|
|
|
... maradhat).
A paprikákat mosni, vékonyabb csíkokra felvágni, vagy csak félbe elvágni, a magházat eltávolitani. A fenti hozzávalókat felforralni, a fehérhúsú paprikát 15 percig főzni a szirupban, a piroshúsú paprikát 10 percig főzni. Ahogy megfőttek rakjuk az üvegekbe, mindig beborítani az üvegeket míg tele nem lesznek. Amikor tele van az üveg a forrásba levő szirupot rá... |
|
|
|
|
|
|
|
... élesztő
Elkészítés:
A szőlőt megmossuk, leszemezzük. A cukrot a vízbe keverjük, felforraljuk. Beletesszük a szőlőszemeket, levesszük a tűzről, és 5 percig állni hagyjuk. A szirupban hagyjuk kihűlni, majd lecsepegtetjük.
A tésztához a tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük, majd váltakozva hozzáadjuka a tejszínt, az olajat, a 3 evőkanál bort é... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... egy lábosban picit karamellizálom, majd felöntöttem fél deci
vízzel, és hagyom sziruposodni egy picit. Utána beleforgatom a szilvákat,
pár percig így kevergetem, forgatom a szirupban a gyümölcsöt, majd
felöntöm a maradék deci vízzel. Sózom, borsozom, belekeverem a fahéjat, és közepesen erős lángon
felforralom. Hozzáadom a bort is, és ha megjelennek az első ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kimagozom.
A cukrot egy lábosban picit karamellizálom, majd felöntöttem fél deci vízzel, és hagyom sziruposodni egy picit. Utána beleforgatom a szilvákat, pár percig így kevergetem, forgatom a szirupban a gyümölcsöt, majd felöntöm a maradék deci vízzel.
Sózom, borsozom, belekeverem a fahéjat, és közepesen erős lángon felforralom. Hozzáadom a bort is, és ha me... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Ladányi Mihály
Kapcsolatok
Nem, a Nagy Szerelem nem létezik.
Csak álmok egymásról és tévhitek.
Csak szer, mit ön-bajára két beteg
édes szirupban oldva megiszik.
S mikor az őszből ránk rozsda pereg,
és ágyékunk hideg, csorba edénye
alatt a tűznek se heve, se fénye,
csak akkor nyújtunk őszintén kezet.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... közben nem fogyasztunk szilárd táplálékot.
A Neera szirup természetes növekedésű fáinak életereje élénkíti szervezetünk saját meg-fiatalító
Ásványi anyag összetétel 1000g szirupban:
Vas: 20mg
Mangán: 45mg
Cink : 55mg
Magnézium: 150mg
Nátrium: 370mg
Kalcium: 1800mg
Kálium: 2700mg
A Neera ital a Neera szirup, frissen facs... |
|
|
|
|
|
|
|
... kivéve, ahol a recept így írja elő -, hanem csak a gyümölcs tetejére tegye, és az üveg felbontása után ezt a réteget távolítsa el. Célszerű a tartósítószert egy kevés rumban, alkoholban, szirupban vagy ecetben feloldva önteni a befőtt, savanyúság stb. tetejére. A lekötésre használt celofánt alkohollal, rummal vagy tiszta vízzel megnedvesítve feszítsük az üveg szájára, mindig dupla... |
|
|
|
|
|
|
|
... vele. Ugyanígy készül a lekvár, csak a gyümölcsöt nyersen átpasszírozzuk.
Feketeáfonyadzsem
A kiválogatott, ép, teljesen érett fekete áfonyát addig főzzük az elkészített szirupban, míg a kellő sűrűséget eléri. A szirupot 1 kiló áfonyára számított 75 deka cukorból, ¼ liter vízből ¼ liter vörösborból hólyagosodásig főzzük. A dzsemet melegen üvegekbe t... |
|
|
|
|
|
|
|
... kivéve, ahol a recept így írja elő -, hanem csak a gyümölcs tetejére tegye, és az üveg felbontása után ezt a réteget távolítsa el. Célszerű a tartósítószert egy kevés rumban, alkoholban, szirupban vagy ecetben feloldva önteni a befőtt, savanyúság stb. tetejére.
Lezárás
A lekötésre használt celofánt alkohollal, rummal vagy tiszta vízzel megnedvesítve feszítsük az ü... |
|
|
|
|
|
|
|
... hagyma, 3 kanál olívaolaj, só ízlés szerint. 1/2 evőkanál köménymag, 1 kávéskanál gyömbér, 1 kávéskanál koriander, 1/2 kávéskanál édes paprika, 1 csipet sáfrány, 2 gerezd fokhagyma, 2 db szirupban eltett citrom (cukros szirupban tartósítva), 1 citrom leve, 10 dkg olajbogyó, 2 csésze rizs, zöldpetrezselyem
Mozsárban összetörjük az összes fűszert. Serpenyőbe helyezzük a m... |
|
|
|
|
|
|
|
... olvasztunk, amelyet egyenletesen elosztunk. A palacsintákat egyenként kisütjük, majd mocsári hamvasszederből készült dzsemmel tálaljuk.
