|
|
|
... várják az érdeklődőket színes gasztronómiai bemutatókkal, tenkesaljai és olyan dél-baranyai ételkülönlegességekkel, mint az Ördögtekercs, Túrósleves, Villányi Babosnyúl, Villányi Sváb Sonkaleves, Kuruc Szelet, Görögdinnyelekvár, Fügelekvár, Szőlőlekvár. A finom falatok után a Villány-Siklósi borvidék tájjellegű borait kóstolhatják meg a vendégek.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... felszeleteljük, és a tormás mártásba visszatesszük. Burgonyapürével kínáljuk. Ha a sonkát csak hidegen kívánjuk fogyasztani, akkor a mártásos levet eltesszük, és a továbbiakban kitűnő sonkalevest készíthetünk belőle.
Dinnyés sonka
15 perc, sütés nélkül
50 dkg főtt, bőrös füstölt sonka vagy tarja, 1 kis kemény sárgadinnye (esetleg házilag eltett nem túl édes sá... |
|
|
|
|
|
|
|
Húsvéti sonkaleves
Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök),
50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, vöröskáposzta),
1 nagy fej ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
25 dkg füstölt tarja vagy sonka, 25 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál liszt, ecet, só, cukor ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors.
Elkészítés:
A forró olajon üvegesre párolom az apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva elke... |
|
|
|
|
|
|
|
... levesszük a tűzről, a levest ülepítjük és leszűrjük. A zöldséget a levessel együtt forrón tálaljuk. A hús mellé adhatunk ecetes tormát, vagy ízlés szerint gyümölcsmártást.
Húsvéti sonkaleves
Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök), 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
40 g liszt
60 g vaj
5 dl tej
1 dl tejszín
4 dl sonka főzőlé
150 g főtt sonka
2 dl fehérbor
só, bors, zsálya
petrezselyem
1 kávéskanál cukor
levesgyöngy
A lisztből és a vajból világos rántást készítek, amit felöntök a tejjel és csomómentesre keverem. Hozzáöntöm a sonkalevet és a bort, majd felforralom. Fűs... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30-35 dkg nyers füstölt sonka,
35 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé),
1 nagy fej vöröshagyma,
1 csokor zöldpetrezselyem,
1 dl száraz vörösbor,
1 dl tejföl,
1 dl tejszín,
1 ev... |
|
|
|
|
|
|
|
Fésűs Nelly
Előétel:
Prágai sonkaleves tormával
Hozzávalók:
1,5 kg prágai vagy más füstölt sonka
1 fej zellergumó
1 evőkanál vaj
1 gerezd fokhagyma
1 maréknyi gomba
2 szál sárgarépa
2-3 evőkanál liszt
30 dkg savanyú káposzta
60 dkg burgonya
őrölt bors, só
csipetnyi őrölt szerecsendió
1 nagy... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök), 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, vöröskáposzta), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, 1 dl száraz vörös bor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt.
A füstölt húst ... |
|
|
|
|
|
|
|
Prágai sonkaleves tormával
Hozzávalók:
1,5 kg prágai vagy más füstölt sonka
1 fej zellergumó
1 evőkanál vaj
1 gerezd fokhagyma
1 maréknyi gomba
2 szál sárgarépa
2-3 evőkanál liszt
30 dkg savanyú káposzta
60 dkg burgonya
őrölt bors, só
csipetnyi őrölt szerecsendió
1 nagy pohár tejföl
1 csokor zellerlevél... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: 20 dkg főtt, füstölt sonka vagy tarja, 25 dkg aszalt szilva, 1 dl tejföl, 1 evőkanál vegeta, 1 teáskanál liszt, 1 szem összetört szegfűszeg, csipetnyi cukor.
Előző este az aszalt szilvát jól megmosom, szitán lecsöpögtetem, majd annyi hideg vízbe áztatom, amennyi jól ellepi. Másnap leszűröm, kimagozom, majd csíkokra vágom. A füstölt sonkát ugyancsak vékony ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók: 25 dkg füstölt tarja vagy sonka, 25 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál liszt, ecet, só, cukor, ízlés szerint, 2 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kupica konyak, 2 szegfűszeg
A felhevített olajon üvegesre futtatom a megtisz... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 25 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús), 3 dl sonkalé, 2 szelet barna kenyér, 1 húsleveskocka, 1 dl tejföl, fél citrom leve, 3 gerezd fokhagyma, kevés cukor, 2 dkg vaj
A fokhagymát megtisztítjuk, szétzúzzuk és az apró kockákra vágott kenyérrel együtt, beletesszük egy lábosba. A sonka főzőlevét vízzel k... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók: 25-30 dkg nyers füstölt sonka vagy füstölt csülök (az utóbbi csontja nélkül vagy 50-60 dkg csonttal együtt), 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, vöröskáposzta, gomba, kelbimbó stb.), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 dl száraz vörösbor, 1 dl tejföl, 1 dl tejs... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Elkészítési idő: 25 perc, főzés nélkül
Hozzávalók: 40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök), 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, vöröskáposzta), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl száraz vörös bor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púp... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók: 20 dkg főtt füstölt hús csont nélkül, 2 húsleveskocka, 1 dl tejföl, 1 csokor snidling, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors
A főtt füstölt húst kétszer ledaráljuk, hogy pépes legyen, hozzáöntünk 1 liter vizet, beletesszük a húsleveskockákat, a mustárt, megszórjuk törött borssal, és felfor... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók: 5 dkg húsos füstölt szalonna, 10 dkg főtt sonka, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 húsleveskocka (vagy 1 púpozott teáskanál vegeta), 1/2 liter tej, 1 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor snidling, 1 dl tejföl
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, meghintjük a liszttel, és sötét-sárgára pirít... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 20 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 25 dkg aszalt szilva, 1 evőkanál vegeta, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, kevés cukor, 1 szem összetört szegfűszeg
Az aszalt szilvát előző este hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük és kimagozzuk. A füstölt sonkát vékony csíkokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk és rádobjuk az apróra vagdalt asz... |
|
|
|
|
|
|
|
...
120 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 25-30 dkg nyers füstölt sonka vagy füstölt csülök (az utóbbi csontja nélkül vagy 50-60 dkg csonttal együtt), 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, vöröskáposzta, gomba, kelbimbó stb.), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 dl száraz vörösbor, 1 dl tejföl, 1 dl tejs... |
|
|
|
|
|