|
|
|
... olajat a mandulaliszt közben kiengedi magából.
A mandulalisztet, porcukrot és vaníliáscukrot összekeverjük, a tojásfehérjéket egyenként dolgozzuk bele. Alaposan kidolgozzuk - gyúrjuk a tésztát. Kis darabot leválasztunk a tésztából, 1 cm átmérőjű hengerré sodorjuk az ujjaink között, kb. 15 cm hosszúságban. Középen félbehajtjuk, a dupla hengert ,,f... |
|
|
|
|
|
|
|
... állni hagyjuk.
A tojássárgájákat, a cukrot, a tejet (ebben előzőleg feloldjuk a sót), a felolvasztott margarint összekeverjük és ezt, valamint a kovászt hozzáadjuk a liszthez. Jól kidolgozzuk a tésztát, hogy hólyagos legyen.
Langyos helyen 1 órát kelesztjük.
Lisztezett deszkára kiborítjuk, a tésztát elfelezzük és egyenként kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk.
A ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... dkg porcukor
15 dkg darált dió
1 tk enyhe ecet
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk. 30 percig pihentetjük.
Amíg a tészta pihen elkészítjük a tölteléket: a diót megdaráljuk, a tojásfehérjéket a porcukorral gőz felett kemény habbá verjük, majd az ecettel elkeverjük.... |
|
|
|
|
|
|
|
... házilag
Elkészítése: A gyúródeszkára szitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést csinálunk, amelybe beleütjük a tojásokat és megsózzuk. Óvatosan összeállítjuk, majd gyúrással alaposan kidolgozzuk úgy, hogy a tészta sima és csomómentes legyen. Ezután cipókat alakítunk ki, tetejüket vékonyan megkenjük zsírral, hogy felülete ne száradhasson ki, és tiszta ruhával letakarva ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... beletesszük a kakaót.
4. A maradék tejet az olajjal összekeverjük. Majd a két száraz hozzávalóba, elfelezve beleöntjük. Ugyanígy a felfutott élesztőt is.
5. Mindkét adagot kidolgozzuk úgy, hogy elváljon a táltól és a kezünktől.
6. Letakarva, szobahőfokon 1 órát kelesztjük.
7. Három rudat sodrunk belőle (2 fehér, 1 kakaós, az vastagabb lesz), és össz... |
|
|
|
|
|
|
|
... a lisztet, hozzáadjuk a sót, és összekavarjuk.
6. Beleütjük a tojásokat, a langyos vajat, amiből előzőleg eltávolítjuk a rozmaring ágakat, és a felfuttatott élesztőt, majd jól kidolgozzuk, lágy tésztává dagasztjuk. Amikor kész, meghintjük liszttel, letakarjuk egy ruhával, és kelesztjük, 1 órán át.
7. Amint megkelt, átdagasztjuk, és beledolgozzuk a kicsit kinyomkodott maz... |
|
|
|
|
|
|
|
... olaj
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet a puha vajjal az élesztős tejjel, a tojással és 1 dl langyos vízzel (amiben a sót elkeverjük) jól kidolgozzuk és meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
A tökmagot szárazon felmelegített serpenyőben megpirítjuk, majd felaprózzuk.
Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket:
A sonkát ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk.
Az élesztőt egy kevés tejben feloldjuk, majd a tészta többi hozzávalóival tésztává gyúrjuk és alaposan kidolgozzuk. Meleg helyre téve kelesztjük.
Miután megkelt, a tésztát bőven lisztezett deszkára borítjuk és egy 70x60 cm-es téglalap alakú lapot nyújtunk belőle.
Egy ecsettel a tészta te... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Alaposan átdagasztjuk, és letakarva 45 percen keresztül enyhén meleg helyen kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket.
A túrót áttörjük, és a hozzávalókkal alaposan kidolgozzuk.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. 10x10 cm-es kockákra vágjuk, közepébe túrótölteléket rakunk.
Szemben lévő két-két ... |
|
|
|
|
|
|
|
... csökkenni".
A témáról kiadott közleményében Tabajdi Csaba (MSZP) úgy vélte, a gazdasági deficitek kezelésére alkalmas uniós keretek elkészítését követően most "itt az ideje hogy kidolgozzuk az emberi és kisebbségi jogok terén jelentkező deficitek kezelésére alkalmas uniós rendszert is".
