|
|
|
... maréknyit tegyünk félre belőle. A maradékot tegyük egy tálba, csorgassuk meg citromlével, szórjuk meg porcukorral, majd kézi mixerrel pürésítsük. Passzírozzuk át finomlyukú szitán, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba. Az átpasszírozott szószba keverjük a félbevágott és félretett eperszemeket. Tálaláskor hajtsuk félkör alakba a megtöltött palacsintákat, két darabot tegyünk egymás... |
|
|
|
|
|
|
|
... színe magától alakult ki az idő hatására. Az apacsok főleg spirálfonatú technikával dolgoztak, de a vizeskorsót láncfonattal készítették, s utólag pinyongyantával kenték be kívül-belül. A magok leverésére sávolyfonatú cséphadarót használtak. (A kép jobb alsó sarkában látható)
... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... szolgálatok bevetése a kellemetlen embercsoportok ellen;
-elszegényítés, éhínség,
-a föld megszerzése a szegény országokban, rontva ezzel a helyi önfenntartás esélyeit;
-olyan magok használatának ráerőltetése a szegény országok parasztjaira, amelyekből csak olyan növények termeszthetők, amelyek magjai alkalmatlanok a továbbtermesztésre;
-környezetszennyezés... |
|
|
|
|
|
|
|
... pillanatában a csillagban anynyira magas volt a hőmérséklet, hogy létrejöhettek olyan nehéz fémek is, mint a vas, az arany vagy az ólom. Annyi energia keletkezett itt, hogy rendkívül nehéz atommagok is létrejöhettek. Úgy azonban, ahogy a túl nagy homokvár is elkezd összeomlani, ezek a magok sem állandók, nem stabilak és egy bizonyos idő elteltével szétesnek - más szavakkal, ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... teleket a csírafogyasztásnak köszönhették
Nemcsak télen és tavasszal, hanem az egész év folyamán hozzáférhető az a vitaminforrás, s néhány ételben kimondottan kiemelkedik az íze. A magok csíráztatása egyáltalán nem új keletű. A kínaiak például már Krisztus születése előtt 3 ezer évvel alkalmazták.
A konzervek, a főtt étel, a tartósított, színezett és vegyileg... |
|
|
|
|
|
|
|
... semmi mást nem alkot, kizárólag zavaró érzelmeket. Ilyen befolyás alatt elkerülhetetlenül tetteket fogunk végrehajtani, és karmát halmozunk fel, s azt rossz karmaként éljük meg. A karmikus magok, amikor beérnek, szenvedést hoznak létre. Ez pedig az a szenvedés, amely megalapozza és létrehozza a különféle létformákat. A folyamat életről életre létrehozza önmagát, s kiváltja a létez... |
|
|
|
|
|
|
|
... ovális, hosszúkás tojás alakú, egész évben beszerezhető gyümölcs, de szezonja és a legkedvezőbb piaci árfekvése május és október között van. Alapos tisztítás után a héja, és a húsában található magok is megehetők.
Mire figyeljünk vásárlásakor?
Mindenképpen sima, feszes héjú, zsengébb padlizsánt válasszunk (ezt úgy ellenőrizhetjük, ha ujjunkkal kissé megnyomko... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor.
Elkészítése:
A gyümölcskeveréket tegyük egy tálba, ízesítsük cukorral és citromlével. Kézi mixerrel pürésítsük jól össze, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba. Egy másik keverő tálba tegyük a mascarpone sajtot, adjunk hozzá ízlés szerint cukrot, vaníliás cukrot valamint 3 tojássárgáját, majd keverjük jól össze, majd a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... szezámpehely
2 pohár darabokra vágott dió
3 evőkanál narancslé
A mézet a vízzel, narancslével felhígítjuk, majd az alapanyagokat alaposan összekeverjük, az olajos magok kivételével.
Lazán helyezzük el ezt a keveréket egy tepsibe, a széleknél vastagabban, hogy az odaégést megelőzzük. Elektromos sütőben 120 °C-on, gáztűzhelyben a legkisebb lángon add... |
|
|
|
|
|
|
|
... simára a citromlével, és locsoljuk meg vele a gyümölcseinket. Mossuk meg a mentaleveleket, aprítsuk fel, majd szórjuk a salátára. Végül pedig vágjuk félbe a sárgadinnyéket, kanalazzuk ki a magokat, és vájjuk ki a húsukat is egy kb. 1 cm vastag réteget hagyva a héjában. A salátát a félbevágott dinnyecsészében tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
Tipp: A dinnyéből karalábévá... |
|
|
|
|
|
|
|
... tartozik. Rostjáért és magjáért termesztett, egyéves növény, 30-80 cm magas. Csak Közép-Európában termesztik. A szár legtöbbször egyenesen áll, és csak a virágzatnál ágazik el.
