|
|
|
...-
Osváth Ilona [Ilike]
Magolt meggyet tettem el.Lecukrozom,három nap kevergetem.Nagyon kevés tartósitóval meghintem.Negyedik napon üvegekbe rakom,lekötöm.Évekig megáll.A megmaradt levet likörök készitéséhez használom fel.Szép napot,köszönöm a lehetőséget,hogy megoszthattam veletek ezt a mamámtól tanult eltevési ... |
|
|
|
|
|
|
|
... hoz.
Minden forró étel a beleket rontja,
Legyen mindenkinek hát erre is gondja.
Káros még savanyut rézedénybe tenni,
Ugorkát rézpénzzel szép zöldre festeni;
Mert a savanyuság rézből mérget fejleszt;
Sokan életökkel is megfizették ezt.
Savanyít az ecet, ha bőven élvezed,
Így a méz, cukor is rontja gyomrod, beled
Festett cukorral már tört... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... Kolumbusz harminc napnál is tovább tartó útján azért nem
volt skorbutos megbetegedés, mert hajóraktárosa, Amerigo Vespucci, akiről
később Amerikát elnevezték, nagy mennyiségű savanyuságot vételezett
mindhárom hajójukra. Vespucci tehát kétszer is hozzájárult Amerika
felfedezéséhez: egyszer, mint savanyúság kedvelő hajóraktáros, egyszer
pedig, mint kapi... |
|
|
|
|
|
|
|
... köszönhetjük. Kolumbusz harminc napnál is tovább tartó útján azért nem volt skorbutos megbetegedés, mert hajóraktárosa, Amerigo Vespucci, akiről később Amerikát elnevezték, nagy mennyiségű savanyuságot vételezett mindhárom hajójukra. Vespucci tehát kétszer is hozzájárult Amerika felfedezéséhez: egyszer, mint savanyúság kedvelő hajóraktáros, egyszer pedig, mint kapitány. Mikor Vesp... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...olasz
Hozzávalók:
2 liter ecet
1 / 2 liter víz
3 babérlevél
300 gramm sárgarépa
300 gramm karfiol
200 gramm uborka
200 gramm zöldbab
100 g zöldborsó
200 gramm zeller
3 hagyma
1 / 2 teáskanál bors
3 evőkanál só
3 evőkanál cukor
elk:
a megtisztitott zöldségeket tettszés szerinti formára vágom... |
|
|
|
|
|
|
|
... köszönhetjük. Kolumbusz harminc napnál is tovább tartó útján azért nem volt skorbutos megbetegedés, mert hajóraktárosa, Amerigo Vespucci, akiről később Amerikát elnevezték, nagy mennyiségű savanyuságot vételezett mindhárom hajójukra. Vespucci tehát kétszer is hozzájárult Amerika felfedezéséhez: egyszer, mint savanyúság kedvelő hajóraktáros, egyszer pedig, mint kapitány. Mikor Vesp... |
|
|
|
|
|
|
|
...
A csak sóval, esetleg sóval és fűszerekkel történő tartósítás különböző módszereit itt nem tárgyalom. A most részletezésre kerülő tartósítási módok elsősorban a marinálásnak mondott eljárásokat részletezik, de tartalmazzák az ecetes gombasavanyúság készítésének más módszereit is. A tartósítás során szerepelhet az étolaj is. A módszer minden esetben tartalmazza a hőkezelés /st... |
|
|
|
|
|
|
|
A savanyú káposzta - a tél olcsó C-vitamin-forrása
"Nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják.
A tartósítás során jótékony tejsavbaktériumok keletkeznek
A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a tejsavas erjesztés, me... |
|
|
|
|
|
|
|
A savanyú káposzta
A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, melyből átlagosan 7-8 kg-ot fogyasztunk évente. A fejeskáposzta a világ egyik legfontosabb zöldségféléje, az évente termő zöldségmennyiség 10%-át ez teszi ki.
C-vitamin-tartalma igen magas, 20 mg/100 g, és ezt savanyítás után is megőrzi. Jól tudta ezt James Cook, aki savanyú káposztával óvta hajósa... |
|
|
|
|
|
|
|
A savanyú káposzta számos betegség ellen véd
A savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin-forrása. De nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják.
