|
|
|
Hozzávalók:
0,5 kg csontos csirkemell, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg zellergumó, 1 gerezd fokhagyma, 1 púpozott evőkanál liszt, 4 dkg margarin, 1 dl tejszín, 2 db tojássárgája, 1 citrom leve, 1 csokor petrezselyem, őrölt bors, csipetnyi tengeri só.
Elkészítése:
Megtisztítjuk és hasábra vágjuk a zöldségeket, és... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (6 személyre):
2 kg vegyes disznóság(csülök, köröm, bőr)
15 dkg vöröshagyma
8 dkg sárgarépa
5 dkg fehérrépa
3 dkg zellergumó
fokhagyma
feketebors (szemes)
só
A megtisztított (szükség esetén leperzselt) disznóságokat alaposan mosd meg, s annyi hideg vízben tedd fel főni, amennyi ellepi (max. 3 liter). Ha a víz felforrt, ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Levesek
Borjúragu leves
-Hozzávalók:
25 dkg borjúhús
25 dkg borjúcsont
1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
1 zellergumó
1 kis fej kelkáposzta
4-5 goma
1 fej hagyma
1 zöldpaprika
só
bors
olaj
citromlé
-Elkészítés:
A csontot főni te... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
2 füstölt köröm, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyem, 10 dkg zellergumó, 3 ek. olaj, 40 dkg fehérbab, 2 babérlevél, 1 ek. liszt, 1 tk. fűszerpaprika, 1 ek. vágott zellerlevél.
1. A körmöket megtisztítjuk, négybe vágjuk, egy órára beáztatjuk. Közben
a zöldségeket is megtisztítjuk, megmossu... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... füstölt!), jó darab nem túl sokáig füstölt húsos szalonna (nem jó, ha a levesnek túlságosan füstöltíze lesz), só, 1-2 kiskanál egész fekete bors, 2-3 babérlevél, 4 póréhagyma, 1 zellergumó, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 4 burgonya, 30 dkg füstölt nyers kolbász, egy kis csokor zellerzöld vagy petrezselyemlevél.
1. A borsót 4 liter vízben feltesszük főni. Amiko... |
|
|
|
|
|
|
|
... g
Olaszos párolt csirke
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg csirkemellfilé
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vöröshagyma
25 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa
5 dkg zellergumó
1 kávéskanál szárított oregánó
3 evőkanál sűrített paradicsom
1 dl száraz vörösbor
Elkészítés: A csirkemellet kb. 5 dekás darabokra vágjuk, megsó... |
|
|
|
|
|
|
|
... oda kell figyelni. Jó tudni például, hogy a sokat ajánlott extraszűz olívaolajnak is igen magas az energiaértéke!
Zellerkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg zellergumó
1 evőkanál olaj
1 dl tejföl (12%-os)
1 evőkanál liszt
1 zsemle
Elkészítés: A zellert kisebb kockákra vágjuk, a felforrósított olajon átfuttatjuk, megsózzuk, m... |
|
|
|
|
|
|
|
Pikáns halgombócleves
4 személyre:
15 dkg sárgarépa
15 dkg zellergumó
10 dkg cukkini
1 fej vöröshagyma
1 kg halcsont
2 babérlevél
2 dl száraz fehérbor
5 szem bors
2 citrom... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Ez az étel olyan színes, mint a riói karnevál
Hozzávalók:
4 szelet fogasfilé
2 db zellergumó
2 db sárgarépa
1 db cukkini
1 szál póréhagyma
2 db vöröshagyma
5 dl húslé
1 db piros kaliforniai paprika
2 db paradicsom
só
... |
|
|
|
|
|
|
|
... szegfűszeg, csipetnyi só és cayennebors.
A leszemezett bodzát negyed óráig főzzük, majd szitán áttörjük. A felezett szőlőszemeket, negyedbe vágott hagymákat, felcsíkozott körtéket, zellergumót az ecettel és a borral nagy lángon főzzük, miközben folyamatosan hozzáadjuk a cukrot, a gyömbért, a szegfűszeget és a szitán áttört bodzát. Majd némi kevergetés mellett, kislángon sűrűr... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve; (ha rizs) gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal
mirepoix (mörpoá) = megtisztított és felkockázott sárgarépa, zellergumó, valamint póréhagyma keveréke (a hagyományos francia konyha [le grand Cuisin] egyik fontos segédanyaga; kiegészíthető még petrezselyemgyökérrel, pasztinákkal, valamint petrezselyemmel ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg zellergumó, 2 szárzeller zöldjével, 20 dkg krumpli, egy közepes fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 2 ek. olaj, 1,2 liter húsleves (kockából), 10 dkg füstölt, olajos lazacszelet, 2 dl tejszín, só, bors, csípős paprika, egy kis csokor metélőhagyma.
