|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
100 g csiperkegomba, egy csokor újhagyma, egy csokor kapor, 200 g paradicsom, 400 g pulykamell, 2 ek. olaj, só, bors, 2 dl tyúkhúsleves (kockából), 2 ek. étkezési keményítő, 400 g makaróni (csőtészta), 2 ek. olívaolaj, 4-12 olívabogyó.
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A gombát vékony szeletekre, a hagymát karikákra, a kaprot (néhány szél ki... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 kicsi csirke (1 kg alattiak), 8-10 szelet baconszalonna, 4 kis fej vöröshagyma, 40 dkg apró csiperkegomba, 80 dkg apró sárgarépa, vaj, kakukkfű, 4-5 dl száraz fehérbor (rizling), 3 dl húsleves (kockából), só, bors, petrezselyem.
Ekkészítése:
A kis csirkéket sóval, borssal bedörzsöljük, és baconszalonnába tekerjük. Felforrósított vajon... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 szál sárgarépa, 3 szál angolzeller, 2 száj újhagyma, diónyi friss gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 15 dkg apró szemű csiperkegomba, darált bors, só, 1 csokor petrezselyem zöldje vagy friss korianderlevél, 20 dkg párolt hosszúszemű rizs.
Elkészítése:
Forrósítsuk fel a wokkot, s ha már eléggé izzik, öntsük bele az olív... |
|
|
|
|
|
|
|
Ponty gombás-fűszeres mártással
Hozzávalók 4 személyre:
8 pontyszelet
5 dkg vaj
1 kisebb fej vöröshagyma
25 dkg csiperkegomba
1-1 csokor petrezselyem és tárkony
2 dl száraz vörösbor
2 evőkanál liszt
Előkészítés: A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A halsz... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
4 nagyobb szelet filézett hal, 1 evőkanál olívaolaj, 25 dkg aprófejű barna csiperkegomba, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 szelet barna kenyér, só, darált bors.
Elkészítése:
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, öntsük bele az olívaolajat, majd tegyük bele az összezúzott fokhagymát. Pároljuk egy percig, vigyázzunk, neho... |
|
|
|
|
|
|
|
Zsírok a cukorbeteg étrendjében
A zsírok fontos energiaforrások, amelyek ideális esetben nem haladhatják meg a napi energiabevitel 30 százalékát (pl. 2000 kcal esetén 64,5 g). Ez vonatkozik a cukorbetegek étrendjére is, miközben - sajnos - hazánkban az átlagos zsiradékfogyasztás ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1,5 kg savanyú káposzta, 1,5 kg édeskáposzta, 1 kg különböző vörös hús, 50 dkg füstölt hús, 25 dkg kolozsvári szalonna, 25 dkg csiperkegomba, 5 dkg szalonna, zsír, 1-2 hagyma, szárított erdei gomba, 1 pohár száraz vörösbor, őrölt bors, babérlevél, aszalt szilva, majoránna, só, borókabogyó, paradicsompüré.
Elkészítése:
A hagymákat félbe v... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
8 db nagyméretű csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál balzsamecet, 5-6 szem napon szárított paradicsom, 5-6 szem fekete olajbogyó, 1 evőkanál vaj, 2,5 dl tej, 10 dkg kukoricadara, só, darált bors, reszelt parmezán sajt, 1 db zöldségleves kocka.
Elkészítése:
Öntsünk egy nagy serpenyőbe 6 dl vizet, tegyük bele a zöldségleves-kockát,... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 közepes csirke, leveszöldség, csiperkegomba, étkezési keményítő, szójaszósz, só, bors, üvegtészta
Elkészítése:
A csirkéből és a zöldségek feléből húslevest készítek; leszűröm, a maradék sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a kelkáposztát, a karalábét, a hagymákat és a csiperkét felszeletelem, és beleszórom a levesbe. Ha megfőtt, a dara... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 közepes csirke, leveszöldség, csiperkegomba, étkezési keményítő, szójaszósz, só, bors, üvegtészta
A csirkéből és a zöldségek feléből húslevest készítek; leszűröm, a maradék sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a kelkáposztát, a karalábét, a hagymákat és a csiperkét felszeletelem, és beleszórom a levesbe. Ha megfőtt, a darabokra metélt húst is hozz... |
|
|
|
|
|
|
|
Meg szeretnél válni néhány plusz kilótól, de se időd, se erőd pontosan követni valamelyik csodakúrát? Neked való a biodiéta: sok szabadságot ad, mégis garantált a siker!
