|
|
|
... szárzellert/5 dkg zellergumó, 1 ek. olaj, 2 csipet szárított majoránna, 2 marhahúsleves-kocka, 2 tojássárgája, 2 dl főzőtejszín, só, bors, szerecsendió, 4 ek. színes sült borsó (készen vásárolt levesbetét).
A feldarabolt pórét megfonnyasztjuk a felforrósított olajban, rádobjuk a burgonyát és a zellert, élénk tűzön 1 percig pirítjuk. Meghintjük a majoránnával, felöntjük ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
10 dkg zsenge fokhagyma, 0,4 dl repceolaj, 4 dk g aprított mogyoróhagyma, 3 ek. vermut, 2,5 ml fehérbor, 7,5 ml húsleves (kockából), só, bors, 1 dl tejszín, 10 dkg tejföl; a levesbetéthez: 4 szelet szendvicskenyér, 3 ek. olívaolaj, 8 gerezd fokhagyma, 1 dl repceolaj, só, 3 szál petrezselyem, 3 ek. habbá vert tejszín.
A repceolajon megpároljuk a felszeletelt... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... beszélve magas vitamintartalmáról! (Pappné Zsuzsa )
A daragaluska tésztájába mindig teszek egy gondolatnyi sütőport. Így sokkal finomabb, "remegősebb" lesz ez a kiváló levesbetét! (Pappné Zsuzsa )
Bármilyen húslevesbe tegyél jól megmosott vöröshagymát, héjastul! Csodálatos színt kölcsönöz levesednek, a főzés befejeztével el lehet távolítani belő... |
|
|
|
|
|
|
|
... közepes méretű burgonya
só tetszés szerint
1 csokor kapor
1 db közepes méretű vöröshagyma,
a hagyma párolásához olaj
pirított zsemlekocka, vagy levesgyöngy-levesbetét
Elkészítése:
Üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, alaposan megmossuk a cukkínit, majd héjasan karikába vágjuk, maggal együtt, ha van benne. A burgonyával ugyanezt tessz... |
|
|
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
|
|
|
|
|
|
|
... ropogós.
Krustadli (crustade): formában kisütött tésztakosár ragukkal- zöldség és gyümölcsköretekkel
való megtöltésre.
Kruton: 1. szárazon vagy zsiradékban pirított zsemle- vagy kenyérkocka, levesbetét,
2. pirított zsemle- vagy kenyértalapzat.
Legírozás: finom habarás, tejszínnel elkevert tojássárgájával.
Lisztes vaj (beurre-manie): liszttel összegy... |
|
|
|
|
|
|
|
Csigatészta, népies neve: lúdgégetészta
A csigatészta tojásból és lisztből készített levesbetét. Elengedhetetlen hozzávalója a magyaros tyúkhúslevesnek (csigalevesnek). A régi időkben a hagyományos házi tésztáknak számtalan változatát (tyúkfül, macskatalp, csiga stb.) készítették.
A csigatészta csináló "lapickán" - bordásra faragott falapon - gyors, sodró mozdul... |
|
|
|
|
|
|
|
... fehér hús (főtt, sült vagy párolt), vagy 3 tojás. Emellé fogyaszthatunk egy szelet kenyeret, illetve korlátlan mennyiségben nyers salátát (öntet és minden egyéb nélkül) és 2 dl levest (levesbetét nélkül).
Vacsora: Az ebédnél leírtak (a levest kivéve) fogyaszthatók vacsorára, de kisebb mennyiségben.
2. nap (Keményítő)
Reggeli: egy maréknyi aprógyümölcs (e... |
|
|
|
|
|
|
|
Ha nokedlit készítek levesbetétnek, teszek a tésztájába apróra vágott petrezselyemzöldet. Finom ízt ad, és jól mutatós is.... |
|
|
|
|
|
|
|
... mosogatószivacsunkra!
LEVESEK!!!
Könnyű, igazán könnyen emészthető ízletes leveseket ne
habarjunk, rántsuk, streiboljuk ( liszttel megszórva) sűrűsítsünk!
