|
|
|
... szálltunk le Árpádtetőn.
Utunk egész a mésztufa gátakig zavartalan volt.Nézelődtünk,gyönyörködtünk a lábunk alatt elterülő,rengeteg medvehagymában.Meg-megálltunk,eszege ttünk,a szendvicsekhez frissen tépett medvehagymát ettünk. A mésztufa gátakon aláfolyó víz most is csodálatos volt! Na,itt aztán mentünk tovább,nem is néztünk térképet.Meg is lett az eredménye!! A nagy emelkedő... |
|
|
|
|
|
|
|
... vitaminforrás. Sok C-vitamint, kalciumot, káliumot, foszfort, vasat tartalmaz. Az apró fehér hagymácská... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... használják.
A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet. Kiváló krém vaj helyett pikáns szendvicsekhez; így például pirítós kenyéren kaviárral, vagy összetörve egy kis citromlével. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését.
Délkelet-Ázsiában és ... |
|
|
|
|
|
|
|
... alatta marad a szabadföldiének.
Hogyan fogyasszuk?
Friss felhasználásra alkalmas leginkább, leszedve gyorsan romlik. A fejes salátát többnyire nyersen fogyasztjuk. Szendvicsekhez natúr, sültekhez és például a tojásos galuskához ecetesen kiváló. Levesnek nálunk ritkán készítik el, főzeléknek valamivel gyakrabban, a spenóthoz hasonlóan, fokhagymás ízesítéssel.
Í... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Levesnek, salátának; töltelékbe, köretként és főételként egyaránt felhasználható, sokféleképpen: párolva; rántva, fasírozva; pörköltnek, tojással, szendvicsekhez stb. ételként elkészíthető.
............................Fontos tudnivalók:
A gombaételek főzésekor ügyeljünk a következőkre:
- A gombát ne hámozz... |
|
|
|
|
|
|
|
... alatta marad a szabadföldiének.
Hogyan fogyasszuk?
Friss felhasználásra alkalmas leginkább, leszedve gyorsan romlik. A fejes salátát többnyire nyersen fogyasztjuk. Szendvicsekhez natúr, sültekhez és például a tojásos galuskához ecetesen kiváló. Levesnek nálunk ritkán készítik el, főzeléknek valamivel gyakrabban, a spenóthoz hasonlóan, fokhagymás ízesítéssel.
Í... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszttel, s kevergetve pirítsd 3-4 percig. Ekkor engedd fel 1 dl tejjel, s lassan főzd, amíg kissé besűrűsödik. Akkor adj hozzá 1/2 dl tejfölt és még egyszer forrald fel. (Hideg és meleg szendvicsekhez egyaránt használható.)
KÖRÖZÖTT 80 dkg juhtúróhoz végy 20 dkg vajat, 5 dkg vöröshagymát, 3 dkg mustárt, egy csomó (apróra vágott) metélőhagymát, 1 dkg őrölt pirospapriká... |
|
|
|
|
|
|
|
... készítsük. Ez úgy sikerül, ha az alap- és dúsító anyagokat
áttörjük, a felhasznált vajat pedig habosra keverve dolgozzuk össze.
Nyomózsákból csillagcsővel szépen formázható, szendvicsekhez felhasználva pedig
késsel jól kenhető állagúak legyenek. Ízesítésükre a készítés során fordítsunk
figyelmet (kóstoljuk meg), mert ha a kész étel fogyasztásakor derül ki, hogy... |
|
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
|
|
|
|
|
|
|
Olívabogyó: Görögország tradicionális exportcikke hazánkban is igen kedvelt csemege, salátákhoz, szendvicsekhez, előételként de akár magában fogyasztva is. Viszonylag magas kalóriatartalma 73% magas zsírsavtartalmának köszönhető. Már néhány bogyó megszünteti az éhséget ezért is ajánlott salátákhoz, főzelékekhez fogyasztani. Magas zsírtartalma ellenére is segíti a fogyókúrát. Zsírsa... |
|
|
|
|
|
|
|
... zöldséget? Itt az ideje, hogy egészséged érdekében megbarátkozz vele!
Ha szereted a hagymát, nem fogsz csalódni benne: íze erőteljes, felhasználhatod fűszerezésre, salátákba, szendvicsekhez, és ami a fő: igazi gyógynövény, hatása a fokhagymánál tizenkétszer erősebb! Magas hatóanyag tartalmának köszönhetően - A-, B1-, B2- és C-vitaminok, niacin, magnézium, vas, ci... |
|
|
|
|
|
|
|
... padlizsánkockákat, a ledarált paradicsompaprikát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, forrón üvegekbe töltjük, tetejére ujjnyi olajat öntünk, késhegynyi szalicilt szórunk, lekötjük, és kigőzöljük. Szendvicsekhez is használhatjuk.
