|
|
|
... üzemekben használják fel.
A friss, megmosott terméseket vékonyan meghámozzák úgy, hogy a fehér belső héjat kiszedik.
Kifacsarva a citromlé a konyhaecetet helyettesítheti. Megreszelve dió- máktöltelékbe, túrótöltelékbe használják.
A gyógyászatban a citromnak emésztésserkentő és gyomorerősítő hatása van.
Élettani hatása:
A citromot leginkább ízesítésre ha... |
|
|
|
|
|
|
|
... csomag margarin vagy anak megfelelő zsir. 2 cs. sütőpor 2 db tojás tejföl vagy tej a gyurhatóságához só és köménymag ízlés szerint.A tésztát jól kidolgozzuk 20-25 dgr trapista sajt megreszelve és dió nagyságuakat helyezünk a sütőbe a sütött adagonként átfordítjuk.
POZSONYI KIFLI
60 dkg liszt 20 dgr zsír 7 dgr cukor 2 tojássárgája 1 egész tojás 2 dgr élesztő csi... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... összevagdalt, megfőzött kövérséget, mint maga a máj; mert ha nem elég zsiros a májas, nem jó. Ezenkivül tegyünk még bele két meghámozott és reszelt almát, egy fő vereshagymát, ezt is megreszelve. Fél kiló felforralt és kihűtött rizskását is keverjünk közé, egy kávéskanál tört borsot és kávéskanállal szegfű szeget is adjunk hozzá. Végül ebbe is tegyünk a kövérhust tartalmazó fazék ... |
|
|
|
|
|
|
|
* 1 karfiol
* 2 ek só
* 35 dkg darált sertéshús
* 2 tojás
* 1 fej vöröshagyma (megreszelve)
* ¼ tk fekete bors
* só
* csipet szerecsendió
* 2 ek vaj
Forma kikenéséhez:
* vaj... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávaló:
2 db alma
1 db citrom
2 evőkanál újhagyma
5 dkg darált dió
10 dkg edámi sajt, megreszelve
25 dkg natúr, tejszínes sajtkrém
1-2 evőkanál tejszín
8 szelet kenyér
5 dkg vaj
Az almákat megreszeljük, egy nagy tálba tesszük, és pár csepp citromlével m... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávaló:
20 dkg szélesmetélt
30 dkg brokkoli
1 dl extra szűz olívaolaj
5 dkg fenyőmag, pirítva
2 gerezd fokhagyma
5 dkg parmezán, megreszelve
4 dkg + 1 marék friss bazsalikom levél
Só és frissen őrölt bors
1 marék olajban eltett, aszalt paradicsom
1 db citrom
|... |
|
|
|
|
|
|
|
... langyosra hűlt, beleadjuk az őrölt petrezselyem- és zellerzöldjét. Folytonos kavarás mellett lassú tűzön addig főzzük, míg sűrű lekvárszerű l... |
|
|
|
|
|
|
|
...1 karfiol
2 evőkanál só
350 g vegyes vagdalt hús
2 tojás
1 fej vöröshagyma (megreszelve)
1/4 teáskanál feketebors
1 csipet szerecsendió
2 evőkanál vaj
Húsos karfiol elkészítése:
2 l sós vizet forraljunk fel. Tisztítsuk meg a karfiolt, és a torzsát keresztbe vágjuk be. 5 percig főzzük, majd öntsük le róla a vizet. A vagdalt hú... |
|
|
|
|
|
|
|
... vagy papírtörlőn! Jó, ha a serpenyő elég magas, és a beleöntött olaj csak a feléig ér, így sütés közben kevésbé futhat ki.
Egyetlen darabka száraz sajtot se dobjál el soha, mert megreszelve számtalan ételhez használható. Inkább gyűjtsd össze, tartsd a mélyhűtőben, így könnyen megreszelhető. Ha egy recepthez alma szükséges, akkor azon mindig aromás, jóízű, inkább savanykás, mi... |
|
|
|
|
|
|
|
... magházat alulról távolítjuk el, hámozatlanul vagy hámozva használhatjuk, darabolása megegyezik az almáéval.