Nem kell a konyhában órákat időzni, az ételek elkészítése könnyű és gyors. Koplalni biztosan nem fogsz, viszont rengeteg bioanyagot: vitamint, ásványi anyagot, nyomelemeket juttatsz szervezetedbe. Így nemcsak... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 ek. vegeta, 1 vöröshagyma, 40 dkg rizs, 20 dkg csiperkegomba, 15 dkg főtt sonka, vaj, só, bors, 15 dkg mirelit zöldborsó, petrezselyemzöld
Elkészítése:
A vegetát 1 liter forrásban lévő vízben elkeverjük. A hagymát felkockázzuk, olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a rizst, és együtt pároljuk. Ezután a rizst a leves felével felöntj... |
|
|
|
|
|
|
|
Története
A gombák az emberiség legősibb táplálékai közé tartoznak. Tudjuk például, hogy őskori elődeink vad gombákat fogyasztottak, a kínaiak pedig több ezer éve termesztik a shiitake-gombát, amelyet ma a piacon is megvásárolhatunk. A gombákat kedvelő görögök és rómaiak ismerték a tőkegomb... |
|
|
|
|
|
|
|
A diófáról nem lehet lelkesedés nélkül írni. Ő a kert nesztora, szeniora, bölcs, öreg uralkodója. Magas és szélesen elterülő koronája sok helyet követel. A diófa kínálja a legszebb, legillatosabb lombsátrat; az ő árnyékában otthon érzi magát a kertész, mert az ide állított ülőalkalmatosságon a legkellemes... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg sertésszűz, 4 fej csiperkegomba, 4 db lime-citrom, 1 dl fehérbor, 50 dkg papardelle (széles metélt tészta), 1 dl tejszín, 10 dkg zöldspárga, só, bors.
1. A sertésszűzet lehártyázzuk, felszeleteljük, de nem verjük ki, csak kézzel megnyomkodjuk. A lime-ot megtisztítjuk, karikára vágjuk.
2. Köretnek papardellét készítünk, amelyhez vizet f... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg apró szemű csiperkegomba, 15 dkg juhsajt, 10 dkg fekete olajbogyó, 3 közepes vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál olaj, só, durvára őrölt bors.
Elkészítés:
A csiperkegombát megtisztítjuk és megmossuk.
1. Az olajat nagy serpenyőben megforrósítjuk, és a gombát gyakran keverg... |
|
|
|
|
|
|
|
Tavaszi zöldséges rostélyos
HOZZÁVALÓK:
80 dkg marhahátszín
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál mustár
fél dl olaj
2-2 szál sárgarépa, fehérrépa
15 dkg csiperkegomba
1 csokor zöldhagyma
1 csokor petrezselyem
durvára tört színes bors
só
ELKÉS... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2 db fácán, 30 dkg marhahús, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg vegyes zöldség, fél fej kelkáposzta, 10 dkg karfiol, zöldpaprika, vöröshagyma, bors, só, 1-2 db csiperkegomba, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A megtisztított fácánt vízben a marhahússal együtt feltesszük főni. Kb. félórai főzés után hozzáadjuk a zöldségeket, sóval-borssal ízesítjük, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg bármilyen hal, kömény, só, őrölt bors, halfűszer-keverék, citromlé, tejföl, hagyma, csiperkegomba, vaj, olaj, lilahagyma.
1. A halat besózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerkeverékkel, meglocsoljuk citromlével, és 20 percig állni hagyjuk.
2. Kivajazott tepsire rakjuk, megszórjuk köménymaggal, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és előmelegít... |
|
|
|
|
|
|
|
Sülve-főve virsli
Tele van a fagyasztója a Szilveszterre vásárolt virslivel, és nem tud mihez kezdeni vele? Készítsen színes, könnyű virslis salátákat, apró harapnivalókat, süteményeket stb.! A virsliben az a jó, hogy évszakoktól és ünnepektől függetlenül bármikor megvásárolható és elkészíthető. Sütve, főve, panírozva épp olyan finom, mint levesbetétként, csőben sütve vagy sal... |
|
|
|
|
|