|
|
|
A misztikus gyógyító: a bodza
Natursziget 2010. június 28.
Európa-szerte varázserővel ruházták fel és titokzatos hagyományok övezték a bodzát, míg gyógynövényként való használata szinte az emberiséggel egyidős gyakorlat. Gyógyhatásainak se szeri se száma, a talajt is javí... |
|
|
|
|
|
|
|
A bodza (Sambucus) (népies nevei: bocfa, csete, fái bodza, fekete bodza) egyes rendszertanokban a pézsmaboglárfélék (Adoxaceae) családjának egyik növénynemzetsége. Mások a loncfélék (Caprifoliaceae) családba sorolják, és vannak, akik a bodza és a bangita (Viburnum) nemzetséget a bodzafélék (Sambucaceae) családjába vonják össze. Az egyre elfogadottabb APG osztályozás több korábbi cs... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
HOZZÁVALÓK:
- vödör, vagy hordó, aminek zárható a teteje (az enyém 23 literes)
- 10 liter víz
- 10 gramm borkénpor
- 10 g timsó (ezt én patikában rendeltem)
- 10 g citromsav
- 15 g Natrium-benzoát
- 1,2 liter 10%-os ecet
- 1 kg kristálycukor
- 1/2 kg só
- 10 g egész feketebors
- 1 tasak babérlevél
... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
- vödör, vagy hordó, aminek zárható a teteje (az enyém 23 literes)
- 10 liter víz
- 10 gramm borkénpor
- 10 g timsó (ezt én patikában rendeltem)
- 10 g citromsav
- 15 g Natrium-benzoát
- 1,2 liter 10%-os ecet
- 1 kg kristálycukor
- 1/2 kg só
- 10 g egész feketebors
- 1 tasak babérlevél
- 1 cso... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Ecetes-boros alma
Alapadag: Egészséges, egyforma nagy piros jonatán (vagy idared) alma, tetszés szerinti mennyiségben, az áztató levéhez l-enként 3 g citromsav (gyógyszertárban kapható), kilogrammonként 5 egész fekete bors, a felöntő léhez l-enként 1 dl száraz fehérbor, 0,5 dl 10%-os ecet, 5 dkg cukor, 1,5 dkg só, kilogrammonként 8-9 nagy fokhagymagerezd.
Elkészítése... |
|
|
|
|
|
|
|
..."55 kérdés és válasz a Titanicról
1. Miért építették a Titanicot?
A Titanicról ugyan főként azt tudjuk, hogy gazdag és híres embereket szállított Európa és az Egyesült Államok között, a hajó azonban több célt is szolgált:
1. brit és amerikai postaküldemények szállítása - a hajó teljes neve "Királyi Postahajó" (Royal Mail Ship - RMS Titanic) volt;... |
|
|
|
|
|
|
|
Európa-szerte varázserővel ruházták fel és titokzatos hagyományok övezték a bodzát. Gyógyhatásainak se szeri se száma, finom illatú, sőt, fogyaszt és ránctalanít is!
A germánok a bodzát szent növényként tisztelték és Holle (Freya) asszonynak a családi... |
|
|
|
|
|
|
|
..."Az, hogy a boros ételek Orbán napjához kapcsolódnak, nem véletlen, hiszen Orbán nem csak védőszentje volt a bortermelőknek, kádároknak, méhészeknek, de az utolsó fagyosszent is, aki meghatározta az őszi szüret gazdagságát. Szőlőhegyi körmenetek, engesztelő imák, borfejtések és vigasságok egyik kedvelt étele volt a vörösboros marhapörkölt, vagy ha krumplival együtt főzték, a pin... |
|
|
|
|
|
|
|
Osztrák menü: sütőtökleves és sváb nokedli
Az osztrák hegyekben nemcsak síelhetsz, hanem a hüttékben a helyi fogásokat is megkóstolhatod. A Ski amadé régióban az osztrák specialitások közül például sütőtökkrémlevest és sváb sajtos galuskát is kínálnak. Most megmutatjuk, hogyan kell elkészíteni ezeket.
860 km sípálya, 270 felvonó, 25 telepü... |
|
|
|
|
|
|
|
... Befőzési tanácsok
=================
A befőzés megkezdése előtt mindent gondosan készítsünk elő. Vegyük
számba, hogy mire lesz szükségünk: befőző lábasra, tálra, fakanálra,
merőkanálra - esetleg gyümölcspasszírozóra -, tiszta üvegekre,
tetőkre, celofánra vagy pergamenpapírra, gumig... |
|
|
|
|
|
|
|
Zölddinnye-savanyúság
.....................
