|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
1-1 nagy fok- és vöröshagyma, 5 dkg vaj, kb. 1 liter szűrt húsleves (leveskockából is jó), 2 ek. finomliszt, só, őrölt fekete bors, 1-2 dl tejföl, egy kis csokor petrezselyem, a tálaláshoz: 4 kicsi (kb. 25 dkg-os, ,,egyszemélyes") rozsos cipó.
1. Megtisztítás után a fokhagymát összezúzzuk, a vöröshagymát lereszeljük.
2. A v... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg burgonya, 30 dkg finomliszt, só, 1 tojás, 3 evőkanál zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 25 dkg juhtúró, 1 pohár tejföl
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, nyersen lereszeljük, a liszttel, sóval, tojással, zsírral galuskatésztát keverünk belőle. Evőkanállal kis galuskákat szaggatunk a forrásban lévő sós vízbe. Amint feljönnek a tetej... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (8 főre):
kb. 70 dkg fejes káposzta, kb.
1 kk. só, 5 ek. olaj, fél kk. őrölt fekete bors; a tésztához: 80 dkg burgonya, 2 tojás, só, kb. 50 dkg finomliszt;
a tetejére: 30 dkg juhtúró.
1. A káposztát megtisztítjuk, kitorzsázzuk, lereszeljük. Összekeverjük a sóval, fél órán át állni hagyjuk, majd kifacsarjuk. Az olajat lábasban kissé megfor... |
|
|
|
|
|
|
|
... tartalmaznak szénhidrátot. Azt ugyanis szervezetünk csak lassan tudja lebontani, a vércukorszintünk pedig sokáig azonos szinten marad.
Az egyszerű szénhidrátok, amelyeket például a finomliszt vagy a cukor tartalmaz, hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ami a jóllakottság érzésével tölt el. Ez azonban csalóka, mert a vércukorszint ugyanilyen gyorsan vissza is esik, és ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50-60 dkg karfiol (tisztítatlanul), 1 db egész tojás, másfél dl világos sör, 10-15 dkg finomliszt, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt borókabogyó, 1 gerezd fokhagyma, 2 csokor petrezselyem zöldje.
Elkészítése:
Először elkészítjük a tésztát. A tojást a sörrel habosra felverjük, majd a fűszerekkel és a liszttel simára dolgozzuk. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütőlapra. 175 fokon kb. 25 percig sütjük.
Chocolate-chip cookies
Hozzávalók: 170 g puha vaj, 165 g barna kristálycukor, 1 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 210 g finomliszt, 1 kávéskanál sütőpor, csipetnyi só, 1 tábla főzőcsoki
Elkészítése: A vajat összekeverem a cukorral, a tojással, a vaníliás cukorral. A liszthez hozzáadom a sütőport és a sót, é... |
|
|
|
|
|
|
|
Gyümölcsös túrógombóc
Hozzávalók: 40 dkg félzsíros tehéntúró, 2 púpozott evőkanál búzadara, 2 tojás, 1 evőkanál finomliszt, 2 kemény, magvaváló őszibarack, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, a tetejére 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tejföl, 15 dkg zsemlemorzsa, ízlés szerint porcukor és só.
A tojásokat habosra keverjük 1 csapott teáskanálny... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
3 tojás, 20 dkg reszelt sajt, 2 ek. finomliszt, 1 kk. szódabikarbóna, 3 dl sör, csipetnyi só és őrölt bors, kb. 30 dkg kimagozott olajbogyó; a sütéshez: (lehetőleg olíva-) olaj.
1. A tojások sárgáját a sajttal, liszttel, szódabikarbónával meg a sörrel kikeverjük; közben megsózzuk, megborsozzuk. A kemény habbá vert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (16 darabhoz):
a tésztához: 5 dkg vaj, 35 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 tojás, 1 ek. porcukor, csipetnyi só; a nyújtáshoz: finomliszt, 8 púpozott ek. fahéjas ízesítésű (barna) cukor.
1. A vajat 1 ek. liszttel összegyúrjuk, téglalap alakúra formáljuk, és hűtőszekrényben megdermesztjük. Az élesztőt a meglangyosított tejben megfuttatjuk, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók
60 dkg finomliszt 5 dkg Rama margarin 7 g száraz élesztő 1,5 kiskanál só 1 kiskanál cukor 4 dl tej a nyújtáshoz: liszt a tepsi kikenéséhez: vaj vagy margarin a tetejére: 1 evőkanál tej 1 tojássárgája
3 evőkanálnyi lisztet a margarinnal egy mély tálban elmorzsolunk. Ezután az élesztőt, a sót és a cukrot beleszórjuk. A tejet kézmelegre langyosítjuk és ráön... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (40 darabhoz):
1+1 dl tej, 2 mokkacukor, 25 g élesztő, 500 g finomliszt, 250 g vaj/margarin, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, egy csipet só, 1 citrom reszelt héja, 50 g puha mazsola, 100 g cukor, 100 g darált dió, 100 g darált mák, késhegynyi őrölt fahéj, negyed kk. őrölt szegfűszeg, a kenéshez 2 tojás.
