|
|
|
... nagy szemű szilvát váltott vízben alaposan megmossuk, leszárazzuk, lecsurgatjuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Ízlésesen üvegekbe rakjuk (vágott felületével lefelé) és 2-3 szegfűszeget teszünk bele. Szirupot készítünk és a szilvára öntjük úgy, hogy kb. 2 cm-re legyen az üveg szájától. Ezután mikrosütőben használatos folpackkal lefedjük. A mikrosütőbe egyszer... |
|
|
|
|
|
|
|
... citromkarikákkal) félig puhára főzzük. a gyümölcsöt üvegekbe rakjuk. A főzőléből a cukorral szirupot készítünk. Amikor langyosra hűlt, a körtére öntjük. Ízlés szerint tehetünk üvegenkéntt 2-3 szem szegfűszeget is. Tartósítószert szórunk a tetejére és lezárjuk. Gőzölőfazékba téve a forrástól számítva 10 percig gőzöljük, és hagyjuk kihűlni.
Cukrozott zöld dió
1 kg zs... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... mandula, fahéj, szegfűszeg, citrom, 2 db tojás, 2 szelet csokoládé, citrommáz.
A cukrot, a zsemlemorzsát, a lisztet és az aprított mandulát, kevés fahéjat, tört szegfűszeget, reszelt citromhéjat 2 db egész tojással jól összedolgozzuk, belereszeljük a csokoládét, és jó kemény tésztát készítünk. Kikent sütőlemezre hosszúkás kenyeret formálunk, megkenjü... |
|
|
|
|
|
|
|
... citrom héja, 2 dl tejszín, 5 tojássárgája, só, 0,5 dl konyak, 5 dkg mazsola.
Elkészítés:
A fehérbort felhevítjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a szegfûszeget, a citromhéját, majd letakarva hagyjuk kihûlni. A tejszínt felverjük, hozzáadjuk egyesével a tojássárgáját, és állandó keverés mellet fokozatosan hozzá adjuk a bort.
Jó alapo... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... kis darabka fahéj, 3 szem szegfûszeg, 4 dl szódavíz, 1 dl Triple-sec (vagy Maraschino-likőr).
Elkészítés:
1 dl vörösborba beletesszük a fahéjat és a szegfûszeget, majd 5 percig forraljuk, ezután beleöntjük a többi vörösborba. A narancsot és a citromot gondosan, meleg vízzel lemossuk, majd héjastól vékony szeletekre vágjuk. Mélyebb tálba tesszük, rász... |
|
|
|
|
|
|
|
... kitisztított, kiporolt ruhákat, a szekrénybe helyezzünk ánizsolajba mártott filcdarabokat. A filcdarabkákat csomagoljuk be. A szegfűszeg is jól elriasztja a molyokat. A szegfűszeget helyezzük a gyapjúholmi közé vagy a zsebekbe.
A molyokat elűzhetjük friss dohánylevéllel és levendulával is. Ha ruhák közé tesszük, a molyok biztosan nem keresik fel a szekrényt... |
|
|
|
|
|
|
|
... mandula
Keverőtálba tesszük a tojást és a cukrot. Fakanállal addig keverjük, ameddig sima anyagot kapunk. Ehhez hozzáadjuk a langyos mézet, a lisztet, az őrölt fahéjt, a finomra megtört szegfűszeget és a sütőport. Az anyagokat jól összekeverjük, majd kivajazott és kilisztezett tepsibe öntjük - egyenletesen elsimítjuk. Tetejére hintjük a meghám... |
|
|
|
|
|
|
|
... egész tojást 10 deka cukorral habosra keverünk, azután hozzáadva ½ kg lisztet, 1 csomag sütoport, 4 deci langyos mézet, ½ deka tört fahéjat és 3-4 szem finomra tört szegfűszeget, még ½ óráig keverjük. Zsírozott tepsibe tesszük, tetejét apróra vágott dióval, vagy mandulával beszórjuk.
Legényfogó (kiadós)
½ kg lisztet, 1 csomag süt... |
|
|
|
|
|
|
|
... szükség. A téli megfázásokat megelőzhetjük úgy, hogy naponta fogyasztunk citromos vizet. Ha pedig megérezzük a nátha előszelét, citromos vízbe tegyünk egy fél kiskanál darált szegfûszeget. Erős, de biztos hatása van. A citromot a C-vitamin miatt lényeges fogyasztani, amelyet az emberi szervezet nem állít elő és nem is tárol! A sejtek számára azonban elengedhetetlen ... |
|
|
|
|
|
|
|
EGYÉB CSIRKEÉTELEK
CSIRKEROLÁD
Hozzávalók: 2 adagnyi maradék csirkepaprikás levével együtt, 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 1 dl sűrű tejföl, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojássárga.
