Belépés
Fuszerek/Arab/
Fűszerek

Mielőtt nekifogok a receptek lepötyögésének, leírom az arab konyha néhány sajátos fűszerének, ízesítőjének receptjét, hiszen ezeket itthon beszerezni nem tudjuk, de házilag simán el tudjuk őket készíteni.
Harissza

Pirospaprikából készült fűszerkrém fokhagymával, kevés korianderrel, olajjal pürévé keverve.

Ha nincs kedvünk vacakol...
Arab etelek
Iraki húsos gombóc

A főtt és hámozott burgonyát áttörjük és tojással, liszttel, sóval, törött borssal elkészítjük a tésztát. Közben a szokásos módon báránypörköltet készítünk, amelyet pépesre vágunk.

A kinyújtott burgonyás tésztát akkora kockákra vágjuk, hogy a közepére helyezhessük a húspépet, és gombócokat formázhassunk. A gombócokat lobogva forró sós ...
ARAB Fűszerek
...
Mielőtt nekifogok a receptek lepötyögésének, leírom az arab konyha néhány sajátos fűszerének, ízesítőjének receptjét, hiszen ezeket itthon beszerezni nem tudjuk, de házilag simán el tudjuk őket készíteni.
Harissza
Pirospaprikából készült fűszerkrém fokhagymával, kevés korianderrel, olajjal pürévé keverve.
Ha nincs kedvünk vacakolni vele, magyar csípős piros ...
Keleti gyümölcssaláta
...
Hozzávalók: 10 dkg szárított sárgabarack, 10 dkg füge, 10 dkg datolya, 10 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, 10 dkg dió, 10 dkg juhsajt, 1/2 kávéskanál narancsvíz
A gyümölcsöket egy agyagedénybe tesszük, s annyi forró vizet öntünk rá, hogy a víz éppen csak ellepje.
Néhány óra múlva leöntjük a vizet. Majd újra friss vizet forralunk, és a tűzről levéve cukorral és naran...
Bárány aszalt szilvával
...
Hozzávalók: 1 kg bárány vagy birkacomb, 3 evőkanál olívaolaj, 30 dkg aszalt szilva, 2 fej hagyma, 1 kávéskanál fahéj, 1/2 kávéskanál sáfrány, 1/2 kávéskanál őrölt bors, 1 kávéskanál narancsvíz, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, só ízlés szerint.
A húst kisebb darabokra vágjuk, majd a vajon hirtelen tűznél süssük át. Ha megpirult, adjuk hozzá a megt...
Falusi csirke krokettel
...
Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg zöldborsó, 3 dl víz, 1 evőkanál citromlé, só-bors, ízlés szerint.
Kroketthez: 20 dkg fehér kenyérbél, 6 evőkanál tej, 2 db tojás, 1 teáskanál narancsvíz, 1/2 teáskanál só, 1/4 teáskanál őrölt fahéj, 3 dl olaj, 10 dkg reszelt ementáli sajt
Vágjuk négyfelé a csirkét. 1 fej reszelt hagymát 5 dkg vajban...
Narancs-serbet
...
Hozzávalók: 6 dl narancslé, 6 dl víz, 6 dkg cukor, 1 evőkanál narancsvíz
A vizet és a cukrot 5 percig főzzük, és ha kihűlt hozzáadjuk a narancslevet és a narancsvizet.
Tálba öntjük, fóliával letakarjuk, és a mélyhűtőbe tesszük. Fagyás után a jeget villával széttörjük. Tálalás előtt, kb. 20 perccel a normál hűtőtérbe helyezzük.
...
Keleti gyümölcssaláta
...
Hozzávalók: 10 dkg szárított sárgabarack, 10 dkg füge, 10 dkg datolya, 10 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, 10 dkg dió, 10 dkg juhsajt, 1/2 kávéskanál narancsvíz
A gyümölcsöket egy agyagedénybe tesszük, s annyi forró vizet öntünk rá, hogy a víz éppen csak ellepje.
Néhány óra múlva leöntjük a vizet. Majd újra friss vizet forralunk, és a tűzről levéve cukorral és naran...
Bárány aszalt szilvával
...
Hozzávalók: 1 kg bárány vagy birkacomb, 3 evőkanál olívaolaj, 30 dkg aszalt szilva, 2 fej hagyma, 1 kávéskanál fahéj, 1/2 kávéskanál sáfrány, 1/2 kávéskanál őrölt bors, 1 kávéskanál narancsvíz, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, só ízlés szerint.
A húst kisebb darabokra vágjuk, majd a vajon hirtelen tűznél süssük át. Ha megpirult, adjuk hozzá a megt...
Falusi csirke krokettel
...
Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg zöldborsó, 3 dl víz, 1 evőkanál citromlé, só-bors, ízlés szerint.
Kroketthez: 20 dkg fehér kenyérbél, 6 evőkanál tej, 2 db tojás, 1 teáskanál narancsvíz, 1/2 teáskanál só, 1/4 teáskanál őrölt fahéj, 3 dl olaj, 10 dkg reszelt ementáli sajt
Vágjuk négyfelé a csirkét. 1 fej reszelt hagymát 5 dkg vajban...
Narancsszorbet
... 1.