Emlékeztetett arra, hogy az egyezményhez való uniós csatlakozást az Európai Parlamen... |
|
|
|
|
|
|
|
... langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a tojássárgájával, csipetnyi sóval, a megkelt élesztővel, meg annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk. Akkor jó, ha hólyagos és az edény faláról elválik. Ekkor beleöntünk egy kávéskanál olajat, és további 3-4 percig dagasztjuk. Cipót formázunk belőle, langyos helyen, letakarva a duplájára ke... |
|
|
|
|
|
|
|
... Közben egy tálban kimérjük a lisztet, cukrot, reszelt citromhéjat, sót. Beleöntjük a kovászt, a tojások sárgáját és a 8 dkg megolvasztott margarint. Dagasztógéppel vagy kézzel alaposan kidolgozzuk. Szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük. A diót a cukorral elkeverjük.
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, dió nagyságú kiszúróval vagy pohárral kiszaggatjuk. A tésztadarabká... |
|
|
|
|
|
|
|
... hűtjük. Átszitáljuk a finomlisztet, beletesszük a csipet sót, az 5 dkg cukrot, elkeverjük, majd beleütjük a 2 tojás sárgáját, beleöntjük a felfutott élesztőt, és a 3 dl tejet, és jól kidolgozzuk. Amennyibe van robotgépünk azzal a legegyszerűbb.
A két evőkanál olvasztott vajat beletesszük egy kelesztő tálba, áttesszük a kidolgozott tésztát, és beleforgatjuk. Fóliával lefed... |
|
|
|
|
|
|
|
... elmorzsoljuk a liszttel.
Az élesztőt 0,5 dl tejben felfuttatjuk 1 csipet cukorral, majd a margarinos liszthez adjuk. Ezt követően a többi hozzávalókat is beletesszük a tésztába és jól kidolgozzuk.
A tésztából 8, lehetőleg egyforma gombócot formálunk.
A gombócokat lapostányér nagyságúra nyújtunk. Az így kapott korongot 2 cikkre vágjuk; kívülről befelé haladva fels... |
|
|
|
|
|
|
|
... reszelt héja
0,5 dl 12%-os tejföl
Elkészítés:
A sütőporos lisztet elmorzsoljuk a hideg margarinnal. Beletesszük a cukrot, a tejfölt, a tojást. Alaposan kidolgozzuk, és kettéosztjuk.
Lisztezett deszkán ujjnyira nyújtjuk. Az egyik felét egy tepsibe simítjuk. Megszórjuk zsemlemorzsával és rákenjük a cukorral, tojással, citromhéjjal, mazsolával íze... |
|
|
|
|
|
|
|
... lisztbe csipetnyi sót keverünk, majd hozzáöntjük az élesztőt, a vajas keveréket, és annyi langyos tejet, hogy lágy, galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk. Fakanállal vagy géppel jól kidolgozzuk.
Végül finoman beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket.
Egy mélyebb tepsit alaposan kikenünk, és belesimítjuk a tésztát. 3/4 órát kelesztjük.
Közben a sütőt e... |
|
|
|
|
|
|
|
... összekeverjük és elmorzsoljuk a Rama margarinnal. A liszthez adjuk az élesztős tejet, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a rumot és a citromhéjat. A robotgép dagasztóspiráljával kidolgozzuk. Egy könnyed lágy tésztát kapunk. Ha véletlenül ragadós lenne a tészta, kézzel dolgozzunk hozzá egy kevés lisztet. Letakarva, meleg helyen félóra alatt megkelesztjük.
Liszteze... |
|
|
|
|
|
|
|
... élesztőt. Alaposan átdagasztjuk és letakarva 45 percen keresztül enyhén meleg helyen kelni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük és a hozzávalókkal alaposan kidolgozzuk, majda végén beletesszük az apró kockára vágott barackbefőttet.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. 10x10 cm-es kockákra vá... |
|
|
|
|
|
|
|
... palacsintát. 2 tojást felütünk egy tálba, hozzáadunk 1 dl tejet, 1 dl szódavizet, egy csipet sót és a cukrot, majd jól összekeverjük. Ezután beletesszük a lisztet és fakanállal jól kidolgozzuk a tésztát. Elkezdjük hígítani a tésztát. Először hozzáadunk fél dl szódavizet és simára keverjük, majd 1 dl tejet, ezzel is simára keverjük.
Az almákat megpucoljuk és vékony cikkekre v... |
|
|
|
|
|