Tomates enteros en almibar (egész paradicsomok szirupban)
Hozzávalók:
6 db fürtös paradicsom
2 csésze víz
6-7 kanál cukor
fahéj
A vízzel, a cukorral és a fahéjjal könnyű szirupot főzünk, s a vég... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 kk. szalicil.
1 kg apró gyümölcshöz mindig 1.5 - 2 dl víz, és 50-75 dkg cukor kell.
Elkészítése:
A gyümölcsöt megtisztítjuk, kimagozzuk, a szirupban felfőzzük, és kiszedve üvegekbe rakjuk, a szirupot tovább főzve sűrűbbé tesszük, és hidegen a gyümölcsre öntjük. (Abban az esetben, ha a gyümölcsnek sok leve volna, a szirupot naponta 3 ízbe... |
|
|
|
|
|
|
|
... addig hagyjuk hűlni, amíg még folyékony marad. (A forró szirup ugyanis összerántja, és megsötétíti az ibolyát.)
Ekkor csipesszel egyenként megfogjuk, és megforgatjuk a virágokat a szirupban, majd porcelántányérra tesszük száradni
őket.
Fagyasztott ibolya
Üdítőitalokhoz jégkockatartóban fagyaszthatunk ibolyát, de ha tele tesszük vízzel, a virág felszáll ... |
|
|
|
|
|
|
|
... mogyoróolaj, 12,5 dkg marhahús, 4 szál újhagyma, 10 dkg kelkáposzta, 1/2 - 1/2 piros és zöld húsú paprika, 1 liter zöldségleves (lehet kockából), 1 ek szilvaszósz, 1-1 ek hoisin és szójaszósz, 1 szirupban eltett gyömbérdió - aprítva, 5 dkg beáztatott üvegtészta
Dörzsöljük el a fokhagymát a sóval, forrósítsuk fel a mogyoróolajat a wokban, pirítsuk meg benne a fokhagymát,... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg liszt, bő 1 dl langyos tej, 1/2 kocka, élesztő, 1 csipet só, 1/2 ek cukor
A töltelékhez: 1-1 ek szezámolaj, 12,5 dkg darált hús, 1/2 fej felaprított vöröshagyma, 1 felaprított, szirupban eltett gyömbérdió, 2 ek felaprított dió, 1 késhegynyi ötfűszerpor, 1 ek szójaszósz, 1 ek hoisinszósz, néhány csepp ecet, só szecsuani bors
A lisztből a többi hozzávalóval dagas... |
|
|
|
|
|
|
|
... szükséges idő: kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 850 kcal
Illik hozzá egy csésze tea
Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött kelt tészta, 2 ek sertészsír, 12,5 dkg datolya, 5 dkg szirupban eltett gyömbérdió, 5 dkg sós mogyoró, 1 ek ecet, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 1/2 kk curry, 1 csipet só
A tésztát hagyjuk megkelni, majd nyújtsuk ki és vágjunk belőle négyze... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 kk. szalicil.
1 kg apró gyümölcshöz mindig 1.5 - 2 dl víz, és 50-75 dkg cukor kell.
Elkészítése:
A gyümölcsöt megtisztítjuk, kimagozzuk, a szirupban felfőzzük, és kiszedve üvegekbe rakjuk, a szirupot tovább főzve sűrűbbé tesszük, és hidegen a gyümölcsre öntjük. (Abban az esetben, ha a gyümölcsnek sok leve volna, a szirupot naponta 3 ízbe... |
|
|
|
|
|
|
|
... csikokra vágva és a narancs kinyert leve meg egy kevés narancslikőr és egy pici tejszín.
10 dkg kristálycukor
A jól megmosott gyümölcsök héját csikokra vágom, a cukros narancsleves szirupban puhára párolom, majd a végén csepegtetek bele tejszínt és egy kis likőrt is. A kisűlt ananász karikák mellé mártásnak kínálom.
Nagyon különleges, egzotikus vendégváró. Róz... |
|
|
|
|
|
|
|
Ladányi Mihály:
KAPCSOLATOK
Nem, a Nagy Szerelem nem létezik.
Csak álmok egymásról, és tévhitek.
Csak szer, mit ön-bajára két beteg
édes szirupban oldva megiszik.
S mikor az őszből ránk rozsda pereg,
és ágyékunk hideg, csorba edénye
alatt a tűznek se heve, se fénye,
csak akkor nyújtunk őszintén kezet.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... megkenjük vele a muffin tetetjét és oldalát.
8 dkg csokoládét összeaprítunk. 20 dkg cukrot és 1 dl vizet erős lángon 1-2 perc alatt szirupszerűre főzünk. A csokoládédarabokat a szirupban kevergetve megolvasztjuk. Rászitáljuk a kakaóport, és belekeverjük.
A muffint azonnal bevonjuk a forró mázzal, és száradni hagyjuk. Hűvös helyen legalább 12 órán át állni ha... |
|
|
|
|
|