Hozzávalók: 6 dl narancslé, 6 dl víz, 6 dkg cukor, 1 evőkanál narancsvíz

A vizet és a cukrot 5 percig főzzük, és ha kihűlt hozzáadjuk a narancslevet és a narancsvizet.

Tálba öntjük, fóliával letakarjuk, és a mélyhűtőbe tesszük. Fagyás után a jeget villával széttörjük. Tálalás előtt, kb. 20 perccel a normál hűtőtérbe helyezzük.
Narancsszo...
Narancsvíz
...

Egy széles szájú (1 literes) üveget töltsünk meg olyan narancshéjjal, amelynek előzőleg kivágtuk fehér, keserű belső részét.

Töltsük fel vízzel. Csipetnyi szalicillal szintén hűvös helyre állítsuk. Időnként ezt is felrázzuk. Egy hét múlva ruhán átszűrve, csipetnyi szalicillal hosszúnyakú üvegbe töltve jól lezárva - hosszú ideig eláll....
dióval, datolyával töltött kesz
...tuniszi konyha


Hozzávalók : elkészítéséhez 18 darab diós tölteléket , és 18 db ,datolyás

1 / 2 kg liszt

225 g . vaj ( 1 csésze ).



1 / 2 teáskanál g száraz élesztő


Körülbelül 3 / 4 csésze narancsvirág viz





A diós töltelék

1 csésze apróra vágott dió|...
Rózsaszín marcipános minyonok
Rózsaszín marcipános minyonok

A minyon nagyszerű találmány, és talán sokan nem is hinnék, de a 20. század első harmadában igen népszerű volt ennek a remek édességnek a házi készítésű változatai is. Ma már egyre ritkábban készül otthon, pedig nem túl bonyodalmas, ráadásul nagyon mutatósak.

Sokan csak a cukrászdákból ismerik a minyonok nálunk leginkább elter...
Rahát
Rahát készítése

hozzávalók:
kukoricaliszt
cukor
víz
ételfesték
borkő
rózsavíz, narancsvíz stb.
porcukor

Főzzünk cukorszirupot, majd kukoricalisztet kevés vízzel keverjük el, öntsük hozzá a cukorszirupot és jól keverjük el borkővel rózsavizzel, majd zsírpapírba rakjuk ki, hagyjuk kihűlni és vágjuk fel, porcukorba rakjuk....
Így készül a házi marcipános szaloncukor
Kövesd nagyanyáink példáját, készítsd saját kezűleg a szaloncukrot!
Évtizedekkel ezelőtt a szaloncukorkészítés az egyik legkedveltebb adventi hagyománynak számított. Elevenítsd fel a régi szokásokat, hisz a népszerű karácsonyi édesség nem állít nagy kihívás elé. A marcipános szaloncukor különösen népszerű. A marcipánt szörppel színezheted, különféle aromákkal ízesítheted.[/...
Nyári limonádéreceptek ...
Nyári limonádéreceptek bazsalikommal, levendulával és rozmaringgal





Nyáron az édes üdítőitalok helyett sokkal egészségesebb és frissítőbb alternatíva lehet a limonádé. Főleg akkor, ha ehhez minden szükséges hozzávaló megtalálható a kiskertünkben. Most olyan ...
narancsvir.jpg
Őszi ünnepek...
1 
Címkék: ARAB Fűszerek, házi marcipános, receptek lepötyögésének, arab konyha, szokásos módon, kinyújtott burgonyás, közepére helyezhessük, gombócokat lobogva, agyagedénybe tesszük, tűzről levéve, húst kisebb, vajon hirtelen, mélyhűtőbe tesszük, jeget villával, normál hűtőtérbe, széles szájú, diós töltelék, minyon nagyszerű, remek édességnek, házi készítésű, cukrászdákból ismerik, minyonok nálunk, egyik legkedveltebb, régi szokásokat, népszerű karácsonyi, marcipános szaloncukor, marcipánt szörppel, édes üdítőitalok, limonádéreceptek, limonadereceptek, gyogyszernelkul, báránypörköltet, pirospaprikából, kukoricalisztet, elkészítéséhez, narancsszorbet, gyümölcssaláta, lepötyögésének, bazsalikommal, kiskertünkben, cukorszirupot, egészségesebb, narancshéjjal, kukoricaliszt, cukrászdákból, legkedveltebb, formázhassunk, fokhagymával, narancsvizet, gyümölcsöket, levendulával, agyagedénybe, ízesítőjének, szaloncukrot, hagyománynak, narancslevet, korianderrel, narancsvirág, rozmaringgal, megtalálható, helyezhessük, évtizedekkel,
© 2013 TVN.HU Kft.