Csak egészen apró, legfeljebb 5-6 cm átmérőjû sárga- vagy görögdinnyéket
vásároljunk. Nagyobb darabokat igen nehéz az üvegekben elhelyezni.
Mossuk, keféljük jól le, a szár- és virágmaradványokat távolítsuk el.
Több helyen szurkáljuk meg rozsdamentes villával vagy kihegyezett
tiszta fapálcik... |
|
|
|
|
|
|
|
Zöld paradicsom
...............
Mindig van egy bizonyos hányada a paradicsomnak, amely még hosszú ősz
esetén sem érik be. Ezt kár kint hagyni a kertben, hiszen önmagában
vagy szeletelve, más zöldséggel együtt, finom savanyúság készíthető
belőle. A kis bogyójú - talán legjobb a hosszúkás San Marsano -
fajtát dolgozzuk így fel. Az... |
|
|
|
|
|
|
|
Zöld paradicsom édes-savanykásan
................................
A zöld paradicsom kisebb bogyóit mossuk meg és kissé vágjuk ki a
kocsányrésznél. Néhány helyen szurkáljuk meg rozsdamentes villával
vagy kihegyezett tiszta fapálcikával. Tegyük be egy tálba, 2 evőkanál
sóval keverjük többször át, takarjuk le, és egy éjszakán át hagyjuk
álln... |
|
|
|
|
|
|
|
Piros káposztával töltött paprika
.................................
Hazánkban kedvelt savanyúság. A fehér húsú, az ecetes paprikánál
ismertetett fajtájú, nem csípős paprikát mossuk meg, vágjuk ki a
csumáját, a magházát. A piros káposztát tisztítsuk meg a néhány hibás
és szennyezett levelétől, majd éles, hegyes késsel szedjük ki a
tor... |
|
|
|
|
|
|
|
...-
Máthé Györgyné Rozália [Huga...
2949: úrógombóc
Idő: 90 perc
Kategória: Desszertek
Felkerülés dátua: 2010-06-05
Hozzávalók
* 50 dkg túró
* 2 tojás
* 2 evőkanál búzadara
* 1 evőkanál liszt
* 1 csipet só
* kevés zsemlemorzsa és olaj
Öntethez:
* 1 doboz te... |
|
|
|
|
|
|
|
...-
Juhászné Szunyogh Mária [Mar...
{{{Törölt hozzászólás!}}}
Klári Bartal küldte a TVN.hu-n
.
*Nagy szalonnahatározó***
** **
*Együk vagy főzzünk vele? Nyersen, füstölve vagy főtten? Melyik mire jó?** *
*Nagy szalonnahatározónk segít eligazodni a zsírrétegek között, és az is
kiderül, ... |
|
|
|
|
|
|
|
Fedezzük fel újra a szódabikarbónát!
A mindennapi életben az étkezési szódabikarbónát élelmiszerüzletekben árusítják, de a sütőporok és fogkrémek alkotórészeiként is találkozunk vele.
Bizonyára kevesen tudják, hogy e régóta használatos szernek hányféle felhasználási lehetősége van a mai, modern háztartásokban is.
Kémiai neve nátrium-hidrogén-karbonát (Na... |
|
|
|
|
|
|
|
Téli vitaminbomba: cékla
A cékla nemcsak kiváló savanyúság ételekhez, hanem megfelelő mennyiségben jó adag vitamin a szervezetnek.
Egészségre gyakorolt hatásai régóta ismertek. Már az asszírok és a rómaiak is használták fogyasztásra és lázcsillapításra. Európa északi területeire a... |
|
|
|
|
|
|
|
...- 10 liter víz
- 10 gramm borkénpor
- 10 g timsó (ezt én patikában rendeltem)
- 10 g citromsav
- 15 g Natrium-benzoát
- 1,2 liter 10%-os ecet
- 1 kg kristálycukor
- 1/2 kg só
- 10 g egész feketebors
- 1 tasak babérlevél
- 1 csokor kapor
Kímértem 10 liter hideg vizet a hordóba, majd mindent lemérve beleszórtam. Fakanállal ... |
|
|
|
|
|
|
|
A savanyú káposzta számos betegség ellen véd
[origo]|2011. 01. 19.,
A savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin-forrása. De nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják.
A tartósítás során ... |
|
|
|
|
|