|
|
|
... többféle változata ismert és termesztett. A zellergumó éppoly hasznos, mint a zeller szára, levelei, vagy a magja, a különbség annyi, hogy a felső rész húsos levélszárat inkább nyersen fogyasztjuk. Illóolajat a termésből állítanak elő.
Hatóanyagai: A zeller egyik jellemző jó tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot, A-, B1... |
|
|
|
|
|
|
|
... tartalma. Perzsa fű néven már a VIII.-IX. században ismert volt.
Hatásai: Rendkívül gazdag hatóanyagtartalma másként érvényesül, ha nyersen (pl. vegyes saláta), vagy főzve fogyasztjuk. A vesekőképződésre hajlamos szervezetben az oxálsav, a főzéskor szervetlenné váló ásványi anyagokkal, főleg a kalciummal kőlerakódást okozhat. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... benne az A vitamin elő vitaminja, amely vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani maradéktalanul, ha zsírok, főleg esszenciális zsír társaságában, fogyasztjuk.
Hatásai: A népi orvoslás vizelethajtóként, “has-rángás" csillapítására, máj-, epe-, szem- és bőrbántalmak esetén, valamint általános erősítőként ajánlotta. Egy id... |
|
|
|
|
|
|
|
A spenót szupertápláléknak is tekinthető. Nagyon sok tápanyagot tartalmaz, ellenben alacsony a kalóriatartalma. A spenót tele van vízzel, így ha rendszeresen fogyasztjuk, biztos, hogy nem leszünk szomjasak. Ne csak főételként gondoljunk erre a zöldségre, hiszen nyugodt... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... akaró méreganyagok hamarabb kiürülnek. Csupán az első néhány napon kell óvatosabbnak lenni, de amint a szervezet megszokta, akár literszám is fogyasztható. Ha nem konkrét megbetegedésre fogyasztjuk, 2-3 dl-t ihatunk naponta: egy deciliter reggeli előtt az emésztőrendszer tisztítására, és egy-egy decilitert ebéd és vacsora után az emésztés elősegítésére. Nagyobb folyadékvesztésnél,... |
|
|
|
|
|
|
|
... állna néhány szőlőtőke, egy szőlőlugas vagy utat szegélyező szőlősor.
Ennek a termését rendszerint nem dolgozzák fel borrá, hanem a fürtöket a család tagjai frissen, nyersen fogyasztják el legföljebb a maradékból préselnek egy kis mustot. A fajtákat is úgy válogatják össze, hogy a tőkék fürtjei egymást követően érjenek; július második felétől október végéig legyen friss... |
|
|
|
|
|
|
|
... 2-es típusú cukorbetegek számára is nagyon hasznos lehet ez a gyümölcs, amelyet sokan zöldségként ismernek. A lipid-peroxidáció csökken, amennyiben egy cukorbetegségben szenvedő személy fogyasztja.
Mit is jelent ez?
A zsírmolekula szabadgyök-állapotba kerül és reakcióba lép az oxigénnel. Az elszaporodó szabad gyökök olyan károsodásokat okoznak a szervezetben, ame... |
|
|
|
|
|
|
|
... egészségének javításában is segíthet, ugyanis csökkenti a gyulladást, megakadályozza a bélben kialakuló elváltozásokat és a fekélyek kialakulása is minimalizálódik, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk ezt a táplálékot.
A lila káposzta folátot is nagy mennyiségben tartalmaz, amelynek nagy szerepe van a vörösvértestek előállításában. Gazdag C-vitaminban és káliumban, amel... |
|
|
|
|
|
|
|
... is megóvhatnak bennünket. Ezek a rostok segítenek fenntartani az egészséges koleszterinszintet, de a szeder rendszeres fogyasztása a memória javulásával is együtt jár. Ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor a szeder flavonoidjai megvédhetnek bennünket a Parkinson-kórtól, illetve a szeder jó hatással van az agyi neuronokra és megóvja az agy sejtjeit a károsodásoktól.
Mivel a... |
|
|
|
|
|
|
|
... szervezetre! Nem hiába számít mindegyik szupergyümölcsnek.
Talán nem is tudtad, de a tőzegáfonya a kékes-lilás áfonya távoli rokonának számít. Itthon inkább ezt ismerjük és fogyasztjuk. De az USA-ban ez egy közkedvelt gyümölcs, amiből főként mártásokat szoktak csinálni.
