|
|
|
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 15 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 2 tojás, 5 dl tej, 50 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 2 nagy őszibarack, 2 dl őszibaracklé.
Elkészítése:
A lisztet, a sütőport, a citrom reszelt héját, csipetnyi sót és a porcukrot összedolgozom. Egy közepes nagyságú tepsit 10 deka vaj... |
|
|
|
|
|
|
|
A kisiskolások többségénél az étkezések egy része az iskolában zajlik, de a reggeli biztosítása mindenképp a szülő feladata. Kívánatos lenne, hogy egy gyerek se induljon el éhesen az iskolába. Fontos, hogy a reggeli legyen tápláló, tartalmazzon gabonaféléket, pl. kenyeret, pékárut (ha lehet, teljes kiőrlésű lisztből készülteket), felvágottat, sajtot vagy tojást, vagy joghurtot, kef... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
2 db tojásfehérje,
csipetnyi borkősav,
1 dl méz (melegített, hogy jól folyós legyen),
4 dl kukorica-, vagy zabpehely,
1 dl apróra vágott datolya,
1 dl apróra vágott dió,
1 teáskanál vanília.
Verjük habossá a tojásfehérjét. Adjuk hozzá a csipetnyi borkősavat és verjünk kemény habot belőle. Vékony sug... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
4 dl natúr, fehérítetlen liszt,
1 evőkanál sütőpor,
1/2 teáskanál só,
0,5 dl főzőmargarin,
1 evőkanál reszelt narancshéj,
1 evőkanál reszelt citromhéj,
1,5 dl puhára főtt krumpli, hámozva és áttörve (püré),
0,5 dl méz,
1 dl (kb.) tej.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport ... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
2,5-2,5 dkg mazsola és darált dió
5 cl rum
5 szelet kenyér
2,5 liter tej
5 golden alma
4 tojás
só
1 citrom (reszelt héja)
5 dkg liszt
10 dkg cukor
a forma kikenéséhez vaj
ELKÉSZÍTÉS
A mazsolát 20 percre a rumba áztatjuk. A kenyérszeletek héját levágjuk, a belsejüket ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg zsír vagy sütő
337; margarin
33 dkg liszt
1 tojás + 1 sárgája (a fehérjét megtartom a tészta tetejére)
˝ teáskanál só
3 evő kanál cukor
50 ml (4 evőkanál) tej vagy hideg v... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Almatöltelék:
3 valamilyen fajta alma (én egy fajtából csináltam)
1/3 csésze cukor (én bögrével mértem és elegendő lett a tészta)
1/4 csésze liszt
1/4 teáskanál őrölt fahéj
Az almákat hámozd meg, magozd ki és vékonyan szeleteld fel. Egy tálban keverd össze a cukrot, lisztet és fahéjat. Az almát tedd egy nagyobb tálba és öntsd rá a lis... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
11 dkg lágy, sózatlan teavaj,
17 dkg barna cukor,
13 dkg méz,
2 db tojás,
9 dkg korpás búzaliszt,
1 teáskanál sütőpor,
1/2 teáskanál só,
8 dkg natúr (nem cukrozott) kókuszreszelék,
6 dkg apróra metélt dió (pekándió),
8 dkg előfőzött zab (vagy rizs),
1,9 liter zsírszegény fagyasztott vaníliás j... |
|
|
|
|
|
|
|
... reteslapok
sziruphoz:
1 1/2 kilo cukor
1 citrom
3 pohar viz
1. Leforrazuk a mandulabelet es lehuzzuk a hejat.
2. Ledaraljuk a mandulabelet es a
diobelet majd egy talban osszekeverjuk az
egy csesze cukorral es a fahejjal.