A csirkepaprikást leszűröm és kicsontozom, majd nagyon apróra vágom vagy ledarálom. Összekeverem a saját mártásával, a tejföllel, a reszelt sajttal. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... borsmenta, cickafark, citromfû, kakukkfû, kaporvirág, köménymag, rozmaring. Tetszőlegesen választott gyógynövényekből tea.
Fogfájás
Fél percig szegfûszeget rágni.
Fél percig egy gerezd fokhagymát rágni, vagy a fogra szorítani.
Napraforgó bugából főzet, ezzel gőzölni, illetve borogatni.
Lenmagliszte... |
|
|
|
|
|
|
|
... (cukrozatlan)
a tetejére:
40 dkg krémsajt
18,5 dkg porcukor
1,5 evőkanál vaníliás cukor
Elkészítés:
Először a cukrot, a fahéjat, a szegfûszeget, a szódabikarbónát és a lisztet összekeverik, majd a margarint, a tejet és a dzsemet is beledolgozzák. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntik, és előmelegített... |
|
|
|
|
|
|
|
... belőle. Minden sonkaszeletre ráhelyezünk
egy-egy almakarikát, ezt beborítjuk egy szelet sajttal, majd ráteszünk
egy hagymakarikát is. A hagymába beleszúrunk egy szegfûszeget, jól
megsózzuk és a sonkát összegöngyöljük. (Hogy ne essen szét, szúrjuk át
egy hústûvel vagy fogvájóval.) Lisztben megforgatjuk és félretesszük.
A sonka áztatásához has... |
|
|
|
|
|
|
|
... szegfûszeg, csipetnyi só,
a tetejére vaníliás porcukor.
Elkészítése: A tojást habosra verjük a sörrel, hozzáadjuk a sót, a
porcukrot, a darált mandulát és a szegfûszeget, ezután a lisztet is
belekeverjük. 15-20 percig hagyjuk pihenni, közben a szilvát megmossuk,
lecsöpögtetjük, kimagozzuk és apróra vágjuk. A szilvadarabokat
hozzáadjuk ... |
|
|
|
|
|
|
|
... szegfûszeg, csipetnyi só,
a tálaláshoz birsalmabefőtt (vagy almabefőtt).
Elkészítése: A tojásokat habosra felverjük, beleszórjuk a cukrot,
a sót, a szegfûszeget és a sütőport, majd a kefirt és a lisztet
is hozzáadva, jól kikeverjük. (Egészen sûrû galuskatésztának kell
lennie.) Ezután a birsalmákat megmossuk, meghámo... |
|
|
|
|
|
|
|
...
3 egész tojást 20 deka cukorral elkeverünk, majd hozzáadunk 4 evőkanál
olvasztott mézet, kevés törött fahéjat, szegfûszeget, 10 deka hosszúra
vágott diót, fél csomag sütőport és 25 deka lisztet. Zsírozott,
lisztezett tepsibe kétujjnyi vastagon téve, lassú tûznél sütjük.
Hidegen szeleteljük.... |
|
|
|
|
|
|
|
...
25 deka lisztet, 25 deka cukrot és 1 csomag sütőport gyúrjunk össze
3 egész tojással, majd egy tetézett kávéskanál tört fahéjat, fél
kávéskanál tört szegfûszeget és egy darab finomra tört szerecsendiót
adjunk még hozzá. Vékonyra nyújtva különféle formákkal vágjuk ki s
enyhe tûznél süssük. Igen jó.
... |
|
|
|
|
|
|
|
...
12 deka vajat 4 tojás sárgájával, 2 szelet olvasztott csokoládéval
és 15 deka porcukorral jól kikeverünk, azután hozzáadunk kevés
tört szegfûszeget, fél citrom reszelt héját, 4 deka apróra vágott
citronádot vagy cukrozott gyümölcsöt, 16 deka héjazott darált
mandulát, 3 és fél deka zsemlemorzsával kevert fél csomag sütőport és
legvégül 4 t... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukrot fél csomag vaníliás cukorral elkeverünk, azután 12 deka
héjas megtört mandulát, 5 deka apróra vágott citronádot, fél deka
szerecsendió-virágot és apróra tört szegfûszeget, 1 citrom héját, 1
csomag sütőport és 30 deka lisztet adva hozzá, 2 egész tojással és
annyi langyosra melegített mézzel jól összegyúrjuk, hogy könnyen
nyújtható legyen. U... |
|
|
|
|
|
|
|
... egész
tojással, 1 kis pohárka rummal és annyi tejfellel gyúrjuk össze,
hogy könnyen eldolgozható legyen. A tésztához még egy késhegynyi
fahéjat és ugyanennyi tört szegfûszeget téve két részre osztjuk.
Nagyobbik feléből tojásnagyságú gömböket szakítunk ki, melyeket
kosárkaalakra formálunk. E kosárkák belsejét főtt diótöltelékkel
töltjük ... |
|
|
|
|
|