|
|
|
Jó vagy nálam! Járunk együtt?
Nem mernek őszintén beszélni érzéseikől, inkább azt mondják, amit a nők hallani akarnak leginkább ez jellemzi a magyar férfiak udvarlási szokásait. A széptevésbe gyakran hátsó szándék vegyül: minél előbb ágyba vinni a prédát.
A férfiak jó része ma már egyáltalán nem tud udvarolni a szó klassziku... |
|
|
|
|
|
|
|
Csírázott bab
Phaseolus
Táplálékunk legszerteágazóbb családja a hüvelyesek. Az egyik legősibb táplálékunk. Minden népnek nemzetnek megvan a saját nemzeti babféle eledele. Ki tudja hány tucat babfajtát tartanak nyilván. A legalapvetőbb tulajdonságaik azonban ezeknek a babfajtáknak hasonló. Az pedig a főzésre való előkészítésre vonatkozik.... |
|
|
|
|
|
|
|
Levesek
Aranyló tyúkhúsleves
-Hozzávalók:
1 kisebb tyúk
4-5 szál sárgarépa
3-4 szál petrezselyemgyökér
1 darabka zeller
1 darabka karalábé vagy karfiol
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
1 szem burgonya
só
zöldbors
fekete bors (s... |
|
|
|
|
|
|
|
Levesek
Bajor májgombóc
-Hozzávalók:
30 dkg borjú vagy marhamáj
10 dkg szalonna
1 fej hagyma
20 dkg zsemle
vaj
3 tojás
1/4 l tej
só
bors
szerecsendió
majoránna
petrezselyem
snidling
1 e. kanál liszt
-Elkészítés:
A megtisztított és elkapart máj... |
|
|
|
|
|
|
|
Levesek
Borjúragu leves
-Hozzávalók:
25 dkg borjúhús
25 dkg borjúcsont
1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
1 zellergumó
1 kis fej kelkáposzta
4-5 goma
1 fej hagyma
1 zöldpaprika
só
bors
olaj
citromlé
-Elkészítés:
A csontot főni te... |
|
|
|
|
|
|
|
Levesek
Fokhagymakrémleves
-Hozzávalók:
1 nagy fej fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
8 dl húsleves (lehet kockából is)
2 ek liszt
só
frissen őrölt bors
1 dl tejföl
kevés rokfort sajt
kevés vaj
-Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymagerezdeket ... |
|
|
|
|
|
|
|
Saláták
Burgonyasaláta
-Hozzávalók:
50 dkg burgonya
2 fej hagyma
1,25 dl zöldségleves
2 keményre főzőtt tojás
3 ek borecet
½ kk csípős mustár
só
frissen őrölt fehér bors
6 ek salátaolaj
1 gerezd fokhagyma
-Elkészítés:
A... |
|
|
|
|
|
|
|
... Mustár
Brassica
CSAK NYERSEN FOGYASSZUK
A mustár nálunk kevésbé népszerű, mint más zöldségféle. Annak ellenére, hogy vitamin és ásványtartalma értékben megegyezik a káposztáéval. Hasonlít is a kelkáposztára, de kevésbé népszerű, a kertekben főleg leveléért termesztik.
Tápértéke:
Tápértékében is hasonlít a kápo... |
|
|
|
|
|
|
|
Fokhagyma
Allium sativum
A fokhagymának több fajtáját ismerjük. Nálunk két nagy csoportra oszthatjuk, ezek a tavaszi és az őszi fokhagyma. A tavaszi fokhagymát tavasszal ültetjük s az egész évre termeljük, mert eláll. Az őszi fokhagyma gerezdjei jóval nagyobbak, de ha melegben tároljuk, hamarosan megapad, kihajt.
A fokhagyma használata elt... |
|
|
|
|
|
|
|
Még annyira nem aktuális, de azért Valentin napi meglepetésvacsi ötletként már el lehet játszani a gondolattal, és főpróbát is lehet tartani egy "csak úgy" romantikus, gyertyafényes vacsorával:-)
Tengeri halfilé rizzsel (2 személyre (természetesen)
1/2 tengeri halfilé, 30 dkg rizs, 1,5 dl tej, ételízesítő, bors, bazsalikom, fokhagyma, petrezselyemzöld, ma... |
|
|
|
|
|
|
|
Saláták
Burgonyasaláta
-Hozzávalók:
50 dkg burgonya
2 fej hagyma
1,25 dl zöldségleves
2 keményre főzőtt tojás
3 ek borecet
½ kk csípős mustár
só
frissen őrölt fehér bors
6 ek salátaolaj
1 gerezd fokhagyma
-Elkészítés:
A... |
|
|
|
|
|
|
|
Az aromás fűszerek felgyorsítják az anyagcserét. Segítik a hormonok és az enzimek termelését, hogy mielőbb beinduljon a zsírégetés. Következzenek izgalmas ízű teák, áldásos hatással!