Úgy tűnik Amerikában jól teszik, hogy sok tőzegáfonyát fogyasztanak, hiszen ez egy igazi ... |
|
|
|
|
|
|
|
... szervezetre! Nem hiába számít mindegyik szupergyümölcsnek.
Talán nem is tudtad, de a tőzegáfonya a kékes-lilás áfonya távoli rokonának számít. Itthon inkább ezt ismerjük és fogyasztjuk. De az USA-ban ez egy közkedvelt gyümölcs, amiből főként mártásokat szoktak csinálni.
Úgy tűnik Amerikában jól teszik, hogy sok tőzegáfonyát fogyasztanak, hiszen ez egy igazi s... |
|
|
|
|
|
|
|
A magyar emberek egyik kedvenc tápláléka a káposzta. Sokféle formában fogyasztjuk. Nagyon sokan kedvelik a savanyú káposztát, mivel nagyon finom, egészséges és sokféle étellel párosítható. Az egyik legjobb táplálék lehet, amit rendszeresen fogyasztunk, hiszen nagy menn... |
|
|
|
|
|
|
|
... 2-es típusú cukorbetegek számára is nagyon hasznos lehet ez a gyümölcs, amelyet sokan zöldségként ismernek. A lipid-peroxidáció csökken, amennyiben egy cukorbetegségben szenvedő személy fogyasztja. Mit is jelent ez? A zsírmolekula szabadgyök-állapotba kerül és reakcióba lép az oxigénnel. Az elszaporodó szabad gyökök olyan károsodásokat okoznak a szervezetben, amelyek szívbetegsége... |
|
|
|
|
|
|
|
... és gyümölcsben megtalálhatók, és amelyek szerepet játszanak az LDL-koleszterin oxidációjának csökkentésében, ami egyébként érelmeszesedéshez vezet.
Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk az articsókalevél-kivonatot, úgy az LDL-koleszterin-szintünk akár 30 százalékkal, míg a trigliceridszintünk akár 20 százalékkal is csökkenhet. Mindemellett a jó, azaz a HDL-koleszterin-szi... |
|
|
|
|
|
|
|
... ilyen és ehhez hasonló fertőzéseket, akkor mindenképpen készüljön fel erre az időszakra és fogyasszon rendszeresen tőzegáfonya-kiegészítőket. Akár kapszula, kivonat vagy lé formájában fogyasztjuk a tőzegáfonyát, mindenképpen a hasznunkra válik, és sok segítséget nyújt a betegségek kialakulása ellen. Mutatjuk is, hogy mi mindenben számíthatunk a tőzegáfonyára.
A tőzegáfo... |
|
|
|
|
|
|
|
... hőhullámok kialakulását, és javítja a szervezet vércukor szintjét.
Fokhagyma
A fokhagymát a szív és az érrendszer egészségének fenntartása érdekében sokan előszeretettel fogyasztják.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a fokhagyma nagyon erős antibiotikus hatású zöldség, segíti a szív véelmét az érrendszeri műtétek és egy szívroham bekövetkezése után, csökkenti... |
|
|
|
|
|
|
|
... gyógy- és fűszernövény. Kutatások igazolják, hogy kiemelkedő a gyulladáscsökkentő képessége és ezzel a hatással a cukorbetegséggel szemben is védelmet élvezhetünk, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk.
A szegfűszeg sok rostot, C-vitamint, K-vitamint és mangánt is tartalmaz. Ez utóbbi fokozza a memóriát, a C- és K-vitamin pedig a jó immunrendszeri működést biztosítja, ill... |
|
|
|
|
|
|
|
... és a gyümölcsök egészségesek, de vannak közülük olyanok, amelyek kiemelkednek mind közül. Mivel hamar eltelítenek, így nem leszünk éhesek, és akár még fogyhatunk is, amennyiben ezeket fogyasztjuk rendszeresen.
Az egyik ilyen egészséges táplálék az articsóka, amely sok rostot tartalmaz, így hamar telítettségérzést okoz. Nemcsak az emésztésnek tesz nagyon jót ez a zöldség... |
|
|
|
|
|
|
|
Egyél zellert egy hétig, és a tested hihetetlen változásokon fog keresztülmenni
A zeller egy rendkívül egészséges zöldség, mégis legtöbbször csak főzve, levesben fogyasztjuk. Most meggyőzünk téged arról, hogy miért érdemes sok, friss zellert enni rend... |
|
|
|
|
|
|
|
... burgonyafogyasztás (nem a zsírban sült) egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasztjuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógys... |
|
|
|
|
|