|
|
|
... hering, hagyma és alma következik. Ezt addig folytatjuk, amíg az előkészített nyersanyagokból tart. Ügyeljünk arra, hogy a tetejére... |
|
|
|
|
|
|
|
Levesek
Borleves 1.
Hozzávalók 6 személyre: 1 l fehér asztali bőr, 0,5 l víz, 10 csapott evőkanál cukor, 1 citrom leve és hámozott héja, kis darabka fahéj, 2-3 szegfűszeg, 2 teáskanál liszt, 6-8 tojás sárgája.
A bort a vízzel, a citrom levével, hámozott héjával, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk úgy, hogy az egész felszíne habos legyen, de forra... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... fokhagymát 2 teáskanál olajban piríts meg. Adj hozzá 10 dkg marhahúst és süsd meg. Szórd meg kávéskanálnyi curryvel, karikákra vágott hagymával. Egy pohár joghurtot teáskanálnyi burgonyaliszttel keverj ki, locsold a húsra, majd párold puhára. Tálald 30 dkg párolt savanyú káposztával és héjában főtt burgonyával.
Vacsora:
30 dkg savanyú káposzta, 5 dkg csirkemell son... |
|
|
|
|
|
|
|
... huzatba. Selyempárnához enyves vattát használunk, akkor a selyempapírosra nincs szükségünk. Nagyon olcsó illatos párnát készíthetünk, ha az illatport vagy finom fűrészliszttel vagy burgonyaliszttel keverjük.
Impregnálás
Szövetanyagot, fát, papírt tűzállóvá tehetünk a következő eljárással:
Finomabb anyagot: Összekeverünk 8 rész kénsavas ammóniumot, ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... kávéskanál olajon üvegesre dinsztelünk, negyed deciliter vörös- vagy fehérborral felöntjük, majd 10 dkg fehér szőlőt adunk hozzá. Kicsit összefőzzük, 1-2 kávéskanál hidegen kikevert burgonyaliszttel dúsítjuk, és a teflonsütőben felforrósított sonkával tálaljuk.
Vacsora:
Tejberizs szőlővel
5 dkg rizst 10 dkg szőlővel 4 dl 1,5 százalékos zsírtartalm... |
|
|
|
|
|
|
|
... (vagy málnát) szétnyomkodunk, és hozzáadunk egy kanál tejszínt. Zsíros bőrre: Fehér és piros ribizlit (fele-fele arányban) szétnyomkodunk, leszűrjük, a levet elkeverjük egy kanál burgonyaliszttel, és felkenjük az arcra. Kisimítja a bőrt, összehúzza a pórusokat.
Más: Egy paradicsomot szétnyomkodunk, vagy karikára vágjuk, s beborítjuk vele az arcot és a nyakat.
... |
|
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
|
|
|
|
|
|
... csíkokra vágjuk, és borssal, gyömbérrel, szójamártással ízesítjük. Az olajon átsütjük, egy liter vízzel felöntjük. A leveskockát beletéve addig forraljuk, amíg fel nem oldódik, majd burgonyaliszttel behabarjuk. A spenótleveleket vízzel leforrázzuk, leszűrjük, és az egycentis darabokra vágott hagymával együtt a levesbe rakjuk. Kis tálkában karikákra vágott csípős cseresznyepaprikát... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg ,őrölt bors ,só
Elkészítése:
A felszeletelt, vékonyra kivert és besózott csirkemell filéket az alábbi masszában megforgatom:
lereszelt nyers burgonyaliszttel, tojással, sóval, őrölt borssal, petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, tejföllel összekeverve.
A bundázott szeleteket forró olajban kisütöm és egy tepsibe egymás mellé teszem. R... |
|
|
|
|
|
|
|
... (vagy málnát) szétnyomkodunk, és hozzáadunk egy kanál tejszínt. Zsíros bőrre: Fehér és piros ribizlit (fele-fele arányban) szétnyomkodunk, leszűrjük, a levet elkeverjük egy kanál burgonyaliszttel, és felkenjük az arcra. Kisimítja a bőrt, összehúzza a pórusokat.
Más: Egy paradicsomot szétnyomkodunk, vagy karikára vágjuk, s beborítjuk vele az arcot és a nyakat.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... szórjunk 5 dkg szétmorzsolt, fagyos vajat. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra, és süssük a tésztát fél óráig. Eközben készítsük el a krémet. A két tojást keverjük el a cukorral, a burgonyaliszttel, a vaníliával és a tejjel. Állandóan kevergetve kis lángon főzzünk belőle sűrű krémet. Ha a krém kihűlt, keverjük hozzá a tejszínből vert habot, és tegyük hideg helyre. A ropogós, meleg al... |
|
|
|
|
|
|
|
... metélőhagyma (snidling), só, bors.
