|
|
|
... majd vékony szeletekre vagy ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk. A patisszont ugyancsak apró kockákra. A fokhagymát megtörjük. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd a patisszont belekeverve megpuhítjuk. Ezután belekeverjük a paprikákat és fokhagymát. Puhulásuk után rádobjuk a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, esetleg ételízesítőt ha... |
|
|
|
|
|
|
|
... gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, 12-16 szál metélőhagyma, 4 szem retek, 2 ek. olaj, 3 dl tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín.
1. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter vízzel és a tejjel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a zöldborsót, mérsékelt tű... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... kivételével) 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, magjaikat eltávolítjuk, húsukat felaprózzuk. A vörös- és a fokhagymát megtisztítjuk. Az előbbit finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paradicsompürét, egy perc múlva a paradicsomot (ha konzerv, levével együtt), az ételízesítőt, az oregánót és a csiliport. Felöntjük 1 liter v... |
|
|
|
|
|
|
|
... vágjuk. A petrezselymet és a metélőhagymát leöblítjük, a petrezselyem levélkéit lecsipkedjük és felaprózzuk, a retekszemeket apróra felkockázzuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter vízzel és a tejjel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a zöldborsót, mérsékelt tűzön vajp... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... a kovásszal együtt, és az egészet jól eldolgozzuk. Kb. fél óráig pihentetjük a tésztát, ezalatt elkészítjük a tölteléket. A vöröshagymát hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a zsíron megfonnyasztjuk egy kávéskanál sóval és kihűtjük. Hat egész tojást felverünk, egy pohár tejfölt, 2 púpos evőkanál lisztet, és a dinsztelt hagymát egy csipetnyi őrölt borssal összekeverjük. Közben a tésztán... |
|
|
|
|
|
|
|
... edényben, és mérsékelt tűzön 5 perc alatt enyhén megpirítjuk a húst. Miután kiszedtük sózzuk és borsozzuk. A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk és feldaraboljuk. A maradék zsiradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a currypasztát, a rizst, az alaplét, a paradicsomot, a karfiolt és a mazsolát, majd lassan felforraljuk. Ezután mérsékelt lángon, l... |
|
|
|
|
|
|
|
... kissé
kivájjuk, az üreget olvasztott vajjal bekenjük. 180
fokra felmelegített sütoben 4-5 percig elosütjük a
kenyérszeleteket. Az apróra vágott hagymát 40g vajon
megfonnyasztjuk, rádobjuk a megtisztított, kockákra
vágott cukkinit, 5 percig pároljuk, sózzuk, borsozzuk,
majd egészen kicsire mérsékeljük a tüzet. Felütjük a
tojásokat, összekeverjük a... |
|
|
|
|
|
|
|
... Beletesszük a hasábokra vágott leveszöldséget, és puhára főzzük.
2. A gombóchoz a pászkát finomra törjük, a hagymát és a petrezselymet felaprózzuk. A hagymát 1 kk. libazsírban megfonnyasztjuk, a maradékot pedig habosra keverjük a tojással. Hozzáadjuk a petrezselymet, a hagymát, a pászkát, ízlés szerint sót és borsot, végül lefedjük, és fél órát pihentetjük.
3. A levest l... |
|
|
|
|
|
|
|
... paradicsom, 3 db paprika, 2 dkg liszt, 1 dl étolaj, só.
1. A szalonnát kis kockákra vágjuk, kevés hevített olajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és megfonnyasztjuk. Fűszerpaprikával meghintjük, és rátesszük a darabolt, megmosott csirkét. Kevés vizet aláöntünk, megsózzuk, és fedő alatt kis lángon pároljuk.
2. Mikor a hús majdnem megpuhult... |
|
|
|
|
|
|
|
... Kivajazunk egy tűzálló tálat.
Elkészítés: A halat a tálba fektetjük, ráöntjük a vörösbort, lefedjük és a sütőben 20-25 perc alatt megpároljuk. Közben a maradék vajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a gombát, és puhára pároljuk. Ha a gomba megpuhult, őrölt borssal ízesítjük, a liszttel meghintjük. A gombát felengedjük a hal párolólevével, beleszórjuk a petrezs... |
|
|
|
|
|
|
|
... néhány bóbita kivételével finomra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-fokra. Egy közepes méretű sütőedényt kikenünk vajjal/margarinnal.
2. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, felét félreteszszük. A maradék hagymához adjuk a sárgarépát és a szárzellert, élénk tűzön 4-5 percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval illat... |
|
|
|
|
|
|
|
... feljavításához 3 dkg vaj.
A csontokból a vegyes zöldséggel, fűszerekkel levest főzünk. A megtisztított gombát megmossuk, és finomra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát vajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk az összevágott gombát, megsózzuk, meghintjük egy kevés törött borssal, és lepirítjuk. Ha a levét elfőtte, hozzákeverjük a lisztet, egy kissé tovább pirítjuk, majd felöntj... |
|
|
|
|
|
|
|
... sajt
kevés vaj
-Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymagerezdeket áttörjük, a vöröshagymát lereszeljük, majd a felolvasztott vajon megfonnyasztjuk. Megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és a húslével felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A tűzről levéve tejföllel gazda... |
|
|
|
|
|
|
|
... petrezselyemgyökér, 1 karalábé, 10 dkg (kb. 1 dl) rizs, só, 1-1 ágacska friss tárkony, petrezselyem és lestyán, kész korpacibere.
1. A hagymát felaprítjuk, és olajon megfonnyasztjuk. A megtisztított, felaprózott sárgarépát, petrezselymet és karalábét a hagymához adjuk, és pár percig kevergetve pirítjuk.
2. A rizst megmossuk, lecsöpögtetjük, és a zöldségekhez adjuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
... oldalán kb. egyforma vastag legyen a burok, bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük.
Elég hamar megpirul, ne hagyjuk magára.
A szószhoz apróra vágjuk a hagymát, olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott gombát, sózzuk-borsozzuk-ételízesítőzzük (ez lehet több is, én ennyiből csináltam).
Ha kicsit összefőtt (friss gomba ha megpuhult), és már nagyon le... |
|
|
|
|
|
|
|
... hagynma, egy csokor petrezselyem, 30 g libazsír, 1 tojás, só, bors.
Elkészítés: A pászkát finomra összetörjük, a hagymát és a petrezselymet összevágjuk. A hagymát kevés libazsíron megfonnyasztjuk, egy kis maradékot habosra verünk a tojásfehérjével. Hozzáadjuk a petrzselymet, a sárgáját a pászkát, a fűszereket, lefedjük, fél órát pihentetjük.
Forrdogáló (nem erősen) vízbe... |
|
|
|
|
|
|
|
... de önthető mártást kapunk. Levesszük a tűzről, és két tálkában egyenletesen elosztjuk. A gombát és a hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük.
Serpenyőben, forró olajban megfonnyasztjuk a hagymát, beletesszük a gombaszeleteket, 5 percig pároljuk, majd kiszedjük, és lecsöpögtetjük. Belekeverjük az egyik adag besamelbe, majd a sütőtálba kanalazzuk.
A tojásokat f... |
|
|
|
|
|
|
|
... sózzuk, meghintjük 1 mokkáskanál frissen őrölt borssal és a finomra vágott petrezselyem felét, majd fedő alatt puhára pároljuk. Az olaj másik felében az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, beletesszük a gombát, és erős tűzön pirítjuk. Ha félig kész, hozzáadjuk a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, óvatosan összekeverjük és időnként rázogatva tovább pirí... |
|
|
|
|
|
|
|
... olaj, 1 babérlevél, 2 ek. borecet, 2 ek. méz.
1. A fasírthoz a zsemléket beáztatjuk a langyos tejbe. A vörös- és a fokhagymát meghámozzuk, az előbbit finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 1 ek. forró olajban, hűlni hagyjuk. A petrezselymet és a bazsalikomot leöblítjük, a petrezselyem leveleit felaprózzuk. A diót néhány szép gerezd kivételével nagyobb darabokra vágjuk. A sütőb... |
|
|
|
|
|
|
|
... ,,egyszemélyes") rozsos cipó.
1. Megtisztítás után a fokhagymát összezúzzuk, a vöröshagymát lereszeljük.
2. A vajat fazékban fölolvasztjuk, a kétféle hagymát 3-4 perc alatt megfonnyasztjuk rajta. Ezután megszórjuk a liszttel, jól elkeverjük, majd a levessel fölöntjük. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon 8-10 percig főzzük.|... |
|
|
|
|
|