|
|
|
... dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga; a diótöltelékhez: 30 dkg darált dióbél, 25 dkg porcukor, másfél reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt;
A máktöltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg. |... |
|
|
|
|
|
|
|
... evőkanál fehérbor
só
A töltelékhez:
7,5 dkg cukor
1 kávéskanál kukoricakeményítő
fél dl édes fehérbor
2,5 dl tej
3 tojássárgája
3 evőkanál birsalmasajt
30-30 dkg fekete és zöld színű szőlő
a kenéshez 1 tojássárgája
ELKÉSZÍTÉS
A hozzávalókból nyújtható tésztát gyúrunk. Egy kerek tortaformát ma... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Birsalmasajt
A hámozatlan, felszeletelt birsalmát kevés vízben megfőzzük, majd átpasszírozzuk. Lassan főzzük tovább, először cukor nélkül, majd ha már sűrűsödik, hozzátesszük a cukrot. (1 kg főtt gyümölcsmasszához 80 dkg cukrot számítunk.) Az újraforrástól számítva még további 20-30 percig főzzük. Végül hideg vízzel kiöblített (még nedves) formákba töltjük, s szell... |
|
|
|
|
|
|
|
... éppen csak forráspontig hevítve kínálom.
Hosszú fondüvillára szúrva lehet belemártogatni piskótakockákat, megfőzött fél diós... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... amelybe vajból, cukorból és tojásból készült, kakaóval valamint reszelt narancshéjjal ízesített krémet töltenek. Az ország déli részén 13 karácsonyi desszertből csemegéznek: mazsola, birsalmasajt, nugát, marcipán, dió, mogyoró, mandula, füge, datolya, kandírozott citrom, aszalt szilva és körte.
Németország karácsonyi desszertje az ún. Stollen, ami legalább olyan jellegz... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga.
Diótöltelék: 30 dkg darált dióbél, 25 dkg porcukor, másfél reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt.
Máktöltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... csak elment apácának. Befogadták a szürkenővérek. Egy reggelen Ádám pakolt össze, beállt Erdei Ferenc szigetszentmiklósi kisbirtokára hagymaszedő napszámosnak. Anyám pénzt csinált: birsalmasajtot készített eladásra, vadgesztenyéből és házi zsírmaradékokból Annussal mosószappant főzött, megtanult műstoppolni.
Nyomasztó, bár csak elmosódott emlékeim vannak arról, hogy L. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... mégegyszer átfőzni és lehüteni.
Feldolgozás előtt az alma szőrős burkát mindenképpen elkell távolitani
Viszont kompót készitéshez,a sárga héját nemszükséges lehámozni.
A birsalmasajt hosszas főzése során szinte narancssárgától rózsaszinig
változik, attól függően,hogy a főzés melyik szakaszában adjuk hozzá a cukrot.
Az érett gyümölcsöket elég csak átforgatn... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojás sárga.
Diós töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt.
Mákos töltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg. |... |
|
|
|
|
|
|
|
... de ne túl barnára, mert akkor megkeseredik
8. A süteményekbe, például püspökkenyérbe, szánt cukrozott gyümölcsöt - vagy bármit, ami összeragad ( dinnye- és narancshéját, birsalmasajtot) - vágjuk apró kockákra, és forgassuk cukorba, így nem tapadnak össze az apró darabok.
9. Könnyebben elválik a tészta a tepsitől, ha azt sütés után hideg kőpadlóra tesszük.... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Sajtosbolt: jegyez találkozást egy régi ismerőssel. Sajtot adni ajándékba férfinak: asszonynak megszerelmesedést jegyez. Sajtot venni: új szeretőt találni. Disznósajt: bűnös kívánság. Birsalmasajt: időváltozás. ( Kerner .) Sajtszagát érezni, de a sajtot nem látjuk: megcsalnak. Sajtban lenni: gazdag asszony. ( R . M .)
Sakk
Levél.
