|
|
|
... elbotoltam.
A fényeket,
mik sajogtak, miket hittem.
És ne félj majd,
a kínokat magammal vittem.
Mindent, ami fájt.
Éhes éjjeleket,
keserves homályt.
S itt hagyom a szépet.
Amit vágytam,
ami éget.
Ha majd elmegyek,
őrizd, ki szerettem volna lenni.
Őrizd,
hogy ne féljek elmenni.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... való fű lepte el;
Noha járt voltában semmivel
Nem tett túl egyik a másikán,
S mindkettejükre e hajnalon
Láb nem taposta levél borult.
Az elsőt, ó, máskorra hagyom!
De visszatérek-e, nem tudom,
Ismerve, hogyan fut útba út.
S így kezdem majd sóhajtva mesém
Valahol sok hosszú év után:
Két út vitt át a fák sűrűjén,
S a... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... rejtő
ékírás
őseim í... |
|
|
|
|
|
|
|
... lényeg:
egy kis nosztalgia, egy kis emlékezés a gyermekkor ízeire, illataira.
A valóban mennyei régi étkekre. Ne hagyjuk feledésbe menni a
réges-régi recepteket. Nem csak hagyománytiszteletből. Hanem azért
se, mert ilyen finomat még nem ettek. Mert tudják: ,,A Nagyi főztje
a világon a legjobb!"
- 5 -
P ersze az idő nem áll ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Roderik Feiszthamel: Összerakott szavak
Kiütöttem magam s nem hagyom abba,
Kezemből kihulló, labda,
Magamra maradva, cserbenhagyva.
Voltam már kába, késtem már el,
Nem kérkedem az emberi értékekkel.
Feltámadt kedvem lelohadt vala,
Egy-egyesség megszakított oldala.
Naplementében nem látva a gyönyört,
Azzal nézte... |
|
|
|
|
|
|
|
... kockákra vágom. Hasonló nagyságúra darabolom a krumplit, a répát és a hagymát is. A wokba beleöntök egy kevés olajat, és amikor átmelegszik, beleteszem a húst. Kevergetve fehéredésig sütöm, hagyom, hogy körbezárja a külső kéreg a hús rostjait. Ezután ráteszem a hagymát, a sárgarépát, majd pár percnyi pirulás után a krumplit is. Felöntöm a szójával és a száraz fehérborral, megszóro... |
|
|
|
|
|
|
|
... a
fagyos Zimankó,
hogy megölje mindazt
amiért élni jó.
Nem fogok bújni előle,
vágyón várni majd a
madárcsicsergésre.
Megyek, megküzdök
véle, nem hagyom
bántani a puha
Békességet!
Indult is már fel,
fel a magas égbe,
megállítani a telet
kevéske erejével,
utolsó lélegzetével!
Ám utána s... |
|
|
|
|
|
|
|
... sehol.
- Szóval arra készül, hogy szigorú lesz?
- Egy ilyen helyzetre nem készülhet az ember, én már készen vagyok és nem tervezem, hogy másmilyen leszek, mint amilyen vagyok. Hagyom majd, hogy hasson rám az egész és brutálisan őszinte leszek, mert úgy gondolom, azzal tudok legtöbbet segíteni. Amennyit készülni tudok rá, legfeljebb annyi, hogy varratok ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tehetsége, érdemes-e neki... Meg fogja tudni tőlem, hogy igenis van tehetsége, éppen azért hagyja abba, sürgősen, az idő alkalmatlan. Ötkor elhatározom, hogy azt a dolgot holnap délelőttre hagyom, bemegyek az állatkereskedésbe, ahol hónapok óta alkuszom egy akváriumra ("antikvárium", ahogy Erzsi mondja). Fodor Lacival, a kitűnő drámaíróval találkozom, spiritiszta dolgokról beszél,... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Kovács Kati: Búcsú
Itt hagyom rád, a régi utcát,
mely őrzi lépteinket.
