kacsa hasüregébe töltjük,hústűvel összetűzzük. A kacsát tepsibe tesszük,mellé rakjuk a fokhagyma gerezdeket és négybe vágott vöröshagymákat. Zsiradékot nem csak vizet öntönk alá /kb 2dl /és alufóliával letakarva 2-2,5 órát sütjük. Levesszük a fóliát és 30-40 percre visszatesszük a kacsá... |
|
|
|
|
|
|
|
... őrölt szegfűszeg.
Elkészítés: A narancsot meghámozzuk, a héj alatti fehér bundát is eltávolítjuk. A gerezdeket úgy szedjük ki, hogy a kést óvatosan a gyümölcshús és a szeleteket elválasztó hártya közé nyomjuk, a narancsfiléket kivágjuk. A lecsepegő levét felfogjuk. Az eperszemeket megmossuk, meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... permetezzük meg a beteg növény leveleit mindkét oldalukról. Kéthetente megismételhetjük az eljárást.
Megelőzhetjük a leander tetvesedését, ha földjébe megtisztított fokhagyma gerezdeket dugunk. A cserép, illetve a dézsa átmérőjére vetítve, kb. 15 centiméterenként 1-1 gerezdet.
Az egyik legegyszerűbb kerti virág, a tagátesz, vagy népi nevén "büdöske" illata az... |
|
|
|
|
|
|
|
... belőle a bambuszpálcikákat.
A húst (összeillesztett oldalával felfelé) mély sütőedénybe fektetjük. Behúzzuk a zsineg alá a leöblített rozmaringot, mellé dobjuk a hámozatlan fokhagyma gerezdeket és a karcsú gerezdekre szelt hagymát. Tetejét betakarjuk a maradék 4 szelet szalonnával, megöntözzük a borral és az olajjal. Lefedjük, a sütőben puhára pároljuk (45-50 perc), végül tak... |
|
|
|
|
|
|
|
Elkészítés:
Fél kg krumplit megpucolok és felkockázok nem túl apróra. 1 fej fokhagymát megtisztítok, a nagyobb gerezdeket félbe vágom. Jénai tál aljára pici vajat teszek+krumpli+fokhagyma+friss rozmaring (kb. 10 centis ágacska)+5-6 levél zsályával fűszerezem, ujjnyi vizet teszek alá, megsózom, megborsozom, majd beteszem a sütőbe, magas fokozaton sütöm 20 percig, néha meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... megtisztítjuk, megmossuk és összevágjuk. Az olajat megforrós... |
|
|
|
|
|
|
|
... teáskanál Worchester szósz
2 evőkanál olaj
só, őrölt bors
Elkészítés:
A vöröshagymát félfőre (kettévágjuk és úgy szeleteljük) vágjuk. A fokhagyma gerezdeket lereszeljük, összekeverjük a chilikrémmel, a Worchester szósszal, egy evőkanál olajjal és az őrölt borssal. Egy kisebb tepsit vagy sütőtálat a maradék olajjal kikenünk, szétterítjük... |
|
|
|
|
|