Citrom: szeletelve vagy félszeletenként, cikkekre vágva, héját megreszelve vagy vékonyan meghámozva és metéltre vágva, kicsavart leve pedig szűrve használható. Kis kézügyességgel kosarat is formázhatunk belőle, amelyet kaviárral, esetleg gyümölcsökkel megtöltve dí... |
|
|
|
|
|
|
|
... metélőhagymát, a petrezselyemzöldet és a kapribogyót a tárkonylevelekkel együtt finomra vágjuk, és belekeverjük a mártásba. Az ecetes uborkát vékonyan meghámozzuk, és finom reszelőn megreszelve szintén hozzáadjuk, majd az egészet behűtjük. Az ízesítésnél az arányokra ügyeljünk, mert a mártás jellegét és illatát az ecet adja meg.
Jóval a felhasználás előtt készítsük el, hogy a... |
|
|
|
|
|
|
|
... a mellékgyökerektől megtisztítják. Novemberben kiássák a gyökereket s a vastag, hosszú gyökereket használják; a vékonyat, továbbá a mellékgyökereket pedig elültetik. A friss gyökér megreszelve illó-erős, nagyon átható s könnyekre ingerlő szagú s erős, égető és maró ízű; a bőrön vörös hólyagokat húz. Ezelőtt orvosság volt, ma konyhanövény.
A tormát szinte kizárólag csak... |
|
|
|
|
|
|
|
... belsejét. Egy porcelán tálba tegye a finomra morzsolt túrót, az apróra vágott vöröshagymát, ízesítse sóval, borssal, pirospaprikával, mustárral, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... bors
elkészítés
1. A kesudiót száraz serpenyőben megpirítjuk
2. A pirított kesudiót a zöld fűszerekkel, a sajt felével (megreszelve), sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, fokhagymával és az olívaolajjal rusztikusan krémesre aprítjuk robotgéppel.... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Így már szebben zenél a víz, Sen-jün?
A fejedelem óvatosan a partra helyezte a követ.
Sen-jün a víz sodrását bámulta, szórakozottan bólintott, s a torkát megreszelve körülményes mondókába kezdett. Nincs szándéka megbántani a fejedelmet, nyújtotta a szavakat, még csak gúnyolódni se merészel, hogyan is tehetné, de ki kell jelentenie, hogy ő, a hazátlan ván... |
|
|
|
|
|
|
|
... bele teszem,majd néhány perc múlva levelenként kiszedem egy tálba ,hagyom hülni ,majd a le gerézdelem!
A rizsát alaposan megmosom,hozzá adom a darált húst majd a hagymát megreszelve hozzá rakom( én szoktam egy közepes paprikát is bele reszelni) megszórjuk piros paprikával borssal delikáttal sóval olajat adunk hozzá,a hús zsírosságától függően,alaposan bekeverjük,és közb... |
|
|
|
|
|
|
|
... szeletelj fel két közepes méretű uborkát, tégy bele két evőkanál lenmagot, egy fél felaprózott, nyers karfiolt, egy reszelt sárgarépát, egy reszelt petrezselyemgyökeret, egy zellert megreszelve és egy kisebb céklát, ugyancsak megreszelve. Keverd ezeket össze, és adj hozzá egy fél evőkanál ecetet, olaj nélkül! Fogyaszd két szelet teljes kiőrlésű, pirított és felkockázott kenyérrel.... |
|
|
|
|
|
|
|
Megszületett az én mákos bögrés sütim.
Hozzávalók:
2 egész tojás
10 dkg Rama
1 bögre cukor (3 dl) nem tettem bele
1 bögre darált mák >> 1 almát megreszelve megfőztem a bögre mákot
1 bögre langyos tej
1 bögre liszt ... |
|
|
|
|
|
|
|
... felhasználható fekete retek.
Ilyenkor azon túl, hogy megreszelve és leöntve olívaolajjal nagyon finom, igencsak jó hatással van mézzel elkeverve a köhögésre is. Egy ortodox szerzetes tette közzé az alábbi bevált receptet, a visszajelzések pedig már a... |
|
|
|
|
|
|
|
... paradicsom
50 dkg zöldbab,
1 csokor kapor
2 dl tejföl
1 kávéskanál liszt
só
pirospaprika
Elkészítés:
A hagymát megreszelve üvegesre pirítjuk, pirospaprikával megszórjuk, és vízzel felengedve felforraljuk. Ebbe rakjuk a nagy kockákra vágott húst, a megtisztított, darabokra vágott paradicsomot, és megsózva f... |
|
|
|
|
|