|
|
|
... petrezselymet, kaprot és bazsalikomot is megmossuk, a leveleket a szárról letépkedjük. A citromokat felszeleteljük, a szeleteket félbe vágjuk. A petrezselyem felével, a kaporral, a bazsalikommal és a citromdarabokkal megtöltjük a pisztrángot.
A metélőhagymát, petrezselyem másik felét és a kimagozott olívabogyókat apróra vágjuk. A paradicsomokat kb. 1 percre forró vízbe ... |
|
|
|
|
|
|
|
... bazsalikomot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, s néhány bóbita kivételével finomra vágjuk. Az uborkát, sonkát és sajtot csíkokra, az újhagymát apróra vágjuk, majd a bazsalikommal együtt beleforgatjuk az öntetbe.
4. A paradicsomok belsejéből papírkendővel felitatjuk a nedvességet, megtöltjük a salátával, visszatesszük tetejükre a kalapjukat, és tálra r... |
|
|
|
|
|
|
|
... hús, 1 ek. vágott paradicsom, 2 tojás, 5 ek. zsemlemorzsa, 4 ek. olívaolaj, 1 üveg bazsalikomos paradicsomszósz, 15 dkg mozzarella sajt
Előkészítés: A húst összegyúrjuk a bazsalikommal, tojással, zsemlemorzsával, és sóval, borssal ízesítjük.
Elkészítés:
1. Nedves kézzel kis golyókat formázunk a húsmasszából, és a felforrósított olajban körös-körül megpir... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... fehérrépa, 10 dkg zeller, 10 dkg konzervkukorica, 4 evőkanál olaj, petrezselyem, bazsalikom, só.
Elkészítése:
A sózott halszeleteket, szórjuk meg apróra vágott bazsalikommal és fektessük egy olajjal kikent tűzálló tál aljába. A répát és a zellert vágjuk vékony szeletekre, majd a borsóval és kukoricával együtt dobjuk forró olajra, sózzuk, szórjuk meg finomra v... |
|
|
|
|
|
|
|
... fektetjük, és előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és elosztjuk a tetején a felszeletelt mozzarella sajtot és 1 felkockázott paradicsomot. Megszórjuk kevés bazsalikommal, meglocsoljuk 1 dl húslevessei és tejszínnel, visszatoljuk a sütőbe, és szép pirosra megsütjük. A maradék hagymát összevágjuk, vajon megpároljuk, rádobjuk a lehúzott héjú, fölkockázott p... |
|
|
|
|
|
|
|
... összevágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát. Pároljuk üvegesre, majd tegyük bele a megmosott és feldarabolt paradicsomokat. Öntsünk hozzá egy liter vizet, majd fűszerezzük bazsalikommal, kakukkfűvel, kevés darált borssal és sóval. Főzzük körülbelül 10 percig, majd tegyük bele a kis darabokra összetépkedett kenyeret, öntsük hozzá a tejszínt, a mézet és főzzük még nagyjábó... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejfölben a tojásokat, a bazsalikomot, ízlés szerint sót és frissen őrölt borsot. A krumplira öntjük, megszórjuk a maradék sajttal, és enyhe pirulásig, 30-35 percig sütjük. A félret... |
|
|
|
|
|
|
|
... lehet.
9. A belőle készült tea segít idegesség, álmatlanság és félelem esetén. Erősebb a hatás, ha a vasfüvet más gyógynövényekkel, mint pl. az angyalfűvel, orbáncfűvel, bazsalikommal, levendulával, rozmaringgal és citromfűvel kombináljuk.
10. Fejfájás esetén a szárított, megáztatott vasfűből, vagy a nyers és egy kicsit szétzúzott vasfűből borogatást tegyünk ... |
|
|
|
|
|
|
|
... középkorban halálbüntetés járt az engedély nélküli szerecsendió-termesztésért? A szerecsendió lopáson ért tolvajnak a karját vágták le.
... hogy a középkorban egy csokor bazsalikommal szerelmeskedésre szólították fel egymást a párok?
... hogy egykoriban az is hozzájárult a fűszerek magas árához, hogy a rablóbandák "védelmi pénzt" követeltek a fűszerkereskedő... |
|
|
|
|
|
|
|
... keserű ízanyagok és illóolajok kimerültség esetén serkentőleg hatnak az idegrendszerre. A kesernyés íz háttérbe szorítható, ha besózás után lecsepegtetjük, és borssal, csomborral, bazsalikommal, oregánóval fűszerezzük.
Fogyasszon gyakran kombuchát!
Tele van B-vitaminnal, méregtelenít, fiatalít, erősíti az immunrendszert, regenerálja a bélflórát.
Mi... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágott hagymát, rádobom a darált sonkát, ráöntöm a húslevest és kis lángon főzve kissé besűrítem. Belekeverem a morzsát, de most már nem a tűzön és egy tojássárgáját. Sózom, borssal, bazsalikommal fűszerezem. A tésztát megtöltöm a töltelékkel, majd lobogó sós vízben kifőzöm és leszűröm.
A mártáshoz a paradicsompürét összefőzöm apróra vágott hagymával, sóval, cukorral, olasz f... |
|
|
|
|
|
|
|
... lesózzuk, kicsit állni hagyjuk. Hússütőben (nagyobb az alapfelülete) az olajat felmelegítjük, beletesszük a lesózott padlizsánt a cikkekre vágott többi zöldséggel együtt, megszórjuk a bazsalikommal meg őrölt borssal, és rózsaszínre pirítjuk. Ezután a zöldséglevessel (vagy vízzel) felöntve tovább pároljuk , majd újra lepirítva melegen tálaljuk.
Energia: 700 kJ/167 kcal ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tálban összekeverjük, megsózva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Elkészítjük a páclevet: a citromlé, olaj és víz keverékét sóval, őrölt borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel, bazsalikommal ízesítjük. (Ízlés szerint mesterséges édesítőszereket és további fűszereket is felhasználhatunk.) A zöldfélékre öntjük a páclevet, jól összekeverve, hűtve tálaljuk.
1 adag: 90 ... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanál vágott bazsalikom
Elkészítés: A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, enyhén lesózzuk. Teflonserpenyőben az olajat felhevítjük, beletesszük a hússzeleteket, megszórjuk a bazsalikommal. Kevés vízzel (vagy húslével) felöntve, fedő alatt, néhányszor megforgatva rövid ideig pároljuk. Végül fedő nélkül rózsaszínűre sütjük. Hagyományos köretekkel is tálalható. Ha salátákk... |
|
|
|
|
|
|
|
... spagetti
Elkészítése:
Egész paradicsomot megfőzünk, botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítjük. Vajas rántást kés... |
|
|
|
|
|
|
|
... pihentetjük, aztán ujjnyi szeletekre vágjuk, előmelegített lapos tálra fektetjük, és köré szedjük az... |
|
|
|
|
|
|
|
... jegyében van
Ezekben a napokban nagyobb szükségünk van A- és C-vitaminokra, valamint cinkre, mint általában. Rendszeresen fogyasszunk brokkolit és bimbós kelt, ánizzsal, bazsalikommal, köménnyel, édesköménynyel, és szerecsendió-virággal fűszerezve. Ügyeljünk a testtartásunkra, mert ha helytelenül ülünk vagy állunk, csökkentjük a belélegzett levegő mennyiségét.
... |
|
|
|
|
|