A tartósítás során jótékony tejsavbaktériumok keletkeznek
A káposzta tartósításának ősidők óta... |
|
|
|
|
|
|
|
...
ÉLETMÓD, EGÉSZSÉGES TEST
- Cédrus fáját nyakban hordjuk, ágával füstöljünk, magját, olaját fogyasszuk, tejét igyuk
- Tiszta, élő vizet igyunk, ősforrás közelében éljünk
- Ne csomagoljuk be a vizet és az ennivalót
- Úgy együnk, ahog... |
|
|
|
|
|
|
|
Dobradinha empanada com molho tártaro
1 adag 490 cal
600 pacal csíkokra vágva
Só ízlés szerint
citromlé
1. 5 csésze búzaliszt
3 tojás felvert
1 . 5 csésze zsemlemorzsa
Olaj a sütéshe... |
|
|
|
|
|
|
|
Szervusz Irénkém!
Jelentkezem egy kis üdvözlésre.Kevesebb időm jut rá mint télen ,és korán tavasszal,bár nem mentegetőzöm,az igazsághoz több minden tartozik.Annyi biztos hogy nagyon sokat foglalkoztam sajnos a kerttel ,és azért sajnos mert ennek ellenére ,és az elhasznált nagy mennyiségű drága víz ellenére ki égett a paradicsom nagy része.Most hogy mérséklődött az állati afri... |
|
|
|
|
|
|
|
Kaldeneker György: Zöldséglekvárok (chutney)
Hogy mi is az a chutney?
A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint:
Chutney: indiai eredetű étel, zöldségekből, gyümölcsökből készített, erős fűszerezésű ízesítő. Inkább hasonlít egy erősen fűszerezett befőtthöz. Igen népszerű Amerikában és Kanadában. Az eredeti indiai chutney sokkal fűszeresebb és erő... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók
1-2 burgonya
1 Közepes vöröshagyma (apróra vágott)
5 Teáskanál savanyúság (apróra vágott)
10 dkg sonka (apróra vágott)
2 tojás
6 Tk majonéz
1 Teáskanál só
1 Teáskanál bors
a burgonyát héjában megfözöm , lehuzom a hját és kis kockákra felvágom .
hozzáadom a hagymát,
a tojást is felkockázom , a savanyút... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók
30 literes edényhez
12,5 l víz
7,5 dl 20%-os ecet
65 dkg ( nem jódos ) só
1,2 kg cukor
6 dkg egész feketebors
5 g babérlevél
15 g mustármag
15 g koriandermag
35 g timsó|... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók
bárányhús - 600 g
savanyúság ( uborka ) - 3 db
hagyma - 2 db
Burgonya - 10
babérlevél - 1 db
paradicsompüré - 2 evőkanál
só ízlés szerint
őrölt fekete bors ízlés szerint
olaj
a húst, a hagymát, a répát csikokra felvágom , az uborkát lereszelem... |
|
|
|
|
|
|
|
Savanyú a káposzta
Volt már veled olyan, hogy a hűtőben (neadjisten a kamrában lévő nagy káposztásbödönben) várakozó káposztára jártál, fejed hátrahajtva engedted nyitott szádba a világos káposztacsíkokat, hogy aztán szemedet a savanyúságtól összehúzva rágcsáld a mennyei mannát? Ha igen, te is a savanyú káposzta rajongóinak táborát gyarapítod.
A savanyú ká... |
|
|
|
|
|
|
|
A savanyúság jótékony hatása az egészségre
A téli időszak ínyencségei többet jelentenek, mint plusz ízt a konyhában, az asztalon. A savanyúságoknak ugyanis jótékony hatásuk van a szervezetre.
Éppen ezért egyre tö... |
|
|
|
|
|
|
|
...-
Hegedüsné Erzsi [Böbe]
BURGONYÁS LÁNGOS
(18-20 db.)
HOZZÁVALÓK:
1 kg liszt,
30-40 gr. burgonyapüré pehely,
7-8 dl. viz,
30 gr. élesztő,
30 gr. só,
20 gr. cukor.
Az élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl cukros vizben. Közben a burgonyapelyhet feloldjuk a maradék langy... |
|
|
|
|
|