1. Egy deci meglangyosított tejben elkeverjük a m... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg burgonya, só, vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 tojás. 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 15-20 dkg finomliszt, a sütéshez: 2-3 evőkanál olaj.
1. A burgonyát héjában enyhén sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük vagy lereszeljük.
2. A hagymát tisztítás után apró kockákra vágjuk, majd az olajon - kis ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (8 közepes szelethez):
75 dkg tehéntúró, 25 dkg finomliszt, 6 tojás, 2,5 dl tejföl, só, 6 púpozott ek. vaníliás ízesítésű kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 ek. búzadara; a tészta nyújtásához: finomliszt; a tál kikenéséhez: vaj vagy margarin, zsemlemorzsa; a tetejére: 2 evőkanál porcukor.
1. Egy nagyobb lábasban 2-2,5 liter vizet fölfo... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
70 dkg főtt krumpli, 3 teáscsésze finomliszt, 2 ek. margarin, só, fél kg parajkrém, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, parmezán sajt
Elkészítése:
Az áttört krumplit összegyúrjuk a liszttel és a margarinnal, megsózzuk, majd deszkán hurkát formázunk belőle. Ezt feldaraboljuk, nudlivá sodorjuk, és forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Közben m... |
|
|
|
|
|
|
|
... összefőzzük, hogy a zöldségek még kicsit roppanjanak, de ne főjenek túl puhára, majd a levest tálaljuk.
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg Rama sütőmargarin, 30 dkg finomliszt, 10 dkg porcukor, 6 dkg darált dió, csipet só, 1 tojássárgája; a töltelékhez: 12 dkg mandula, 10 dkg vaníliás cukor, 2 ek. rum, tej; a tálaláshoz: vaníliás cukor.
1. A töltelékh... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg zsenge vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, patisszon stb.), 2 ek. olaj, 1 mk. szárított kakukkfű, 2 dl tejszín, 1 ek. rizsliszt (vagy finomliszt), bőven olaj a zöldségszirmok sütéséhez.
1. Az apróra vágott zöldségeket a felforrósított olajon megfonnyasztjuk. Felöntjük 8 dl vízzel, a kakukkfűvel, sóval, őrölt fehér b... |
|
|
|
|
|
|
|
... kocka
Hozzávalók:
3 db tojás
cukrozott narancshéj
1/2 kávéskanál vaníliaaroma
1/2 teáskanál mandulaolaj
30 dkg finomliszt
3 ek. kakaópor (keserű)
15 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
csipetnyi só
mandula, dió
Elkészítése:... |
|
|
|
|
|
|
|
Csók-oládékenyér
HIDEG, FÁZÓS,SZELES, ESŐS, VILLÁMLÓS.... IDŐRE
AJÁNLOTT,ÖSSSZEBÚJVA KEDVESÜNKKEL!!
4 dl finomliszt,
20 dkg főző- vagy étcsokoládé,
2-2 dl joghurt és kristálycukor,
5-5 dkg dióbél és mazsola,
1 tojás,
1 evőkanál sütőpor,
csipetnyi só;
a formához 2-2 dkg... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg csuszatészta, só, egy csomag fagyasztott spenótpüré, 3 dl tej, 5-6 ek. olaj, 1 ek. finomliszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 mk. őrölt fekete bors, 2 kis pohár 12 százalékos tejföl, 10 dkg reszelt sajt.
1. A tésztát a hagyományos módon kifőzzük, leszűrjük, és egy kevés olajjal összekeverjük, nehogy összeragadjon.
2. Hagyományos m... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (75 darabhoz):
30 dkg finomliszt, 1 kk. sütőpor, 18 dkg vaj (margarin), 9 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, 10 dkg cukrozott cseresznye, citrom- és narancshéj, 1,25 dl tejszín, 5 dkg méz, 5 dkg vaj (margarin), 15 dkg cukor, 15 dkg mandulaforgács, 20 dkg étcsokoládé.
Előkészítés: A lisztet elkeverjük a sütőporral, pici sóval. Belemorzso... |
|
|
|
|
|