|
|
|
... olívaolajat, az összecsapkodott korianderlevelet és a zúzott fokhagymát. ĺzesítsük sóval, kevés darált borssal és citromlével. Pikánsabbá tehetjük, ha egy teáskanál fekete olívabogyókrémet és reszelt citrom héját is keverünk bele. Tálaláskor tegyünk négy-öt szelet megsütött padlizsánt egymás tetejére, majd öntsük rá a joghurtos öntetet. Félbevágott koktélparadicsomokkal és koriand... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg búzaliszt, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt eidami sajt, csipetnyi só. A töltelékhez: 5 db tojás, 2 dl tej, 10 dkg reszelt eidami sajt, 1 csokor zöldspárga, só, kevéske reszelt szerecsendió.
Elkészítése:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, vágjuk bele a hideg vajat, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot is. ĺzesítsük csipetnyi sóv... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... kevés darált feketebors. A csirkéhez: 2 db egész bőrös csirkemell, 1 doboz koktélparadicsom, 2 szál rozmaring, 4 gerezd fokhagyma, só, darált feketebors, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál reszelt parmezán sajt.
Elkészítése:
Vágjuk négyfelé a csirkemelleket, hagyjuk rajta bőrüket is. Szúrjunk bele a késsel, majd ezekbe a vágásokba nyomjunk egy-egy gerezd fokhag... |
|
|
|
|
|
|
|
... személyre:
60 dkg borjúhús, 1 dl olívaolaj, 2 db citrom, só, bors. A mártáshoz: 2 dl húslé, 2 dl tejszín, só, bors, 1 kávéskanál apróra vágott citromfű, 1 citrom kicsavart leve és reszelt héja, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál durvára tört rózsabors. A sűrítéshez: 1 evőkanál étkezési, keményítő 3 dkg vajjal kikeverve.
Elkészítése: A citromot vékony karikára vágju... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, kevés cukor, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 15 dkg vaj, 15 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a vajat szétm... |
|
|
|
|
|
|
|
... világosra pirítjuk a lisztet. Apránként felöntjük a húslevessel, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük, végül hozzáadjuk a tejfölt, összeforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. Tálalásig (meleg vízfürdőben) fedő alatt melegen tartjuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
... bolti citrom erősen vegyszerezett, utóérlelő vegyszerekkel permetezett. A fentiek miatt a héja egyáltalán nem fogyasztható, ezért óvakodjunk attól, hogy a régi süteményreceptek alapján a reszelt citromhéjat felhasználjuk: Ez a citrom nem az a citrom, amiről nagyanyáink annyi jót tudtak.
A citrom fontosabb tulajdonságai: a gyümölcs nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... csúsztatjuk.
3. A tojásokat elhabarjuk a tejjel, tejszínnel és az ételízesítővel, azután apránként a liszthez adjuk. Belek... |
|
|
|
|
|
|
|
... pohár tejfölt, 1 kiskanál cukorral meglngyosítunk (nyugodtan gázon melegítheted), belemorzsolok öt dkg élesztőt. Míg megkel, fél kg lisztet, 25 dkg margarinnal, 1 kávéskanál sóval és 25 dkg reszelt trapista sajttal elmorzsolunk, majd a közepébe fészket teszünk. Ebbe tesszük az egy tojás sárgáját, 25 dkg túrót és a megfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk. Kisujjnyi vastagságra nyújtjuk... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 15 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 2 tojás, 5 dl tej, 50 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 2 nagy őszibarack, 2 dl őszibaracklé.
Elkészítése:
A lisztet, a sütőport, a citrom reszelt héját, csipetnyi sót és a porcukrot összedolgozom. Egy közepes nagyságú tepsit 10 deka vaj... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 7 dkg cukor, 1 tojás, csipetnyi só, kevéske reszelt citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztbe öntjük. A cukrot, a citromhéjat, a tojást, a sót és a vaníliás cukrot is a liszthez adjuk, és az egészet jól összedolgozzuk. Legalább egy ó... |
|
|
|
|
|
|
|
...5 dkg finomra vágott hagymát 0,5 dl aljban megpárolunk, hozzáadunk 2-3 cikk zúzott fokhagymát, 7 dkg (1 kis doboz...ízé ház...ízé doboz :-) ) paradicsom pürét, sót, őrölt feketeborsot, reszelt gyömbért.
