|
|
|
Közeleg február 14-e, jó alkalom ez arra, hogy meglepjük szerettünket kedvenc fogásával! Ehhez nyújtunk tippeket... Az elmaradhatatlan virág, gyertyafény és pezsgő mellé a vacsoraasztalra kerülhet egy ünnepi torta is a főfogások mellé.
Borleves
Hozzávalók: 6 tojássárgája, 8 ek. cukor, 1 liter fehérbor, fél citrom leve, szegfűszeg, fahéj
Elkészít... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (kb. 12 szelethez):
Az omlós tésztához: 12 dkg liszt, 6 dkg vaj, 3 dkg cukor, 1 tojássárgája; a piskótához: 2-2 ek. citromlé és -héj, 3 tojás, 12 dkg cukor, 4 dkg liszt, 4 dkg étkezési keményítő; a töltelékhez: 50 dkg eper, 6 dl tejszín, 2 ek. neszkávé, 4 ek. cukor, 2 zacskó habfixáló, 3 ek. eperlekvár.
1. Az omlós tésztához a lisztet a cukorral, a ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Piskótatekercses túrótorta
Hozzávalók:
1/2 kg túró
tejszínhab
50 dkg eper
piskótatekercs
fél narancs lereszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1 üveg eperlekvár
porcukor ízlés szerint
Elkész... |
|
|
|
|
|
|
|
Tejszínhabos-epres szívtorta
Hozzávalók 1 szívhez:
1 piskóta tortalap,
30 dkg eper,
1/2 l tejszín,
2 evőkanál pisztácia,
20 dkg eperlekvár
A díszítéshez:
virág alakú tortadíszek
Előkészítés:
A tortalapot szív alakúra kivágjuk, majd vízszintesen három lapra vágjuk... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Olajbogyóval töltött tojás
Hozzávalók: 6 tojás, 1 evőkanál csípős mustár, 5 dkg vaj, 8-10 olajbogyó, 6 ringli, petrezselyem, só, bors, a díszítéshez salátalevél és paradicsom
Elkészítése: Főzzük meg a tojásokat, hűtsük le, és hámozzuk meg, majd vágjuk félbe. Vágjuk apróra a petrezselymet é... |
|
|
|
|
|
|
|
Konyakos eperlekvár
Hozzávalók kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez:
1 kg eper
5 dl (frissen préselt) narancslé
1 kg befőzési cukor
4 cl konyak vagy narancslikőr
Előkészítés:
Az üvegeket alaposan kimossuk, konyharuhára borítjuk, és hagyjuk megszáradni. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és alaposan lecsepegtetjük.
|... |
|
|
|
|
|
|
|
Epres túrókocka
Hozzávalók:
4 tojásból készült piskóta
3 ek. eperlekvár
50 dkg túró
10 dkg porcukor
1 citrom
1 cs. vaniliás cukor
2 ek. zselatin
2 dl tejszin
Tetejére:
60 dkg eper
2 cs. gyümölcszselépor
0,5dl eperszörp
Elkészítés:
A piskótalapot megfe... |
|
|
|
|
|
|
|
Epres-túrós torta
Hozzávalók:
Tésztához:
125 g búzaliszt
1 késhegynyi Sütőpor
50 g porcukor
1 tasak Vanillincukor
75 g lágyvaj vagy margarin
1 evőkanál hideg víz
Piskótához:
3 közepes méretű tojás
125 g porcukor
80 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Sütőpor
1 tasak Eredet... |
|
|
|
|
|
|
|
A tavalyi év utolsó hónapjának híre volt a első magyar virtuális könyvkiadó megjelenése az interneten. Érdekes módon a Vikk.net (Virtuális KönyvKiadó) induló kínálatában, sőt a letöltési toplistája élén egy olyan mű szerepel, amely talán soha nem jött volna létre, ha nem létezne e rovat témája, az a bizonyos netszerelem. A netszerelem, melyről magyar kiadású könyvben talán most e... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (20 szelethez) - a tésztához:
4 tojás, 4 ek. porcukor, csipetnyi só, 1 mk. sütőpor, 4 púpozott ek. fi nomliszt; a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj; a krémhez: 2 dl natúr joghurt, 4-6 ek. porcukor, 2 dl habtejszín, 60 dkg málna, 2 ek. zselatinpor, málna- vagy eperlekvár;
a díszítéshez: 2 dl habtejszín.