A burgonyát 25 perc alatt megfőzzük, majd meghámozzuk. Még forrón áttörjük, és 2 dkg vajjal pürésítve hűlni hagyjuk. Összegyúrjuk a burgonyaliszttel, 6 dkg liszttel, a tojással, sóval meg szerecsendióval, és kb. 10 percig állni hagyjuk.
A 3 adagra osztott masszát a durvára reszelt répával, csíkokra metélt, előfőzött póréval és pir... |
|
|
|
|
|
|
|
...
őrölt bors
só
Elkészítése:
A felszeletelt, vékonyra kivert és besózott csirkemell filéket az alábbi masszában megforgatom:
lereszelt nyers burgonyaliszttel, tojással, sóval, őrölt borssal, petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, tejföllel összekeverve.
A bundázott szeleteket forró olajban kisütöm és egy tepsibe egymás mellé teszem.... |
|
|
|
|
|
|
|
... kávéskanál olajon üvegesre dinsztelünk, negyed deciliter vörös- vagy fehérborral felöntjük, majd 10 dkg fehér szőlőt adunk hozzá. Kicsit összefőzzük, 1-2 kávéskanál hidegen kikevert burgonyaliszttel dúsítjuk, és a teflonsütőben felforrósított sonkával tálaljuk.
Vacsora: Tejberizs szőlővel
5 dkg rizst 10 dkg szőlővel 4 dl 1,5 százalékos zsírtartalmú tejben megfőzünk. Fahé... |
|
|
|
|
|
|
|
... olaj 2 dl, Pannónia sajt 20 dkg, őrölt bors, só
Elkészítése: A felszeletelt, vékonyra kivert és besózott csirkemellfiléket az alábbi masszában megforgatom: lereszelt nyers burgonyaliszttel, tojással, sóval, őrölt borssal, petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, tejföllel összekeverve. A bundázott szeleteket forró olajban kisütöm, és egy tepsibe egymás mellé teszem. Reszelt Pa... |
|
|
|
|
|
|
|
... beleteszem a meggy háromnegyed részét. (Ha befőttel készítem, egy deci befőttlevet is hozzáöntök.) Ha már nem nagyon forró, az egészet péppé zúzom. Közben a tejszínt simára keverem a burgonyaliszttel és hozzáadva a tejfölt is, besűrítem vele a meggyes burgonyalevest. Folytonosan kevergetve öt percig főzöm, végül beledobom a félretett meggyszemeket, és az egészet hagyom kihűlni. Ez... |
|
|
|
|
|
|
|
... olaj 2 dl, Pannónia sajt 20 dkg, őrölt bors, só
Elkészítése: A felszeletelt, vékonyra kivert és besózott csirkemellfiléket az alábbi masszában megforgatom: lereszelt nyers burgonyaliszttel, tojással, sóval, őrölt borssal, petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, tejföllel összekeverve. A bundázott szeleteket forró olajban kisütöm, és egy tepsibe egymás mellé teszem. Reszelt Pa... |
|
|
|
|
|
|
|
... sózott vízben teszem fel, amennyi éppen ellepi. Ha a csirke megfőtt, levéből kiveszem, lecsöpögtetem és kicsontozom, csíkokra vágom, hűlni hagyom. A szójamártást összekeverem a burgonyaliszttel, hozzáadom a felvert tojásokat, majd ebben a mártásban megforgatom a csirkehús-csíkokat. Bő, forró olajban pirosra sütöm. Az olajból kivéve melegen tartom. Ezután összekeverem a ketchupot, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... szórjunk 5 dkg szétmorzsolt, fagyos vajat. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra, és süssük a tésztát fél óráig. Eközben készítsük el a krémet. A két tojást keverjük el a cukorral, a burgonyaliszttel, a vaníliával és a tejjel. Állandóan kevergetve kis lángon főzzünk belőle sűrű krémet. Ha a krém kihűlt, keverjük hozzá a tejszínből vert habot, és tegyük hideg helyre. A ropogós, meleg al... |
|
|
|
|
|
|
|
... beleteszem a meggy háromnegyed részét. (Ha befőttel készítem, egy deci befőttlevet is hozzáöntök.) Ha már nem nagyon forró, az egészet péppé zúzom. Közben a tejszínt simára keverem a burgonyaliszttel és hozzáadva a tejfölt is, besűrítem vele a meggyes burgonyalevest. Folytonosan kevergetve öt percig főzöm, végül beledobom a félretett meggyszemeket, és az egészet hagyom kihűlni. Ez... |
|
|
|
|
|