Ezeket nem kell, a hozzávalók, a levesbetétek bőven elegenbőek.
Bármilyen zöldséglevest legyen az karlábé, karfiol, mindegy mi,
személyektől függően 2-3 dl/ fő, számolva készírsünk.
1 evőkanál ... |
|
|
|
|
|
|
|
... ehhez tegyük a passzírozott paradicsomot, sűrített
paradicsomot, paradicsomlevet, ha kell vizet, a sót, cukrot, egy
szál zeller zöldet, vagy darabka gumóját, és felforrás után a levesbetéteket. Több ilyen leves is van, amelyek elkészítéséhez,
nem kell külön serpenyő a rántásnak!!
Amit mindenképpen rántanunk kell, méghozzá utólag:
BAB, LENCSE, SÁRGABORSÓ, a... |
|
|
|
|
|
|
|
... ehhez tegyük a passzírozott paradicsomot, sűrített
paradicsomot, paradicsomlevet, ha kell vizet, a sót, cukrot, egy
szál zeller zöldet, vagy darabka gumóját, és felforrás után a levesbetéteket. Több ilyen leves is van, amelyek elkészítéséhez,
nem kell külön serpenyő a rántásnak!!
Amit mindenképpen rántanunk kell, méghozzá utólag:
BAB, LENCSE, SÁRGABORSÓ, a... |
|
|
|
|
|
|
|
... mosogatószivacsunkra!
LEVESEK!!!
Könnyű, igazán könnyen emészthető ízletes leveseket ne
habarjunk, rántsuk, streiboljuk ( liszttel megszórva) sűrűsítsünk!
Ezeket nem kell, a hozzávalók, a levesbetétek bőven elegenbőek.
Bármilyen zöldséglevest legyen az karlábé, karfiol, mindegy mi,
személyektől függően 2-3 dl/ fő, számolva készírsünk.
1 evőkanál ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Utána, hozzáteszem óvatosan a maradék 6 tojást és kevergetés nél... |
|
|
|
|
|
|
|
... kivesszük belőle. A főzővízben, feltesszük főni a beáztatott babot, a karikákra vágott sárgarépát, a vöröshagyma felével, a zúzott fokhagymával és a mustárral. Amikor a bab már puha, a levesbetét felét (sárgarépa, hagyma, bab) kivesszük, átturmixoljuk, majd visszatesszük a levesbe. Beletesszük a kockákra vágott, főtt, füstölt húst is és a borral összeforraljuk. Aki szereti, ekkor ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vízzel öntjük fel, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágott répával együtt, majd meghintjük a liszttel, fűszerpaprikával és felengedjük a csontlevess... |
|
|
|
|
|
|
|
... közepes méretű burgonya
só tetszés szerint
1 csokor kapor
1 db közepes méretű vöröshagyma,
a hagyma párolásához olaj
pirított zsemlekocka, vagy levesgyöngy-levesbetét
Elkészítése:
Üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, alaposan megmossuk a cukkínit, majd héjasan karikába vágjuk, maggal együtt, ha van benne. A burgonyával ugyanezt tesszük,... |
|
|
|
|
|
|
|
... elkevergetem. Utána óvatosan a maradék 6tojást és kevergetés nélkül hagyom 10 percig főni, hogy szépen egybe maradjanak!
Az elkevergetett tojás olyan lesz, minha tészta vagy levesbetét lenne. Az egészben maradt tojás pedig nagyon laktató!
Borsófőzelék másképp recept
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
30 dkg sertéslapocka
1 paprika ... |
|
|
|
|
|
|
|
... 1 csomag kötözött petrezselyemmel ízesítjük.
Amikor a hús félig megpuhult, akkor a vagdalt hússal megegyező húspépből kis gombócokat formálunk, és a levesben kifőzzük. Ez egyben a levesbetét is.
Tálaláskor tejfölre szedjük.
Alföldi fehér teaszalonna
100-120 kg-os forrázott, szép barnára pörzsölt sertésből a legjobb.
A szalonnát 1 napig hűlni hagyjuk. Egy... |
|
|
|
|
|