1. A zellert, szárzellert, krumplit, vörös- és fokha... |
|
|
|
|
|
|
|
... göngyölve
Hozzávalók: 40 dkg ( 4 szelet csont nélküli ) sertéskaraj, 6 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál olaj, margarin vagy vaj, 2 csomag újhagyma a zöldjével, 8 db közepes sampinyon gomba, 1 zellergumó, 1 citrom, 2 evőkanál liszt, 1 - 2 dl fehérbor.
A sertésszeletet kikalapáljuk, félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk és mindkét oldalát megszórjuk a reszelt sajttal.... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve; (ha rizs) gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal
mirepoix (mörpoá) = megtisztított és felkockázott sárgarépa, zellergumó, valamint póréhagyma keveréke (a hagyományos francia konyha [le grand Cuisin] egyik fontos segédanyaga; kiegészíthető még petrezselyemgyökérrel, pasztinákkal, valamint petrezselyemmel ... |
|
|
|
|
|
|
|
BORJÚRAGU LEVES
Hozzávalók: 25 dkg borjúhús, 25 dkg borjúcsont, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 1 kis fej kelkáposzta, 4-5 goma, 1 fej hagyma, 1 zöldpaprika, só, bors, olaj, citromlé
A csontot főni tesszük a hagymával, zöldpaprikával és pár szem borssal. A borjúhúst apróra vágjuk, a megtisztított zöldséget és a gombát, a kelkáposzta sá... |
|
|
|
|
|
|
|
... puhára, ropogósan fogyasztjuk. A pikáns ízek kedvelői egy kis chilit adhatnak hozzá.
Tavaszi kínai saláta
Hozzávalók:
póréhagyma, kígyóuborka, retek, zellergumó, friss sárgarépa. Az öntethez: kb. 5 cm friss gyömbér (vagy egy kávéskanál szárított gyömbérpor), 1 narancs leve, 1 citrom leve, 1 evőkanál méz, egycsipetnyi fehérbors. A díszítéshez: 2-3 ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
40 dkg kelkáposzta, 20 dkg zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olívaolaj, só, darált bors, 1 zöldségleves kocka, 3 közepes méretű burgonya, őrölt szerecsendió, 1 dl tejszín.
Elkészítése:
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy fazékban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Tegyük hozzá a kis darabokr... |
|
|
|
|
|
|
|
Zelleres-zsályás püré endíviasalátával
Hozzávalók:
75 dkg zellergumó, fél deci zöldségleves, endíviasaláta, só, bors, zsálya, barnakenyér-szeletek, balzsamecet
Elkészítése:
A zellert felkockázzuk, olajon megpároljuk, hozzáöntjük a levest, és tíz percig főzzük. Ezután pürésítjük, sóval, borssal, egy kis apróra vágott zsályával ízesítjük. A... |
|
|
|
|
|
|
|
... nyárra.
Házi vegeta
Hozzávalók:
1-1 kg sárgarépa, petrezselyemgyökér, kimagozott paprika (piros, fehér), 20-20 dkg karfiol, paradicsom, vöröshagyma, karalábé, 40 dkg zellergumó, 2 nagyobb fej fokhagyma, egy csomó petrezselyemzöld, 1 csomó zellerzöld, fél kg só. Ez kb. 6 db 7 dl-es üvegre való mennyiség. A zöldségeket alapos tisztítás után a zöld le... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók (kb. 5 liternyi leveshez): 2,5 liter víz, 50 dkg. pulykamell-filé (esetleg csirkemell-filé), 50-60 dkg. sárgarépa, 40 dkg. petrezselyemgyökér, 1 db. paszternák, kb. 15-20 dkg. zellergumó, 15 dkg. karfiol, 1,5 kg. burgonya, olaj, nyers vegeta, pici só, ízlés szerint néhány szem egész bors.
Előkészítése: a húst apró (kb. 1 cm-es) kockákra vágjuk, h... |
|
|
|
|
|