Csalántea - gyömbérrel
Víztelenít és méregtelenít. Optimalizálja az anyagcserét és az emésztést; az egész hormontevékenységet a zsírégetés szolgálatába állítja... |
|
|
|
|
|
|
|
TÖRTÉNETE
Ennek a növénynek a neve az olasz ,,brocco", rügy szóból származik. A broccolo (azaz többes számban broccoli), ennek a szónak a kicsinyítő képzős változata. A régi rómaiak is ismerték. Olaszországban már nagyon korai időkben népszerűvé vált ez a Földközi tenger medenc... |
|
|
|
|
|
|
|
...• ALMÀS RÀNTOTT SAJT
Hozzávalók: 50 dkg edami v. ementàli sajt, 2 alma, 2 toj. sàrgàja
A bundázáshoz: 2 tojás, 2 ek. zsemlemorzsa, 2 ek. liszt
A sütéshez: olaj
A màrtàshoz: 5 dl tej, 5 dkg vaj, 3 csapott ek. liszt, reszelt szerecsendio törött feh. bors, só ízlés szerint.
A sajtot félujnyi szeletekre vágju... |
|
|
|
|
|
|
|
Jól rendelték azt az istenek, hogy a szegény ember is tudjon kacagni. Nemcsak sírás-rívás hallik a putriban, hanem szívből jövő kacagás is elég. Sőt az is igaz, hogy a szegény ember sokszor nevet, mikor inkább volna oka sírni. Jól ismerem ezt a világot. A Soósoknak az a generációja, amelyből az apám való, megpróbálta az ínségnek legsúlyosabb állapotát is. Abban ... |
|
|
|
|
|
|
|
A kegyelem mindenre elégséges volta
Elég neked az én kegyelmem!
(2 Kor 12, 9)
Pál apostolnak az a sürgető könyörgése, melyet az Úr Jézushoz intézett, hogy szabadítsa meg őt egy fájdalmas és terhes szenvedéstől, elutasításra talált. ,,Elég neked az én kegyelmem" - még akkor is, ha sok kívánság nem teljesül s ha sok, olyan szívesen melen... |
|
|
|
|
|
|
|
A boltokban számtalan különleges ízesítésű tea, teakeverék kapható. Egyre több teaház is nyílik nálunk, melyek szintén széles kínálattal várják a teázókat. Érdekes, különleges teát azonban otthon is könnyen készíthetünk. Ihatjuk tejjel, mint az angolok, cukorral, mézzel, citrommal vagy rummal ízesítve. Mindenki kedvére válogathat.
Jeges tea
A jeges tea az Egy... |
|
|
|
|
|
|
|
Harci fegyverzetünk (I.)
Álljatok meg tehát, körülövezve derekatokat igazlelkűséggel!
(Ef 6, 14)
Ne felejtsük el, hogy minden lelki fegyverzet Istené! Tőle való, nem mi gyártjuk. El kell fogadnunk és kérnünk kell tőle. Az ,,igazság" tehát nem a mi személyes igazunk, hanem a felülről ajándékozott igazság bennünk. Isten Igéje, mindenekel... |
|
|
|
|
|
|
|
Ánizsos-fokhagymás grillezett nyúlgerinc
A csillagánizsokat öt darabra törjük. Az olajat, a citromlét, az ánizsdarabokat, a koriandert, és a borsot összekeverjük, ebbe a mártásba forgatjuk a fokhagymával bedörzsölt húst. Folpackkal lefedjük, és 2 órára hûtőbe tesszük, közben háromszor-négyszer m... |
|
|
|
|
|
|
|
TŰZDELT ŐZÉRMÉK SZÉCHENYI MÓDRA
(10 személyre)
HOZZÁVALÓK:
3,5 kg őzgerinc, 300 g füstölt szalonna, 300 g étolaj, 100 g vaj, 400 g csirkemáj, 400 g csiperkegomba, 200 g hámozott mandula, 100 g tisztított sárgarépa, 100 g tisztított gyökér, 50 g paradicsompüré, 50 g liszt, 1 db babérlevél, ... |
|
|
|
|
|