3. Felolvasztjuk a margarint.
4. Leteritunk 5-7 lapot egymas kozott jol bekenve a margarinnal... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
25 dkg mascarpone, 25 dkg babapiskóta, 4 tojássárgája, 3 tojásfehérje, 8 dkg finom kristálycukor, 0,6 dl tej, 3,5 dl hideg feketekávé, 1 evőkanál kakaópor
Tűzálló tálban habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral. Ha könnyű és krémes, hozzáadjuk a tejet és kikeverjük. A tálat forrásban lévő víz fölé helyezzük, és gőz fölött addig keverjük, amíg a... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
2 citrom
22,5 dkg vaj
22,5 dkg rétesliszt
7,5 dkg cukor
4 tojás
15 dkg étcsokoládé
só
a forma kikenéséhez vaj és liszt
A öntethez
2 citrom
1 evőkanál kukoricakeményítő
5 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉS
A felfújthoz a citromok héját lereszeljük, levüket kinyomjuk. Mély tálb... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 dkg vaj, 1 liter zöldségleves kockából, 1,5 dl fehérbor, 5 ek. olaj, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 csomag vegyes aprított zöldfűszer (petrezselyem, kapor, kakukkfű, bazsalikom), 2 ek. citromlé.
Előkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, egynegyedét gyufaszálnyi csíkokra ... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
40 dkg étcsokoládé
30 dkg margarin
20 dkg cukor
6 tojásfehérje
5 dkg kakaó
5 dl tejszín
5 dl cherry likőr
50 dkg cseresznye (kimagozott)
A sziruphoz:
10 dkg cukor
A tálaláshoz:
50 dkg mascarpone (vagy tejszínkrémsajt)
ELKÉSZÍTÉS
A csokoládét és a margarin ... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
22,5 dkg piskóta
10 dkg étcsokoládé
7,5 dkg margarin
2 evőkanál tortadara
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A piskótát szétmorzsoljuk, majd robotgéppel simára dolgozzuk. A csokoládét apróra tördeljük, és vízgőzben megolvasztjuk. Mély tálban a piskótát az olvasztott csokival és a marg... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
2,5 dl tej, 1/4 kocka élesztő, 20 dkg liszt, 15 g cukor, 1 citrom vagy narancs reszelt héja, 1 csipet só, 1 tk. fahéj, 1/2 dl repceolaj, 4-5 db közepes méretű alma.
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot és az élesztőt. A lisztet, a maradék cukrot, a sót, a reszelt gyümölcshéjat és a fahéjat egy tálban összekeverjük.... |
|
|
|
|
|
|
|
...8 személyre
HOZZÁVALÓK:
A habgaluskákhoz:
8 tojásfehérje
6 dkg cukor
1 liter zsíros tej
só
A mártáshoz:
12 dkg étcsokoládé
6 dkg cukor
6 tojássárgája
2 kávéskanál őrölt fahéj
A díszítéshez:
csokoládéreszelék
ELKÉSZÍTÉS
A tojásfehérjékből csipetn... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
50 dkg ricotta sajt
2,5 dkg fenyőmag
2,5 dkg mazsola
15 dkg cukrozott gyümölcs
1 dl tejszín
10 dkg cukor
1 citrom (reszelt héja)
2 evőkanál liszt
őrölt fahéj
4 tojás
zsemlemorzsa
olaj, a sütéshez
A tetejére:
porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A ricottát szitába rakju... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 ananászkonzerv (körszeletes)
1 piros színű grépfrút
friss mentalevél
A zseléhez:
8 dkg agar-agar por
50 dkg cukor
A krémhez:
8 dkg agar-agar por
10 dkg cukor
2,5 dl kókusztej
7,5 dkg kandiscukor
3 tojás
7 kávéskanál vaníliaaroma
ELKÉSZÍTÉS
A kocsony... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 kész piskótatorta
15 dkg egzotikus gyümölcskonzerv
3-3 banán, kivi és narancs
1 ananászkonzerv
10 dkg kis kockákra vágott aszalt vagy cukrozott gyümölcs
4 evőkanál likőr
6 dkg cukor
1 liter főzőtejszín
A habhoz:
5 tojásfehérje
10 dkg porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A friss gyü... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
10 dkg gesztenye (mirelit, massza)
1 dl tej
5 dkg vaj
4 nagy tojás
25 dkg étcsokoládé
1 evőkanál kakaó
1 evőkanál rum
1 tasak vaníliáscukor
5 cl erős kávé
A díszítéshez:
tejszínhab
ELKÉSZÍTÉS
A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten felolvasztjuk, villával összetörjük, ... |
|
|
|
|
|