|
|
|
Hozzávalók:
4 narancs ízesítésű teafilter, 4 db kicsontozott csirkemell, 1 pohár natúrjoghurt, 2 evőkanál szójaszósz, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál mogyoróolaj, 1 db narancs reszelt héja.
Elkészítése:
A csirkemelleket vágjuk nagyobb kockákra vagy ujjnyi csíkokra, tegyük egy tálba. Reszeljük rá a fokhagymát, locsoljuk meg a szójaszósszal, tegyük bel... |
|
|
|
|
|
|
|
Mézes csók
(akit szeretünk annak nagyon-nagyon sokat adjunk belőle ÖNZETLENÜL,ÉS ESŐS,HIDEG NAPOKRA IS AJÁNLOM)
Hozzávalók: a csókhoz:
20 dkg méz
25 dkg cukor
1 kg liszt
3 tojás
1 csomag sütőpor
3 dkg vaj
2 dl tej
2 dkg szalalkáli
fahéj, citromhéj
a bevonathoz:
... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (5 l szörphöz):
35-40 db. virágzó bodzatányér, 2 l víz, 3 kg kristálycukor, 10 dkg citromsav, 1 egész citrom, 1 mokkáskanál nátrium-benzoát vagy más tartósító - ez a mennyiség 5 liter szörp készítéséhez elegendő.
A vizet a cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a citromsavat és a tartósítót, majd beletesszük a szép (nem tetves!) bodzavirágokat és... |
|
|
|
|
|
|
|
Ehető virágok I. rész
Az 1990-es évektől lassanként nálunk is megjelentek és megjelennek a tányérokon az ehető virágok. Tegyük mindjárt hozzá, ez azért még nem általános, mert egyrészt szinte kizárólag a gasztronómia fontosabb fellegváraiban tapasztalható a jelenség, másrészt lényegében ott is főként a tányér díszítésére korlátozódik. Pedig e virágok felhasználhatósága ennél ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Gyümölcsös-fűszeres téli itóka
Hozzávalók:
2 dl ananász juice
2 dl narancs juice
4 evőkanál fekete tea
1 csipet szerecsendió-reszelék
4 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
méz
Elkészítés:
Forraljuk fel a narancslevet a szegfűszeggel és a fahéjjal, majd hagyjuk állni fél órát. Közben főzzünk erős fekete teát, és ha kihűlt, ízesít... |
|
|
|
|
|
|
|
Dinnyefagylalt
Hozzávalók:
1 kisebb sárgadinnye
25 dkg cukor
1 narancs leve
1 citrom leve
1 tojásfehérje
2 evőkanál porcukor
Elkészítés:... |
|
|
|
|
|
|
|
Francia Ratatouille
Hozzávalók:
2 nagy vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma
1,5 kg paradicsom,
30 kg paradicsompaprika (piros)
1,2 kg padlizsán,
1,2 kg cukkini
1 dl olívaolaj,
1 citrom, só
őrölt bors, csipet cukor
2 dl s... |
|
|
|
|
|
|
|
Nugátfagylalt
Hozzávalók:
3/4 l tej
1 csésze cukor
5 tojás
1 teáskanál só
fél-fél csésze csoki reszelék
pisztácia
mogyoró, dió, mandula
1,5 csésze tejszín
keserűmandula aroma
1 evőkanál vaníliás cukor
A tojássárgáját, tejes, cukrot, sót és csoki reszeléket összekeverjük, és egy edény meleg víz fölött b... |
|
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
|
|
|
|
|
|
Igyunk valami finomat
Gyümölcsös-fűszeres téli itóka
Hozzávalók:
2 dl ananász juice
2 dl narancs juice
4 evőkanál fekete tea
1 csipet szerecsendió-reszelék
4 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
méz
Elkészítés:
Forraljuk fel a narancslevet a szegfűszeggel és a fahéjjal, majd hagyjuk állni fél órát. Közben főzzünk erős fekete teát,... |
|
|
|
|
|
|
|
Hagyományos zserbószelet:
Hozzávalók
- 50 dkg liszt,
- 25 dkg vaj,
- 6 dkg cukor,
- 1 1/2 dkg élesztő,
- 0,5 dl tej,
- 2 tojás,
- csipetnyi só.
