|
|
|
... vaj
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet keverőtálba öntjük, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe öntjük a tej és a víz felét, és simára keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat meg a tojássárgákat, a cukrot, a sót, az olvasztott vajat és a maradék folyadékot. Sima masszává dolgozzuk, és 1 órát állni hagyjuk. A mogyorót, a mandulát és a mazsolát a mézzel összekeverjük. 2 n... |
|
|
|
|
|
|
|
... a papírt óvatosan levesszük, hogy a szép forma megmaradjon.
Magyalleveles díszítés
Magyalleveleket (krisztustövis) gyűjtünk, megmossuk, és megszárítjuk. Olvasztott csokoládéba és fehér csokoládéba mártjuk a leveleket vagy kis ecsettel bevonjuk a krémekkel. 20 dkg olvasztott csokoládét és 10 dkg tejszínt simára keverünk, és ezzel a torta tetejét és szél... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... öntjük a tejet és a vizet. Simára keverjük, és 1 órát állni hagyjuk. A tojássárgákat kevés masszával simára keverjük, majd ezt az egész tésztához adjuk. Beledolgozzuk a cukrot, a sót, az olvasztott vajat, és a citrom reszelt héját. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan ezt is a tésztába keverjük. A körtéket lecsöpögtetjük, és kis kockákra vágjuk. A masszából a szokásos ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tészta már nem ragad a beleszúrt tűre). Amikor kész, rácsra borítjuk, a lekvárral megkenjük, és diógerezdekkel díszítjük.
Variáció
Adhatunk a tésztához 5 dkg olvasztott, kihűtött csokoládét is. Rum helyett ízesíthetjük vaníliarúddal. Baracklekvár helyett készíthetünk a tetejére kávés mázat: 15 dkg porcukrot, 1 evőkanál vizet és 2 evőkanál instant kávé... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... (nem sós) pisztácia
ELKÉSZÍTÉS
A banánoshoz 10 dkg vajat megolvasztunk, és 5 banánt felkarikázunk. 2 dkg vajban megpuhítjuk a banánokat, a citromlével, az olvasztott vajjal és a cukorral összekeverve pürésítjük, majd 20 percig kislángon főzzük. A keményítőt a tejbe szórjuk, és hozzáöntjük a banános keverékhez. Még két percig együtt főzzük, majd levesszü... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojásfehérjét kemény habbá verjük. Mély tálban a tojássárgákat a vaníliáscukorral, a kakaóval, a rummal és a kávéval habos-krémesre keverjük. Hozzáadjuk a gesztenyés krémet, maj... |
|
|
|
|
|
|
|
... mandulaaroma
3 evőkanál mák
a közepébe tojás
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet és a sót mély tálba zúdítjuk, és rászórjuk a szárított élesztőt. Belekeverjük a tejet, az olvasztott vajat, a cukrot, a tojásokat és a mandula- aromát. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle, majd befedjük, és 15 percig meleg helyen kelesztjük. Amikor megkelt, hozzágyúrjuk a m... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukrozott sűrített tej
1 üveg (málna, sárgabarack, eper stb.) lekvár
1 angelikagyökér
10 dkg mandulaforgács
20 dkg fehér csokoládéforgács
25 dkg tortadara
olvasztott csokoládé
fehér és rózsaszín marcipán
színes cukordrazsé
színes habcsók
1 szem zselés cukor
ELKÉSZÍTÉS
1.
A kenye... |
|
|
|
|
|
|
|
... dióbél,
metélohagyma,
tárkony,
3 szelet fondü sajt,
1 dl tej, vaj, tejszín, só, bors.