A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5-6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek.
Hogyan gyűjtsük?
* A lent már a Kr. e. XIV. században is t... |
|
|
|
|
|
|
|
... egyiptomi irat - i.e. 1550-ből már említi a köményt.
A növény ikerkaszat termését hasznosítják gyógyászati célokra. Akkor érdemes gyűjteni - júliustól szeptemberig -, amikor a magok barnulni kezdenek, de még nem kemények.
Mi van benne?
A mag illóolajat (karvont, limonént, karveolt), zsírosolajat, flavonoidokat, fehérjét tartalmaz.
Mire jó?... |
|
|
|
|
|
|
|
... William Howard Hay dolgozta ki. Lényege, hogy az ételeket három csoportba sorolja (A, B és C lista). Az A csoportba a fehérjedús ételek, a B-be ,,semleges" ételek, mint a zöldségek, magok, saláták és a C-be a keményítő-tartalmú ételek tartoznak. Elképzelése szerint az A és a B csoport, valamint a B és a C csoport keverhető, de tilos keverni az A és a C csoportot. Példáu... |
|
|
|
|
|
|
|
...
A szelén véd a petefészekrák ellen, csökkenti a szívbetegség kockázatát, és más rákok kifejlődését. A szelén a szemes búzában, barna rizsben, rozsban, kukoricában, zabban, mogyorókban, magokban és az összes zöldségben található, noha a mennyiség a talaj minőségétől függ.
Magas zöldségfogyasztással harminc százalékkal csökkenteni lehet a tüdőrák esélyét, sok gyümölcsfog... |
|
|
|
|
|
|
|
... figyeljük a héj alap- és fedőszínének változását, ízének alakulását.
Néhány gazda a következő módszert alkalmazza: egy almát leszed, a füléhez emelve megrázza, és ha hallja csörögni a magokat, akkor eljött a szüret ideje. Megtévesztő a másik módszer, amelynél az alma magjainak színe alapján születik a döntés, hűvös időjárásban ugyanis a magok hamarabb beérnek s lesznek ... |
|
|
|
|
|
|
|
... ki szűrőkanállal itatóspapírra. A szederszószhoz a megmosott gyümölcsöt tegyünk egy tálba, ízesítsük cukorral és citromlével. Kézi mixerrel pürésítsük, majd szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba. Kanalazzunk némi szederszószt üvegpoharak aljára, majd tetejére tálaljunk pár darab gombócot. Szórjuk meg szederszemekkel és porcukorral, virágzó fűszerággal dekor... |
|
|
|
|
|
|
|
... merített magot legyezőszerűen 1-2 m széles sávban egyenletesen szétdobjuk. Mivel a fűmag nagyon apró és könnyű, erős szélben ne vessünk. A vetőmagot időnként megkeverjük, mert az egyes fajok a magok súlya szerint könnyen rétegződnek.
Kézi vetés után a vetőmagot 1-2 cm mélyre a talajba dolgozzuk. Ezt kis területen gereblyével vagy szöges magtakaró kézi hengerrel végezzük. A ma... |
|
|
|
|
|
|
|
... virág lesüllyed, és a víz alatt a tüskés termésben beérik a többszáz mag. A termés a teljes érettséghez közeledve újra a vízfelszínre emelkedik, kihasad, és a ragacsos védőanyaggal óvott magok kiszabadulnak, majd az áramlatokkal messze hajózva egyre nagyobb területeket hódítanak meg. (A botanikus kertekben a növényt mesterséges úton szaporítják.)
Linkajánló:
... |
|
|
|
|
|
|
|
... sár a föld
A lovak a házak az ég
Puha meleg sár.
Az ablakokban gyerekek állnak
Nézik hallgatják esik esik
S az ő szivük is
Puha meleg sár.
Most a magok békessége él
Házakban lovakban emberekben
A magok békessége mely leszáll
Oda ahol minden testvér és örök
Puha meleg sár.
Milyen jó is vakon zuhanni
Eltékozol... |
|
|
|
|
|
|
|
... vártam soha,
A lelkem csak érted kiált, üvölt.
Várlak, mint kék éj a csillagokat,
Mint reszkető növények a tavaszt,
Mint elültetett magok a napfényt,
Mint repülő madár az ágakat.
Várlak mint egy hajós a parti fényt,
Amikor tenger vadul háborog,
Várom a napokat, amikor ... |
|
|
|
|
|