Paprika - paradicsom, ízesítő
Elkészítése: Három kg húsos zöldpaprikát kicsumázunk, de ereit benne hagyva, jól megmossuk, lecsurgatju... |
|
|
|
|
|
|
|
... kávéskanál dijoni mustárt és 5 szardellafilét. Vékony sugárban, állandóan keverve adjunk hozzá 2 dl olívaolajat. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. Caesar-salátához, meleg salátákhoz, szendvicsekhez használhatjuk.
Majonéz
Keverjünk simára 2 tojássárgáját 1 evőkanál citromlével, 12-12 kávéskanál sóval és őrölt borssal, 2 kávéskanál mustárral. Vék... |
|
|
|
|
|
|
|
... marad a szabadföldiének.
Hogyan fogyasszuk?
Friss felhasználásra alkalmas leginkább, leszedve gyorsan romlik. A fejes salátát többnyire nyersen fogyasztjuk. Szendvicsekhez natúr, sültekhez és például a tojásos galuskához ecetesen kiváló. Levesnek nálunk ritkán készítik el, főzeléknek valamivel gyakrabban, a spenóthoz hasonlóan, fokhagymás ízesítéssel.
Ín... |
|
|
|
|
|
|
|
... páratlan ízélményt nyerünk.
LILAHAGYMA
A zöldségkertészek Red Large néven is ismerik ezt a gömbölyű hagymát, amelynek a csúcsai kissé ellapultak. Salátákban vagy szendvicsekhez érdemes használni, ezenkívül díszítéshez is kiváló.
FOKHAGYMA
Egyike a legfontosabb fűszernövényeknek, amelyet az egész világon termesztenek és szeretnek. Rendszeres fogy... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütőformát, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 20-25 percig. Ha elkészült, várjunk vele míg kissé kihűl, majd szedjük a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni. Szendvicsekhez vágjuk derékban kétfelé a muffinokat, kenjük meg majonézzel, helyezzünk rá pár levél spenótot, majd hajtogassunk rá a vékonyra felszeletelt füstölt pulykából. Tetejére kanalazzunk a hagymale... |
|
|
|
|
|
|
|
... szendvicsekbe, hidegtálakra, mártásokhoz, saláta öntetekhez, krémekhez
Lágy sajtok (pl. nemes penésszel érlelt brie típusú-, zsíros feta-, pálpusztai- és ömlesztett sajtok): salátákhoz, szendvicsekhez, hideg tálakra
Friss sajtok (pl. mozarrella, cottage, mascarpone, ricotta, orda): ezeket a sajtokat bolondítsd meg fűszerekkel, mert az ízük sokkal finomabb lesz|... |
|
|
|
|
|
|
|
... furmint.
Rákból készült és osztrigás előételekhez száraz, de nem túl savas, zamatos bor illik, különösen a Pécsi vagy a Mecseki olasz rizlinget ajánljuk.
Felvágottakhoz, szendvicsekhez hamar fejlődő, kissé szénsavas, szőlő illatú, 12 térfogatszázalék körüli borokat adjunk. Ilyen, pl. a Gyöngyösvisontai vagy a Domoszlói rizling. Gombaelőételekhez, pl. hirtelen sült sampi... |
|
|
|
|
|
|
|
... használat elott, azonban elképzelheto, hogy alapos tisztítás után, hámozás nélkül is alkalmasnak találjuk majd fogyasztásra. Fogyasztás elott egy órával lesózva a szárazabb húsokhoz, szendvicsekhez kituno - akár savanyúságot helyettesíto - kiegészíto lehet.
Mit tartalmaz?
A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a... |
|
|
|
|
|
|
|
... szívizomzatot. >>Tovább
Ízkavalkád:
A gombát felhasználjuk levesnek, főételként (rántva, pörkölt), de köretnek, salátának, mártások, feltétnek, hideg és meleg szendvicsekhez is. Mint láthatjuk számos elkészítési módja, van. A gomba legfőbb szerepe a táplálkozásunkban elsősorban az, hogy az ételek ízletességét fokozza, kiváló ízesítő hatásán kívül a legv... |
|
|
|
|
|