4 vastag szelet kenyeret vágunk. A belüket egy kissé
kivájjuk, az üreget olvasztott vajjal bekenjük. 180
fokra felmelegített sütoben 4-5 percig elosütjük a
kenyérszeleteket. Az apróra vágott hagymát 40g vajon
megfonnyasztjuk, rádobjuk a megtisztí... |
|
|
|
|
|
|
|
... összekeverjük a burgonyával. A masszát sóval, borssal,
szerecsendióvirággal megízesítjük, és a tisztított,
zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Ezután hozzákeverjük az
olvasztott, de már kihult vajat. A szendvicskenyereket a
sütoben, sütolapon (vagy grillsütoben) mindkét oldalán
megpirítjuk. Jó vastagon rákenjük a burgonyás krémet,
majd ... |
|
|
|
|
|
|
|
... ne legyen túl hosszú. Gyengén sózott, bő, forrásban levő vízbe tesz-szük és megfőzzük, ügyelve, hogy ne ázzék el, ne legyen túl puha. Leszűrjük, hideg vízzel jól leöblítjük, és kevés olvasztott vajjal vagy zsírral elkeverjük, és gyengén utánsózzuk. Közben gratinmártást készí-tünk, ezt kevés tejföllel vagy tejszínnel lágyítjuk. A mártásból egy keveset félreteszünk, a többibe pedig ... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütjük, kb. 2 órán át. Ha megsült, hagyjuk kihűlni.
Ha teljesen kihűlt, a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve, a pástétom tetejéről leszedjük a papírtölcséreket és a nyíláson előzőleg olvasztott és lehűtött, vörösborral készített aszpikot töltünk be. Közben kissé az asz-talhoz ütögetjük, hogy a beöntött aszpik mindenütt betöltse a sütés közben keletkezett réseket.
Visszates... |
|
|
|
|
|
|
|
... marcipán
ELKÉSZÍTÉS
3 tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verünk. 4 tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverünk, majd tovább keverve hozzáadjuk az olvasztott margarint, a lisztet, a kukoricakeményítőt és a tojáshabot. 30x40 cm-es sütőformát zsírpapírral kibélelünk, margarinnal kikenjük, erre öntjük a tésztát, és sütőben megsütjük. Amikor kész, n... |
|
|
|
|
|
|
|
... lisztet az élesztővel együtt átszitáljuk. A kukoricapelyhet nagyobb darabokra tördeljük, majd az élesztős liszttel, a mazsolával és a sóval összekeverjük, végül hozzáadjuk a mézet, az olvasztott Rámát, és egyesével a tojásokat. Óvatosan összekeverjük, beleöntjük a tejet, és fényes, sima masszává dolgozzuk. Kivajazott muffinformákba adagoljuk, és meleg sütőben addig sütjük, míg fel... |
|
|
|
|
|
|
|
... keserűmandula-aroma
5 dkg hámozott mandula
4 evőkanál barna cukor
ELKÉSZÍTÉS
A körtéket meghámozzuk, a magjaikat kivájjuk, a gyümölcsöket kockákra vágjuk, és 2 dkg olvasztott vajban 3 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Meghintjük 2 evőkanál cukorral, és 2 percig karamellizáljuk. A masszát kis tálkákba adagoljuk. Felmelegítjük a tejszínt, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütéshez: vaj
A díszítéshez:
porcukor, mentalevelek
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a lisztet, a tejet, a tojásokat, a cukrot, csipetnyi sót és az olvasztott vajat simára keverjük, majd letakarjuk, és 30 percig állni hagyjuk. A narancs fele héját lereszeljük, levét kinyomjuk. Ezeket is a pihentetett masszához adjuk, és összekeverjük. A nara... |
|
|
|
|
|
|
|
... pisztáciát, és folyamatosan rázogatva a serpenyőt, még néhány percig főzzük, míg a cukor karamellizálódik. Kevés narancsszörpöt öntünk bele, és az egészet a lapok tetejére ... |
|
|
|
|
|
|
|
... félretesszük. Az összes tojássárgáját a cukorral sima, krémes masszává keverjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd a tojássárgájához keverjük, a maradék rummal és 3 dkg olvasztott vajjal együtt. Teflonban, keverés nélkül omlettet sütünk a masszából, 1 dkg vajban, úgy, hogy az omlettek belseje kissé krémes maradjon. Amikor az omlettek szélei kezdenek sülni, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Rummal flambírozhatjuk.
Mediterrán módra
- Mézzel megkenjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... díszítéshez:
csokoládéforgács
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet és a kakaót tálba szitáljuk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet, beleöntjük az olvasztott vajat, és sima masszává dolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztához adjuk. A masszát a kivajazott tepsibe simítjuk, és kész... |
|
|
|
|
|