Itt hagyok még egy... |
|
|
|
|
|
|
|
... 13. szombat délután 16 óra 45 perc. Rózsika asszony mielőtt elindult a vonathoz az állomásra, előtte oda adta a kis Robikának a Micimackós párnát, amit otthonról vitt. -Tessék picikém, itt hagyom neked a kedvenc kispárnádat, amin otthon szoktál aludni. A kis gyerek, miután az asszony oda adta a párnát a szomorú kis fiú ezt kérdezte anyjától. -Mami a kis párnámat azért adod ide nek... |
|
|
|
|
|
|
|
Én vagyok a kis hülye altruista.
"Az űttürő ahol tud segít."
Olykor sokszor hagyom kihasználni magam, mert tudom, hogy épülésére van a másiknak, amikor szembenéz magával.
Nekem ennyit megér.
És fizetem az árát.
De már fáradok.
vm... |
|
|
|
|
|
|
|
... 3 db közepes vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát, szintén apróra vágok. Megpirítom kevés olajon a hagymákat, addig megfőzök egy kis húslevest (1 litert). A húst rárakom a hagymákra és hagyom picit pirulni, hogy kifehéredjen. Ezután ráöntöm a húslevest és megborsozom, majd addig főzöm, amíg a leves csaknem teljesen elpárolog. A hozzávaló krumplit megpucolom, felvágom kockára és m... |
|
|
|
|
|
|
|
... lisztet egy nagy tálba szórom a közepébe mélyedést készítek. Mikor az élesztő felfutott a mélyedésbe öntöm, kevés lisztet szórok a tetejére és összekeverem, hogy galuska állagú legyen. Ismét hagyom megkelni. Mikor már jó hólyagos hozzáteszem a tojásokat, a cukrot, az édesítőt, a maradék tejet, egy csipet sót. Határozott mozdulatokkal összegyúrom, majd kanalanként hozzá dolgozom az... |
|
|
|
|
|
|
|
... hogy miért: azért, mert a gyermek... |
|
|
|
|
|
|
|
Elsősorban ha egészségi állapotomnak megfelelő melót találnék. Pénz az jó ha van. Korom így jó ahogy van, fiatalabb nem lennék, hagyom hogy öregdjek, a magam módján. Próbálom nem rongálni a testemet, cigi, alkohol, nagyon zsíros - fűszeres étellel. Elég a kipufogót szagolni ha gyalogolok..
Próbálok annyit aludni amennyit a testem jelez. Így talán nem leszek annyira nyúzott.... |
|
|
|
|
|
|
|
... találkozás értelmi szerzője Gömbös Gyula volt, jelentőségét nem kell méltatnom, minden épeszű ember tisztában van vele. Ezért és még sok minden másért, aminek elmondására időim nincs, nem hagyom bántani a már második éve halott Gömbös Gyulát.
Az emberek hallgattak, nem volt hozzászólni valójuk. Ekkor felém fordult Szálasi; most elmondhatja testvérem, amit az előbb akart... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Elkészítés:
A hagymát megpucolom, félbe, majd halvány szeletekre vágom. A vajat egy mély serpenyőben, vagy fazékban megolvasztom, majd hozzáadom a hagymát. Befedem, majd 10 percig hagyom párolódni. Közben persze, időnként kavarok rajta néhányat. Ezután lassú tűzön, már fedő nélkül, gyakori kavargatás mellett, karamellizálom a hagymát. Iskola függő, hogy men... |
|
|
|
|
|
|
|
... fokhagyma
1 kávéskanál őrölt bors,
kevés mustár,
2 babérlevél
A recept elkészítése:
Az érett paradicsomot megmosom, cikkekre vágom, és tiszta lábasba hagyom hogy levet eresztjen. Utána addig főzöm, míg sűrű lesz. A sűrű léhez hozzáadom a lereszelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, sót, borsot, cukrot és a többi fűszert. 10 percig főzöm, utána ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kikeverem,hozzá adom a többi anyagot is, jól kidolgozom.A formában elosztom a tésztát és 22-25 perc alatt megsütöm.
A krémhez : a tejszint felmelegitem és a csokit felolvasztom benne.Hagyom,hogy kihüljön. Az 1 / 3 csésze vizet, fehérjét, cukrot ,sót egy tálba teszem,majd gőz felett állandóan mixelve krémesre,habosra kidolgozom.
A tészta tetejét diszitem a krémmel.... |
|
|
|
|
|