A tésztához a tojások sárgáját a porcuk... |
|
|
|
|
|
|
|
Kitűnő máktorta recept. Az eper nagyon megy a máktortához.
A piskótához:
150 g vaj
200 g porcukor
2 ml barnarum
6 db tojássárga
6 db tojásfehérje
200 g darált mák
50 g liszt
30 g keményítő
1 db citrom reszelt héja... |
|
|
|
|
|
|
|
A piskótához:
150 g vaj
200 g porcukor
2 ml barnarum
6 db tojássárga
6 db tojásfehérje
200 g darált mák
50 g liszt
30 g keményítő
1 db citrom reszelt héja
A töltéshez: eperlekvár
Elkészítés
... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1,2 kg eper, 50 dkg befőző-cukor (2:1), 5-6 szem citrompótló, 6 db bodzavirág
Elkészítése:
A megtisztított epreket mossuk meg jól, majd csepegtessük le egy szűrőedényben. Ha nagyok, vágjuk őket kisebb darabokra, majd tegyük egy lábasba.
Szórjuk rá a befőző-cukrot, tegyük hozzá a bodzavirágot, a citrompótlót, és jól keverjük össze.
... |
|
|
|
|
|
|
|
.....e-mailben kaptam...
5 perces bögrés süti
*****************************
Amire szükségünk lesz:
4 evőkanál liszt
4 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaó
1 tojás
3 evőkanál tej
3 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
3 evőkanálnyi csokidarab (kihagyható)
egy csepp vanília aroma
1 nagy bögre
Tegyük a száraz hozzávalókat a b... |
|
|
|
|
|
|
|
A tartósítás története dióhéjban
Őseink a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították, majd jégverembe tették, hogy tovább tartósítsák azokat. A görögök és a rómaiak már mézben és mustban tartósították gyümölcseiket, sőt, a cukrozott gyümölcsök receptje is tőlük ered. A befőzve tartósítás alapját egy 18. századi francia cukrászmester teremtette meg azzal, hogy ráj... |
|
|
|
|
|
|
|
AJÁNDÉKOS TÁL
Hozzávalók:
25 dkg karamellfagylalt, 10 dkg eperfagylalt, 8 dkg pisztáciafagylalt, 2 evőkanál csokoládészósz, 2 evőkanál folyékony eperlekvár, 1 evőkanál tojáslikőr, aprósütemény a díszítéshez.
Előkészítés:
A fagylaltból az alábbiak szerint éles, forró vízbe mártott késsel téglalapokat vágunk: készítünk 4 db kb. 2 cm vastag 9x3 cm ... |
|
|
|
|
|
|
|
Görög krémes:
Hozzávalók:
1 l tej,
25 dkg cukor
1 ek margarin,
12,5 dkg gríz,
2 egész tojás,
2 cs vaníliás pudingpor,
2 ek keményítő,
1 cs réteslap,
10 dkg vaj,
6 ek méz (eperlekvár, tejszínhab a fogyasztáshoz, de elhagyható)
A tejből, cukorból, margarinból és grízből közepesen híg tejbegrízt főzök.... |
|
|
|
|
|
|
|
Zöldséges paradicsomleves daragaluskával
Hozzávalók:
paradicsompüré vagy házi paradicsomszósz, vegyes leveszöldség (petrezselyem, sárgarépa, kevés zeller), 1 ek. barack- vagy eperlekvár, só, bors, ételízesítő (vegeta), pár szem szegfűszeg, egy fej hagyma; a galuskáshoz: babagríz, tojás, olaj, sajt.
A zöldségeket lereszeljük, olajon megfuttatjuk, s... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Mouna a szefárd kalács
Szombat reggelre kiváló ez az Algériából származó kalács, ami egy jó nagy kanál szamócalekvárral van töltve.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
6 dkg cukor
1 dl meleg víz
nyegyed kocka élesztő
1 tojás
1 ek étolaj
1 narancs héja
fel narancs leve
2 ek jófajta, sűrű eperlekvár
Az é... |
|
|
|
|
|
|
|
A piskótához:
150 g vaj
200 g porcukor
2 ml barnarum
6 db tojássárga
6 db tojásfehérje
200 g darált mák
50 g liszt
30 g keményítő
1 db citrom reszelt héja
A töltéshez: eperlekvár
Elkészítés
1... |
|
|
|
|
|