Az egészet jól lepíritjuk, felöntjük vízzel és jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb. 1 dl mártás legyen adagonként. Ha nagyon savanyú, egy kevés cu... |
|
|
|
|
|
|
|
...30 dkg paradicsomot leforrázuk, meghámozzuk és apróra vágjuk (turmixgéppel is összetörhetjük). Egy kevés vízzel jól kiforraljuk. Sóval, őrölt feketeborssal, reszelt gyömbérrel és delikáttal ízesítjük. Jól kiforraljuk. Ha ezt a készítési módot választjuk, akkor is 1 dl mártás kell adagonként, és persze a jó öreg csipetnyi kreativitást se hagyd ki... :-)... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágjuk tekésével lefele rakjuk tepsibe majd sütjük, porcukrozzuk..
Almás pite
10 dkg vaj 6 tojássárgáját kikeverünk 30 dkg cukorral kis fahéjjal 2 dkg élesztővel 30 dkg reszelt almával 30 dkg liszt közzé keverjük az 1 cs. Sütőport, ezeket összeállítjuk majd a tojás fehérje felvert habját is közzé, keverjük és sütjük.
Pápa szem
50 dkg lis... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1 csokor leveszöldség,
1 fej vöröshagyma,
1 evokanál liszt,
2 dl tejföl,
1 evokanál mustár,
1/2 citrom leve és reszelt héja,
1 evokanál cukor,
3 evokanál olaj,
ízlés szerint só,
1 csapott mokkáskanál törött bors.
A zöldségeket megtisztítjuk, majd lereszeljük. Mély
serpenyobe öntünk 2 evokanál olajat... |
|
|
|
|
|
|
|
...
ecet
A megtisztított, feldarabolt céklát sós vízben, fedő alatt főzzük puhára.
A főzőlevet - vagy annak egy részét is - felhasználva készítjük el az ecetes (citromos) páclevet, a reszelt torma és kömény hozzáadásával.
A díszítő késsel felvágott céklát beletesszük a páclébe.
A céklalé sok vitamint tartalmaz, ne öntsük ki, hanem citromlével ízesítv... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,
2 teáskanál őrölt fahéj,
1 csomag vaníliás cukor,
1 db narancs reszelt héja,
2,5 dl fehérbor,
1 dl finom étolaj,
3 dl méz,
1,5 dl víz,
kb. 1 liter finom étolaj a sütéshez.
A lisztet kupacoljuk fel egy fa gyúrótábla közepén, a halom tetején alakítsunk ki egy mélyedést. ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
60 dkg liszt,
20 dkg cukor,
20 dkg vaj,
1 egész tojás,
1 csomag sütőpor,
1 citrom reszelt héja,
tejföl.
A tészta alapanyagait összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Vékonyra kinyújtjuk, tetszés szerinti formákra szaggatjuk, és szalmasárgára sütjük.
... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
15 dkg vaj vagy margarin
25 dkg porcukor
1/2 csom. sütőpor
1 csom. vaniliacukor
reszelt citromhéj
rum aroma
4 egész tojás
75 dkg liszt
Az olvasztott vajat vagy margarint a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a valiliát, a sütőport,a
4 tojást, ezután hozzádolgozzuk a lisztet.
Viszonylag ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
4 dl natúr, fehérítetlen liszt,
1 evőkanál sütőpor,
1/2 teáskanál só,
0,5 dl főzőmargarin,
1 evőkanál reszelt narancshéj,
1 evőkanál reszelt citromhéj,
1,5 dl puhára főtt krumpli, hámozva és áttörve (püré),
0,5 dl méz,
1 dl (kb.) tej.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport ... |
|
|
|
|
|