A töltelékhez:
- 25 dkg darált dió,
- 15 dkg cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- baracklekvár.
Tetejére:
- 1 tábla csokoládé,
- 10 dkg v... |
|
|
|
|
|
|
|
Kuszkusz-tésztás marha zöldségekkel
Hozzávalók:
50 dkg marhahús
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zellergumó
20 dkg burgonya
10 dkg cukkini (vagy tök)
10 dkg paprika
15 dkg pa... |
|
|
|
|
|
|
|
Francia zöldségtál recept
Hozzávalók:
2 nagyfej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 kg paradicsom
30 dkg paradicsom paprika
1/2 kg padlizsán
1/2 kg cukkini
1 dl olíva olaj
citrom, só, őrölt bors
csipet cukor
1-1 ág tárkony, oregáno, bazsalikom, kakukkfű... |
|
|
|
|
|
|
|
PINCEBULI KOLBÁSZ
Hozzávalók:
1 szál kolbász (ízlés szerint lehet csípős)
4 nagy fej vöröshagyma
1 liter paradicsomlé
Elkészítés:
A kolbászt karikára vágjuk, majd fedő alatt addig melegítjük, míg némi zsiradék kisül belőle. Megkevergetjük, majd pár percig nagy lángon hirtelen sütjük. A hagymákat félbevágjuk, majd nem t... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 kisebb sárgadinnye
25 dkg cukor
1 narancs leve
1 citrom leve
1 tojásfehérje
2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Válasszunk egy finom, érett, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Ezt a receptkönyvet ajánlanám kedves barátomnak és volt kolegámnak akinek csülök nélkül nem is volna kerek a világ.
CSÜLKÖS RECEPTEK
Abált csülök
Hozzávalók:
1db nagyobb nyers hátsó csülök, 30g fokhagyma, 10g fűszerpaprika, 2db babérlevél, 5g egész bors, 80g vöröshagyma, 20g só, 50g lilahagyma
A csülköt perzseléssel és a rajta... |
|
|
|
|
|
|
|
...
PINCEBULI KOLBÁSZ
Hozzávalók:
1 szál kolbász (ízlés szerint lehet csípős)
4 nagy fej vöröshagyma
1 liter paradicsomlé
Elkészítés:
A kolbászt karikára vágjuk, majd fedő alatt addig melegítjük, míg némi zsiradék kisül belőle. Megkevergetjük, majd pár percig nagy lángon hirtelen sütjük. A hagymákat félbevágjuk, majd nem tú... |
|
|
|
|
|
|
|
Bodza, fekete
Sambucus nigra
"A bodza virága, levele, érett bogyója egyaránt tartalmaz gyógyhatású anyagokat"
Népies neve:
bocfa, csete, fái bodza, fekete bodza
A növény leírása:
A bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozik, mindenfelé elterjedt, de főleg cserjések, lomberdők területén él. Cserj... |
|
|
|
|
|
|
|
Ponty-pörkölt.
Hozzávalók:
80 dkg ponty szín-hús
20 dkg vöröshagyma
5 dkg zsír
10 dkg zöldpaprika
10 dkg paradicsom
10 dkg lecsó
5 adag sós burgonya
só, fűszer-paprika
A ponty-filét beirdaljuk, és kockára daraboljuk. Mély jénai tálban a finomra vágott vöröshagymát zsírban 3-3,5 percig mikrohullámú berendezésben pirítjuk, közbe... |
|
|
|
|
|
|
|
... Málna
Rubus idaeus L.
"A málna termése közkedvelt, ízletes gyümölcs"
Népies neve:
himpér (a német Himbeere szóból), boldogasszony csipkéje
A növény leírása:
A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó cserje hegyvidékeken vadon termő, de hazánkban sokfelé termesztett növény. Gyümölcse közkedvelt csemege.|... |
|
|
|
|
|