Salátá... |
|
|
|
|
|
|
|
... megpirítjuk - de ne túl barnára, mert akkor megkeseredik
8. A süteményekbe, például püspökkenyérbe, szánt cukrozott gyümölcsöt - vagy bármit, ami összeragad ( dinnye- és narancshéját, birsalmasajtot) - vágjuk apró kockákra, és forgassuk cukorba, így nem tapadnak össze az apró darabok.
9. Könnyebben elválik a tészta a tepsitől, ha azt sütés után hideg kőpadlóra tesszük.... |
|
|
|
|
|
|
|
Mivel a klubban kérték tőlem, gondoltam, egyuttal ide is elhozom, bár nekem még a fán diszelegnek...
Birsalmasajt:
Birsalma magházát kivágjuk, héjával együtt vékony szeletekre vágva, annyi vizben, hogy ellepje, jó puhára főzzük. szűrőkanállal leszürve, szitán áttörjük.az áttört gyümölcsöt lemérjük, és egy kg péphez80dkg cukrot számitunk.Addig főzzük, mig kavarás ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Sajtosbolt: jegyez találkozást egy régi ismerőssel. Sajtot adni ajándékba férfinak: asszonynak megszerelmesedést jegyez. Sajtot venni: új szeretőt találni. Disznósajt: bűnös kívánság. Birsalmasajt: időváltozás. (Kerner.) Sajtszagát érezni, de a sajtot nem látjuk: megcsalnak. Sajtban lenni: gazdag asszony. Aztán ki ki döntse el melyik igaz:-)))) Szép álmokat kedveskéim:-))))... |
|
|
|
|
|
|
|
Sütve gyermekkori emlékeket idéz csodás illata, ragu- vagy bablevesbe téve gasztronómiai különlegességgé emeli azt, a háziasszonyt próbáló birsalmasajtról meg csak felsőfokokban lehet beszélni.
Ismerjük meg!
A Rosaceae, vagyis a rózsafélék családjába tartozó birs (Cydonia oblonga) az almafélékkel rokon, a köznyelvben birsalma, vagy birskörte, birskörtvély, büdösalm... |
|
|
|
|
|
|
|
... Azerbajdzsánból hozták, vérvörös, édes. Mióta azt ott megkóstoltam, magyar földön nem veszek gránátalmát, mert ég és föld a különbség.
Ilyenkor ősszel még arra emlékszem nagymama birsalmasajtot készített nekünk, mennyire finom volt és a kompótja, az édes illata.Amióta meghalt a drága öregasszony, nem ettem ezt a finomságot.
20 évet éltem a Tisza mellett. Minden évben jöt... |
|
|
|
|
|
|
|
* 4 db birsalma
* 400 g kristálycukor
* 1 db citrom leve
1. A birsalmákat alaposan megmossuk. Negyedekbe vágjuk, magházukat egy nagyon éles késsel eltávolítjuk. (Hámozni nem kell, azt főzés után sokkal könnyebb elintézni.)
2. Egy lábasba tesszük a birsalma cikkeket, fel... |
|
|
|
|
|
|
|
... a késő ősz ajándéka
Sütve gyermekkori emlékeket idéz csodás illata, ragu- vagy bablevesbe téve gasztronómiai különlegességgé emeli azt, a háziasszonyt próbáló birsalmasajtról meg csak felsőfokokban lehet beszélni.
Ismerjük meg!
A Rosaceae, vagyis a rózsafélék családjába tartozó bi... |
|
|
|
|
|
|
|
Birsalmasajt
Hozzávalók:
1 kg birsalma
70-80 dkg (gyümölcs)cukor
3-4 marék dió
1-2 citrom leve
Elkészítés:
A birsalmát megmosom, héjastól felkockázom. Felteszem főni, de csak éppen annyi lében, amennyi ellepi.
Közben a cukrot sziruppá főzöm egy kevés vízzel.
Ha a birsalma megpuhult, hozz... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga.
Diós töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg
mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt.
Mákos töltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej,
csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűsz... |
|
|
|
|
|